藍澄灣業主社群

標題: Mr. wychan 請進~~~其他業主也請留意~~~ [打印本頁]

作者: Purky    時間: 2004-5-24 21:37:32     標題: Mr. wychan 請進~~~其他業主也請留意~~~

Mr. Chan
我係RC的其中一個業主 得知你上次發起了簽名運動 希望你再發起啦~~
因為最近有好多業主都表示不滿 我地收樓都收到一肚氣~~
大家都有幾點極之不滿的

1. 無穿巴~~(當初講好會有 而家又無)
2. 小巴繞道~~(現在唯一的交通工具 因為六月開始 免費車都會停 原本5至10分鐘的路 現在因為繞道而變成20-25分鐘. 大家都一定會 選快點的葵芳線 最後都會因快得慢)
3. 太多執漏~~(大家都認為今次收樓 太多地方要執漏 水準太差)
4. 率效極低 服務差~~(已經要執漏 但係就好慢 總是忘記 約好了師傅又會遲到成兩個小時 講好幾時前要做好 但係又比原定日期遲成一兩個星期. 而且投訴無門 諸多推卸責任)

今日搭小巴的時候 聽到一個業主話 之前盈翠半島都有同我地相似的問題 投訴無門 最後用拉橫額 集體簽名 最後和黃怕到死 好快就作出回應 而且即時作出妥善的安排 所以不如我地又再次搞簽名 相約一個星期日 集合大家的不滿 反映給和黃知吧~~

不如其他業主都表態吧~~還有什麼不滿~~這裡沒有的 也請說出!!!
作者: dick queenie    時間: 2004-5-24 21:50:37

其實最近好多人都
忙緊裝修入伙....
的確藍澄的恕氣,日漸加劇!!
都膽心去到一發不可收拾之地步...
唔知大家會唔會同我一樣,唔敢同身邊的人講,買左藍澄彎。
好似好羞家咁。
以前同人講我買樓做業主,不知幾威,家陣同人講:我買左藍澄彎
會比人笑..........唉!!!
作者: Tomato    時間: 2004-5-24 21:55:32

[quote:82768967ed="dick&queenie"]唔知大家會唔會同我一樣,唔敢同身邊的人講,買左藍澄彎。好似好羞家咁。[/quote]

:em16:  :em16:
我無
作者: Tomato    時間: 2004-5-24 21:58:36     標題: Re: Mr. wychan 請進~~~其他業主也請留意~~~

[quote:24aee977b6="urky"]Mr. Chan

今日搭小巴的時候 聽到一個業主話 之前盈翠半島都有同我地相似的問題 投訴無門 最後用拉橫額 集體簽名 最後和黃怕到死 好快就作出回應 而且即時作出妥善的安排 所以不如我地又再次搞簽名 相約一個星期日 集合大家的不滿 反映給和黃知吧~~ [/quote]

支持!!
盈翠係和黃0架???

希望和黃能夠作出改善 令大家對rc有返信心
作者: diedsee    時間: 2004-5-24 21:59:12

[quote:c9a4cbb45b="Tomato"][quote:c9a4cbb45b="dick&queenie"]唔知大家會唔會同我一樣,唔敢同身邊的人講,買左藍澄彎。好似好羞家咁。[/quote]

:em16:  :em16:
我無[/quote]

:em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:
我都無 我真金白銀買
i'm proud of being the owner of RC :mrgreen:
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-24 21:59:49

我們都支持 but..可唔可以唔係 sun?!
作者: Tomato    時間: 2004-5-24 22:00:51

[quote:dde8996cee="diedsee"]i'm proud of being the owner of RC :mrgreen:[/quote]

me too
作者: dick queenie    時間: 2004-5-24 22:05:09

andy...
你已經成為RC的申訴專員....
^_^
作者: diedsee    時間: 2004-5-24 22:06:13

漏咗~~
我支持 不過可唔可以多幾日同多幾個時段選擇
我冇一次可以meet 到大家.... :em06:
作者: benjeaaa    時間: 2004-5-24 22:11:40

