藍澄灣業主社群

標題: 油油耐用期限 [打印本頁]

作者: Tomato    時間: 2004-5-11 22:46:04     標題: 油油耐用期限

我想問 唔油過幅牆大概可以用幾耐??
油過呢 又可以用幾耐???
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-11 22:48:13

而家唔油 應可用3-7年
如果油過 都應該差唔多~
作者: waiwai12345    時間: 2004-5-11 22:49:40

Just i heard we can use 2 year if we don't painting. If we pay extra $ for repainting we can last more than 10 years .... Just heard from someone else. Any comment?
作者: abo and keung    時間: 2004-5-11 22:52:29

我今日見到個天花己有些moc落現象,我會全屋都油過d油
作者: Tomato    時間: 2004-5-11 23:11:25

原本諗住唔油
後來又諗住油
但係而家同老公仲商量緊
都係因為錢作怪 :cry:

真係貧賤夫妻百事哀.............好慘:em01:
作者: calvin and mei    時間: 2004-5-11 23:12:00

得層低油咋!!!!一產就落好花學咋!!!不是ici是大陸油我哋近海好易發mo!!!! :em01:
作者: Tomato    時間: 2004-5-11 23:15:16

禁油過會唔會無禁易污糟0架??
污糟左抹唔抹得0架???
作者: 草龍    時間: 2004-5-11 23:16:09

[quote:212b327bfb="Tomato"]原本諗住唔油
後來又諗住油
但係而家同老公仲商量緊

真係貧賤夫妻百事哀.............好慘:em01:[/quote]

我都係咁話...但係師傅話唔做過唔到三年,
尢其我地近海好潮溼...
作者: abo and keung    時間: 2004-5-11 23:17:46

[quote:9b86872bcb="Tomato"]禁油過會唔會無禁易污糟0架??
污糟左抹唔抹得0架???[/quote]
咁要睇你用咩油,有d油係可以抺的
作者: Tomato    時間: 2004-5-11 23:19:05

0禁真係要諗諗0係咪真係油 最多捱面包..........
作者: Wynne and Paul    時間: 2004-5-11 23:20:14

[quote:81a50f2f8d="草龍"][quote:81a50f2f8d="Tomato"]原本諗住唔油
後來又諗住油
但係而家同老公仲商量緊

真係貧賤夫妻百事哀.............好慘:em01:[/quote]

我都係咁話...但係師傅話唔做過唔到三年,
尢其我地近海好潮溼...[/quote]

師傅 always say this otherwise how can they survive ??
作者: Tomato    時間: 2004-5-11 23:22:48

禁有無鄰居而家住緊0個度係無油 又覺得ok呢??
作者: Agnes Henry    時間: 2004-5-11 23:34:00

油啦...捱到三年又點...唔通三年後住得好好地齊晒傢俬...等佢剝落先又搞裝修咩....

好麻煩嫁....
作者: 草龍    時間: 2004-5-11 23:47:33

同埋而家d牆唔防水弄污左唔可以用水清潔...因為我已試過
一沬之下差不多唔見曬d油...真豬...
作者: H and H    時間: 2004-5-11 23:55:02

[quote:ea58198961="Tomato"]原本諗住唔油
後來又諗住油
但係而家同老公仲商量緊

真係貧賤夫妻百事哀.............好慘:em01:[/quote]我地都係 都心大心細! 向rc收到好多單章 多數都係$11800 有邊間好介紹呀??
作者: calvin and mei    時間: 2004-5-12 02:11:37

用  班馬士的可以用水抹掉污穢的又可防潮!!!幾好!!!
作者: candy-cheung    時間: 2004-5-12 10:15:46

[quote:3e31dc5ad7="calvin&mei"]用  班馬士的可以用水抹掉污穢的又可防潮!!!幾好!!![/quote]

我就會用呢隻油但颜色唔多....
作者: 我是誰    時間: 2004-5-19 15:45:57

any 師傅介紹?
do our flats need 鏟牆批盪?
作者: Stephen@RC    時間: 2004-5-19 16:04:47

其實邊個話23年 ?? 咪又係0個0的裝修0的人 !!!
根本就無人知. 油唔油過. 我覺得好睇自己的要求啦.
我就覺得以家都ok . 可能我要求低掛  :!:
作者: 45B    時間: 2004-5-19 22:32:26

我都係SO我一定會油過。
TOMATO
ICI有D油可以用水CLEAN 架我都係用呢一種但我唔記得邊個系列。
H&H
單張果D唔知信唔信得過我唔敢用。我就用我自己相熟的裝修師傅但比較貴只油油要$19000起WALL6500加一房門3500天花線2400書桌3200加電制450/一個
雖然好貴但起碼是熟人有交帶。
作者: cliff    時間: 2004-5-20 00:30:52

[quote:1e7d9b90d1="Stephen@RC"]其實邊個話23年 ?? 咪又係0個0的裝修0的人 !!!
根本就無人知. 油唔油過. 我覺得好睇自己的要求啦.
我就覺得以家都ok . 可能我要求低掛  :!:[/quote]

我都係咁話 我無油 只係換左全屋地腳線. 真係要換 睇到條"地腳天花線"就唔開心. 宜家已經一路住 一路等D傢私 ...
作者: cliff    時間: 2004-5-20 00:39:24

[quote:13bde9051f="45B"]

我都係SO我一定會油過。
TOMATO
ICI有D油可以用水CLEAN 架我都係用呢一種但我唔記得邊個系列。
H&H
單張果D唔知信唔信得過我唔敢用。我就用我自己相熟的裝修師傅但比較貴只油油要$19000起WALL6500加一房門3500天花線2400書桌3200加電制450/一個
雖然好貴但起碼是熟人有交帶。[/quote]

45B 熟人未必一定好 我有幾多朋友都有你類似的經驗. 佢地以為熟人就好 原來收貴了 仲有工程時又長 吹佢又唔好意思 ... 我自己不太喜歡找熟人幫手 ...

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2