藍澄灣業主社群

標題: 真係對88F 好失望 [打印本頁]

作者: dick queenie    時間: 2004-6-3 20:01:24     標題: 真係對88F 好失望

自從架收樓專車冇左之後,真係焗住坐249M或者88F
但知道有左88G之後,跟本冇咩人坐部88F,摺Q左佢好過!!!!
因為88G叫做快、狠、準的藍澄專用小巴線。
唉,我響奧運返工,有時返工放工,一定要經青衣站先叫得上方便。
今日再比面坐下88F返來,睇下有冇改善。
頂佢個肺,又坐成廿分鐘,路途轉東轉西,轉到個人想嘔。慘過坐過山車....
如果大肚婆坐的話,實唔掂....
邊條粉腸諗架,條線簡直不Q支所謂....
冇左條專巴,我都未發爛渣。當日又話十分鐘直達青衣......
唉......諗住直達青衣,返工方便....點知全程轉到你暈......
好很失望呀....88F :em20:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-6-3 20:31:47     標題: Re: 真係對88F 好失望

[quote:9f38412e03="dick&queenie"]自從架收樓專車冇左之後,真係焗住坐249M或者88F
但知道有左88G之後,跟本冇咩人坐部88F,摺Q左佢好過!!!!
因為88G叫做快、狠、準的藍澄專用小巴線。
唉,我響奧運返工,有時返工放工,一定要經青衣站先叫得上方便。
今日再比面坐下88F返來,睇下有冇改善。
頂佢個肺,又坐成廿分鐘,路途轉東轉西,轉到個人想嘔。慘過坐過山車....
如果大肚婆坐的話,實唔掂....
邊條粉腸諗架,條線簡直不Q支所謂....
冇左條專巴,我都未發爛渣。當日又話十分鐘直達青衣......
唉......諗住直達青衣,返工方便....點知全程轉到你暈......
好很失望呀....88F :em20:[/quote]

:arrow: 昨夜離開時,見到有架”特別車”o既 88F 噃!吾知有何分別? :?:
作者: Simon Michelle    時間: 2004-6-3 20:41:22

我稔第時我地大部人都入左伙之後 呢個情況可能會有所改善.
我估第時早上返工既時間 係藍澄都坐滿左一車人 我估有可能直去機鐡站 唔駛左轉右轉. 同樣夜晚放工時間 係機鐡站坐滿一車藍澄人 都有可能直返藍澄瓜.
以上只是我既推測.  :wink:
作者: bikbark    時間: 2004-6-3 21:52:07

亞dick,咪咁"慶"啦,你咁早搬入去,係要做o下開荒牛o架啦,遲d應該會有改善o既(我諗)
作者: wychan    時間: 2004-6-3 22:13:24     標題: Re: 真係對88F 好失望

[quote:c2525044ab="dick&queenie"]
好很失望呀....88F :em20:[/quote]

錯... 樓書寫 2分鐘直達青衣站.... 現在足足慢左10倍.... :em01:
作者: dracula    時間: 2004-6-3 22:34:18

我坐到訓著了.....
作者: cshenryhk    時間: 2004-6-3 22:37:44

放工時間 Most of people taking 88F are not living 藍澄.....
作者: FanStar    時間: 2004-6-3 22:38:37

我最近向有關部門查詢增加巴問題,佢書面回覆如下:

Subject: 要求增加巴的服務. (檔案編號:1-39264657)

XXX先生﹕

我們已將閣下的個案轉介給運輸署跟進,該部門的回覆如下:

在考慮審批開辦新增居民巴士路線的申請時,本署須顧及道路交通條例第374章第28條所列出的各項因素,其中包括:
(一) 公共運輸政策;
(二) 其他公共運輸經營者已有提供或已作計劃的服務水平;及
(三) 擬提供的服務的地區及道路交通情況。

本署已安排2條專線小巴由藍澄灣分別前往青衣(88F線)及葵芳(88G線),故此,本署不支持藍澄灣開辦居民巴士服務。

雖然如此,本署會密切監察上述的專線小巴路線,以確保藍澄灣的居民有足夠公共交通服務。

如閣下還有其他問題,歡迎再與我們聯絡。

1823政府熱線中心主管
梁建宏謹覆
06/02/2004

大家有咩意見?
作者: gp    時間: 2004-6-3 22:43:47

我諗我係唯一一位支持88f o既人 ops:  
因為架車可以方便我來回rc 同舊居.
作者: Eric and Mandy    時間: 2004-6-3 22:50:08

[quote:3943b36c0e="FanStar"]我最近向有關部門查詢增加巴問題,佢書面回覆如下:

Subject: 要求增加巴的服務. (檔案編號:1-39264657)

XXX先生﹕

我們已將閣下的個案轉介給運輸署跟進,該部門的回覆如下:

在考慮審批開辦新增居民巴士路線的申請時,本署須顧及道路交通條例第374章第28條所列出的各項因素,其中包括:
(一) 公共運輸政策;
(二) 其他公共運輸經營者已有提供或已作計劃的服務水平;及
(三) 擬提供的服務的地區及道路交通情況。

本署已安排2條專線小巴由藍澄灣分別前往青衣(88F線)及葵芳(88G線),故此,本署不支持藍澄灣開辦居民巴士服務。

雖然如此,本署會密切監察上述的專線小巴路線,以確保藍澄灣的居民有足夠公共交通服務。

如閣下還有其他問題,歡迎再與我們聯絡。

1823政府熱線中心主管
梁建宏謹覆
06/02/2004

大家有咩意見?[/quote]

咁即係話唔會有村巴"?:em07: 。。唉!!不如問可唔可以將88F改路啦。。 :em05:
作者: 藍澄小海豚    時間: 2004-6-3 23:06:19

[quote:2e835a9224="gp"]我諗我係唯一一位支持88f o既人 ops:  
因為架車可以方便我來回rc 同舊居.[/quote]
唔只你一個,我都係 support 架,原因都竟然係一樣!
大家都好 o岩 key 下喎! :em12:
作者: cshenryhk    時間: 2004-6-3 23:11:20

So disappointed for this reply  :cry:

What is the postal address for this 有關部門 ? Thanks...