小弟10O%支持無論那日风雨都到因為RC是我家我都想RC一日一日好.
作者: Stephen@RC    時間: 2004-5-24 22:16:24

支持.
對黄和sale的 - 恆(恨)昌傢俬表示不知所謂
作者: bascodaddy    時間: 2004-5-24 22:21:20

Totally support

If the time schedule has been confirmed please let me know
作者: june and Fai    時間: 2004-5-24 22:38:59

[quote:e3f0003869="bascodaddy"]Totally support

If the time schedule has been confirmed please let me know[/quote]

me too.
作者: machine    時間: 2004-5-24 22:49:51

[quote:a1574356bb="june & Fai"][quote:a1574356bb="bascodaddy"]Totally support

If the time schedule has been confirmed please let me know[/quote]

me too.[/quote]

Me 2. we should 團結一致 對抗不公.
作者: Teresa and Fai    時間: 2004-5-24 22:50:45

係咪拉橫額呀?????????我幫手縫..............
作者: Hi Hi    時間: 2004-5-24 22:57:51

support for all except for the shuttle bus since it is paid by sharing of us in case of any lose in management.     Pls do consider this point.  For the mini-bus which have no need to bare on it.   As you know if the mini bus is full they can directly to go to destination.  May be we can suggest in a certain period of time like 6:30-9:15am 6:00-8:30pm is direct line.  For the others they can pass go thur. the way which can make money for the way live.
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-24 22:58:43

[quote:7de785e7f7="Teresa&Fai"]係咪拉橫額呀?????????我幫手縫..............[/quote]

我們幫手拉 ops:
作者: Tako and Sukie    時間: 2004-5-24 23:03:11

我都覺得係時候作出反應
而家已經係去到管理處投訴都冇用
因為大多人啦論米都論唔到.

舉行集會再叫傳媒報導.
作者: june and Fai    時間: 2004-5-24 23:10:50

[quote:27a05ec551="Hi Hi"]support for all except for the shuttle bus since it is paid by sharing of us in case of any lose in management.     Pls do consider this point.  For the mini-bus which have no need to bare on it.   As you know if the mini bus is full they can directly to go to destination.  May be we can suggest in a certain period of time like 6:30-9:15am 6:00-8:30pm is direct line.  For the others they can pass go thur. the way which can make money for the way live.[/quote]

me too
作者: tracy    時間: 2004-5-24 23:35:21

100%支持一定要爭取我哋應有既權益
唔可以比和黃當我哋係豬仔。
作者: ac    時間: 2004-5-24 23:36:22

I suggest that we should try to escalate this to senior/middle management level of Hutchison. Due to communication issue in big company our issues may not be correctly reflected to that level. This is my past experience on how to draw attention in a more effective way. We should elect representatives and then lay down what we want. Then we can make a request to Hutchison to ask a level 2 or above manager to discuss with us directly and own this escalation. If Hutchison ignores our request we can treaten them that we will do something similar to 盈翠半島. If we can get a senior/middle manager to own this the result of this case may affect his personal performance in Hutchison. In this way he will work harder to push his subordinates to resolve this for us. Frankly speaking go to press should be the final resort and may not be the most effective way.
作者: wychan    時間: 2004-5-24 23:40:28     標題: Re: Mr. wychan 請進~~~其他業主也請留意~~~

[quote:78dca125fc="urky"]Mr. Chan
我係RC的其中一個業主 得知你上次發起了簽名運動 希望你再發起啦~~
大家都有幾點極之不滿的

2. 小巴繞道~~(現在唯一的交通工具 因為六月開始 免費車都會停 原本5至10分鐘的路 現在因為繞道而變成20-25分鐘. 大家都一定會 選快點的葵芳線 最後都會因快得慢)
3. 太多執漏~~(大家都認為今次收樓 太多地方要執漏 水準太差)
4. 率效極低 服務差~~(已經要執漏 但係就好慢 總是忘記 約好了師傅又會遲到成兩個小時 講好幾時前要做好 但係又比原定日期遲成一兩個星期. 而且投訴無門 諸多推卸責任)

