藍澄灣業主社群

標題: Please cancel the swimming pool [打印本頁]

作者: qualcomm    時間: 2004-5-26 20:41:12     標題: Please cancel the swimming pool

If you look into the real situation.....

1. 太窄
2. 太多三尖八角似乎太多危險地帶
3. 太近住宅
4. 水深不平

太窄是最大問題得3-4M闊連人地花園水池都好過.另外以200M長原本四個Life Saver應OK但太多假山假石依家at least 10個才可以!

不過這個"水池"應2005/6才完成!
作者: Tako and Sukie    時間: 2004-5-26 22:45:17

我覺得好靚wor冇咩問題呀
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-26 22:47:32

咩唔係 今年6月中開咩?
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-26 22:49:28

咩唔係 今年6月中開咩?
作者: june and Fai    時間: 2004-5-26 22:55:47

[quote:d3e5774fab="Alvin & Janis"]咩唔係 今年6月中開咩?[/quote]The swimming pool is very good. What's problem?
作者: diedsee    時間: 2004-5-27 00:23:35

sorry...我都唔覺有問題
正所謂闊有闊玩 窄有窄 玩
正所謂深有深玩 淺有淺玩遮.
作者: Ho and Serene    時間: 2004-5-27 00:30:08

私人樓泳池係咁上下啦唔好要求咁多啦.
作者: Tomato    時間: 2004-5-27 00:44:37

我覺得普通泳池四四方方 無乜特別
rc個泳池都幾有特色ar~~~
唔游水 淨坐0係水裏面都幾舒服 又有按摩池 :wink:
作者: J and P    時間: 2004-5-27 00:46:36

[quote:288df5429a="Tomato"]我覺得普通泳池四四方方 無乜特別
rc個泳池都幾有特色ar~~~
唔游水 淨坐0係水裏面都幾舒服 又有按摩池 :wink:[/quote]

Totally agree!
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-5-27 00:47:08     標題: Re: Please cancel the swimming pool

[quote:ece6aeb0e5="qualcomm"]If you look into the real situation.....

1. 太窄
2. 太多三尖八角似乎太多危險地帶
3. 太近住宅
4. 水深不平

太窄是最大問題得3-4M闊連人地花園水池都好過.另外以200M長原本四個Life Saver應OK但太多假山假石依家at least 10個才可以!

不過這個"水池"應2005/6才完成![/quote]

咁又點只3-4米呢!
作者: diedsee    時間: 2004-5-27 01:24:41

真係想快啲享受呢個陽光與海灘!
作者: 草龍    時間: 2004-5-27 10:01:28

如果需要練水比賽就唔係好適合
但係我要來relax only 就OK wor
作者: Tomato    時間: 2004-5-27 10:05:39

我又唔懂游水所以都係諗住浸0下水 曬0下太陽 涼0下!!
作者: yautin1    時間: 2004-5-27 10:19:52

我都覺得個泳池幾好 冇左個泳池 我屋企個景就差好多架啦!
作者: SamJan    時間: 2004-5-27 10:36:20

No problem for the swimming pool ar.
At list I am feeling good.

作者: Ha and Kui    時間: 2004-5-27 12:54:42     標題: Re: Please cancel the swimming pool

[quote:7b64a07dda="qualcomm"]If you look into the real situation.....

1. 太窄 <<但係都有唔少部份係好闊(e.g. 人造沙灘果邊)
2. 太多三尖八角似乎太多危險地帶 <<危唔危險 就要睇下救生員位置啦
3. 太近住宅 <<咁香港無邊個屋苑可以有泳池啦...  :em03:
4. 水深不平 <<大部份泳池都係水深不平喎 咁都有問題  :?:

太窄是最大問題得3-4M闊連人地花園水池都好過.另外以200M長原本四個Life Saver應OK但太多假山假石依家at least 10個才可以! <<一般每個50米公眾泳池都最少有兩個救生員 如果200米泳池有10個都唔算好多啦.

