藍澄灣業主社群

標題: 和黃交人 [打印本頁]

作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-5-28 00:25:34     標題: 和黃交人

各位有所不知,Gary Lam 係 RC 只是村長。

其實當中,有一些問題關於 RC,就係收樓部應該有一位負責人,專門照顧我地收樓工作,而現在此人足足失蹤左兩個月,只是 Gary Lam感覺上好似負責囇。

而其他屋苑係有收樓負責人的。大家可以如何向和黃反映?
作者: FireFire    時間: 2004-5-28 01:24:27

而家每一座都有個負責人......
咁係唔係應該就係佢地啊頭呀?
作者: GM386    時間: 2004-5-28 09:29:03

[quote:388ab96ab6="Mr. & Mrs. FireFire"]而家每一座都有個負責人......
咁係唔係應該就係佢地啊頭呀?[/quote]

第一座負責人應該叫ANDY LAM.
作者: Billy Chrity    時間: 2004-5-28 15:59:29

宜家一二座樓下都有貼到通告邊一座有邊兩個係負責人 有名但係冇留contact 都係要打返去果個答左同冇人答o既no# .... :evil:
作者: GM386    時間: 2004-5-28 17:09:58

[quote:4ae32d8b79="Billy&Christy"]宜家一二座樓下都有貼到通告邊一座有邊兩個係負責人 有名但係冇留contact 都係要打返去果個答左同冇人答o既no# .... :evil:[/quote]

每次都是走去管理處 叫人CALL佢地 留自己的電話號碼.
作者: 草龍    時間: 2004-5-28 17:24:31

第二座負責人叫BEN LEE
作者: Jess and Burns    時間: 2004-5-28 17:42:05     標題: Re: 和黃交人

[quote:f5d00c0aa4="Jeffrey & Shirley"]各位有所不知,Gary Lam 係 RC 只是村長。

其實當中,有一些問題關於 RC,就係收樓部應該有一位負責人,專門照顧我地收樓工作,而現在此人足足失蹤左兩個月,只是 Gary Lam感覺上好似負責囇。

而其他屋苑係有收樓負責人的。大家可以如何向和黃反映?[/quote]

為何那個人會失蹤2個月? 而Gary Lam 又無啦啦咩曬d 野上身?
佢可以直接同我地講呢d 野唔係佢負責架?

而呢個人到底係咩人? 咩名? 咩title?

呢個消息你又係從何得知架? 可信嗎?

很多問題....很有可疑  8)
作者: Teresa and Fai    時間: 2004-5-28 22:06:08

咁5仔有冇人知呀................
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-28 22:28:17

[quote:262b49857d="Teresa&Fai"]咁5仔有冇人知呀................[/quote]

好似係杜生
作者: manyan    時間: 2004-5-28 23:43:12

blk 2 have two people to contact
one is Ben Leethe other one is Mr.Lam
:em10: Ben Lee好無信用
作者: eric_818    時間: 2004-5-29 00:10:33

原本6座係Richard Lam... ...
跟跟吓又變咗個吳生... ...
跟住又變咗兩個 一個叫... 另一個叫... 唔記得咗o忝!! :em09:

之前講完o既野又要從新講多次
又要由頭跟過... ...
都唔知係咪特登用d咁o既方法拖住d野唔做 :em10:

真係好人都俾佢監生激死 :em18:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-5-29 00:21:50

:arrow: 而家看管每座o既人,應該管理處o既人,而吾係和黃搵番o黎o既 負責o既 "收樓亞頭"。 :wink:
作者: KS    時間: 2004-5-29 00:28:39

咁三座係那人負責
我地四星期只執了少少
都唔知....搵那人負責
ks
作者: Jess and Burns    時間: 2004-5-29 00:31:03

三座是呂小姐
作者: manyan    時間: 2004-5-30 20:23:19

負責座樓的人係和黃人
作者: Jess and Burns    時間: 2004-5-31 18:59:07

個人認為. 好難知道佢地的真正身份. even 佢比你知. 佢都會同你講唔關佢事. 會
幫你更進.....
個fomula 好簡單.

