藍澄灣業主社群

標題: 聽講鏡對爐頭是否對風水唔好?? [打印本頁]

作者: boyboy    時間: 2004-5-12 09:52:33     標題: 聽講鏡對爐頭是否對風水唔好??

聽講鏡對爐頭是否對風水唔好?? :em14:  :em14:
作者: YY and KC    時間: 2004-5-12 10:17:40

係 所以要封住 但唔使封晒成塊鏡 只須要封住中間 對到正爐頭的就ok 兩邊唔使理
作者: SM    時間: 2004-5-12 10:29:03

聽聞係會導致間屋o既人火氣會較大  :em18:
作者: boyboy    時間: 2004-5-12 11:12:09

請問用什麼封左佢好呢?? :em14:  :em14:
作者: YY and KC    時間: 2004-5-12 14:23:25

唔係火氣大 係會令夫妻不和&間屋男主人易有外遇.(註:唔係我講架,係風水大師講的)

至於用咩封住,我就打算用銀色一大塊,有d人用黎遮住廚房牆身,唔好俾油煙熏黑果隻呢.....明唔明呀? 日本城,十蚊店都有.
作者: boyboy    時間: 2004-5-12 14:28:56

係唔係只需要遮住廚房牆身近爐頭就得啦 另一面近微波爐需唔需要呀?? :em14:  :em14:
作者: SM    時間: 2004-5-12 14:36:51

火氣大意思 即係唔好老皮 容易發生口角繼而動武.

&間屋男主人易有外遇.(註:唔係我講架,係風水大師講的)

咁大獲~?  :shock:  
咁女主人有無機會有外遇...  :em12:
作者: YY and KC    時間: 2004-5-12 14:57:44

其實只要封中間果塊鏡就得 近微波爐同埋近窗的鏡都唔使封.

哈哈 蘇師父只係話男主人易有外遇 無提過女主人喎......你係咪想......
作者: SM    時間: 2004-5-12 15:18:11

嘰嘰.. :em12:

為免家變 都係快快搵野庶住佢喇~ :mrgreen:
作者: YY and KC    時間: 2004-5-12 15:20:27

算你知機...........!!!!!!
作者: boyboy    時間: 2004-5-12 15:22:12

:em11:
作者: SM    時間: 2004-5-12 15:25:10

:em18:
作者: CJ    時間: 2004-5-12 15:49:13

其實只要封中間果塊鏡就得 近微波爐同埋近窗的鏡都唔使封.

哈哈 蘇師父只係話男主人易有外遇 無提過女主人喎......你係咪想......

其實呢個係原因 定藉口?...

風水上好似話 因女主人常在kitchen 有鏡照出對影 有如家有二妻云云...
所以如果平日係個死佬煮飯=家有二佬 女主人都有機架...
作者: Tomato    時間: 2004-5-12 15:54:13

有外遇禁大件事:em03: 一定要封
間屋的女主人唔可以變左第二個 :em20:  :em20:
作者: CJ    時間: 2004-5-12 15:56:30

[quote:51c9300980="Tomato"]有外遇禁大件事:em03: 一定要封
間屋的女主人唔可以變左第二個 :em20:  :em20:[/quote]

Refinement: It is meaning there are TWO 女主人 but not another one... hehe
作者: Tomato    時間: 2004-5-12 16:04:23

同我爭都唔得..........
一屋不能藏二妻 :em13:  :em13:
作者: CJ    時間: 2004-5-12 16:10:59

Just wonder as the extension of this theory if you are hiring a maid and she stays all the time in kitchen what will happen?
作者: SM    時間: 2004-5-12 16:29:28

一屋不能藏二妻  

哈哈哈~ 好激動吓喎...
作者: rstfung    時間: 2004-5-12 16:38:21

[quote:3a5692d49f="SM"]
一屋不能藏二妻  

哈哈哈~ 好激動吓喎...[/quote]

哈哈... 唔使咁! :em16:   得閒叫聲Honey :em21:  煲靚湯   阿二靚湯.... 煲得靚過佢就得啦!!!!! :em11: 包佢走唔出你5隻手指!!  :em17:  :em17:  :em19:
作者: 風水地師    時間: 2004-5-12 19:42:10

這是風水 不過亦有一點科學根據 因光和熱都會被鏡子所反射或折射 原本應該傳到牆壁上的光和熱被反射或折射到使用爐火者身上 搖晃的光和悶熱使到用爐者心情焦躁 容易對伴侶發脾氣 兩人關係唔好 自然容易有第三者. 所以廚房確實不應該見到鏡子 奉勸各位體諒太太辛勞 多一點關心 關係自然好.
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-12 21:13:14