Btw if it is cancelled what's your proposal on the use of the area for swimming pool?
作者: Stephen@RC    時間: 2004-5-27 12:57:44

如果你去睇下海x豪園個swimming pool
我相信你會enjoy我地o個個
作者: H and H    時間: 2004-5-27 13:08:58

雖然我個單位冇池影 不過我都覺得有呢個池好有resort feeling 好舒服! 如果落去浸下水都好relex! (不過驚有低層鄰居們偷影~~~講笑)
作者: cliff    時間: 2004-5-27 14:32:15

I feel it is good too.
作者: qualcomm    時間: 2004-5-27 17:38:41     標題: Re: Please cancel the swimming pool

[quote:21b486c835="Ha&Kui"][quote:21b486c835="qualcomm"]If you look into the real situation.....

1. 太窄 <<但係都有唔少部份係好闊(e.g. 人造沙灘果邊)
2. 太多三尖八角似乎太多危險地帶 <<危唔危險 就要睇下救生員位置啦
3. 太近住宅 <<咁香港無邊個屋苑可以有泳池啦...  :em03:
4. 水深不平 <<大部份泳池都係水深不平喎 咁都有問題  :?:

太窄是最大問題得3-4M闊連人地花園水池都好過.另外以200M長原本四個Life Saver應OK但太多假山假石依家at least 10個才可以! <<一般每個50米公眾泳池都最少有兩個救生員 如果200米泳池有10個都唔算好多啦.

Btw if it is cancelled what's your proposal on the use of the area for swimming pool?[/quote]

Treat as 水池 or modify the design a lot.

Please look deeply on the photo.....

我可以講那些流水聲係好好好好好好嘈一定會disable (住低層D係唔係要收罪先?)
另外泳池對比其他....真係近ga....
人造沙 - 很多地方最後都剷走因小朋友very easy get hurt
救生員位置 - 這處真係長D山又高又有橋見到人都難就算見到都救唔倒

有一屋村都係這樣近引起"Free Falling"問題結果要裝圍版.
作者: yautin1    時間: 2004-5-27 17:56:25

我住係好低層架 我都唔覺好嘈! 夏天聽下流水聲 人都清涼d ... 何況泳池應該開到夜晚十點左右 應該唔影響到d 人... 講真好過聽到樓上樓下既電視聲同人聲啦!
安全問題就真係要小心d 啦! 如果大家有小朋友既話就要更加留意! 不過人地屋苑正正方方一樣會發生意外 所以如果你有小朋友既話就一定要全埸睇實佢啦!
作者: Tako and Sukie    時間: 2004-5-27 19:07:07

沙灘仲大啦咁又咁多人去
如果怕大未係屋企果浴缸放水游未唔怕lor.
作者: dick queenie    時間: 2004-5-27 21:04:19

不過話時話...而家大家都咁熟
第日去遊水,住底層班網友..
望住哂,會否好唔知點咁。
又或者某網友個老婆,穿三點式好鬼索,
我又唔知好唔好意思昅佢...好矛盾>_<
作者: Qoo    時間: 2004-5-27 21:30:53

[quote:f67066014c="dick&queenie"]不過話時話...而家大家都咁熟
我又唔知好唔好意思昅佢...好矛盾>_<[/quote]

哈哈dick少你昅完吾好講出泥味得羅 :em17: 鵝地愛豬事家族就認為個池好靚亦系鵝地最初留意藍澄的重點泥雖然鵝地個單位吾系對住個池不過真系好靚呀留返都好呀吾用剩看都好好鵝不過最希望就系吾好有太多自由行遊客落泥玩驚影響衛生問題呀 :em18:
作者: Tomato    時間: 2004-5-27 22:07:56

[quote:ff75511442="Qoo"][quote:ff75511442="dick&queenie"]不過話時話...而家大家都咁熟

哈哈dick少你昅完吾好講出泥味得羅 :em17: [/quote]

:em09:  :em09:  :em09:  :em09:
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-27 22:57:45

[quote:648bfdd662="dick&queenie"]不過話時話...而家大家都咁熟

衰啦 欣賞好野
人之常情嘛 :em12:
作者: Shearer9    時間: 2004-5-28 01:20:41

我都覺得個池景好鬼正! 冇左佢不如唔好買藍澄灣 吹脹!
冇左個池景只少賺少五至十萬哈哈!! 發啦! :em17:  :em17:
作者: yautin1    時間: 2004-5-28 08:40:15

[quote:ea9dcc2149="dick&queenie"]不過話時話...而家大家都咁熟

好諗穿得三點式 都應該覺得自己好靚同想人地睇完都覺得自己靚 如果怕既話 我諗都唔會穿...haha
不過唔好全場都昅實人地 望兩眼好啦!
作者: Jess and Burns    時間: 2004-5-28 16:01:16     標題: Re: Please cancel the swimming pool

[quote:cdc12bf5a7="qualcomm"][quote:cdc12bf5a7="Ha&Kui"][quote:cdc12bf5a7="qualcomm"]If you look into the real situation.....