今日搭小巴的時候 聽到一個業主話 之前盈翠半島都有同我地相似的問題 投訴無門 最後用拉橫額 集體簽名 最後和黃怕到死 好快就作出回應 而且即時作出妥善的安排 所以不如我地又再次搞簽名 相約一個星期日 集合大家的不滿 反映給和黃知吧~~

不如其他業主都表態吧~~還有什麼不滿~~這裡沒有的 也請說出!!![/quote]

多謝大家對小弟的錯愛,小弟亦不敢當什麼發起人,之前只見有很多事情如不及早與管理公司及有關當局反映小弟的禺見,那及至不可收拾的地步,影響大家的利益....

至於閣下題及的問題,小弟和其他友好曾經與有關方面早前確實探討過,有關進展如下...

1) 無穿巴
- 其實管理公司及和黃曾經及已經積極曾取設立,但奈何政府及有關當局不予批准! 問題在政府,不是在管理公司。我們可claim和黃沒有對現承諾,但可知售樓書內細字中寫明"積極籌辦",意思係.... 未必一定得.... 所以咬佢唔入。

但是你放心啦.. 據我所知管理公司及和黃都已經諗緊辦法在酒店入伙時利用酒店或其他方式申請.... 你都唔會開間酒店招孚d自由行,但係d自由行都唔能夠自由反酒店0架.... 可以的話,俾d時間啦... 況且現時rc的對外交通(bus)亦不算差啦....長青村居民都用了現有交通公具0甘多年。 我相信有了rc後將會有更好的改善。

2. 小巴繞道
- 的確係大問題...唔丙唔得。所以早前與dick fanstar 試圖draft了信去運輸署投訴有關情況。同時建議其他可行的路線。但及後興管理公司開會及反映意見後同意先由管理公司出信,待運輸署回應後再研究下一步行動。我們是想件事弄好,所以保持理性的態度與管理公司合作,希望大家認同....

3. 太多執漏 率效極低 服務差
- 老實講,我都俾佢弄得成肚氣,一頭煙。我已經過了一個月,但是還未完成。真是想xyz保華....

我同意要有些行動與保華交涉,例如和保華管理層對話或什至安排集體循民事向發展商題出訴訟,要求賠償late交樓所引至的損失等。但是我覺得問題在於保華及和黃上,與管理公司無關,管理公司也不過是磨心而已.... 所以行動應針對保華及和黃...(我冇偏幫管理公司0架,只是由本人的嘗識判斷而且,如有錯誤,唯望指正)

所以如果要速使保華及和黃盡快完成執漏及交樓,簽名,遊行上paul y office或興訟都可以。但小弟是IT人,不是法律人。如果有賢能之士可相助,那小第會舉腳支持... (雖然我覺得都是大事化小會更好,去傳媒... NO WAY)

話說回來,本星期三/六(待定)將發起一聚會閒話家常。如果你們有任何建議或有識次士發起活動,小弟定當支持....
作者: Koala Bear    時間: 2004-5-24 23:43:05

一定支持﹗請其他業主都加入﹗同心協力﹗爭取我地o既權益﹗
作者: AngusZire    時間: 2004-5-25 02:16:21     標題: Re: Mr. wychan 請進~~~其他業主也請留意~~~

[quote:189e701ec8="wychan"][quote:189e701ec8="urky"]Mr. Chan
大家都有幾點極之不滿的

不如其他業主都表態吧~~還有什麼不滿~~這裡沒有的 也請說出!!![/quote]

多謝大家對小弟的錯愛,小弟亦不敢當什麼發起人,之前只見有很多事情如不及早與管理公司及有關當局反映小弟的禺見,那及至不可收拾的地步,影響大家的利益....