咁即係可以唔駛封
順其自然啦
作者: 風水地師    時間: 2004-5-12 21:39:49

要封!! 去家居用品店 買錫箔紙屏風 一來可以吸熱 二來污穢便掉 不用清潔不锈鋼鏡面.
作者: Y and T    時間: 2004-5-14 00:36:11

For Flat A 爐 head at 3:00 position 要封 Mirror at 9:00 and 3:00 position? or also 12:00 position?
作者: YY and KC    時間: 2004-5-14 09:23:37

唔明你講咩喎 點樣三點九點十二點呀?
作者: P女    時間: 2004-5-14 09:40:02

我都知會有呢個問題
所以我都會買一塊防煙屏係前面
一物兩用
一來可以防油煙
一來可以防狐狸精......... :em12:
作者: Tomato    時間: 2004-5-14 09:51:02

[quote:902725678a="女"]
一來可以防狐狸精......... :em12:[/quote]

:em12:  :em12:  :em12:

我而家就想買定d擺响度
作者: 風水地師    時間: 2004-5-14 10:51:54

[quote:93c21d7e63="Y&T"]For Flat A 爐 head at 3:00 position 要封 Mirror at 9:00 and 3:00 position? or also 12:00 position?[/quote]

你的廚房是所有廚房中設計最差的一種 此為水火相沖格 加上有鏡 已為極差的風水的廚房. 所以已經有同業說此廚房不宜使用.
作者: lamlam    時間: 2004-5-14 11:16:12

[quote:40bd66e27d="風水地師"][quote:40bd66e27d="Y&T"]For Flat A 爐 head at 3:00 position 要封 Mirror at 9:00 and 3:00 position? or also 12:00 position?[/quote]

你的廚房是所有廚房中設計最差的一種 此為水火相沖格 加上有鏡 已為極差的風水的廚房. 所以已經有同業說此廚房不宜使用.[/quote]

點解係最差既 :?:  Flat D and E 都好似係咁設計的.  我仲想問下有什麼影響呢? 健康? 夫婦不和? 學業…………….
作者: JNA    時間: 2004-5-14 11:22:36

"不宜使用"甘大鑊!!!!
唔通要做無飯夫婦?
我想請教"G"單位又點睇?
唔該晒 :wink:
作者: YY and KC    時間: 2004-5-14 11:28:46

G單位ok喎 咪就係好似我先前禁講 封左中間囉.
作者: SM    時間: 2004-5-14 11:37:26

P女 寫到:

一來可以防狐狸精.........  

我而家就想買定d擺响度

痴多幾塊 有咁厚痴咁厚!!!  :em17: :em17:
作者: 風水地師    時間: 2004-5-14 12:12:27

[quote:1d58089dbe="lamlam"][quote:1d58089dbe="風水地師"][quote:1d58089dbe="Y&T"]For Flat A 爐 head at 3:00 position 要封 Mirror at 9:00 and 3:00 position? or also 12:00 position?[/quote]

你的廚房是所有廚房中設計最差的一種 此為水火相沖格 加上有鏡 已為極差的風水的廚房. 所以已經有同業說此廚房不宜使用.[/quote]

點解係最差既 :?:  Flat D and E 都好似係咁設計的.  我仲想問下有什麼影響呢? 健康? 夫婦不和? 學業…………….[/quote]

如我所說 "最差的一種" 不是唯一一個 Flat D and E都係咁差.
作者: diedsee    時間: 2004-5-14 12:22:40

咁要點做ar?
作者: 風水地師    時間: 2004-5-14 12:31:05

[quote:b50cc05b70="diedsee"]咁要點做ar?[/quote]

拆掉 重新再做過 但要根據單位風水坐向選擇位置.
作者: diedsee    時間: 2004-5-14 12:35:15

[quote:444b3b83a1="風水地師"][quote:444b3b83a1="diedsee"]咁要點做ar?[/quote]

拆掉 重新再做過 但要根據單位風水坐向選擇位置.[/quote]

咁好難wor.....錢作怪 :em06:
作者: FD    時間: 2004-5-14 13:56:35

[quote:b29df906f8="diedsee"][quote:b29df906f8="風水地師"][quote:b29df906f8="diedsee"]咁要點做ar?[/quote]

拆掉 重新再做過 但要根據單位風水坐向選擇位置.[/quote]

咁好難wor.....錢作怪 :em06:[/quote]

真係好難既,無野係完美.....,有多樣野要就,分分鐘成間屋拆晒,又或者要搬過第二間屋,如果間屋唔合你同你家人用既話

所以,最好都係實際D,要注意下相處之道,互相體諒,自然開開心心,唔好風水都會改到。
作者: Y and T    時間: 2004-5-16 10:18:07

used those decoration fee for dinner仲開心.
作者: Wynne and Paul    時間: 2004-5-16 11:21:21

