藍澄灣業主社群

標題: 想問下大家 知唔知係咪一定要買火險呢? [打印本頁]

作者: YY and KC    時間: 2004-6-7 11:20:45     標題: 想問下大家 知唔知係咪一定要買火險呢?

我收到銀行寄黎既火險保單 於是我好奇怪啦 因為我記得 明明話發展商包左 跟住我打落管理處問 個職員都話已經有.

我又再打番去銀行問啦 佢就話已經同發展商聯絡過 發展商所講既 只係包公眾地方 唔包括我地間屋裡面果四塊牆同結構 所以必須再另行購買.

有無人知件事係點呢? thx........
作者: dracula    時間: 2004-6-7 11:23:18

管理費已包火險.... 要買就買"家居保險" 因為最重要係保第三者嘛~
作者: YY and KC    時間: 2004-6-7 11:30:54

哦 明白晒 禁我就唔理銀行果邊了 thx dracula.
作者: dracula    時間: 2004-6-7 11:32:25

u'r welcome~
作者: rstfung    時間: 2004-6-7 11:40:01

[quote:1c67c923e6="YY & KC"]哦 明白晒 禁我就唔理銀行果邊了 thx dracula.[/quote]

唔係架 如果銀行要求你買火險的話 你需要向管理處索取火險保單副本給銀行 否則你的樓按有可能會出現問題!
作者: YY and KC    時間: 2004-6-7 11:44:07

下? 唔好嚇我喎.......!!!你地有無呢個情況呀? 點解我間銀行禁煩架? 究竟發展商係咪已經包左火險呢?
作者: rstfung    時間: 2004-6-7 12:00:30

之前已經有人話銀行要火險證明 所以唔係你嗰間特別煩 而且之前已有通告講過有關之問題 聽聞應該係渣打!  你也可以叫銀行自己打電話去管理處! 這樣比較簡單!
作者: YY and KC    時間: 2004-6-7 13:09:31

明白了 thx rstfung
作者: suki_au    時間: 2004-7-9 22:26:34

我開頭以為發展商送一兩年火險… o車o衣嫁即又係我o地俾好像免費? 直接管理費度扣=same case w/電聯網落
不過管理費所包的火險意味是賠償給發展商? 銀行?? or我o地???:?:  細則有無人知嫁? :?: 與家居保險duplicate咪弊... :em01:    (因為多給了$$)
作者: stephenyeong    時間: 2004-7-9 22:41:24

[quote:6095451b67="suki_au"]我開頭以為發展商送一兩年火險… o車o衣嫁即又係我o地俾好像免費? 直接管理費度扣=same case w/電聯網落
不過管理費所包的火險意味是賠償給發展商? 銀行?? or我o地???:?:  細則有無人知嫁? :?: 與家居保險duplicate咪弊... :em01:    (因為多給了$$)[/quote]

火險只是保障樓宇結構 其他傢俱不包.
家居保是保其他如傢俱、電器、失竊、第三保 等等.

家居保大約$1000年 都算ok.
作者: cola    時間: 2004-7-9 23:02:30     標題: Fire Insurance

The management fee should have included Fire Insurance for our units.
Please ask your bank to contack Rambler.
作者: suki_au    時間: 2004-7-12 15:57:36

[quote:793e8fb267="stephenyeong"][quote:793e8fb267="suki_au"]我開頭以為發展商送一兩年火險… o車o衣嫁即又係我o地俾好像免費? 直接管理費度扣=same case w/電聯網落
不過管理費所包的火險意味是賠償給發展商? 銀行?? or我o地???:?:  細則有無人知嫁? :?: 與家居保險duplicate咪弊... :em01:    (因為多給了$$)[/quote]

火險只是保障樓宇結構 其他傢俱不包.
家居保是保其他如傢俱、電器、失竊、第三保 等等.

家居保大約$1000年 都算ok.[/quote]

我之前都有留意到嫁啦因為在第二個topic有講過下:
http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?p=44973#44973

我應該會買家居保不過要了解多d所謂包o左火險的範圍先.  $1000/year都OK wor!  邊間呀?

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2