藍澄灣業主社群

標題: 有玻璃窗換啦...... [打印本頁]

作者: FireFire    時間: 2004-6-2 13:16:49     標題: 有玻璃窗換啦......

今朝走上RC睇....玻璃窗已經換左...
仲見到好多單位都換緊....
好消息..
作者: P女    時間: 2004-6-2 13:18:30

真架???
咁使唔使自已打電話去request gar???
作者: H and H    時間: 2004-6-2 13:21:53

good news!!!!!!!! 快D到我啦!!!!!!!!!!!!!!!
作者: Jess and Burns    時間: 2004-6-2 13:23:58

好呀... 唔知有無我份呢..等我今日上去睇下先
作者: FireFire    時間: 2004-6-2 13:40:37

[quote:e392051abd="女"]真架???
咁使唔使自已打電話去request gar???[/quote]
我見佢地D速度好快....
不過都係追追好....
你知啦...佢地正一木頭...踢一踢.....LOOK一LOOK ...  :mrgreen:
作者: P女    時間: 2004-6-2 13:44:22

aiya.....好想去睇呀 今日
但男朋友出左trip去日本仲未返
佢叫我一個人唔好去rc......:-(
作者: FireFire    時間: 2004-6-2 13:46:07

[quote:1c46679dff="女"]aiya.....好想去睇呀 今日
但男朋友出左trip去日本仲未返
佢叫我一個人唔好去rc......:-([/quote]
搵D鄰居仔陪你去呀..
作者: Vanessa    時間: 2004-6-2 13:51:53

嘩....咁好呀...唔該哂你呀..Mr and mrs. fire
你係咪3H 呀? 我係5C 喎 我個窗對住你個窗喎..
你入咗伙未呀?

你見唔見到5座開始換窗未呀?
作者: FireFire    時間: 2004-6-2 13:55:17

[quote:01e88c2ea5="Vanessa"] 嘩....咁好呀...唔該哂你呀..Mr and mrs. fire
你入咗伙未呀?

你見唔見到5座開始換窗未呀?[/quote]
Vanessa....
仲未入得伙呀...
5座好似唔見...
而3座就有3-4批人負責換窗...
應該好快到5座... :mrgreen:
作者: Tomato    時間: 2004-6-2 13:57:30

[quote:cdfcd27453="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:cdfcd27453="Vanessa"] 嘩....咁好呀...唔該哂你呀..Mr and mrs. fire
你入咗伙未呀?

Vanessa....
仲未入得伙呀...
5座好似唔見...
應該好快到5座... :mrgreen:[/quote]

火火 你有無留意佢地點換窗0架???
屋入面定係屋出面換呢???
作者: FireFire    時間: 2004-6-2 14:07:01

[quote:99257e9c40="Tomato"]火火 你有無留意佢地點換窗0架???
屋入面定係屋出面換呢???[/quote]
有呀~~佢地用條繩縛住自己另一邊縛住條渠....之後O係入面換...
作者: Tomato    時間: 2004-6-2 14:09:21

[quote:795ecf7dda="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:795ecf7dda="Tomato"]火火 你有無留意佢地點換窗0架???
有呀~~佢地用條繩縛住自己另一邊縛住條渠....之後O係入面換... [/quote]

好危險同好高難度喎 :shock:
作者: FireFire    時間: 2004-6-2 14:15:10

[quote:447fa4cbfc="Tomato"][quote:447fa4cbfc="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:447fa4cbfc="Tomato"]火火 你有無留意佢地點換窗0架???
有呀~~佢地用條繩縛住自己另一邊縛住條渠....之後O係入面換... [/quote]

好危險同好高難度喎 :shock:[/quote]
係呀...唔易賺架... :?
作者: Stephen@RC    時間: 2004-6-2 14:50:24

請問的手工好嗎 ??
作者: FireFire    時間: 2004-6-2 17:20:46

[quote:30ef88a40a="Stephen@RC"]請問的手工好嗎 ??[/quote]
手工幾好架...
作者: yautin1    時間: 2004-6-2 17:26:00

