藍澄灣業主社群

標題: 窗簾 [打印本頁]

作者: Strawberry    時間: 2004-5-13 20:43:01     標題: 窗簾

我地今日上o左羅湖城做窗簾都好平 2間房+廳連窗沙都係$6xx.  :em11:  其實佢地都有幾多款 有時間可以上去睇下.
作者: Emil and Jeff    時間: 2004-5-13 21:13:33

可否提供尺寸呢? 我自己度左...but 驚度錯喎...

:wink:
作者: 45B    時間: 2004-5-19 22:37:12

D款有冇HK咁多?會唔會老土?
作者: tracy    時間: 2004-5-19 22:52:38

係唔係要講價 你個價錢原本開價係幾多?
可否告知參考。
作者: Strawberry    時間: 2004-5-20 01:07:52

D款都OK 唔太差.  不個有好多間 你可以先行個圈但可能會搵唔返.......

價一定要講 佢一開價係$1100.  好辛苦先講到$600!!!
作者: 45B    時間: 2004-5-20 20:10:29

款都OK 唔太差. 不個有好多間 你可以先行個圈但可能會搵唔返.......

價一定要講 佢一開價係$1100. 好辛苦先講到$600!!!

你好勁呀!!!!!
我正在好煩惱去唔去深圳做好?因為花一日時間但唔知d款得唔得。
作者: candy-cheung    時間: 2004-5-27 11:20:14

[quote:3beed38960="45B"]
款都OK 唔太差. 不個有好多間 你可以先行個圈但可能會搵唔返.......

價一定要講 佢一開價係$1100. 好辛苦先講到$600!!!

你好勁呀!!!!!
我正在好煩惱去唔去深圳做好?因為花一日時間但唔知d款得唔得。[/quote]

上星期日我都上深圳$650包路軌唔錯 :em11:

係東門窗簾城一全層都係做窗簾.d款又唔錯.但有d都會開好高價足足揀了

大半天.......然後去後街“樂園路”食餐平、靚、正嘅海鮮餐慰勞自己
:em11:  :em11:
作者: 45B    時間: 2004-5-27 19:47:18

上星期日我都上深圳$650包路軌唔錯  

係東門窗簾城一全層都係做窗簾.d款又唔錯.但有d都會開好高價足足揀了

大半天.......然後去後街“樂園路”食餐平、靚、正海鮮餐慰勞自己

D款是否比HK差?OR比HK好?OR差不多?
作者: candy-cheung    時間: 2004-5-28 10:57:54

[quote:823685e518="45B"]
上星期日我都上深圳$650包路軌唔錯  

大半天.......然後去後街“樂園路”食餐平、靚、正海鮮餐慰勞自己

D款是否比HK差?OR比HK好?OR差不多?[/quote]

差不多.....花多眼亂...但真係扺!
作者: 45B    時間: 2004-5-30 22:23:13

今天到過rc的3間窗簾示範單位3間的price都差不多以下是我的意見:
T1 25F:平款OK我只可choose到2-3款比較好的
T3 45B(新家族):最多款比其餘2間貴$200-300最靚料頭'come'有好多種車法呂生好老實
T6 35C(雅琪):款ma ma少款price同新家族差不多但有多種簾
作者: saml    時間: 2004-5-30 22:26:47

咁大家傾向用邊種簾呢?我會選用卷簾。
作者: 45B    時間: 2004-6-13 20:12:19

我今日終於到T3 /45B做了窗簾2房1廳共$2580:
書房:羅馬簾 (包遮光布)+頭come
主人房:普通雙開簾+頭come+紗
廳:普通雙開簾+頭come+紗
本來package是$1380(送一頭come)
轉一做羅馬簾:+$300
加2個紗300x2=$600
加2個頭come200x2=$400
total2680講價後減$100=$2580
你地去邊度做做成點?分享一下好嗎?
作者: 草龍    時間: 2004-6-13 21:37:45