至於閣下題及的問題,小弟和其他友好曾經與有關方面早前確實探討過,有關進展如下...

1) 無穿巴
- 其實管理公司及和黃曾經及已經積極曾取設立,但奈何政府及有關當局不予批准! 問題在政府,不是在管理公司。我們可claim和黃沒有對現承諾,但可知售樓書內細字中寫明"積極籌辦",意思係.... 未必一定得.... 所以咬佢唔入。

但是你放心啦.. 據我所知管理公司及和黃都已經諗緊辦法在酒店入伙時利用酒店或其他方式申請.... 你都唔會開間酒店招孚d自由行,但係d自由行都唔能夠自由反酒店0架.... 可以的話,俾d時間啦... 況且現時rc的對外交通(bus)亦不算差啦....長青村居民都用了現有交通公具0甘多年。 我相信有了rc後將會有更好的改善。

2. 小巴繞道
- 的確係大問題...唔丙唔得。所以早前與dick fanstar 試圖draft了信去運輸署投訴有關情況。同時建議其他可行的路線。但及後興管理公司開會及反映意見後同意先由管理公司出信,待運輸署回應後再研究下一步行動。我們是想件事弄好,所以保持理性的態度與管理公司合作,希望大家認同....

3. 太多執漏 率效極低 服務差
- 老實講,我都俾佢弄得成肚氣,一頭煙。我已經過了一個月,但是還未完成。真是想xyz保華....

我同意要有些行動與保華交涉,例如和保華管理層對話或什至安排集體循民事向發展商題出訴訟,要求賠償late交樓所引至的損失等。但是我覺得問題在於保華及和黃上,與管理公司無關,管理公司也不過是磨心而已.... 所以行動應針對保華及和黃...(我冇偏幫管理公司0架,只是由本人的嘗識判斷而且,如有錯誤,唯望指正)

所以如果要速使保華及和黃盡快完成執漏及交樓,簽名,遊行上paul y office或興訟都可以。但小弟是IT人,不是法律人。如果有賢能之士可相助,那小第會舉腳支持... (雖然我覺得都是大事化小會更好,去傳媒... NO WAY)

話說回來,本星期三/六(待定)將發起一聚會閒話家常。如果你們有任何建議或有識次士發起活動,小弟定當支持....[/quote]

Support!!! Pls let me know the time of this gathering.
AngusZire
:em13:  :em13:  :em13:
作者: dick queenie    時間: 2004-5-25 08:54:41

可否情商長毛幫手,佢幫人示威~~~收好平 :em11:

另外~好多事情大家都去搵Gary Lam,要知道佢只係一隻棋子。
係"卒子",唔係"車"、唔係"炮",係冇權架。
私底下~~佢係好人,但各為其主,我唔怪佢! :em21:
其實可以直接找和黃或paul.y 干涉~ :em20:

遊行路線如下:中環庶打花園、和記大廈、長江中心、政府總部~~~
但事先要向政府申請,包括用大聲公
作者: 我是誰    時間: 2004-5-25 11:50:08

support
作者: turbowing    時間: 2004-5-25 11:51:56

支持!
作者: candy-cheung    時間: 2004-5-25 11:57:18

支持  !       支 持 !
作者: hales    時間: 2004-5-25 12:13:40

[quote:8ab58a7025="dick&queenie"]可否情商長毛幫手,佢幫人示威~~~收好平 :em11:

另外~好多事情大家都去搵Gary Lam,要知道佢只係一隻棋子。
私底下~~佢係好人,但各為其主,我唔怪佢! :em21:
其實可以直接找和黃或paul.y 干涉~ :em20:

遊行路線如下:中環庶打花園、和記大廈、長江中心、政府總部~~~
但事先要向政府申請,包括用大聲公[/quote]

