藍澄灣業主社群

標題: 7月1日呼籲人民遊行(請幫手Forward) [打印本頁]

作者: 我是誰    時間: 2004-6-11 23:32:27     標題: 7月1日呼籲人民遊行(請幫手Forward)

7月1日呼籲人民遊行(請幫手Forward)

1. 香港從蒼海桑田到浩園....
一段你我香港人的回憶 值得珍藏 !
回歸六年回憶版 片長 (2:22)
可以用 Mouse 右 Click 另存
http://www.rebuildhk.com/upload/71rebuildhk.mpg

2. 2003年十大離普施政 MV片長 (3:50)
http://www.rebuildhk.com/upload/03top10_civilhrfront.mpg

3. 2003 年五十萬人大遊行完全紀錄 MV片長 (3:19)
http://www.rebuildhk.com/upload/71rebuildhk_ppc.mpg

2003我們做到了→2004.7.1我們再接再勵!
http://www.hiradio.net/jradio/20030701_recap.ram

破壞容易,建立困難 !
唔可以再唔出聲,請犧牲一日假期,為你們的子女未來而走吧 !

不畏強權硬直敢言
71遊行你我同心

2004年7 月 1 日(星期四) 下午 3:00 約定大家 一齊係維園見 (請穿上白色衫)

藝人:呂方、鄭伊健、陳小春、蔡依林、關心妍、方力申、傅佩嘉、楊千嬅
鄭中基、黃凱芹、黃耀明、張敬軒、盧巧音、容祖兒 、劉德華、梁漢文
張崇基、張崇德、Boy'z、Twins、2R、陳慧琳等
作者: wychan    時間: 2004-6-11 23:42:16

支持七一遊行....

不如我們整隊藍澄灣代表隊.. 一起見証歷史...
作者: 我是誰    時間: 2004-6-11 23:53:56

係咁不如順便整埋Banner投訴長實和黃 :em12:
作者: RamblerVillager    時間: 2004-6-20 15:19:11

藍澄灣支持71大遊行建議:

集合地點 : 銅鑼灣Ikea門口
日期 : 星期四(七月一日)
時間 : 下午三時正
預計人數 : 1人

召集人 : 老董

:mrgreen:
作者: 5th Element    時間: 2004-6-20 16:32:48

我唔係好認同繼續用遊行示威呢啲咁嘈吵同煽情嘅方式喺依家呢個時世去表達對民主政制嘅訴求。因為,香港依家最需要嘅係一個冷靜同和諧嘅社會環境俾中央同香港溝通。

其次,我亦唔認同今次搞手「民間人權陣線」同部分所謂「民主派」人士嘅立場。佢哋嘅所作所為根本就不能為中央同香港帶來溝通同互信,只係為有關人士製造選勢同保護既有嘅利益同生存空間。 :em16:

「一國兩制」必須成句來睇。我哋既有享受「兩制」嘅權利,亦有尊重「一國」嘅義務。 :x
作者: RamblerVillager    時間: 2004-6-20 18:08:51

:em09:

同老共溝通   :em16:  :em16:  :em16:
對啲壞人只可以  :em13:  :em13:  :em13:
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-6-21 00:12:57

其實 7.1 遊行的目的係咩呢??

唔同的人有唔同的目的 大家好似只係利用7.1 遊行去達到自己的要求
但 其實對香港係咪真係有幫助呢??

香港經濟差 並唔係1 人或1 撮人的責任根本就係全球經濟有問題
大家覺得澳門好咩 但係你們有無諗過 澳門係硬手腕式政治
如果呢套手段用於香港 咪一樣會有人大造文章
而且 香港人亦未必接受到啦...

況且 當而家香港經濟因為旅遊工業活踴番而好似好番些少的時候
又有咁多人又話遊行 又向外數香港的種種不是........
不知情的人只會知道香港的負面形象 多遊行
治安差 (雖然唔係 但外人係唔會知)政局混亂 動盪
我想你都唔會有興趣去香港玩 這樣香港真的會好嗎??

倒不如大家團結一致 一齊槍口對外
唔好比那些所謂民主派人士所利用
一齊搞好香港仲好啦 免得出現另一個台灣......
本是同拫生 相煎何太急.............
作者: 5th Element    時間: 2004-6-21 00:32:34

[quote:aab84fd179="Rambler Villager"]:em09:

同老共溝通   :em16:  :em16:  :em16:
對啲壞人只可以  :em13:  :em13:  :em13:[/quote]

一家人有唔同嘅立場同喜好亦可以藉溝通互愛互諒,唔通你唔鍾意邊個屋企人就一世都唔同佢傾解? :em16:

你未免太偏激了!作為後生仔,多啲體會下內地民情,你會有不同嘅領會。 :wink:

中華民族係一體嘅!  :em11:
作者: 我是誰    時間: 2004-6-21 00:40:23

我唸係我唔着,唔應該POST 個咁具'爭議性'而又唔關大家日常生活事嘅Topic 出來 :em14:

大家唔好再為咗呢件事'分化'了
作者: RamblerVillager    時間: 2004-6-21 02:35:20

這裹是吹水平台 當然係大家鬥吹水大.
我是誰唔好自責啦. 你去唔去呀?

