藍澄灣業主社群

標題: 吾識換鎖謄 [打印本頁]

作者: iris    時間: 2004-6-21 15:46:38     標題: 吾識換鎖謄

買了個BONCO鎖膽但對住距竟然無定埋手請高人指點指點!感激不盡!
作者: stephenyeong    時間: 2004-6-21 16:05:37

個鎖膽我都玩o左一個鐘.
1. 要打開側面個面 入面一粒一字螺絲要擰開 (有介子限o左位o個粒).
2. anti clockwise擰個鎖膽.
3. 擰個新鎖膽入去
4. 擰實側面o個粒一字螺絲要擰實 (鎖定個鎖膽)
5. 上返側面個面

如果熟手只要兩三分鐘就完成.
作者: iris    時間: 2004-6-21 16:42:56

[quote:8bd4feae87="stephenyeong"]個鎖膽我都玩o左一個鐘.
1. 要打開側面個面 入面一粒一字螺絲要擰開 (有介子限o左位o個粒).
3. 擰個新鎖膽入去
5. 上返側面個面

如果熟手只要兩三分鐘就完成.[/quote]  

我要相 反方向才擰鬆粒一字螺絲但都擰吾開個鎖膽點算!
作者: stephenyeong    時間: 2004-6-21 16:47:31

[quote:afdd149b3d="iris"][quote:afdd149b3d="stephenyeong"]個鎖膽我都玩o左一個鐘.
3. 擰個新鎖膽入去
5. 上返側面個面

我要相 反方向才擰鬆粒一字螺絲但都擰吾開個鎖膽點算![/quote]

如果唔怕個舊鎖膽壞 插條key 入一半 用力扭.
我個舊鎖膽結果轉得不順.
作者: 草龍    時間: 2004-6-21 16:51:15

可以塞半條匙入去試o下擰
作者: kk-in-hk    時間: 2004-6-21 16:56:04

新鎖都要塞半條(新)匙入去擰  否則裝唔番個新鎖.
作者: CJ    時間: 2004-6-21 20:17:36

[quote:61717c6a8b="iris"][quote:61717c6a8b="stephenyeong"]個鎖膽我都玩o左一個鐘.
3. 擰個新鎖膽入去
5. 上返側面個面

我要相 反方向才擰鬆粒一字螺絲但都擰吾開個鎖膽點算![/quote]

Find a "good" man (as good as like sxgx... :em04 to do it for you...
作者: 5th Element    時間: 2004-6-22 00:25:11     標題: Re: 吾識換鎖謄

[quote:ce69df1a41="iris"]買了個BONCO鎖膽但對住距竟然無定埋手請高人指點指點!感激不盡![/quote]

請喺Tuesday(2004.06.22) 1400-1600 hrs打電話俾我:93011592.

5分鐘搞掂,Free !
作者: 5th Element    時間: 2004-6-22 17:15:11

Rambler Crest 用嘅BONCO鎖膽尺寸係1寸半長,亦可以用其他牌子,例如 Super-T-Lock 或者 Multi-T-Lock。

前者平過後者。據多位行家講,後者貴係因為廣告效用;功能相差無幾。 :roll:

Super-T-Lock 為$260 左右,Multi-T-Lock 就大約$400;但兩者尺寸都無寸半。一係長過寸半,一係就短過。 :shock:

就行家意見同本人經驗,Super-T-Lock嘅寸三完全無問题。早兩曰試咗幾次裝拆之後,我今日換咗新Super-T-Lock 鎖膽,完全正!

另外,換鎖膽千祈唔好大力同用死力;一嚟會整壞,二嚟唔需要! :em16:  :wink:
作者: iris    時間: 2004-6-23 17:16:27     標題: 多謝大家

今午終於自己成功換左個鎖喇!
好順好過舊嘅
好開心好安心多謝大家!
作者: stephenyeong    時間: 2004-6-23 21:06:41

[quote:14c8a43dba="5th Element"]Rambler Crest 用BONCO鎖膽尺寸係1寸半長,亦可以用其他牌子,例如 Super-T-Lock 或者 Multi-T-Lock。

前者平過後者。據多位行家講,後者貴係因為廣告效用;功能相差無幾。 :roll:

Super-T-Lock 為$260 左右,Multi-T-Lock 就大約$400;但兩者尺寸都無寸半。一係長過寸半,一係就短過。 :shock:

就行家意見同本人經驗,Super-T-Lock寸三完全無問题。早兩曰試幾次裝拆之後,我今日換新Super-T-Lock 鎖膽,完全正!

