藍澄灣業主社群

標題: 有冇人交左五月份管理費 [打印本頁]

作者: dick queenie    時間: 2004-5-24 11:37:48     標題: 有冇人交左五月份管理費

六月都來緊啦~~~
點好呢?
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-24 11:44:50

我們都唔知交唔交好.....
作者: rstfung    時間: 2004-5-24 13:12:39

未交!!!
作者: P女    時間: 2004-5-24 13:15:17

千祈唔好交住 等佢追至算.......  :em12:
等佢地感受下追人交野0既滋味...... :evil:
作者: JNA    時間: 2004-5-24 13:30:00

一定唔會交住! 等6月尾d野明朗化d
先一次過交5/6月 甘先過到自己果關 :em05:  :em05:
作者: benjeaaa    時間: 2004-5-24 13:32:02

有冇人知如果遲交管理費會唔會罸息呢?
作者: eric_818    時間: 2004-5-24 13:47:46

[quote:c0a02c83d0="benjeaaa"]有冇人知如果遲交管理費會唔會罸息呢?[/quote]

咁佢哋執漏遲咗交樓俾我哋 我哋又可唔可以罸佢息呢?

可以就好和味 我哋層樓百幾萬 管理費只係一千幾百 扣埋仲有錢去食餐好既!
作者: ac    時間: 2004-5-24 15:00:03

這是沒有用的管理公司收入是10%大廈開支管理公司是幫我門業主收錢錢是業主的如果長時間不交管理公司可以申請釘契所以我覺得這樣不可以迫到他們·
作者: diedsee    時間: 2004-5-24 18:38:22

不交
作者: Stephen@RC    時間: 2004-5-24 18:45:29

唔交.
defeats 成屋都係 又介紹個間pk恨昌公司.
要成最少2個月先入到伙.
作者: Eddy Lam    時間: 2004-5-24 18:47:02

未交 拖得就拖!
作者: june and Fai    時間: 2004-5-24 18:48:16

我都唔會交
成屋defect只做左少少
等佢攪掂晒先至交
作者: 45B    時間: 2004-5-24 18:49:22

因為我第一年的管理費是送的so我佢一開始就會扣我冇得唔比佢扣冇得唔交啊!
作者: june and Fai    時間: 2004-5-24 18:53:00

係咪買樓時送架
作者: Tomato    時間: 2004-5-24 19:29:46

唔交住 扮唔記得
作者: 45B    時間: 2004-5-24 21:47:32

係咪買樓時送架

係呀因為我層樓好貴so一定要佢送d野。
作者: Wynne and Paul    時間: 2004-5-24 23:33:46

[quote:29ba169ed1="45B"]因為我第一年的管理費是送的so我佢一開始就會扣我冇得唔比佢扣冇得唔交啊![/quote]

wow so unlucky !!!
作者: Hotcake    時間: 2004-5-24 23:53:07

蠢咗我老公做咗自動轉帳.... :em06:
作者: Shearer9    時間: 2004-5-25 00:15:08

唔交!做好defect就交!
作者: diedsee    時間: 2004-5-25 00:18:18

[quote:0c36a3fac8="Hotcake"]蠢咗我老公做咗自動轉帳.... :em06:[/quote]

但都未過第一之數ga??!!
作者: ble    時間: 2004-5-25 01:01:12

哽唔交啦xyz#$@**都未執漏完.
作者: Maggie Johny    時間: 2004-5-25 01:22:32

張通知書又冇deadline 又冇penalty 一於拖得就拖.........唔駛同佢客氣 :em20:
作者: kenykl    時間: 2004-5-25 01:43:03

[quote:cd117a555b="Maggie&Johny"]張通知書又冇deadline 又冇penalty 一於拖得就拖.........唔駛同佢客氣 :em20:[/quote]

Yeah!! No Terms and Conditions... HAHA...
作者: bibi 金仔    時間: 2004-5-25 02:14:50

梗唔交 人既容忍有限 唔好以為我地好蝦
作者: AngusZire    時間: 2004-5-25 02:17:43

[quote:4469fb5268="kenykl"][quote:4469fb5268="Maggie&Johny"]張通知書又冇deadline 又冇penalty 一於拖得就拖.........唔駛同佢客氣 :em20:[/quote]

Yeah!! No Terms and Conditions... HAHA...[/quote]

Agree!! hahaa
AngusZire
:em13:  :em13:  :em13:
作者: ANGELA    時間: 2004-5-25 02:38:41

HOW TO CUT THE AUTOPAY???
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-25 13:00:17

...........不過咁喎
我們諗諗下
如果唔交咪比到 機會佢地拖慢黎做?
因為佢地有 籍口話我們唔交
so 就唔幫我們做住
咁你們又點睇?
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-25 13:01:43

因為如果唔交
我們咪變相破壞我們之前講明每月要交的承諾?!
作者: matthewlee    時間: 2004-5-25 13:52:02

[quote:388f37445f="Alvin & Janis"]因為如果唔交
我們咪變相破壞我們之前講明每月要交的承諾?![/quote]

