藍澄灣業主社群

標題: 會所問題 [打印本頁]

作者: Ho and Serene    時間: 2003-8-2 10:54:39     標題: 會所問題

唔知大家有冇發覺藍澄灣個會所期實唔係吟多野玩咋除左個泳池和個健身室外都冇一個基本球場(羽毛球場/壁球場)給我們舒緩一o下感覺上有點失望........ :cry:  :cry:
作者: dracula    時間: 2003-8-2 11:04:53

一早都覺... 冇球類活動....

但係有魚缸....掛雀籠....沙池...... 人地冇..我地有..有埋 d 咁o既o野...  :em05:
作者: wicyh    時間: 2003-8-2 11:05:47

係呀 地盤面積關係
作者: Ho and Serene    時間: 2003-8-2 11:13:28

買樓時我注意力集中於個樓價及泳池上所以沒有注意其他設施真係有D失敗... :em20:  :em20:
作者: wychan    時間: 2003-8-2 11:14:04

[quote:c5ff956b27="dracula"]一早都覺... 冇球類活動....

但係有魚缸....掛雀籠....沙池...... 人地冇..我地有..有埋 d 咁o既o野...  :em05:[/quote]

講真,我地又唔係七老八十。依d 野現在好似用唔著。同埋大家要搵食,邊會日日去睇魚,玩雀,行沙池唉。不過有bb的話,耐唔時去行下都機過隱。但要比咁多錢維護就好似.... :em05:

不過各有各喜好,我都唔會反對0既 :em02:
作者: wychan    時間: 2003-8-2 11:19:53

咁第時可否要求加d乓乓球,桌球台呢或者cut左個zen空間做羽毛球場都好喎。
作者: wicyh    時間: 2003-8-2 11:23:34

要大多數業主同意先得
作者: Ho and Serene    時間: 2003-8-2 11:24:22

[quote:827b04ca02="wychan"]咁第時可否要求加d乓乓球,桌球台呢或者cut左個zen空間做羽毛球場都好喎。[/quote]

我讚成...... :em04:  :em04:
作者: dracula    時間: 2003-8-2 11:26:55

鍾意養魚o既 情願o係屋企養 & 欣賞 要掛雀o既公公 亦唔會掛 d 雀o係室內 情願落去 rc 下面個公園(而家未起) 如果將呢 d 地方改變用途 睇怕都可以做一兩個雀房 一張波檯 or 壁球室啦~
作者: wicyh    時間: 2003-8-2 11:34:21

可能個位好細做唔到咁多野 同埋仲有保養問題
作者: Ho and Serene    時間: 2003-8-2 11:40:28

[quote:fd0674d60f="dracula"]鍾意養魚o既 情願o係屋企養 & 欣賞 要掛雀o既公公 亦唔會掛 d 雀o係室內 情願落去 rc 下面個公園(而家未起) 如果將呢 d 地方改變用途 睇怕都可以做一兩個雀房 一張波檯 or 壁球室啦~[/quote]

其實 rc 下面個公園可否整個露天羽毛球場都幾正咋...... :em04:  :em04:
作者: dracula    時間: 2003-8-2 11:41:18

雀房應該得 gwa snooker 檯都唔會用好多位 jer~ 放唔倒英式放美式都好 ma~

不過都定o左局~ 冇計~~
作者: wicyh    時間: 2003-8-2 11:45:32

[quote:f4b2c1e26a="Ah Ho"][quote:f4b2c1e26a="dracula"]鍾意養魚o既 情願o係屋企養 & 欣賞 要掛雀o既公公 亦唔會掛 d 雀o係室內 情願落去 rc 下面個公園(而家未起) 如果將呢 d 地方改變用途 睇怕都可以做一兩個雀房 一張波檯 or 壁球室啦~[/quote]

其實 rc 下面個公園可否整個露天羽毛球場都幾正咋...... :em04:  :em04:
[/quote]