[quote:4ff80ae88a="風水地師"][quote:4ff80ae88a="lamlam"][quote:4ff80ae88a="風水地師"][quote:4ff80ae88a="Y&T"]For Flat A 爐 head at 3:00 position 要封 Mirror at 9:00 and 3:00 position? or also 12:00 position?[/quote]

點解係最差既 :?:  Flat D and E 都好似係咁設計的.  我仲想問下有什麼影響呢? 健康? 夫婦不和? 學業…………….[/quote]

如我所說 "最差的一種" 不是唯一一個 Flat D and E都係咁差.[/quote]

then how about flat B ??
作者: Simon Michelle    時間: 2004-5-16 15:00:30

我稔 flat B 同 flat G 一樣 都係封左中間個塊鏡就得架啦.
作者: H and H    時間: 2004-5-16 15:46:24

[quote:294f3207c4="FD"]所以,最好都係實際D,要注意下相處之道,互相體諒,自然開開心心,唔好風水都會改到。 [/quote]我都覺得係 如果不懂得相處之道,互相體諒 點整都係改變唔到.
作者: diedsee    時間: 2004-5-17 00:53:26

我今日都搵人睇咗風水喇
佢話a座廚房所有鏡都要封
廁所門就長關.
作者: Y and T    時間: 2004-5-17 01:05:08

[quote:9e0e42f8e4="diedsee"]我今日都搵人睇咗風水喇
佢話a座廚房所以鏡都要封
廁所門就長關.[/quote]

仲有um要化解?
作者: Cora Kwong    時間: 2004-5-17 01:15:45

[quote:2d5e2abf64="diedsee"]我今日都搵人睇咗風水喇

想請教點封法 厠所门唔可以長關 咁加度珠簾得唔得呀! THANK YOU!
作者: diedsee    時間: 2004-5-17 01:45:55

[quote:cda438cdfc="VIC&CORA"][quote:cda438cdfc="diedsee"]我今日都搵人睇咗風水喇

想請教點封法 厠所门唔可以長關 咁加度珠簾得唔得呀! THANK YOU![/quote]

我問過佢話搵嘢擋係冇人wor.
作者: diedsee    時間: 2004-5-17 01:47:54

[quote:5956f23a63="Y&T"][quote:5956f23a63="diedsee"]我今日都搵人睇咗風水喇

仲有um要化解?[/quote]

佢話....
a座大門對角唔好
b座大門對電表門都唔好
不過最差係d 因為對鏡係最唔好
其他冇講....
作者: Cora Kwong    時間: 2004-5-17 02:43:28

[quote:923faddd1b="diedsee"][quote:923faddd1b="VIC&CORA"][quote:923faddd1b="diedsee"]我今日都搵人睇咗風水喇

想請教點封法 厠所门唔可以長關 咁加度珠簾得唔得呀! THANK YOU![/quote]

我問過佢話搵嘢擋係冇人wor.[/quote]

THANK YOU FOR ANSWERING ME  :em21: AS YOU SAY IT'S USELESS TO USE A CURTAIN FOR THE TIOLET. :em18: BUT I HAVE TO OPEN THE TIOLET FOR MY DOG TO PP :em18:
作者: Eric and Mandy    時間: 2004-5-17 15:18:52

vic and cora:

What kind of doggy are you keeping?
作者: 小丸子    時間: 2004-5-17 15:53:22

風水地師:
請問沒有提及H單位廚房同廁所有咩要特別留意THANKS  :?:  :?:
作者: Y and T    時間: 2004-5-17 23:18:22

以我所認識 a&h 問題是同樣.
作者: POON    時間: 2004-11-12 09:37:47

嘩 ! 乜咁多風水問題...
作者: SEVEN    時間: 2004-11-12 10:56:11

[quote="風水地師"][quote:b93480e642="Y&T"]For Flat A 爐 head at 3:00 position 要封 Mirror at 9:00 and 3:00 position? or also 12:00 position?[/quote]

[quote:b93480e642="風水地師"]你的廚房是所有廚房中設計最差的一種 此為水火相沖格 加上有鏡 已為極差的風水的廚房. 所以已經有同業說此廚房不宜使用.[/quote]

又係風水問題… :!:
作者: alankle    時間: 2004-11-12 15:31:22

風水地師~~~
You are back la `~~~
作者: grassman    時間: 2004-11-13 00:54:36

[quote:454053a5cb="alankle"]風水地師~~~
You are back la `~~~[/quote]

舊野o黎喳!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2