[quote:f725b49b84="45B"]我今日終於到T3 /45B做了窗簾2房1廳共$2580:
書房:羅馬簾 (包遮光布)+頭come
主人房:普通雙開簾+頭come+紗
廳:普通雙開簾+頭come+紗
本來package是$1380(送一頭come)
轉一做羅馬簾:+$300
加2個紗300x2=$600
加2個頭come200x2=$400
total2680講價後減$100=$2580
你地去邊度做做成點?分享一下好嗎?[/quote]

我今日都到左T1/25F做窗簾一房一廳$1300
主人房:普通雙開簾+頭come
廳:做通落地簾
其實荃灣有間仲平不過貪方便
作者: 45B    時間: 2004-6-13 21:48:02

其實講真講料3間都不是很好很好的但我都係貪方便又貪平so找了這一間在土瓜灣有一間布藝shop我在那兒做sofa但佢做curtain就好貴要$7000-8000全屋但就用好high的料我為左要慳d就choose了一間平的。
作者: TJ    時間: 2004-6-13 22:05:30

我揀了花園街呀﹗廳用木百頁簾(跟窗框邊分3幅),睡房用淨色防污布,書房近窗用百摺簾,近廳加多一趟捲簾,全部盛惠$4000。
作者: june and Fai    時間: 2004-6-13 23:17:13

Dear 45B

你唔係已經在旺角買左窗簾咩?
作者: Teresa and Fai    時間: 2004-6-14 13:52:16

[quote:3e38c333d6="Strawberry"]D款都OK 唔太差.  不個有好多間 你可以先行個圈但可能會搵唔返.......

價一定要講 佢一開價係$1100.  好辛苦先講到$600!!![/quote]

你真係好叻............ :em11:  :em11:

我最鬼憎就係講價........但有d人鐘意去講價..........講到心水價錢會好有成功感........但本人自問冇呢個本事...............一來要"抓"爛塊面.........二來唔知底價...........上面d人最鐘意獅子開大口...............開左個價之後又問你"你想幾多價呀?????""你有冇心買架??????"你回價又話唔得.......你想走佢又捉住你...........簡直係救命呀................ :em14:  :em14:  :em14:
作者: 45B    時間: 2004-6-14 14:28:23

Dear 45B

你唔係已經在旺角買左窗簾咩?

唔係呀我昨天才到T3買jar
作者: Eric and Mandy    時間: 2004-6-16 22:58:45

我今日都T3買啦,呂生好人又好傾,而窗簾布款式又多。。所以揀到靚就決定買啦!全屋兩幅羅馬簾+一幅拉簾收費$2200,都好合理!! :
作者: P女    時間: 2004-6-16 23:13:09

[quote:6d57a72896="Eric&Mandy"]我今日都T3買啦,呂生好人又好傾,而窗簾布款式又多。。所以揀到靚就決定買啦!全屋兩幅羅馬簾+一幅拉簾收費$2200,都好合理!! :[/quote]

有冇加come? 係咪普通布料?
因佢之前有比只貴0既布料我地睇
作者: Eric and Mandy    時間: 2004-6-16 23:47:32

全部都有送埋呀,仲有好多款揀tim。。另外仲送一幅紗!! :em11:
作者: Eric and Mandy    時間: 2004-6-16 23:50:14

只係一幅係普通布,其他都係貴料。。所以我咪覺得抵囉!
作者: 45B    時間: 2004-6-17 19:21:44

我都係choose哂貴料唔好蝕底ma
作者: eric_818    時間: 2004-6-21 01:35:22

我今日上咗深圳東門窗簾城買窗簾
大房羅馬簾
細房同廳捲簾
合共$650
質素唔錯
不過要度清楚窗size.
作者: Amy Poon    時間: 2004-6-26 01:55:03

深圳有冇外國進口的布?
作者: Sharan    時間: 2004-6-26 08:42:00

南園路話有,你可以去看看,但價錢真係好貴

http://www.singpao.com/20030909/feature/441664.html

好百年都有一間幾靚的窗簾舖,但係要兩日先車好,價錢亦好貴,但盛餘布料話可以免費任做cushion cover等布藝。
作者: KS    時間: 2004-6-26 22:48:37