嗯....講句公道話...其實要執灟之類等等既問題會係和黃paul y既問題囉
gary佢係物業管理公司果邊的其實我都唔應該係搵佢囉
因為事情係有三個party長/和合資的公司(發展商) 和黃物業管理公司
和保華德祥基本上係三間不同既公司來的...
其實阿林生已經幫左大家好多咖喇...需知道其實佢係可以唔理
有關執灟既問題咖
作者: yautin1    時間: 2004-5-25 12:15:06

支持!!!
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-25 12:32:15

HOHOHO~~~~~
搵長毛.. 好搞笑呀
不如我們 d 短毛都一齊努力呀 (指d 男仔)
我們 wed ok
作者: Purky    時間: 2004-5-25 15:22:51

話說回來,本星期三/六(待定)將發起一聚會閒話家常。

好唔好今個星期五晚呀~~因為如果係另外兩人 都不能出席呢~~

無穿巴
- 其實管理公司及和黃曾經及已經積極曾取設立,但奈何政府及有關當局不予批准! 問題在政府,不是在管理公司。

其實小妹就呢個問題都聯絡過運輸署 佢地的回應係 佢地無講過唔俾藍澄灣申請穿巴 只係要睇居民的需要. 所以我地的簽名 不但要讓和黃積極申請 更加可以交上運輸署 表達我地居民的需要. 況且 現在的交通其實的確很不便 或許大家都未見過 所以認為無必要. 有好多人現在出入都好唔方便 特別係返早班的人 上次見到個大肚婆 腳都踵哂喇~~ 又趕時間 走左班車 要行上去長青搭車 幾唔方便. 藍澄灣有咁多大單位 有好多家庭 有大有細 路途都不近架!!

另外 如果遊行好似嚴重左d 咁樣會搞到好大件事 會唱衰左我地RC的 始終都是我地的家嘛~~

私底下~~佢係好人,但各為其主,我唔怪佢!

我都非常同意 上次佢都幫左我一個忙. 所以今次我地的目標係黃和& 保華~~
作者: qualcomm    時間: 2004-5-26 20:56:16     標題: Re: Mr. wychan 請進~~~其他業主也請留意~~~

[quote:8b1cd1ff7f="Tomato"][quote:8b1cd1ff7f="urky"]Mr. Chan

今日搭小巴的時候 聽到一個業主話 之前盈翠半島都有同我地相似的問題 投訴無門 最後用拉橫額 集體簽名 最後和黃怕到死 好快就作出回應 而且即時作出妥善的安排 所以不如我地又再次搞簽名 相約一個星期日 集合大家的不滿 反映給和黃知吧~~ [/quote]

支持!!
盈翠係和黃0架???

希望和黃能夠作出改善 令大家對rc有返信心[/quote]

我同你講我都住盈翠我可以肯定講盈翠追執漏唔係敢就得RC方面依家除了兩塊窗外執漏已完成! 和黃個個都怕就係唔怕民主黨!!!

另外盈翠那次是李永達拉橫額的但奇怪的是我當時都執完兩個月了重住緊la!

搞簽名人地唔做就係唔做邊度都係! 你要佢做只要放假1 week日日追一定執得完!

執漏的餅就fix ge(Mon-Fri)你唔追人地日日追就當然慢人一兩個月la!
作者: Tako and Sukie    時間: 2004-5-26 22:33:33

唔係人人都有咁多時間去追.唔使做咩.
我地而家唔係只有窗未換.係好多都未整.

有人整得快係好彩如果係去下管理處睇下
平時都不知幾多人.我地就係唔好彩的一班業主.

我覺得團結一定有用lor如果個個都好似你咁唔出聲.
真係唔知等到幾時先有得住.
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-26 22:36:17

好 投訴專員wychan
我們的行動應該點開始
作者: qualcomm    時間: 2004-5-27 17:49:29

[quote:f4bad40c87="Tako & Sukie"]唔係人人都有咁多時間去追.唔使做咩.
我地而家唔係只有窗未換.係好多都未整.