If I have time I will also writing a letter to Mr Leung to request to change the route of 88F ...

I hope many of them can write letter to this 有關部門 to reflect our opinion.
作者: FireFire    時間: 2004-6-4 01:50:09

呀dick行路可能仲快....
下次同你試下... :mrgreen:
作者: dick queenie    時間: 2004-6-4 01:54:33

[quote:501e7966b2="Mr. & Mrs. FireFire"]呀dick行路可能仲快....
下次同你試下... :mrgreen:[/quote]

行路去青衣城....oh god
你行消防,操慣....
but me,頂唔順
:em18:
作者: FireFire    時間: 2004-6-4 01:56:17

[quote:da2d8f495b="dick&queenie"][quote:da2d8f495b="Mr. & Mrs. FireFire"]呀dick行路可能仲快....

你行消防,操慣....
but me,頂唔順
:em18:[/quote]
唔係喎...好似都只不過係十多分鐘... :mrgreen:
作者: 007    時間: 2004-6-4 11:19:12

cshenryhk

Please address complaint letter to Public Transport Department. I made it through e-mail. Just browse yahoo / government and you will get it. They will acknowledge your reply but the same reply as FanStar got.
Anyway the more complaints we raise in this subject the fast response we will have and the less suffering we do.
Cheers
作者: saml    時間: 2004-6-4 11:26:23

快則都要廿分鐘,除非你日日玩馬拉松啦。
作者: Stephen@RC    時間: 2004-6-4 11:35:58

[quote:94159a5057="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:94159a5057="dick&queenie"][quote:94159a5057="Mr. & Mrs. FireFire"]呀dick行路可能仲快....

你行消防,操慣....
but me,頂唔順
:em18:[/quote]
唔係喎...好似都只不過係十多分鐘... :mrgreen:[/quote]

唔止呀. 我試過. 大約要成20 - 30 mins ..
由RC to 42c (fire station) 都要成15 mins la .
作者: cchome    時間: 2004-6-5 00:17:18

i also to suggest 不如問可唔可以將88F改路啦.
i will also to write a letter to Highway Dept. to request to review the route of 88F.
max within 10 mins :em08:
作者: patty and jimmy    時間: 2004-6-6 01:29:26

[quote:c8dc5cc899="藍澄小海豚"][quote:c8dc5cc899="gp"]我諗我係唯一一位支持88f o既人 ops:  
大家都好 o岩 key 下喎! :em12:[/quote]

我都好支持

其實唔轉係咪仲好? 唔轉先有機會申請shuttle bus
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-6-6 19:44:28

[quote:338e519a3c="patty&jimmy"][quote:338e519a3c="藍澄小海豚"][quote:338e519a3c="gp"]我諗我係唯一一位支持88f o既人 ops:  
大家都好 o岩 key 下喎! :em12:[/quote]

我都好支持

其實唔轉係咪仲好? 唔轉先有機會申請shuttle bus[/quote]

但 而家好似轉唔轉都可能申請唔到 shuttle bus 喎
如果係咁 不如轉啦
而且 就算有shuttle bus  d 班次都唔會密 半小時先一班都死啦
所以 88f 肯轉就最好 within 6 mins 就最 perfect
作者: patty and jimmy    時間: 2004-6-6 20:24:03

[quote:6df1df0e97="Alvin & Janis"][quote:6df1df0e97="patty&jimmy"][quote:6df1df0e97="藍澄小海豚"][quote:6df1df0e97="gp"]我諗我係唯一一位支持88f o既人 ops:  

我都好支持

其實唔轉係咪仲好? 唔轉先有機會申請shuttle bus[/quote]

但 而家好似轉唔轉都可能申請唔到 shuttle bus 喎
如果係咁 不如轉啦
而且 就算有shuttle bus  d 班次都唔會密 半小時先一班都死啦
所以 88f 肯轉就最好 within 6 mins 就最 perfect[/quote]

咁依家你地究竟想唔想爭取shuttle bus架? :em03:
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-6-6 21:40:51

如果係咁 不如轉啦
所以 88f 肯轉就最好 within 6 mins 就最 perfect[/quote]

咁依家你地究竟想唔想爭取shuttle bus架? :em03:[/quote]

梗係想啦
不過 想要多小小野.. :em11:
作者: patty and jimmy    時間: 2004-6-6 23:08:49

[quote:aa75fe0277="Alvin & Janis"]其實唔轉係咪仲好? 唔轉先有機會申請shuttle bus[/quote]

如果係咁 不如轉啦

咁依家你地究竟想唔想爭取shuttle bus架? :em03:[/quote]

梗係想啦
不過 想要多小小野.. :em11:[/quote]

唉... 其實我好唔明你地點解成日都想去青衣站 去葵芳站不是又快又好嗎?  :em16:
而且我覺得若88f 改到好好 好方便 你估我地仲有冇point去fight for shuttle bus?  :?:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2