[quote:e28be1c7a8="eric_818"]我今日上咗深圳東門窗簾城買窗簾
大房羅馬簾
細房同廳捲簾
合共$650
質素唔錯
不過要度清楚窗size.[/quote]

$650非常抵....合我要求........
我都想去深圳東門買但係唔知應該點量度
我都想要羅馬簾
可否予tips....
thx

我是T3 B座的KS
作者: Kiliyan    時間: 2004-7-19 10:35:03

45B: 你好呀! 我地今晚都想上去揀窗簾呀~ 請問有無果3間賣窗簾的電話呀? 因為我地要成6-7點(晚上)才過去 想打個電話去問下...唔該晒!!   
作者: 45B    時間: 2004-7-19 22:00:52

sorry呀咁夜先睇到你的message我諗你都走左lu決定左未呀choose唔choose到?
作者: Kiliyan    時間: 2004-7-20 10:54:35

[quote:efa8ab7643="45B"]sorry呀咁夜先睇到你的message我諗你都走左lu決定左未呀choose唔choose到?[/quote]

唔梗要! P女比左呂生個電話比我 但最後佢咁0岩有個客CALL佢 所以我地摸門釘... :cry: 不過希望搵日再上去睇下啦~ ^.^ 請問你裝窗簾後 覺得OK嗎?
作者: 45B    時間: 2004-7-20 19:45:13

唔梗要! P女比左呂生個電話比我 但最後佢咁0岩有個客CALL佢 所以我地摸門釘...  不過希望搵日再上去睇下啦~ ^.^ 請問你裝窗簾後 覺得OK嗎?

我裝左好耐了我覺得好ok 呀我裝果日佢比少了一塊紗我佢話工場做少左但好快第2日就可以比番我了。
仲有佢仲幫我清潔左窗簾上面一些黑印。
作者: Wynne and Paul    時間: 2004-7-20 23:06:55

yup 呂生 quite good ga...
作者: MandyG室    時間: 2004-7-21 12:46:17     標題: 我想今星期六去東門做窗簾 有冇野要注意?

有冇邊間比較好? 邊間唔多好?
有冇人住1 座g室 可以講下你們的窗簾尺吋?
係咪當天可取呢?

謝謝喎!
作者: P女    時間: 2004-7-21 15:48:50     標題: Re: 我想今星期六去東門做窗簾 有冇野要注意?

[quote:1e777e56e4="MandyG室"]有冇邊間比較好? 邊間唔多好?
係咪當天可取呢?

謝謝喎![/quote]

佢地負責埋上門度尺架
作者: 45B    時間: 2004-7-21 21:11:20

通常唔可以立即取大約要5日至1 week la
作者: KS    時間: 2004-7-21 23:42:19     標題: Re: 我想今星期六去東門做窗簾 有冇野要注意?

[quote:b9403bebae="MandyG室"]有冇邊間比較好? 邊間唔多好?
係咪當天可取呢?

謝謝喎![/quote]

我都想知....
thx

我係3座b
作者: littlejoey    時間: 2004-7-23 01:06:40

想問東門窗簾城有冇雙面風琴簾賣呀? 咩價錢呀? 比香港平嗎? 問過係度買都成$60幾一平方尺 好貴.
作者: MandyG室    時間: 2004-7-23 01:24:20

我係想去東門度整 如果我窗簾加路軌 番黎再找人安裝 約幾錢?
有冇邊間比較好? 邊間唔多好?
係咪當天可取呢?

