藍澄灣業主社群

標題: 一年前今日... [打印本頁]

作者: Ha and Kui    時間: 2004-6-1 18:08:16     標題: 一年前今日...

一年前今日 一個普通星期日 我食過早餐後 打算過海去逛街. 知道沙士後第一個新盤 -- 藍澄灣示範單位剛開放 正好又有穿梭巴士由沙田去中環 所以就順道去參觀一下 (仲連車錢都慳番  :em12: ). 當時都有打算買樓 但目標地區唔係青衣 而係馬鞍山.

參觀完示範單位 覺得單位間隔幾好 當然吸引我仲有200米泳池. 跟住個經紀同我話有幾個二座低層細單位已經以120-130萬預留左 心想:呢個價馬鞍山只係買到一個500多呎二手單位... 但有好多其他因素未考慮 所以都無即時入票...

今日都算係值得記念一日  :!: .  唔知有幾多街坊都係果日去參觀示範單位呢?
作者: FireFire    時間: 2004-6-1 18:21:12

記得係開售頭一個星期日....
作者: Jess and Burns    時間: 2004-6-1 18:33:15

唔記得.....
作者: bikbark    時間: 2004-6-1 20:40:49

我係6月8號呀,都係星期日
所以8號要大事慶祝一番
作者: Solskjaer    時間: 2004-6-1 20:46:46

我係6月1日買RC的不知不覺己一年了.我當日都無諗住買只係想去睇下而已點知.......同你地做左鄰居.   :em21:
作者: kenykl    時間: 2004-6-1 20:50:15

我6月7號...
作者: Simon Michelle    時間: 2004-6-1 20:53:33

我地係6月1 號買架
作者: diedsee    時間: 2004-6-1 21:00:54

[quote:41f5f5ce4c="bikbark"]我係6月8號呀,都係星期日
所以8號要大事慶祝一番[/quote]
ee...同一日wor
下次一齊慶祝啦 :em12:
作者: Tomato    時間: 2004-6-1 21:06:04

你地都好早買喎!!
0個陣我睇左3次示範單位 終於0係6月22日買左
仲記得0個陣每人有一包紙包飲品
作者: bikbark    時間: 2004-6-1 21:14:19

[quote:76904c434d="diedsee"][quote:76904c434d="bikbark"]我係6月8號呀,都係星期日
ee...同一日wor
下次一齊慶祝啦 :em12:[/quote]
diedsee,你幾點搞掂o架?
我1pm去到,要搞到成4點幾先掂

好呀,下次一齊開大食會,yeah!
作者: candy-cheung    時間: 2004-6-1 21:14:36

[quote:40c5355913="diedsee"][quote:40c5355913="bikbark"]我係6月8號呀,都係星期日
ee...同一日wor

我都係8號嘅!一睇即買.
:em04:
作者: kenykl    時間: 2004-6-1 21:17:30

我地排左一晚隊 一輪你死我活之後 搞到3-4am
作者: Crystal    時間: 2004-6-1 21:18:55

[quote:a9c4665f87="Tomato"]你地都好早買喎!!
仲記得0個陣每人有一包紙包飲品 [/quote]

我都係六月十幾廿號喎  
作者: Tomato    時間: 2004-6-1 21:21:35

[quote:62efeae6f5="Crystal"][quote:62efeae6f5="Tomato"]你地都好早買喎!!
仲記得0個陣每人有一包紙包飲品 [/quote]

我都係六月十幾廿號喎  [/quote]

我地買0個陣已經加左價
作者: Crystal    時間: 2004-6-1 21:29:20

我地係剛加推六座時第一天買架 那天很多人 到兩點幾才可以叫買 好似唔使錢咁 :em12:
不過好似未加價喎  
作者: Tomato    時間: 2004-6-1 21:36:40

[quote:15d29f3b74="Crystal"]我地係剛加推六座時第一天買架 那天很多人 到兩點幾才可以叫買 好似唔使錢咁 :em12:
不過好似未加價喎  [/quote]

加左少少 但又唔係太多!!
作者: patty and jimmy    時間: 2004-6-1 21:48:23

我原本諗住睇曉峰園 宏福同翠怡的 但比經紀講多幾講 我就去左睇藍澄灣
8)  8)  8)
作者: Strawberry    時間: 2004-6-1 22:04:19

[quote:b11825f1f0="Crystal"]我地係剛加推六座時第一天買架 那天很多人 到兩點幾才可以叫買 好似唔使錢咁 :em12:
加推六座第一天好似係6月13日 我地都係13號買架都差不多兩點幾.
仲記得聽到個單位就連價錢都未問就買左囉! 好似買菜噤!
:
作者: YY and KC    時間: 2004-6-1 22:09:30