業主有問題找收樓部 ->
收樓部回覆會兩日後覆 ->
業主只有等回覆 無奈 ->
兩日後業主不會收到任何回覆  於是再追 ->
收樓部回覆會兩日後再覆 ->
收樓部回覆會兩日再後覆 ->
..........................
(重覆n 次後)---->
業主痴線. 入青山  :em18:

其實 呢d 說話 係幾無意義.

佢地係度答你的原因 只有一個.
就係比我地鬧下. 發洩下. 根本唔會解決問題.
作者: eric_818    時間: 2004-5-31 23:36:39

[quote:363d8a1db1="Jess&Burns"]個人認為. 好難知道佢地的真正身份. even 佢比你知. 佢都會同你講唔關佢事. 會
幫你更進.....
個fomula 好簡單.

業主有問題找收樓部 ->
收樓部回覆會兩日後覆 ->
收樓部回覆會兩日後再覆 ->
收樓部回覆會兩日再後覆 ->
(重覆n 次後)---->
業主痴線. 入青山  :em18:

其實 呢d 說話 係幾無意義.

佢地係度答你的原因 只有一個.
就係比我地鬧下. 發洩下. 根本唔會解決問題.[/quote]

我o既方法同您有小小唔同... ...

1. 早上9點10分打去收樓部(3165 1280 打n次 因為一開始一定會唔通/無人聽) 直至有人聽為止 揾6座負責同事(已轉了n次) 通常都係叫您留電話 留完電話 迫佢12點前覆... ...

2. 通常12點前都唔會覆您電話 於是再打去追 先媽佢一大餐 問佢係咪要搞大件事 再迫佢2點前覆... ...

3. 一般o係咁o既情況下 大約12點半就有人覆您 但好多時都唔係之前幫您跟o個個 所以又要由頭講一次俾佢聽有乜未執 順勢「橙」佢一餐 以作發洩 再迫2點前覆進度如何... ...

4. 又係o個句 3點前都係唔會收到電話 何況係2點? 所以3點3又再打去「橙」佢一鑊 問佢想點 然後佢好有可能o係5點左右覆您電話 聲稱PY已經執咗D野 叫您得閑上去Check Check... ...

5. 當日放工當然懷著希望上RC睇啦! 點知上到去除咗見到D Post it冇咗之外 當然同之前冇分別啦! :em18:

6. 於是第二日又重覆以上步驟... ...

我做以上o既動作已經超過一個禮拜 基本上已經有半隻腳入咗青山 好彩宜家我間屋都已經執咗9成 只係重欠窗同房冷氣唔凍 如果唔係 第時您可能會見到個儍o既響RC大叫:「我間屋未執完漏! 俾返間屋我... ...」
作者: Jess and Burns    時間: 2004-5-31 23:44:25

Eric

你好落力呀!!!!

我們甘拜下風~  我地兩個成日都唔得閒. 又懶.....所以都無咁追法.
咁你執左幾耐啦?
作者: eric_818    時間: 2004-5-31 23:50:27

6個禮拜 但係其實我間屋已經冇乜大問題(起碼冇空心磚/牆) 只係PY 一路唔做 所以先整咁耐... ... :x
作者: Jess and Burns    時間: 2004-5-31 23:53:36

咁都要6個星期呀??? 我好驚呀......
我地已經4個星期啦.......不過重有d 問題. 不過都係小問題...但有空心磚law
希望可以快d 啦.
作者: eric_818    時間: 2004-6-1 00:02:22

努力吹!!努力吹!!

千其唔好俾面佢哋!!
作者: H and H    時間: 2004-6-1 10:26:25

[quote:bc3729f934="Jess&Burns"]不過重有d 問題. 不過都係小問題...但有空心磚law
希望可以快d 啦.[/quote]ME TOO!!!
作者: FireFire    時間: 2004-6-1 10:46:51

有無人知道三座科文/負責人是哪位呀??? :?:  :?:  :?:
作者: eric_818    時間: 2004-6-1 11:25:20

[quote:01f6b30f05="Mr. & Mrs. FireFire"]有無人知道三座科文/負責人是哪位呀??? :?:  :?:  :?: [/quote]

據我所知係"朱小組"(provided that佢哋冇轉人o既話).