謝謝喎!
作者: ki_ki    時間: 2004-7-27 02:00:58

我之前係琛水埗垣生銀行後面有間窗簾鋪頭做
B室廳+2房+遮光布=$850 大約有80至100款
不包軌(因裝修師傅替我做好)
不需講價不需辛苦
所以無諗返去整
作者: BLUE    時間: 2004-10-5 15:26:04

有冇人住A室而做左窗簾 提供尺吋及大約價錢?
仲有要整窗框 !
作者: POON    時間: 2004-10-5 16:42:18

[quote:058bdb3aa9="BLUE"]有冇人住A室而做左窗簾 提供尺吋及大約價錢?
仲有要整窗框 ![/quote]

BLUE : 我都要整 ....   
作者: Robert    時間: 2004-10-5 17:33:13

[quote:acca08f367="BLUE"]有冇人住A室而做左窗簾 提供尺吋及大約價錢?[/quote]

如果妳係香港做窗簾,佢地多數會包上門度尺,記得同佢講價;
我本身$2900 講到--->$2600~~~~~ :mrgreen好婆仔)不過我係C室。
作者: BLUE    時間: 2004-10-5 22:33:49

[quote:1331aaa258="R & M"]
如果妳係香港做窗簾,佢地多數會包上門度尺,記得同佢講價;
我本身$2900 講到--->$2600~~~~~ :mrgreen好婆仔)不過我係C室。[/quote]

有無詳細資料 可否pm比我  :wink:
作者: Robert    時間: 2004-10-5 23:42:03

[quote:3828f9d900="BLUE"]有無詳細資料 可否pm比我  :wink:[/quote]

已PM妳,請睇睇!
如果妳選擇用手拉布簾,要同佢講唔好車到D窗簾"闊峰"交貨俾妳。
作者: SEVEN    時間: 2004-10-7 23:37:19

我晤記得要整窗簾添!
有無好介紹 ; 作為比私參考下
要 平 靚  正
沒有多餘金錢
所以就住;就住 .....
作者: Kiliyan    時間: 2004-10-7 23:50:24

我係H室 同A室差不多...我地整左$1600! ^.^
個廳同細房裝卷簾 大房就裝兩邊手拉窗簾(連紗)! 我覺得唔錯呀!平平平!!
哈哈...當然 仲要睇下你CHOOSE乜野布料價格而定啦!

作者: SEVEN    時間: 2004-10-8 00:09:50

[quote:4567c1d133="Kiliyan"]我係H室 同A室差不多...我地整左$1600! ^.^
個廳同細房裝卷簾 大房就裝兩邊手拉窗簾(連紗)! 我覺得唔錯呀!平平平!!
[/quote]

可否PM資料比我..又真係好平是否包路軌 ???
作者: Kiliyan    時間: 2004-10-8 00:59:19

[quote:fc63e22325="SEVEN"][quote:fc63e22325="Kiliyan"]我係H室 同A室差不多...我地整左$1600! ^.^
[/quote]

可否PM資料比我..又真係好平是否包路軌 ???[/quote]

已經PM左比你喇!
係呀! 已經包左上門度尺及路軌!

作者: Robert    時間: 2004-10-8 09:14:59

BLUE︰

已經再PM妳,請睇睇!
作者: grassman    時間: 2004-10-8 09:22:10

I want also!  Please!
作者: Robert    時間: 2004-10-8 09:44:00

grassman︰

已PM你,請睇睇!
作者: grassman    時間: 2004-10-8 10:00:31

Thanks!
作者: BLUE    時間: 2004-10-8 23:55:07

[quote:450052617c="R & M"]BLUE︰

已經再PM妳,請睇睇![/quote]

晤該晒 ! 問了價 A單位約 HK$1400已包人工連料 ..算經濟喇 ! :wink:
借問聲你知晤知窗框邊到平 ??? 仲有窗框未整 !
作者: Robert    時間: 2004-10-9 11:35:24

[quote:27800153bc="BLUE"]借問聲你知晤知窗框邊到平 ??? 仲有窗框未整 ![/quote]

Sorry!我唔清楚窗框既資料,因為我無整;
不如妳開個關於"詢問窗框資料"既topic,睇o下有無鄰居可以幫到妳 :roll:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2