下面個公園既業權唔係我地
作者: wicyh    時間: 2003-8-2 11:47:15

[quote:0a242abf63="dracula"]雀房應該得 gwa snooker 檯都唔會用好多位 jer~ 放唔倒英式放美式都好 ma~

不過都定o左局~ 冇計~~[/quote]

snooker 檯保養費高
作者: Ho and Serene    時間: 2003-8-2 11:50:37

老實說呀......其實我O地有冇能力見議給發展商修改呢D設施呀? :?:  :?:  :?:
作者: dracula    時間: 2003-8-2 11:52:38

[quote:4108a79997="wicyh"][quote:4108a79997="dracula"]雀房應該得 gwa snooker 檯都唔會用好多位 jer~ 放唔倒英式放美式都好 ma~

不過都定o左局~ 冇計~~[/quote]

snooker 檯保養費高[/quote]

唔會好高 ja~ 一個月二三仟乜都得la 有人打會收錢嘛~ 就算 $20/hr 1日只有有 3個鐘頭有人打 一日都有 $60收入 一個月都 $1800   原本個設施都要保用個喎~
作者: wychan    時間: 2003-8-2 11:52:50

所以大家唔鐘意比『舞/武』的話,大可以把樓書上『17.舞藝館』改為『麻雀館』,『18. 的武藝館』改為『桌球館』。這樣對年輕人市場還實際。 :mrgreen:
作者: wicyh    時間: 2003-8-2 11:54:35

好難架要大多數業主同意先得
作者: dracula    時間: 2003-8-2 11:55:16

會唔會一d 家長要個仔練武 要個女練舞呢? 咁佢地咪冇得用?
作者: Ho and Serene    時間: 2003-8-2 11:56:03

[quote:833a0b6967="wychan"]所以大家唔鍾意比『舞/武』的話,大可以把樓書上『17.舞藝館』改為『麻雀館』,『18. 的武藝館』改為『桌球館』。這樣對年輕人市場還實際。 :mrgreen:[/quote]

VERY GOOD IDEA....... :em11:  :em11:
作者: wychan    時間: 2003-8-2 11:59:02

其實個 『17.舞藝館』同『18.武藝館』都唔知用來做什麼。我擔保一個月都冇5次book場。
作者: dracula    時間: 2003-8-2 12:02:04

唔知有冇第二 d 屋苑由業主要求更改會所設施呢~
作者: wychan    時間: 2003-8-2 12:07:01

[quote:670c033eac="dracula"]會唔會一d 家長要個仔練武 要個女練舞呢? 咁佢地咪冇得用?[/quote]

就算係咁,一個『武/舞』場就夠啦。同埋要有d培訓班才有用。
作者: wychan    時間: 2003-8-2 12:08:09

[quote:f6a1e71199="wicyh"]好難架要大多數業主同意先得[/quote]

所以現在說是否言之尚早?
作者: Ho and Serene    時間: 2003-8-2 12:09:03

[quote:b68bd66276="dracula"]會唔會一d 家長要個仔練武 要個女練舞呢? 咁佢地咪冇得用?[/quote]

其實你都講得對....但係基於成年人日夜工作的壓力都很大有適當娛樂減壓都好重要所以我會選擇麻雀館/桌球館為先 .   
作者: wicyh    時間: 2003-8-2 12:12:26

[quote:d3a0decf92="wychan"][quote:d3a0decf92="wicyh"]好難架要大多數業主同意先得[/quote]

所以現在說是否言之尚早?[/quote]

當然啦 可能有d人因為有d咁既設施而搬黎
作者: dracula    時間: 2003-8-2 12:14:12

[quote:8dff8de520="Ah Ho"]其實你都講得對....但係基於成年人日夜工作的壓力都很大有適當娛樂減壓都好重要所以我會選擇麻雀館/桌球館為先 .   [/quote]

o岩~ 如果成年人o既壓力得唔到舒緩 對下一代 對家庭都唔好~  :twisted:
作者: Ho and Serene    時間: 2003-8-2 12:17:58

[quote:02f1a16e9b="wicyh"][quote:02f1a16e9b="wychan"][quote:02f1a16e9b="wicyh"]好難架要大多數業主同意先得[/quote]