其實我聽講話 lift 口有張notice list低每座負責執漏的聯絡人
但我就好似唔見. :?:
作者: Winnie the Pooh    時間: 2004-6-1 11:51:03

[quote:f890a8d72f="eric_818"][quote:f890a8d72f="Mr. & Mrs. FireFire"]有無人知道三座科文/負責人是哪位呀??? :?:  :?:  :?: [/quote]

據我所知係"朱小組"(provided that佢哋冇轉人o既話).

其實我聽講話 lift 口有張notice list低每座負責執漏的聯絡人
但我就好似唔見. :?:[/quote]

三座係呂小姐 AND MR HO NOT 朱小姐...
作者: FireFire    時間: 2004-6-1 12:17:38

THANKS TO ERIC818 & WINNIE THE POOH
作者: Winnie the Pooh    時間: 2004-6-1 12:19:47

[quote:a295450e15="Mr. & Mrs. FireFire"]THANKS TO ERIC818 & WINNIE THE POOH [/quote]

NOT SAY THANKS LA................

WE ARE ALSO BLOCK 3............ :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
作者: Kit and Carol    時間: 2004-6-1 12:24:42

各位......
  請問 5 座科文/負責人是哪位???   
  23/04 到依家只整左廳個窗個D配件......
  佛到有火.......今果星期日落去小佢!!!
作者: Hi Hi    時間: 2004-6-1 23:10:44

請問 1 座科文/負責人是哪位???
作者: Stephen@RC    時間: 2004-6-1 23:14:15

[quote:c8b5694362="Kit & Carol"]各位......
  請問 5 座科文/負責人是哪位???   
  23/04 到依家只整左廳個窗個D配件......
  佛到有火.......今果星期日落去小佢!!![/quote]

係姓杜... 先生
作者: Kit and Carol    時間: 2004-6-1 23:16:44

Thank You!
作者: Jess and Burns    時間: 2004-6-2 11:59:19

我發現呢幾日 佢地覆我準時左.    
好似昨晚 我地早上問佢幾時可以覆.
佢話6:00pm - 10:00pm (我地已經諗住佢又游我地架啦 :em18: )點知 佢11: 00pm 竟然覆我電話 .  令我地受寵若驚呀. ops:

嘩...原來佢地做到咁夜架喎. :shock:

唔知係咪因為我send 左封水蛇春咁長的投訴信 所以覆得咁快呢?
我重send 左去和黃總部添喎.....係咪好絕呢? :roll:
作者: stephenyeong    時間: 2004-6-2 12:20:24

[quote:54227ef761="Jess&Burns"]我發現呢幾日 佢地覆我準時左.    
好似昨晚 我地早上問佢幾時可以覆.
佢話6:00pm - 10:00pm (我地已經諗住佢又游我地架啦 :em18: )點知 佢11: 00pm 竟然覆我電話 .  令我地受寵若驚呀. ops:

嘩...原來佢地做到咁夜架喎. :shock:

唔知係咪因為我send 左封水蛇春咁長的投訴信 所以覆得咁快呢?
我重send 左去和黃總部添喎.....係咪好絕呢? :roll:[/quote]

你真好彩 有人覆.
我要求不多 點知37日後的今日都未整好  :em13:
作者: Jess and Burns    時間: 2004-6-2 12:26:06

不如你try 下send 信.
作者: Jess and Burns    時間: 2004-6-2 12:30:15

我覺得係咁打電話比佢係無咩用...
因為如果個個人都係打電話比佢. 佢只係可以同我地傾電話 無時間做野.
咁佢點覆我地呢?
作者: manyan    時間: 2004-6-2 16:47:46

yesterday BEN LEE叫d工人即刻上去攪我們可以收lo :mrgreen:
作者: Amy Poon    時間: 2004-6-3 21:08:05

I am a Tower 3's owner and submitted the defects list over 1 month.
Last Sun I met with Ms Lui and other people. They went to my flat and dropped down the defects for chasing. But they said should be waited for 2 weeks to finish........ Hope can be finished. :?:
作者: 我是誰    時間: 2004-6-4 00:31:39

http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=3053&start=30
作者: 我是誰    時間: 2004-6-4 02:22:22

致和記黃埔地產有限公司的投訴信
http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=3161

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2