無用的...管理公司反正都先收到錢 最多在儲備撥出來 除非把儲備都用光 何況他們確實有做好管理工作
作者: Stephen@RC    時間: 2004-5-25 19:04:21

[quote:9709818113="ANGELA"]HOW TO CUT THE AUTOPAY???[/quote]

i just cut the autopay issue .
you need to inform the management office and then your bank to disable the transferring.
作者: ye    時間: 2004-5-27 00:08:26

Today I go to pay but forgot to build the letter so a mgt officer (lady) said we should bring up the letter because they dont know what is the amount. And she said the deadline is Jun 10 because they consider there will be somebody don't hv cheque on hand. But they can only accept cheque in this month. Next month they can accept PPS after Jun 10. So they allow us to pay in Jun 10 after they hv issue the code for PPS.
作者: Eddy Lam    時間: 2004-5-29 10:19:56

我仲未交 您地交o左未?
作者: Stephen@RC    時間: 2004-5-29 10:33:13

[quote:268365b91e="Eddy Lam"]我仲未交 您地交o左未?[/quote]
講起management fee 又一肚火. yesterday走去交.
點知個center moved 左去山ke拉禁遠... 一座L2一個好似垃坎room隔離..
走入去問話交fee la . 個個女人居然話放係外出個box就得.  :shock:
我問冇收據嫁. 佢好唔好老皮話遲的比你....
禁我咪走啦.. 遲的先交囉 ~~~
作者: Eddy Lam    時間: 2004-5-29 11:08:35

[quote:2c0d5f7f0e="Stephen@RC"][quote:2c0d5f7f0e="Eddy Lam"]我仲未交 您地交o左未?[/quote]
講起management fee 又一肚火. yesterday走去交.
點知個center moved 左去山ke拉禁遠... 一座L2一個好似垃坎room隔離..
走入去問話交fee la . 個個女人居然話放係外出個box就得.  :shock:
禁我咪走啦.. 遲的先交囉 ~~~[/quote]

其實您可以用PPS咪唔使煩law. 不過如果個個都未交 咁我就唔交住lo.
作者: 草龍    時間: 2004-5-29 13:19:05

[quote:519057d842="Eddy Lam"][quote:519057d842="Stephen@RC"][quote:519057d842="Eddy Lam"]我仲未交 您地交o左未?[/quote]
禁我咪走啦.. 遲的先交囉 ~~~[/quote]

其實您可以用PPS咪唔使煩law. 不過如果個個都未交 咁我就唔交住lo.[/quote]

今個月要去交呀因為pps未有code
作者: Simon Michelle    時間: 2004-5-29 21:59:25

未交
作者: bikbark    時間: 2004-5-29 23:12:38

我星期四寄o左cheque去啦,但係仲未過數
作者: manyan    時間: 2004-5-30 17:45:11

唔比 :em16: 比條命la :evil:
作者: Joseph    時間: 2004-5-30 18:56:13

我自己咁樣諗
比就一定比
但係last minute先比
錢梗係袋係自己度好啦
作者: Qoo    時間: 2004-5-30 22:53:30

[quote:263876da61="Joseph"]我自己咁樣諗
比就一定比
但係last minute先比
錢梗係袋係自己度好啦[/quote]

哈鵝豬爸都系這樣說佢話鵝地做自動轉帳今個月吾交下個月佢地都會一次過轉返夠個數羅 :roll:
作者: John and Esther    時間: 2004-5-30 23:03:09

一日未搞掂都唔交。 :em18:
作者: SamJan    時間: 2004-5-30 23:20:04

It's there any penalty fee or late charge for not paying on time?
And when is the deadline?

:em05:
作者: tracy    時間: 2004-5-30 23:29:12

佢地未完成執漏 我地又唔能夠入伙 無住過都要交管理費真係講唔通
所有執漏未完成之期間應該由和黃交管理費全因佢管理不善責任在於佢喎。
作者: Kit and Carol    時間: 2004-5-30 23:45:41

交佢個頭呀!!!!!!!!
  追先算...我都未追佢執漏....罰息未罰息...
  罰就追埋佢恆昌遲交貨同執漏條數。
作者: Pooh Pooh    時間: 2004-6-3 23:56:25

死人都唔交啦!!!!!!!!!!!!!

極到同意Tracy所說,錯不在我,這一兩個月我冇享受過任何野點解要交....
團結就是力量
作者: Tomato    時間: 2004-6-3 23:57:55

[quote:e1a0b5fc37="ooh Pooh"]死人都唔交啦!!!!!!!!!!!!!

極到同意Tracy所說,錯不在我,這一兩個月我冇享受過任何野點解要交....
團結就是力量[/quote]

死啦 我默好反骨 交左tim!! 對唔住呀各位 :em14:
作者: rstfung    時間: 2004-6-4 00:10:19

無啦! :em06:  :em06:   今日收到通知話AutoPay已經生效了 會自動交了!!! :arrow:  :twisted:
作者: Stephen@RC    時間: 2004-6-4 10:31:51

[quote:5bae788617="rstfung"]無啦! :em06:  :em06:   今日收到通知話AutoPay已經生效了 會自動交了!!! :arrow:  :twisted:[/quote]

我己經block左bank唔比佢地過數

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2