當然啦 可能有d人因為有d咁既設施而搬黎[/quote]

但我相信大部份業主都係為個樓價及泳池而買藍澄灣....
作者: wychan    時間: 2003-8-2 12:20:52

[quote:14d3edf8b5="Ah Ho"][quote:14d3edf8b5="wicyh"][quote:14d3edf8b5="wychan"][quote:14d3edf8b5="wicyh"]好難架要大多數業主同意先得[/quote]

當然啦 可能有d人因為有d咁既設施而搬黎[/quote]

但我相信大部份業主都係為個樓價及泳池而買藍澄灣....[/quote]

所以我估對比武同比舞的興趣不大。又或者其他九唔搭八的花園,我諗都可以 out! :em10:
作者: wicyh    時間: 2003-8-2 12:23:53

總之依家應該無得改
作者: Maggie Johny    時間: 2003-8-2 16:00:57

我諗都係冇得改多 因為你難保有d買家真係為左舞/武館而買藍澄灣 雖然機會微乎其微 但只要有一個業主認為唔想改動 我地都唔可以剝削佢既權利。 :roll:
作者: Teresa and Fai    時間: 2003-8-2 21:25:42     標題: 會所設施

好似D設施將來係同酒店D住客係共用的..............球類場地需要地方比較多......而且又好難同酒店D 住客共同享用...........所以咪冇羅.........但係200米泳池都夠晒............
作者: dick queenie    時間: 2003-8-4 09:45:00

講真,佢地個會所真係多舊魚。要埋些野都唔o岩年青人的。
跟本就是酒店設施,只不個開放比我地入去玩玩而已。所以我都沒有抱好大期望。
拿~~~開檯就hales.度,卡拉ok就去sega度,開p 就去西門度。打機就緊係去我度啦~~~
作者: wicyh    時間: 2003-8-4 09:55:32

[quote:1e966fd035="dick&queenie"]講真,佢地個會所真係多舊魚。要埋些野都唔o岩年青人的。
跟本就是酒店設施,只不個開放比我地入去玩玩而已。所以我都沒有抱好大期望。
拿~~~開檯就hales.度,卡拉ok就去sega度,開p 就去西門度。打機就緊係去我度啦~~~[/quote]

唔好唔記得佢仲有兩個會所係大陸  :em12:  :em12:  :em12:
作者: dick queenie    時間: 2003-8-4 10:07:15

講真,有冇人去呀......。去咪又要住佢地酒店。
這些桌頭野,西氣.....。
作者: dracula    時間: 2003-8-4 10:30:09

[quote:752a83d552="dick&queenie"]講真,有冇人去呀......。去咪又要住佢地酒店。
這些桌頭野,西氣.....。[/quote]

我會去 ga~ 有時得一兩日假 又唔想留o係香港 去o個度靜o下都幾好 gar~
如果你地一齊去玩番一兩日就更加好啦~  :
作者: wicyh    時間: 2003-8-4 11:28:54

我都會架
作者: FireFire    時間: 2003-8-4 11:30:01

[quote:4fd4bcc0a0="dracula"][quote:4fd4bcc0a0="dick&queenie"]講真,有冇人去呀......。去咪又要住佢地酒店。
這些桌頭野,西氣.....。[/quote]

我會去 ga~ 有時得一兩日假 又唔想留o係香港 去o個度靜o下都幾好 gar~
如果你地一齊去玩番一兩日就更加好啦~  :[/quote]
dracula 預我兩位.... :mrgreen:
作者: Teresa and Fai    時間: 2003-8-4 12:14:27

o個大陸會所係要另外加錢先有o架............ 個廣告話每日只需比100蚊 (記住係每日).........圍起一個月成3000蚊............而且都唔知係咪段年計..............小心!小心!!!!! :?:  :em04:
作者: wicyh    時間: 2003-8-4 13:36:40

去先至$100/日 呀!
作者: dracula    時間: 2003-8-4 17:40:17

[quote:7d4d951850="Teresa&Fai"]o個大陸會所係要另外加錢先有o架............ 個廣告話每日只需比100蚊 (記住係每日).........圍起一個月成3000蚊............而且都唔知係咪段年計..............小心!小心!!!!! :?:  :em04:[/quote]