有人整得快係好彩如果係去下管理處睇下
平時都不知幾多人.我地就係唔好彩的一班業主.

我覺得團結一定有用lor如果個個都好似你咁唔出聲.
真係唔知等到幾時先有得住.[/quote]

當然團結一定有用但不用下下到CableTVNext Media有野可以平心靜氣慢慢傾下下玩到敢大......

講真人地Cable都暗示有D野要將貨就價defect多就要長時間ga la.
問題係真係要誇張到有人話because not beautiful要人油多一次牆自己油吧la....
作者: 我是誰    時間: 2004-5-27 18:21:14

各位街坊有冇興趣本星期六大家一齊傾?可能係下午個言討會 又或者係晚飯

本人的言討會 (五月二十九日)
http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=2954

Patrick & Cherry 5月29日晚宴
http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=2947
作者: yautin1    時間: 2004-5-27 18:37:35

好多業主都有試過平心靜氣同佢地講道理... 係冇辦法之下先有以家既睇法 我諗冇人想下下都玩大佢既!
我諗每位業主都係用自己既血汗錢黎買樓 可能係好多人眼中百幾二百萬買樓係好平 應該將價就貨! 但我們現在只係要一個平平地既牆同地板等等 我個人覺得我們的要求真的應該不太高吧 何況我現在工作緊既工廠區的廁所 個地板鋪的手工都好過現在 以家既手工應該不是私人屋苑可以接受...
我個人不介意長時間執 但最好俾過限期各位苦業主啦!
作者: wychan    時間: 2004-5-28 00:10:44

我諗現在係時候平心靜氣,坐下來團結一致探討我們的問題及進一步行動了...

鑒於"我是誰"兄正安排一聲討聚會,我基本上是支持的。但我覺得我們最好先讓業主們坐下來,開一個集思會集合大家的問題及可行的行動細節。最後才與管理公司及和黃 保華會面,這樣做會令我們的問題及擬解決的方案更統一,及被免跟上次答問大會般只是回答及解決個別單位的問題。

我見議:
1. 星期六 (29/05/2004)晚2:30pm 3/5座集合,然後到鄰近酒樓集會
2. 發表大家的問題及行動方案 (找人節錄及寫信)
3. 日後安排其他行動...

點睇??
作者: dick queenie    時間: 2004-5-28 17:05:21

不如索性,
組織一個業主會。
主席:火火
常任理事:我是誰
申訴專員:wychan
打手:積肥(佢真係好大力 :em12: )
作者: wychan    時間: 2004-5-28 18:30:11

[quote:3badd72333="dick&queenie"]不如索性,
組織一個業主會。
打手:積肥(佢真係好大力 :em12: )[/quote]

咁秘書則非 dick&queenie莫屬了.... 文人呀嗎.... 係喎好耐冇見你的長篇小說了....
作者: FireFire    時間: 2004-5-28 22:02:04

[quote:680a66e0a5="dick&queenie"]不如索性,
組織一個業主會。
打手:積肥(佢真係好大力 :em12: )[/quote]
我不如做娛樂部主管......好冇........ :mrgreen:
作者: wychan    時間: 2004-5-28 22:56:32

[quote:dd5da7971b="我是誰"]各位街坊有冇興趣本星期六大家一齊傾?可能係下午個言討會 又或者係晚飯

本人的言討會 (五月二十九日)
http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=2954

Patrick & Cherry 5月29日晚宴
http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=2947[/quote]

SORRY 我明天要去ikea掃貨,下午不能出席,不如一起食晚飯好嗎??? 你們開完大會後可再集合晚飯人數(我是誰可否安排一下?),大約6:00pm好嗎? 知我電話的可以call 我同fanstar

thank you

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2