藍澄灣業主社群

標題: 我地要爭取shuttle bus [打印本頁]

作者: Shearer9    時間: 2004-5-25 01:19:17     標題: 我地要爭取shuttle bus

我朋友是住凱帆軒(長實)的 本來都沒有shuttle bus(之前長實樓書都講有) 經過業主門大力爭取 佢地終於在這個月有啊 而且是Free的! 所以我地係唔可以放棄家 至少有條線去青衣或葵芳都好 咁我諗大家都順氣呀 你地話係唔係! :wink:
作者: Hotcake    時間: 2004-5-25 01:39:06

我都贊成要有Shuttle bus 但要點樣爭取........凱帆軒佢地又係點樣去爭取?
作者: alankle    時間: 2004-5-25 09:01:15

係呀 係呀..........
一定要有呀................
作者: dick queenie    時間: 2004-5-25 09:03:23

我都係咁諗
到條小巴線run順左,佢地當過骨。
我地就好難fight~~
作者: Tomato    時間: 2004-5-25 09:31:27

可以點做???一定支持!
作者: SamJan    時間: 2004-5-25 09:49:19

支持! 支持! 一定支持!
要點樣爭取???
8)
作者: Cara CC    時間: 2004-5-25 10:14:47

唔知大家有無留意呢篇報導???

21- 05- 2004 成報

交諮會四招規管巴

運輸署人員有權上車調查
針對非專利巴士濫用目前的發牌制度,擅自提供商場巴士等服務,非法接載市民往返各處,直接威脅運輸同業的生存空間,政府重要諮詢組織「交通諮詢委員」提出多項建議規管,包括收緊發牌條例、賦予運輸署人員登車調查權力,一旦發現無牌經營,署方人員可在警方協助下,向違規持牌者發出定額罰款450元。

對於交諮會的構思,由非專營巴士組成的「公共巴士同業聯會」認為,這會扼殺他們的生存空間,寧願當局停止再發出新的牌照更為理想。

違規情況不斷惡化
根據運輸署的資料,非專利巴士違反交通規例有不斷惡化的趨勢,於03年全年發出4300張告票,但至本年1月至4月期間,已發出2150張。而今年首四個月亦有24位持牌人士因違反營運條例,而被罰暫停提供服務二至三個月不等。

交諮會的「檢討規管非專營巴士營運工作小組」向當局提出多項建議,以規管非專營巴士過剩及違規經營問題,當中包括收緊發牌。

第一,如過往持牌人士可一次過取得三種巴士服務,但今後發出新牌照時最多只會給予一種服務﹔其次,申請人必須取得服務合約,以證明其服務有確切需要﹔第三,修訂客運業營運證條款,以便向違規持牌人發出定額罰款﹔第四,加派巡查員登車調查及規定營業車必須在當眼處顯示營運證,日後這類車輛亦可能要漆上特別顏色,以方便巡查人員工作。

車輛數目逐年上升
身兼交諮會及「檢討規管非專營巴士營運工作小組」主席梁安福昨日在記者會上表示,目前有非專利巴士濫用現時的條款,如擅自為商場及樓盤接載乘客,亦有在非指定地區停車,造成交通擠塞問題。而非專利巴士的增幅亦有上升趨勢,由1998年的5868輛,上升至去年的7206輛,但業界認為五千多輛足以應付市場需求。

梁安福表示,有關建議已平衡各界的意見,今日會諮詢業界,並預計於年中把詳細報告呈交諮會大會討論,待當局再公開諮詢市民意見後才落實。對於有建議不再發出有關牌照,他擔心此舉會令目前的營運者乘機增加票價,增加市民的負擔。

不過,公共巴士同業聯會主席楊偉雄批評,新建議嚴重扼殺他們的生存空間,擔心會對同業造成更多掣肘。他認為既然現時出現供過於求情況,理應全面停止發牌便可解決問題。「依家生意難做,只提供一種巴士服務唔可以維皮,如唔少學校已由上下午制改為全日制,令佢提供巴士服務由以往四轉減至兩轉,如果唔可以兼埋其他服務,根本做唔住。」