係屋入面換架? 咁佢地未換好咪唔可以整床或其他野先?
作者: FireFire    時間: 2004-6-2 17:30:00

[quote:7a8edcd4af="yautin1"]係屋入面換架? 咁佢地未換好咪唔可以整床或其他野先?[/quote]
呀~~~~你可以用d布鋪好佢.... :mrgreen:
作者: yautin1    時間: 2004-6-2 17:33:53

[quote:850d5f0112="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:850d5f0112="yautin1"]係屋入面換架? 咁佢地未換好咪唔可以整床或其他野先?[/quote]
呀~~~~你可以用d布鋪好佢.... :mrgreen:[/quote]

啊! thanks!
唔知幾時到我呢? 因我住低層架!  :!:
作者: FireFire    時間: 2004-6-2 17:35:06

[quote:df445bf63f="yautin1"][quote:df445bf63f="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:df445bf63f="yautin1"]係屋入面換架? 咁佢地未換好咪唔可以整床或其他野先?[/quote]
呀~~~~你可以用d布鋪好佢.... :mrgreen:[/quote]

啊! thanks!
唔知幾時到我呢? 因我住低層架!  :!:[/quote]
不如打電話追追佢地...... :mrgreen:
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-6-2 20:47:58

這些是否就是6月尾果批呀?

咁咪即你提早左law......

好野
作者: FireFire    時間: 2004-6-2 20:56:11

[quote:feb5b41533="Alvin & Janis"]這些是否就是6月尾果批呀?

咁咪即你提早左law......

好野[/quote]
係大家都提早左...
作者: 27a    時間: 2004-6-2 22:12:10

今日下十午見倒一座15同18樓的街坊屋企換緊窗 好羡慕呀! 不過好奇怪 有一個單位換咗大部份窗之後 唯獨一隻貼滿黃色label的窗冇換 :?:  :?: 之後就走去下面嗰兩層換 好難明 :?:   :em03:
作者: Tako and Sukie    時間: 2004-6-2 22:19:45

唔係吊船咩
作者: FireFire    時間: 2004-6-2 22:24:42

[quote:054ca05945="Tako & Sukie"]唔係吊船咩[/quote]
唔係呀...只係用一條繩乍...
作者: ROCKAN28    時間: 2004-6-2 22:41:45

PY係O米跟足你地要求O甘更換你地想換的玻璃窗呀?...定係佢地決定呢?
作者: JNA    時間: 2004-6-2 22:52:10

火生:請問成個安裝過程需時幾耐呀?
唔知裝好晒窗之後會唔會有防水 測試:?:
作者: FireFire    時間: 2004-6-2 23:05:18

[quote:230b2abacd="ROCKAN28"]PY係O米跟足你地要求O甘更換你地想換的玻璃窗呀?...定係佢地決定呢?[/quote]
我要求o既佢全部都換晒........... :mrgreen:

[quote:230b2abacd="JNA"]火生:請問成個安裝過程需時幾耐呀?
唔知裝好晒窗之後會唔會有防水 測試:?:[/quote]
我估換一塊大約半個鐘多d....
應該唔會有防水測試啦.. :?
作者: wychan    時間: 2004-6-2 23:12:30     標題: Re: 有玻璃窗換啦......

[quote:85213c0c96="Mr. & Mrs. FireFire"]今朝走上RC睇....玻璃窗已經換左...
好消息..[/quote]

點解我住高你兩層 但係我未換呢.... 太唔公平啦... :twisted:  :em08:
作者: FireFire    時間: 2004-6-2 23:38:00     標題: Re: 有玻璃窗換啦......

[quote:daf9630988="wychan"][quote:daf9630988="Mr. & Mrs. FireFire"]今朝走上RC睇....玻璃窗已經換左...

