藍澄灣業主社群

標題: 請問有關藍澄灣 [打印本頁]

作者: bunnud    時間: 2003-7-17 22:46:58     標題: 請問有關藍澄灣

hales
Moderator版面管理員

發表於: 星期一 六月 09 2003 8:19 pm    文章主題: 請問有關藍澄灣     

--------------------------------------------------------------------------------

首先同大家打個招呼....  
大家好~~我是新來的 多多指教

我睇過大家對藍澄灣既意見 印像中係好壞參半咁啦.
其實我想問問 如果以第5座H室黎講 係唔係好似岩岩可以
響呇P酒店之間果個空隙位望到南橋果邊既呢?
我今日鴐車去過附近 我由南橋望回去藍澄灣
發覺5座係好似比較開楊少少 (相對於1~3座同一個單位可能只望到酒店

另外之前睇到有網友話600幾呎果o的單位其實係現成只間了
一間房 咁如果H室黎講因為妘ㄚY653呎 咁睇個圖則好似
個主人房位係要自己間 如是耆 咁發展商會係當做兩房兩廳黎
計嗎? 因為如果當一房兩廳咁計 咪少左一部分體冷氣?

希望有朋友可以幫幫忙啦~~3q3q~

回頂端        

iHON
SiteOwner版面版主

發表於: 星期一 六月 09 2003 8:45 pm    文章主題:      

--------------------------------------------------------------------------------

首先歡迎你來先~!我代表呢個版歡迎你加入繼續留多的言喎~
我唸..正如你講應該會望到少少不過真正係點真係要上到樓先知
不過如果真係望到出面點都會貴少少啦~

另外你講開我都一直唔發覺坅Y1間房設計咁喎..
因為岕N標準平面圖得傢俬裝修圖所以到時主人房有冇間隔都唔知..
但如果真係冇人答到既就預奀o1間房間隔少1部分體冷氣啦~
有冇人可以確實答到?

但係囥x方網都冇講用邊種冷氣喎..@

回頂端         

tomy
新晉板友

發表於: 星期一 六月 09 2003 9:53 pm    文章主題:      

According to Property Times (P. 10 No. 415) Flat H of Tower 5 near sewage treatment works factory. I think you can read the review (/w photo for Flat H).

回頂端        

hales

發表於: 星期一 六月 09 2003 11:42 pm    文章主題:      

iHON 寫到:
首先歡迎你來先~!我代表呢個版歡迎你加入繼續留多的言喎~
我唸..正如你講應該會望到少少不過真正係點真係要上到樓先知
不過如果真係望到出面點都會貴少少啦~

另外你講開我都一直唔發覺坅Y1間房設計咁喎..
因為岕N標準平面圖得傢俬裝修圖所以到時主人房有冇間隔都唔知..
但如果真係冇人答到既就預奀o1間房間隔少1部分體冷氣啦~
有冇人可以確實答到?

但係囥x方網都冇講用邊種冷氣喎..@

3q3q~~
我問過經紀 妐傿o展商俾呇a既指引係H室會有三部冷氣的
但係我唔知信唔信得過 因為始於都係岏?又唔可以保証一定係咁...  
不過其實我又會咁諗 其實係小弟已經落左訂 正常黎講可以話
已經米已成炊 咁呇荇a就算同我講只係兩部冷氣 咁都冇辦法改變了..
不過我問o下主要都係因為想預算一下個budget睇睇要再洗幾多錢呢

回頂端        

sorlo
地產城傻看更

發表於: 星期一 六月 09 2003 11:44 pm    文章主題:      

若果妐雂T部 就應該係三部架喎

回頂端         

hales

發表於: 星期二 六月 10 2003 1:41 am    文章主題:      

其實我都仲有一個問題睇睇有冇意見可以參考一下呢 就係呢個地板既問題

唔知其實用拋光磚好o的定係櫸木地板會好o的呢?
其實除左顏色上既差別之外 (櫸木地係啡啡紅紅咁色 磚就係兩呎米米白白咁色)
對於打理果方面會唔會話櫸木地麻煩好多??
其實櫸木地係唔係睇落高貴o的 磚就易打理o的呢??
心大心細唔知用邊樣好....二選一......=.=

其實我都仲諗過一個問題感覺上如果用磚既話呢 可能會比較易睇落去變舊
主要因為係米米白白咁色 好多時o的塵食左入磚面耐左就會越黎越黃同堆
易會"菌"邊 但係木地板好似冇呢個問題...因為其實係要定期打臘呢.....
唔知咁諗有冇錯呢?@@

回頂端        

edcyf
專業板友

發表於: 星期二 六月 10 2003 4:31 am    文章主題:      

hals...藍澄灣的所有600餘呎單位交樓標準係一房設計.你基本上可以咁分.如係一字房的單位楝房會係廚房隔離(即係只間客房位置).如係眼鏡房設計楝房會係左上角即主人房位置.至於冷氣機方面其實發展商的樓書係冇講到既而基本上發展商亦冇特別話比我地代理知.不過如有留心睇示範單位的人士同有留心係睇示範單位途中發展商的售樓員就曾講過交樓應只會係房同廳有部冷氣機咁即係話因吤u係標準一房間格所以實際上就只會提供2部冷氣機.至於第5座的A/H室的確係可以望到葵涌部份的景觀.只要從南橋搭車入去留意下就可從南橋望到上述2個的單位所以係較開揚少少哩...
聯絡請電...7477 5389
http://edcyf.uhome.net/ (edcyf 代理資訊站)

回頂端         

HeE
新晉板友

發表於: 星期三 六月 11 2003 3:14 pm    文章主題:      

根據發展商的回覆,有關冷氣機既分佈如下:

A 單位 3 部東芝牌分體式冷氣機
B 單位 3 部東芝牌分體式冷氣機
C 單位 3 部東芝牌分體式冷氣機
D 單位 4 部東芝牌分體式冷氣機
E 單位 4 部東芝牌分體式冷氣機
F 單位 3 部東芝牌分體式冷氣機
G 單位 3 部東芝牌分體式冷氣機

如有其他疑問,我建議大家可以直接電發展商 (21287738) 問下,好過估估下 !!

回頂端        

hales

發表於: 星期三 六月 11 2003 7:04 pm    文章主題:      

o依..@@?
冇H座既呢......=.=?
嘰嘰~~~
我今日問過發展商既職員 呇a話H室都係有3部既~

thank you thank you~

回頂端        

iHON
SiteOwner版面版主

發表於: 星期三 六月 11 2003 10:32 pm    文章主題:      

發展商個Demo都有個牌寫住2房個的有3部東芝分體冷氣機喎~
應該冇呃人掛不過最想知的分體機係邊分分鐘好似映灣咁係客廳窗個頂

回頂端

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2