嘩 你地禁早買? 我成十一月尾 十二月頭先買架......
作者: Crystal    時間: 2004-6-1 22:10:03

咁我咪係6月13日纙 ~~ 我地係排最右手邊那條隊架~~
那天真係好似買菜咁架    叫遲一步就好似買唔到咁架喇.
作者: Shearer9    時間: 2004-6-1 22:13:57

咁我比你o地早 我五月三十一日買 仲係自己開價 真難忘。
作者: gp    時間: 2004-6-1 22:16:54

[quote:b0e43b74e9="bikbark"][quote:b0e43b74e9="diedsee"][quote:b0e43b74e9="bikbark"]我係6月8號呀,都係星期日
ee...同一日wor

好呀,下次一齊開大食會,yeah![/quote]

我都係8號買 大約11點到 要搞到成2點幾先掂. 回想當日好辛苦 人又多 仲要俾個agent迫我係短時間內作決定 :em18: ......印象太深刻.
作者: bikbark    時間: 2004-6-1 22:22:29

gp,咁可能我o地o個日已經見過啦
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-6-1 22:31:24

[quote:ffa5577b65="Shearer9"]咁我比你o地早 我五月三十一日買 仲係自己開價 真難忘。[/quote]

:arrow: 我同你同一日噃! :wink:

但係點解你買到高層過我o既?當晚 D 經紀及和黃 D人話只賣低層傢喎!
作者: 我是誰    時間: 2004-6-1 22:36:54

我係五月三十一日買
作者: RamblerVillager    時間: 2004-6-1 22:54:25     標題: Re: 一年前今日...

証明恒昌設計嘅示範單位都有一定吸引力 很多人都會要買樓加傢俬一條龍服務.

你地講嘅兩點幾係唔係下午兩點幾? :mrgreen:
作者: gp    時間: 2004-6-1 22:57:51

[quote:dabc11fbbc="bikbark"]gp,咁可能我o地o個日已經見過啦[/quote]

可能會呀...... 同日又差唔多時間買 或者我o地住得好緊呀 :em12:
作者: dracula    時間: 2004-6-1 23:01:54

我記得買完之後先去睇示範單位...... 掉返轉頭  ops:
作者: H and H    時間: 2004-6-2 00:09:22

[quote:beea5d7e35="Tomato"]你地都好早買喎!!
仲記得0個陣每人有一包紙包飲品 [/quote]唔係嘛! 又咁岩 我同你一樣同一日買    不過那日係第二次睇 都決定買先再去 因睇第一次已念念不忘!
作者: diedsee    時間: 2004-6-2 00:15:23

[quote:c4d038e8d5="gp"][quote:c4d038e8d5="bikbark"][quote:c4d038e8d5="diedsee"][quote:c4d038e8d5="bikbark"]我係6月8號呀,都係星期日
ee...同一日wor

我都係8號買 大約11點到 要搞到成2點幾先掂. 回想當日好辛苦 人又多 仲要俾個agent迫我係短時間內作決定 :em18: ......印象太深刻.[/quote]

我承接住大家 我成6點幾先到 攪到9點先走.

好 拉大隊去慶祝 :em19:
作者: Maggie Johny    時間: 2004-6-2 00:21:10

[quote:c14767121f="Jeffrey & Shirley"][quote:c14767121f="Shearer9"]咁我比你o地早 我五月三十一日買 仲係自己開價 真難忘。[/quote]

但係點解你買到高層過我o既?當晚 D 經紀及和黃 D人話只賣低層傢喎![/quote]

我六月一號買架 咁快就一年了..... 時光飛逝......
我買個日已經有天巒天買LOR WOR......
作者: diedsee    時間: 2004-6-2 00:25:17

我買嗰日未有6座
作者: ivantat816    時間: 2004-6-2 00:30:29

我都係剛剛買左rc一年呀~我地係5月31日買架 :em04:
作者: ivantat816    時間: 2004-6-2 00:37:27

[quote:c775b294c4="Strawberry"][quote:c775b294c4="Crystal"]我地係剛加推六座時第一天買架 那天很多人 到兩點幾才可以叫買 好似唔使錢咁 :em12:
加推六座第一天好似係6月13日 我地都係13號買架都差不多兩點幾.
:[/quote]
我都覺得好似買菜咁呀~個日我係公司做做下野~
我女朋友同佢阿媽去睇示範單位比經紀講多兩講就打黎問我
買唔買好喎~因為價錢便宜又近我而家住緊個度
我就係個電話度同佢講妳覺得鍾意就買啦
唸返起都好似買緊菜咁兒戲呀
作者: ANGELA    時間: 2004-6-2 01:34:03