的士業界贊成建議
市區的士同業聯會發言人梁紹昌認為,不少非專營巴士目無法紀,在新界接載市民至市區,或在商場提供免費巴士服務,搶去他們不少生意。

該會歡迎交諮會的建議,並促請當局盡快落實有關措施,令違規巴情況得以改善。
作者: 草龍    時間: 2004-5-25 11:28:50

支持
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-25 12:38:49     標題: Re: 我地要爭取shuttle bus

[quote:52a0b5b568="Shearer9"]我朋友是住凱帆軒(長實)的 本來都沒有shuttle bus(之前長實樓書都講有) 經過業主門大力爭取 佢地終於在這個月有啊 而且是Free的! 所以我地係唔可以放棄家 至少有條線去青衣或葵芳都好 咁我諗大家都順氣呀 你地話係唔係! :wink:[/quote]

yes 我們一定要fight.....
唔可以give up 呀.......
:em10:  :em14:  :em14:  :em14:
作者: tracy123    時間: 2004-5-25 13:10:34

非常非常非常讚成 shuttle bus 一定好過綠巴呀
以我地咁專貴既業主無理由連shuttle bus 都無和黃真係無面比賣完樓就唔要和尚。
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-25 13:18:15

是否 wed 一齊discuss 埋 ?
作者: A and W    時間: 2004-5-25 14:26:23

My friend(RC owner too) told me that RC will have shuttle bus after the hotel open..around Oct 2004...
He explained that it is easlier to get approval from transportation dept applying by hotel purpose...is it true?

I think it is reasonable.....
作者: P女    時間: 2004-5-25 20:37:09

凱帆軒都有
我地冇理由冇
大細超 唔得
一定要爭取............... :evil:
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-25 21:07:05

[quote:e2b65a5ab6="A&W"]My friend(RC owner too) told me that RC will have shuttle bus after the hotel open..around Oct 2004...
He explained that it is easlier to get approval from transportation dept applying by hotel purpose...is it true?

I think it is reasonable.....[/quote]

但條shuttle 由邊去邊
你個 friend 知唔知呀?
作者: SAMSON    時間: 2004-5-25 21:21:06

今日我已經打电話去"太陽日報"和青衣區議員,他們話最好再多D業主打去,和給他們多D料,就會揾和黄。
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-25 21:23:30

[quote:19ecff325c="SAMSON"]今日我已經打电話去"太陽日報"和青衣區議員,他們話最好再多D業主打去,和給他們多D料,就會揾和黄。[/quote]

之前忘記問你 你complain 果 d 內容大致有 d 咩?
等我們complain 的內容可以一致 d 嘛
作者: Shearer9    時間: 2004-5-25 23:37:50

咁我地需唔需要打去消費者委員會話和黃有誤導成份因為買摟個時佢地職員又話有Shuttle bus又話青衣同葵芳都已經confirm(重點selling point). 我已經再問佢地真係有? 因為我知道其實而家運輸署好難批 佢地又話因為有酒店 所以實批 但到而家又出爾反爾 太過份啦! 如果唔係佢地用Shuttle bus 吸引我地買 我估至少少三四百個單位賣 邊有而家賣清光 和黃太唔光彩啦!如果到最後我地一班業主得唔到應得既 我諗和黃同長實以後都得唔到香港人既認同 對唔住各位 因為我真係好失望 以為大陸先有假野 估唔到香港大集團都有... :em01:  :em01:  :em01:
作者: eric_818    時間: 2004-5-26 00:10:26

我又打!! :em20:

可唔可以post區議員個名同電話o係度?
作者: fkf    時間: 2004-5-26 13:21:37

朋友住 Mount Haven (曉峰園) 都係由冇到有

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2