Btw if it is cancelled what's your proposal on the use of the area for swimming pool?[/quote]

Treat as 水池 or modify the design a lot.

Please look deeply on the photo.....

我可以講那些流水聲係好好好好好好嘈一定會disable (住低層D係唔係要收罪先?)
另外泳池對比其他....真係近ga....
人造沙 - 很多地方最後都剷走因小朋友very easy get hurt
救生員位置 - 這處真係長D山又高又有橋見到人都難就算見到都救唔倒

有一屋村都係這樣近引起"Free Falling"問題結果要裝圍版.[/quote]

我住3 座H 低層. 對到正個泳池同個water fall 啦....但係真係唔覺嘈喎.
我重想佢d 水聲大聲d 添.

都無聲 :?:
作者: yautin1    時間: 2004-5-28 16:41:43

to Jess&Burns

我好想睇下3H 對出個泳景啊! 可唔可以影d 相黎睇下呀!  :
作者: Jess and Burns    時間: 2004-5-28 16:47:50

好呀. 我星期日會去.
我自已都覺得好靚呀.
我可以對住隻窗 望住成半個鐘都得架. 望住d 水  望住個沙灘......好舒服. 好relax架.
作者: yautin1    時間: 2004-5-28 17:00:50

[quote:c74da05981="Jess&Burns"]好呀. 我星期日會去.
我自已都覺得好靚呀.
我可以對住隻窗 望住成半個鐘都得架. 望住d 水  望住個沙灘......好舒服. 好relax架.[/quote]

我都好鍾意望住d 水架! 聽下水流聲... 感覺非常好...
不過我係2座低層 冇你3座個池景咁靚...
作者: Jess and Burns    時間: 2004-5-28 17:02:50

2 座都應該好靚喎. 係咪都係H室呀?
作者: yautin1    時間: 2004-5-28 17:07:08

係 A 呀! 都幾靚既 但冇3座咁開掦!
不過唔緊要 我都已經好滿足架啦!
作者: Jess and Burns    時間: 2004-5-29 00:28:02

[quote:dd5697d790="Jess&Burns"]好呀. 我星期日會去.
我自已都覺得好靚呀.
我可以對住隻窗 望住成半個鐘都得架. 望住d 水  望住個沙灘......好舒服. 好relax架.[/quote]

今日男友上單位找人報價 所以影了一些相. 時間是約7: 00pm.
作者: Jess and Burns    時間: 2004-5-29 00:28:59

[quote:f02163c6a9="Jess&Burns"][quote:f02163c6a9="Jess&Burns"]好呀. 我星期日會去.
我自已都覺得好靚呀.

今日男友上單位找人報價 所以影了一些相. 時間是約7: 00pm.[/quote]
作者: yautin1    時間: 2004-5-29 09:05:11

嘩! 妳個景好靚啊! 不過原來都幾高下 唔怪得嫌流水唔夠嘈... haha  :
作者: bikbark    時間: 2004-5-29 21:07:13

邊個住向池景低層o既街坊,收少少$租俾亞dick少睇"景"嘛,簡直係win-win 呀
作者: gp    時間: 2004-5-29 22:33:34

[quote:5c86243cd6="bikbark"]邊個住向池景低層o既街坊,收少少$租俾亞dick少睇"景"嘛,簡直係win-win 呀[/quote]

我住得好近沙灘個邊 亞dick少可以用窗簾再掩護去睇"景"o家 :em12:
作者: Shearer9    時間: 2004-5-29 23:40:16

2座A中層池景 老細收你平o的呀 點o者? :em12:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2