點解我住高你兩層 但係我未換呢.... 太唔公平啦... :twisted:  :em08:[/quote]
啊陳明天快d打電話追呀.. :twisted:
作者: Shearer9    時間: 2004-6-2 23:42:00

咁請問有冇2座換o左 好心急呀!
作者: FireFire    時間: 2004-6-2 23:50:55

[quote:7ab7313f98="Shearer9"]咁請問有冇2座換o左 好心急呀! [/quote]
對不起...我冇留意到... :?
作者: kenykl    時間: 2004-6-3 00:40:55

[quote:3fee370a73="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:3fee370a73="Vanessa"] 嘩....咁好呀...唔該哂你呀..Mr and mrs. fire
你入咗伙未呀?

Vanessa....
仲未入得伙呀...
5座好似唔見...

I am \Blk 3 too...3x/F hope my window already changed when I back this week end... then I can get back the key :>
作者: FireFire    時間: 2004-6-3 01:20:35

[quote:ceff2395d9="kenykl"][quote:ceff2395d9="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:ceff2395d9="Vanessa"] 嘩....咁好呀...唔該哂你呀..Mr and mrs. fire
你入咗伙未呀?

Vanessa....
仲未入得伙呀...
5座好似唔見...

I am \Blk 3 too...3x/F hope my window already changed when I back this week end... then I can get back the key :>[/quote]
我諗三座今日都應該換得7788....
作者: kenykl    時間: 2004-6-3 23:17:39

[quote:4fa0732725="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:4fa0732725="kenykl"][quote:4fa0732725="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:4fa0732725="Vanessa"] 嘩....咁好呀...唔該哂你呀..Mr and mrs. fire
你入咗伙未呀?

Vanessa....
仲未入得伙呀...
5座好似唔見...

I am \Blk 3 too...3x/F hope my window already changed when I back this week end... then I can get back the key :>[/quote]
我諗三座今日都應該換得7788.... [/quote]

So good!! I can get back the key tomorrow!! :>
作者: ye    時間: 2004-6-4 00:18:51

HOW ABOUT BLK 2?
作者: stephenyeong    時間: 2004-6-4 00:22:21

[quote:0e08406a23="Mr. & Mrs. FireFire"]我諗三座今日都應該換得7788.... [/quote]
今晚入過rc 我個單位都未換 :em08:
作者: FireFire    時間: 2004-6-4 01:54:05

[quote:64b1b433e4="ye"]HOW ABOUT BLK 2?[/quote]
星期六走過去睇睇...

[quote:64b1b433e4="stephenyeong"]今晚入過rc 我個單位都未換 :em08:[/quote]
快d打電話追呀.. :evil:
作者: ROCKAN28    時間: 2004-6-4 12:02:16

[quote:897007e7c1="stephenyeong"][quote:897007e7c1="Mr. & Mrs. FireFire"]我諗三座今日都應該換得7788.... [/quote]
今晚入過rc 我個單位都未換 :em08:[/quote]

我都係3座..今晚去睇睇先.

但唔係跟交defect form先後次序更換咩?
作者: kenykl    時間: 2004-6-4 12:07:19

小弟今日放假 去睇睇個比大家知....:>
作者: Amy Poon    時間: 2004-6-4 13:49:55

I am from Tower 3 too. My windows have not changed yet.
作者: Hotcake    時間: 2004-6-4 14:01:50

[quote:f7dd5c8713="JNA"]火生:請問成個安裝過程需時幾耐呀?

我睇過佢地整個換窗過程每隻窗只是需要大約5分鐘時間唔見佢地有防水 測試.
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-6-4 20:12:12

[quote:2d86b33520="Hotcake"][quote:2d86b33520="JNA"]火生:請問成個安裝過程需時幾耐呀?