唔會續日計呢~ 每日 100 一個月咪 3000幾?~ 供一層都得啦~
應該係去先比~ 唔去唔使比~
作者: Maggie Johny    時間: 2003-8-4 22:08:15

[quote:964023f8d7="Teresa&Fai"]o個大陸會所係要另外加錢先有o架............ 個廣告話每日只需比100蚊 (記住係每日).........圍起一個月成3000蚊............而且都唔知係咪段年計..............小心!小心!!!!! :?:  :em04:[/quote]

你當去camp先岩啦.... 去先租個屋同會所.... 唔去唔駛錢啦..... 得閒約埋一班friends 去happy 下lor....... :em04:
作者: wicyh    時間: 2003-8-4 22:23:31

$100/日 超抵!
不過唔知排到幾時!
作者: Maggie Johny    時間: 2003-8-4 22:45:12

如果有可能請到假可以係平日去 相信唔會book唔到卦.....
作者: dracula    時間: 2003-8-4 22:49:27

[quote:ba11e56f41="wicyh"]$100/日 超抵!
不過唔知排到幾時![/quote]

一定易過租車~
我都想平日去~ 坐車 過關都唔會咁多人~ 大時大節就唔好攪喇~
去到玩乜都要排隊咪搵自己笨?~ :em18:
作者: hales    時間: 2003-8-17 22:43:40     標題: Re: 會所設施

[quote:57d7902602="Teresa&Fai"]好似D設施將來係同酒店D住客係共用的..............球類場地需要地方比較多......而且又好難同酒店D 住客共同享用...........所以咪冇羅.........但係200米泳池都夠晒............[/quote]
突然諗到 最易最易整到既球類活動就係張一個練武/舞室改成為..........
乒乓球室... :em12:
作者: Ice    時間: 2003-8-18 00:03:55     標題: Re: 會所設施

[quote:b91f8b4d1c="hales"]突然諗到 最易最易整到既球類活動就係張一個練武/舞室改成為..........乒乓球室... :em12:[/quote]

乒乓球好丫 我都好耐無玩過 lu

正確 d 黎講 係好耐無運動 所以...................... 好肥  
作者: Teresa and Fai    時間: 2003-8-18 13:59:52     標題: Re: 會所設施

[quote:db45d2b438="Ice"][quote:db45d2b438="hales"]突然諗到 最易最易整到既球類活動就係張一個練武/舞室改成為..........乒乓球室... :em12:[/quote]

正確 d 黎講 係好耐無運動 所以...................... 好肥  [/quote]

咁你得閒咪係個幸福摩天輪度跑下圈o羅(我講隻鼠仔)

其實如果我地真係成立左業主立案發團後可唔可以同發展商爭取更改用途呢????
作者: wicyh    時間: 2003-8-18 14:05:08     標題: Re: 會所設施

[quote:21341bbe03="Teresa&Fai"][quote:21341bbe03="Ice"][quote:21341bbe03="hales"]突然諗到 最易最易整到既球類活動就係張一個練武/舞室改成為..........乒乓球室... :em12:[/quote]

正確 d 黎講 係好耐無運動 所以...................... 好肥  [/quote]

咁你得閒咪係個幸福摩天輪度跑下圈o羅(我講隻鼠仔)

其實如果我地真係成立左業主立案發團後可唔可以同發展商爭取更改用途呢???? [/quote]

我有個問題!
其實服務式住宅可唔可以成立左業主立案發團? 定係有一定數目業主就ok呢? 有冇人知 :?:  :?:  :?:
作者: Ice    時間: 2003-8-19 00:09:18     標題: Re: 會所設施

[quote:1c971e13b4="Teresa&Fai"]咁你得閒咪係個幸福摩天輪度跑下圈o羅(我講隻鼠仔)

其實如果我地真係成立左業主立案發團後可唔可以同發展商爭取更改用途呢???? [/quote]

要囉 都真係要跑下圈  :em06:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2