其實藍澄吹水泳池 只是Virtual Reality. 不如大家約定七月一日 一路行一路吹呀.  
作者: rstfung    時間: 2004-6-21 02:39:55

無所謂啦     吹下又唔會死!!  我是政治中立的現實主義者 什麼普不普選 我覺得與我無關 這是政治遊戲規則吧了 加不加稅或有無工開對我來說比較重要!  試想想如果換了李柱銘或曾鈺成做特首 香港又會如何??  :?: 一樣個個都係比人閙!!  :em13: 閙人 批評別人是很容易的 但閙之前請先想想你是否有更好的提意 否則便不應亂閙!  :em16: 在我來說 只要邊樣對全港市民(可能只是自己)好 :em11: 就支持!!!

71遊行 我未決定去唔去 要看看召集人之口號及目的!
作者: turbowing    時間: 2004-6-21 10:26:57

<以下係本人一些意見>
我覺得呢個就係香港與中國其他城市O既分別!
大家理性去討論問題。大家都要珍惜!
講真今年遊行同去年有係好唔同:去年有23條立法方式令我們知道"還政於民"的重要性,係一個好重要的催化劑。大家把6年來對政府O既不滿一次過舒張出來。
今年O既情況真係好唔同:冇一個清晰的目標,07/08普選唔係一個容易令所有人都認同的訴求。而一提到選舉就會連帶到政黨利益問題。什麼"不要做人家的棋子",以及"人大已經釋法,點解仲要做一些不可能O既事呢"?
今日聽收音機,有港區人大稱參加7.1遊行係一件"大逆不道"O既行為。這當然有佢O既理解及論點。
但這是一個理性的批評嗎?
做工具又好,棋子都好,我只想以自己O既行動去表達自己O既意願:去做一次表態,以作為對現行政府一些唔同意見。我覺得有時間O既就出來行一行,如不認同口號的內容大可以不O咸吧!!
:wink:
作者: matthewlee    時間: 2004-6-21 11:30:37

交流一下..吹下水
香港好像變得太政治了 我都不知怎樣投票 以前候選人都有政綱 政績 現在甚麼都不用 只要分黨派 民建聯經常不分青紅皂白的替政府說話民主派也不見得好 經常都是馬後炮 當年政府決策時 議員跑到那裡去? 由八萬五..沙士..到巨星匯..政府失職 那麼議員又有沒有失職?
引自"萬曆十五年- 黃仁宇"- 1587年後的內外形勢並不平靜 ...但內外兵事都沒有像建儲一事能在廷臣中引起那麼多的紛擾 二萬名身穿錦袍所關心的 乃是今皇帝一旦宮車宴駕 誰將繼他登上寶座...
議員們究竟關心的是甚麼? 民生?誰當特首?還是議員的權力的加強/削弱? 像不像1587年?
我覺得 一個有責任的選民 應該獨立泠靜思考 不可以被"激情/ 煽動"影響決定 只要是經過心思熟慮的選擇就ok!
作者: RamblerVillager    時間: 2004-6-21 19:03:46

[quote:ca326d10d8="rstfung"]71遊行 我未決定去唔去 要看看召集人之口號及目的![/quote]

今年嘅71遊行相信都不會成功 是關全世界嘅遊行都係主題"反政府" 若果只得幾條友到咪即係失敗. 口號和主題都只是包裝 最重要係引到人來. 唔知民陣班人知唔知 政治和愛情一樣 都係一種藝術.

追女仔嘅時候 只係溝通係唔夠架. 無端端同人講我愛你係冇用 因為第一的女人唔會信 第二冇心理準備唔會接受.

一定要"溝"才會"通". "溝"咪即係以行動去表示愛嘅感覺給對方 是關的被動嘅人一般要求都唔高 最想反而係別人做主動給自己想要嘅嘢. 這門藝術最難就係怎樣主動完一次 又一次 中間唔PK 直至到成功為止.

看來民陣好被動 上年七一遊行 我係加拿大 果邊的政治精英看到流口水. 有成百萬人 想革命都夠啦.  :em18:
作者: 5th Element    時間: 2004-6-22 00:32:48

Rambler Crest 嘅居民素質都幾 :em11:  :em21:
作者: yo and lok    時間: 2004-6-22 02:31:16

我去!去年我們締造了歷史從今以後七一只會令人聯想起五十萬人上街而不是甚麼回歸紀念日.不管口號是甚麼都能為反映政廚的虛偽無能不負責任但願我這五十萬份一的卑微力量能把點點民主之火延續下去.
作者: 青衣友    時間: 2004-6-22 14:55:52     標題: 溝通總比對抗好!

7.1回歸是香港殖民時代的終結,七年前眼見肥彭頭耷耷地接過降下的英國旗,神精落莫地離開港督府,你有何感想呢?這天是否洗脫中國百年恥辱的一天呢?盡管回歸後有很多有很多不如意的事,但只要港人團僖合作共渡難關。對政府不滿而舉行示威經常有,但為什麼專揀七、一呢?明眼人一看便知那些政是別有用心,有心與中央對抗這對香港有什麼好處呢?「還政於民」是在中英談判時英方的一個重要的籌碼,當時被中央一口拒絕,估唔到現在一些政黨再為英方賣力,重提這個口號,7.1好好地慶回歸吧!不要淪某些政黨的棋子。 :em16:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2