我睇過佢地整個換窗過程每隻窗只是需要大約5分鐘時間唔見佢地有防水 測試.[/quote]

咁快 :em03:
穩唔穩固的????/
唔知5座點呢 :?:  :?:  :roll:
作者: kenykl    時間: 2004-6-4 21:06:01

very disappointed... Today I went to my flat all windows have not changed yet.  I went to their office but thet said all problems discuss in the meeting have not "file" in their records thus don't know the schedule.

I "fired" them in the office they still ask me to wait for the responsible person to call me... I am angry to die. :em13:  :em13:  :em13:
作者: Stephen@RC    時間: 2004-6-4 21:24:27

[quote:31eb71edef="Alvin & Janis"][quote:31eb71edef="Hotcake"][quote:31eb71edef="JNA"]火生:請問成個安裝過程需時幾耐呀?

我睇過佢地整個換窗過程每隻窗只是需要大約5分鐘時間唔見佢地有防水 測試.[/quote]

咁快 :em03:
穩唔穩固的????/
唔知5座點呢 :?:  :?:  :roll:[/quote]

5座重未開始change window
作者: Simon Michelle    時間: 2004-6-4 22:55:21

我2座今晚返去睇過的窗係就係換左
但又換唔晒換淨一隻.............
作者: JNA    時間: 2004-6-4 23:30:46

其實我想問問換左窗既朋友新玻璃係唔係完全冇花嫁?
會唔會做埋防水膠邊 :?:  :?:
作者: Tomato    時間: 2004-6-5 19:31:44

第5座有鄰居換玻璃喇!!
作者: ble    時間: 2004-6-5 20:20:00

.?琤h完rc玻璃同地磚都未換 :em13:  :em13:
作者: FireFire    時間: 2004-6-5 20:21:40

[quote:90a2376197="JNA"]其實我想問問換左窗既朋友新玻璃係唔係完全冇花嫁?
會唔會做埋防水膠邊 :?:  :?:[/quote]
新玻璃完全冇花架....
好靚仔............... :mrgreen:
作者: ble    時間: 2004-6-5 20:29:49

唔知幾時有得換??
作者: FireFire    時間: 2004-6-5 20:31:59

[quote:49cbbaab1a="ble"]唔知幾時有得換??[/quote]
3座好多單位都換左...你有冇番去睇過...
作者: Wynne and Paul    時間: 2004-6-6 00:00:38

oh my flat still haven't change any window.
作者: Pauline    時間: 2004-6-7 19:26:49

我是三座 22樓的業主 到現在仍未換玻璃窗
上星期六找了三座主管何生上門睇 話會
今日致電回覆我何時可換玻璃窗   最後結果
是放飛機.............
作者: kenykl    時間: 2004-6-7 19:59:46

So do I... They all aeroplane.... 3165-1280 no one pickup the phone.
作者: eric_818    時間: 2004-6-8 17:12:18     標題: Re: 有玻璃窗換啦......

[quote:4064c02504="Mr. & Mrs. FireFire"]今朝走上RC睇....玻璃窗已經換左...

火火:

請問您於幾號交Form呢?
作者: FireFire    時間: 2004-6-8 20:11:33     標題: Re: 有玻璃窗換啦......

[quote:878082accd="eric_818"][quote:878082accd="Mr. & Mrs. FireFire"]今朝走上RC睇....玻璃窗已經換左...

火火:

請問您於幾號交Form呢?[/quote]
19/4月交Form...
記住要親身去追...... :evil:
作者: kenykl    時間: 2004-6-9 00:37:51

我聽日會係收樓處發爛 我唔會再等!! 都唔係路 次次話覆 次次放飛機... 4月等到依家!!
作者: yautin1    時間: 2004-6-9 08:43:54

[quote:24b4bc67d3="kenykl"]我聽日會係收樓處發爛 我唔會再等!! 都唔係路 次次話覆 次次放飛機... 4月等到依家!![/quote]

好! 全力支持發爛!  :em11:
作者: Emil and Jeff    時間: 2004-6-9 09:16:53

3座中層都換左....
作者: kenykl    時間: 2004-6-9 09:58:10

[quote:6410ef000b="Emil and Jeff"]3座中層都換左....[/quote]

頂...佢係都唔換比我..... :em13:  :em13:  :em13:
作者: daniel_Q    時間: 2004-6-9 10:40:26

呢排都有落大雨 想問下換左玻璃的window有冇漏水  window邊有冇水漬 ?
作者: eric_818    時間: 2004-6-9 14:04:59     標題: Re: 有玻璃窗換啦......