我六日九號買 算是我上年六月八日的生日物仍記得上年六月九日是陰天.......
作者: dick queenie    時間: 2004-6-2 01:46:43

[quote:a64fc1faee="ivantat816"][quote:a64fc1faee="Strawberry"][quote:a64fc1faee="Crystal"]我地係剛加推六座時第一天買架 那天很多人 到兩點幾才可以叫買 好似唔使錢咁 :em12:
唸返起都好似買緊菜咁兒戲呀[/quote]

一啲都無錯...但我覺得當時仲兒戲過買菜,因為買菜都仲會行多幾檔呀...唉!
dick太(Q.)
作者: ANGELA    時間: 2004-6-2 01:56:57

[quote:645a13fa6b="dick&queenie"][quote:645a13fa6b="ivantat816"][quote:645a13fa6b="Strawberry"][quote:645a13fa6b="Crystal"]我地係剛加推六座時第一天買架 那天很多人 到兩點幾才可以叫買 好似唔使錢咁 :em12:

一啲都無錯...但我覺得當時仲兒戲過買菜,因為買菜都仲會行多幾檔呀...唉!
dick太(Q.)[/quote]

同我情況一樣 confirm 前後不足90 mins 但這是我看過的第二個盤 :em12:
作者: matthewlee    時間: 2004-6-2 09:32:59

[quote:0afe24edb6="ANGELA"][quote:0afe24edb6="dick&queenie"][quote:0afe24edb6="ivantat816"][quote:0afe24edb6="Strawberry"][quote:0afe24edb6="Crystal"]我地係剛加推六座時第一天買架 那天很多人 到兩點幾才可以叫買 好似唔使錢咁 :em12:

dick太(Q.)[/quote]

同我情況一樣 confirm 前後不足90 mins 但這是我看過的第二個盤 :em12:[/quote]

我是6月14日買的 CONFIRM 時間也很短 不過現居的地方很近RC 所以都幾了解 而且當時已經都見到相當規模和外型 都幾喜歡就買了..還和女友吵了一場.
原因不是RC 是因為沒有和她商量. 今天回想也是值得! 現在同樣的價錢可能只能買400 多至500多呎的單位!
作者: yautin1    時間: 2004-6-2 09:58:42

[quote:cfc18ff5eb="diedsee"][quote:cfc18ff5eb="gp"][quote:cfc18ff5eb="bikbark"][quote:cfc18ff5eb="diedsee"][quote:cfc18ff5eb="bikbark"]我係6月8號呀,都係星期日
ee...同一日wor

我都係8號買 大約11點到 要搞到成2點幾先掂. 回想當日好辛苦 人又多 仲要俾個agent迫我係短時間內作決定 :em18: ......印象太深刻.[/quote]

我承接住大家 我成6點幾先到 攪到9點先走.

好 拉大隊去慶祝 :em19:[/quote]

我都係6月8日買架! 果時真係人山人海 我4點左右到 諗左好耐好耐...記得果時有人同我講 諗咁耐係買唔到樓架! 諗番起印象都仲係咁深刻...最後仲搞到成11點
作者: Tomato    時間: 2004-6-2 10:12:53

[quote:66d20f2e16="ANGELA"]我六日九號買 算是我上年六月八日的生日物仍記得上年六月九日是陰天.......[/quote]

RC都可以話係我舊年的生日禮物   (不過我生日唔0係六月喎!!) 我老公講ge.....

原來大家都有d得意有趣的回憶
作者: Winnie the Pooh    時間: 2004-6-2 11:21:46

我係6月19號買的o個日我o係公司做做下o野請假同我女朋友&我阿媽去買.......
唸返起都好好笑       
作者: Jess and Burns    時間: 2004-6-2 12:10:29

我記得我收樓那個星期是我的生日. 所以我男朋友話. 呢個就佢比我今年的生日禮物啦....
當時樓價升左20% . 於是我話 多左呢20% 係我既~

好彩無負之產姐~ :!:
作者: gp    時間: 2004-6-2 13:18:18

[quote:c6706b9d05="diedsee"]我買嗰日未有6座[/quote]

當日個agent仲吹水話六座會租俾disney 做宿舍 未必會賣 :em18:
作者: turbowing    時間: 2004-6-2 13:21:22

it's my honey's birthday again..............1st year annuversary with RC.
作者: P女    時間: 2004-6-2 13:39:25