另外,換鎖膽千祈唔好大力同用死力;一會整壞,二唔需要! :em16:  :wink:[/quote]

我就換o左Multi-T-Lock.
作者: 草龍    時間: 2004-6-23 21:32:36

[quote:7705e3017b="5th Element"]Rambler Crest 用嘅BONCO鎖膽尺寸係1寸半長,亦可以用其他牌子,例如 Super-T-Lock 或者 Multi-T-Lock。

就行家意見同本人經驗,Super-T-Lock嘅寸三完全無問题。早兩曰試咗幾次裝拆之後,我今日換咗新Super-T-Lock 鎖膽,完全正!

另外,換鎖膽千祈唔好大力同用死力;一嚟會整壞,二嚟唔需要! :em16:  :wink:[/quote]

multi-T-lock都有寸半架!
我o係荃灣買左個寸半螺絲頭寫明藍澄合用而且我已經換左非常好架 :em11:
不過就真係幾貴...
但係為左安心冇所謂啦

作者: Tomato    時間: 2004-6-23 21:40:57

我都有個muti lock鎖膽
有三條唔同顏色的匙 一條無顏色的匙
條無顏色的匙 係咪百合匙0黎0架!!!

即係用入任何一種顏色的匙開後 都可以用呢條無顏色的匙開0架??
作者: 草龍    時間: 2004-6-24 10:12:40

[quote:fa00d472c2="Tomato"]我都有個muti lock鎖膽
有三條唔同顏色的匙 一條無顏色的匙
條無顏色的匙 係咪百合匙0黎0架!!!

即係用入任何一種顏色的匙開後 都可以用呢條無顏色的匙開0架??[/quote]

點解你有四條匙?
我買鎖膽返來時只有3條匙wor? :em07:
作者: Tomato    時間: 2004-6-24 11:14:51

我真係有四條匙喎 :shock: !!!

咁muti lock鎖膽可唔可以配匙呢??
因為個鎖係人地送 所以我乜都唔知 都係問0下佢先..........
作者: 草龍    時間: 2004-6-24 12:48:06

[quote:ffa1e507d7="Tomato"]我真係有四條匙喎 :shock: !!!

因為個鎖係人地送 所以我乜都唔知 都係問0下佢先..........[/quote]

我係3條匙加一張卡 張卡用來配匙ga!!! :em03:
作者: Tomato    時間: 2004-6-24 16:01:23

[quote:792ba354f7="草龍"][quote:792ba354f7="Tomato"]我真係有四條匙喎 :shock: !!!

因為個鎖係人地送 所以我乜都唔知 都係問0下佢先..........[/quote]

我係3條匙加一張卡 張卡用來配匙ga!!! :em03:[/quote]

好迷惘tim :shock:
作者: stephenyeong    時間: 2004-6-24 17:26:35

買mul-t-lock 因為貪佢要用卡才配到匙. 之前bonco好易被人配到.
作者: Tomato    時間: 2004-6-24 20:27:26

張card係點0架???我無0既?? :?:
作者: stephenyeong    時間: 2004-6-24 22:22:02

[quote:d35d208064="Tomato"]張card係點0架???我無0既?? :?:[/quote]

Credit Card Size 上面有幾組號碼.
作者: 草龍    時間: 2004-6-24 23:31:25

[quote:7548ffb82b="stephenyeong"]買mul-t-lock 因為貪佢要用卡才配到匙. 之前bonco好易被人配到.[/quote]

但你其實唔用咭都可以配到匙...我以前已經試過lor
作者: Stephen@RC    時間: 2004-7-4 21:58:06

[quote:7c3393a954="5th Element"]Rambler Crest 用嘅BONCO鎖膽尺寸係1寸半長,亦可以用其他牌子,例如 Super-T-Lock 或者 Multi-T-Lock。

另外,換鎖膽千祈唔好大力同用死力;一嚟會整壞,二嚟唔需要! :em16:  :wink:[/quote]

請問$260係咪germany brand ar
作者: saga    時間: 2004-7-10 13:53:19

[quote:6148349ba9="CJ"][quote:6148349ba9="iris"][quote:6148349ba9="stephenyeong"]個鎖膽我都玩o左一個鐘.
3. 擰個新鎖膽入去
5. 上返側面個面

Find a "good" man (as good as like sxgx... :em04 to do it for you...[/quote]

可惜我未入得伙 唔係日日係 rc
唔係都可以幫下大家手換  :?

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2