[quote:0a896a78d0="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:0a896a78d0="eric_818"][quote:0a896a78d0="Mr. & Mrs. FireFire"]今朝走上RC睇....玻璃窗已經換左...

火火:

請問您於幾號交Form呢?[/quote]
19/4月交Form...
記住要親身去追...... :evil:[/quote]

我住6座20/4交form
今日打電話去追殺佢
佢居然話仲要2-3個星期先換到
都唔知有冇攪錯? :twisted:
真係唔丙都唔得 :em20:
作者: kenykl    時間: 2004-6-9 22:18:57

今日下午我去左收樓處同管理處發爛.
起初又係叫我留電話 我話我落過黎百幾次次次都係留電話之後又放飛機 直頭問佢想點 玩夠未!!
佢之後仲話聽佢講先 我話講詳諸...依家我講你知呀! 4月等到依家等乜呀! 等你再放飛機呀.
"小"完一輪之後 佢仲於去左影印又打電話 搵左個Mr. kwong 打比我 話一個星期內clear problem 但window未有schedule 但我要佢一定要兩日內覆我schedule.
今晚有個 Mr. ho 打黎 promise 一個星期 clear up problem and change window before 30-June!!

各位 努力呀!
作者: wychan    時間: 2004-6-9 22:21:49

呢個故事教訓我地... 有d人唔"小"唔得 he he...
作者: eric_818    時間: 2004-6-10 00:39:07

我今日响電話都"小"咗佢哋一輪
佢哋誓神"bep"願話今日一定覆... ...

結果當然都係放飛機... ...
作者: diedsee    時間: 2004-6-10 00:52:38

[quote:5a0dde034e="eric_818"]我今日响電話都"小"咗佢哋一輪
佢哋誓神"bep"願話今日一定覆... ...

結果當然都係放飛機... ...[/quote]

唉....我都一樣 :roll:
作者: Stephen@RC    時間: 2004-6-10 22:45:42

請問5座開始change window 未呀.
打去問佢地 佢地又話玻璃到左 禁重等咩呀
作者: candy-cheung    時間: 2004-6-10 22:55:59

[quote:75229312d2="Stephen@RC"]請問5座開始change window 未呀.
打去問佢地 佢地又話玻璃到左 禁重等咩呀[/quote]

打咗成日又話覆我又冇下文只知道話太多玻璃換唔切要等多2ㄧ3星期.
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-6-10 22:58:55

[quote:0630238b6d="Stephen@RC"]請問5座開始change window 未呀.
打去問佢地 佢地又話玻璃到左 禁重等咩呀[/quote]

too bad......
t/5 的 window 未 change 呀 :em01:
作者: Amy Poon    時間: 2004-6-11 13:16:26

Backed to my flat yesterday night and all my window (except kitchen) were changed! Good!
作者: Jess and Burns    時間: 2004-6-11 13:49:59

[quote:63d6d751c9="Amy Poon"]Backed to my flat yesterday night and all my window (except kitchen) were changed! Good! [/quote]

你幾樓架 ?
作者: Amy Poon    時間: 2004-6-13 02:10:38

十幾樓. But I see lots of windows in block 5 have not changed yet today.
作者: candy-cheung    時間: 2004-6-13 18:43:30

昨天已換了6隻玻璃窗還欠細房1塊大玻璃啫.好靚仔呀! :em04:
作者: Amy Poon    時間: 2004-6-13 22:50:05

yeah! very beautiful after changing the windows.  

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2