去年6月1日....天晴

我同我男朋友去完元朗探人 當返黎唔知擔乜野車0個陣
見到有專車去中環(當時都冇諗住買樓 0個時都唔知有個樓盤叫藍澄灣 哈....)
如果冇記錯 6月1日好似係第一日示範單位開放
於是 我地就坐左free bus去中環
就係因為貪呢....十幾廿元 之後我地就花左百幾萬買左rc ...... :em03:
呢個故事教訓大家........"便宜莫貪"
作者: FireFire    時間: 2004-6-2 13:57:06

[quote:8985ed8c0b="女"]去年6月1日....天晴

見到有專車去中環(當時都冇諗住買樓 0個時都唔知有個樓盤叫藍澄灣 哈....)
就係因為貪呢....十幾廿元 之後我地就花左百幾萬買左rc ...... :em03:
呢個故事教訓大家........"便宜莫貪"[/quote]
但而家好似係GOOD END 喎......
作者: P女    時間: 2004-6-2 13:59:26

[quote:8d1b6bc28e="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:8d1b6bc28e="女"]去年6月1日....天晴

呢個故事教訓大家........"便宜莫貪"[/quote]
但而家好似係GOOD END 喎...... [/quote]

係呀係呀....

呢個故事仲有續集
留返今晚先講 因而家要開始做野...... :mrgreen:
作者: Ha and Kui    時間: 2004-6-2 17:47:14

[quote:51a7cd4e19="女"]

我都係為左慳十幾廿元車錢而走去搭穿梭巴士 ops:  仲差d唔見左個手提電話 好在落車前發現 好快搵番.... :mrgreen:
作者: Ha and Kui    時間: 2004-6-2 18:23:16

...經過一晚考慮 終於決定入票 我6月2號收左工後就"拿拿臨"走去中環. 當時約左個agent係置地廣場等 置地廣場以經見好多agent 華人行樓下就更加人山人海 :em03: . 仲記得入票禮物係 -- 藍澄灣電話繩同海逸coupon.

當時因為未知發展商開價 又未知會推邊d單位 所以入票都係抱住"不妨一試"同"抽獎"心態 之後幾日都有d忐忑.  

之後終於6月6號(應該係第一輪公眾內購)買到. 當晚六點半就去到華人行 排左好耐隊 跟住等到十點幾仲要同其他買家/agent逼餐死先入到去揀樓 但只係花左一分鐘就揀左 真係有d兒嬉 :em18: .  好在而家睇番轉頭 都覺得無買錯  :em19:.
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-6-2 21:42:07

[quote:1ea29bc507="Ha&Kui"][quote:1ea29bc507="女"]

我都係為左慳十幾廿元車錢而走去搭穿梭巴士 ops:  仲差d唔見左個手提電話 好在落車前發現 好快搵番.... :mrgreen:[/quote]

但我們就無咁好彩
部電話真係係買樓果日唔見左.... :em01:  :em01:
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-6-2 21:42:48

[quote:7012c9c59d="Ha&Kui"][quote:7012c9c59d="女"]

我都係為左慳十幾廿元車錢而走去搭穿梭巴士 ops:  仲差d唔見左個手提電話 好在落車前發現 好快搵番.... :mrgreen:[/quote]

但我們就無咁好彩
部電話真係係買樓果日唔見左.... :em01:  :em01:

可能興奮得滯 :em15:
作者: Shearer9    時間: 2004-6-2 23:34:50

[quote:005fe1edb8="Jeffrey & Shirley"][quote:005fe1edb8="Shearer9"]咁我比你o地早 我五月三十一日買 仲係自己開價 真難忘。[/quote]

但係點解你買到高層過我o既?當晚 D 經紀及和黃 D人話只賣低層傢喎!
[/quote]

Jeffrey & Shirley
我地真係有緣o者! 不過以我記得當日o的經記話我知只賣第一座及二座重要係中層 其實當時我都想買低層(貪佢景靚) 不過o的經記話冇 就算有都會貴o的 所以最後買o左中層 你就好o拉買到咁靚o既池景。
作者: Amy Poon    時間: 2004-6-3 18:22:58

There were only Tower 1 & 2 for sale the earliest. My agent called me immediately once Tower 3 (my favor) was available. At that night it was fully crowded and I was hardly to meet my honey and agent. The waiting time was not so long as my agent helped us to queue up first. We targeted some floors in Tower 3 and fortunately we bought the floor that we wanted. The decision was made within a minute! I will not forget that scenary!

Now I got the key. The view of my flat is out of my expectation! Great!!
作者: gp    時間: 2004-6-8 22:09:48

[quote:c11c4057e3="gp"][quote:c11c4057e3="bikbark"][quote:c11c4057e3="diedsee"][quote:c11c4057e3="bikbark"]我係6月8號呀,都係星期日
ee...同一日wor

bikbark diedsee 今日有無大事慶祝呀? 我差d唔記得今日係一週年 :mrgreen:
作者: diedsee    時間: 2004-6-8 22:16:01

[quote:4f4e5c289f="gp"]
bikbark diedsee 今日有無大事慶祝呀? 我差d唔記得今日係一週年 :mrgreen:[/quote]

係wor...你唔講都唔記得tim....
今日去 RC...淨係feel 到間屋冇風 好熱
作者: bikbark    時間: 2004-6-9 10:44:51

[quote:779583dc39="diedsee"][quote:779583dc39="gp"]
bikbark diedsee 今日有無大事慶祝呀? 我差d唔記得今日係一週年 :mrgreen:[/quote]

係wor...你唔講都唔記得tim....
今日去 RC...淨係feel 到間屋冇風 好熱[/quote]
celebration on 9/6 ar
作者: Teresa and Fai    時間: 2004-6-9 12:29:12

[quote:1cd2bdaf22="kenykl"]我6月7號...[/quote]

我都係呢日..........
作者: Tomato    時間: 2004-6-9 23:24:28

[quote:f00bb5b935="女"]呢個故事仲有續集
留返今晚先講 因而家要開始做野...... :mrgreen:[/quote]

P女 好想知個續集呀!!
作者: P女    時間: 2004-6-9 23:44:35

[quote:870018fabb="Tomato"][quote:870018fabb="女"]呢個故事仲有續集
留返今晚先講 因而家要開始做野...... :mrgreen:[/quote]

P女 好想知個續集呀!![/quote]

係喎 唔記得左講埋續集 冇左件事....Sorry Sorry...........hehe... :mrgreen:

我地當時完全冇睇過其他樓盤 只是睇左藍澄灣
其實男朋友0個陣都有留意樓價 佢話藍澄灣賣到好平
因我冇睇過其他樓盤 所以好反對 因實在太快做決定
我地都吵左好耐 買樓前一晚我三點幾都訓唔著 攞住本售樓書係甘研究
真係驗屍咁驗 係到諗買邊座 買邊個單位 買幾樓............. :em06:
原來佢都冇訓到 仲打埋電話比我一齊研究 所以0個晚都冇乜點訓
哈....諗返起都覺得好攪笑
待續..........
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-6-10 02:12:45

[quote:d0e75bacb1="Shearer9"][quote:d0e75bacb1="Jeffrey & Shirley"][quote:d0e75bacb1="Shearer9"]咁我比你o地早 我五月三十一日買 仲係自己開價 真難忘。[/quote]

[/quote]

Jeffrey & Shirley
我地真係有緣o者! 不過以我記得當日o的經記話我知只賣第一座及二座重要係中層 其實當時我都想買低層(貪佢景靚) 不過o的經記話冇 就算有都會貴o的 所以最後買o左中層 你就好o拉買到咁靚o既池景。[/quote]

當日選擇個單位o既原因,係佢好似”雲景台”某個我地喜歡o既單位,而且座向好,加上本人睇得多比較高層o既示範單位多,怕左高,所以喜歡低層,而且方便行落樓。 :em11:
作者: Man and Agnes    時間: 2004-6-10 03:57:53

哈哈...
我仲早呀
我五月三十一號買架...
我媽咪係中環飲完茶就畀d經紀捉左上去睇示範單位
覺得幾好就即刻call左我去
跟住咁就買左啦
真係一d心理準備都冇呀!!!
作者: Man and Agnes    時間: 2004-6-10 04:04:53

好似好多二座既鄰居都係係五月三十一號買喎...
我地要定呢日為我地既anniversary
作者: Tomato    時間: 2004-6-10 23:01:57

[quote:e9d8652f34="女"][quote:e9d8652f34="Tomato"][quote:e9d8652f34="女"]呢個故事仲有續集

P女 好想知個續集呀!![/quote]

係喎 唔記得左講埋續集 冇左件事....Sorry Sorry...........hehe... :mrgreen:

我地當時完全冇睇過其他樓盤 只是睇左藍澄灣
其實男朋友0個陣都有留意樓價 佢話藍澄灣賣到好平
因我冇睇過其他樓盤 所以好反對 因實在太快做決定
我地都吵左好耐 買樓前一晚我三點幾都訓唔著 攞住本售樓書係甘研究
真係驗屍咁驗 係到諗買邊座 買邊個單位 買幾樓............. :em06:
原來佢都冇訓到 仲打埋電話比我一齊研究 所以0個晚都冇乜點訓
哈....諗返起都覺得好攪笑
待續..........[/quote]

變左連續劇 :shock:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2