藍澄灣業主社群

標題: 我看過藍澄灣風水之後........................... [打印本頁]

作者: 風水地師    時間: 2004-5-8 16:23:58     標題: 我看過藍澄灣風水之後...........................

青衣地運屬金 較利旺金人士 但曫頭風水不足 所以發展商刻意將住宅區建築成坐北向南樓 及中庭不建樓以解入屋苑車路之煞 同時將車路建成蛇形化為水氣 望引水氣至中庭泳池 以增加朱雀位財氣旺盛 以及將苑內車行通道建成環狀 可觀作環腰玉帶 亦能增加官運. 縱觀而言 只要宅內家俱擺設加以配合 藍澄灣亦算是不錯.

下次文章: 曫頭風水不足之所在.
作者: boyboy    時間: 2004-5-8 23:14:36

:em11:
作者: FD    時間: 2004-5-8 23:21:13     標題: Re: 我看過藍澄灣風水之後...........................

[quote:0a85fd244f="風水地師"]青衣地運屬金 較利旺金人士 但曫頭風水不足 所以發展商刻意將住宅區建築成坐北向南樓 及中庭不建樓以解入屋苑車路之煞 同時將車路建成蛇形化為水氣 望引水氣至中庭泳池 以增加朱雀位財氣旺盛 以及將苑內車行通道建成環狀 可觀作環腰玉帶 亦能增加官運. 縱觀而言 只要宅內家俱擺設加以配合 藍澄灣亦算是不錯.

下次文章: 曫頭風水不足之所在.[/quote]

唔該晒....講得好 :em11:
作者: Qoo    時間: 2004-5-9 19:49:41     標題: Re: 我看過藍澄灣風水之後...........................

[quote:b74ac818d2="FD"][quote:b74ac818d2="風水地師"]青衣地運屬金 較利旺金人士 但曫頭風水不足 所以發展商刻意將住宅區建築成坐北向南樓 及中庭不建樓以解入屋苑車路之煞 同時將車路建成蛇形化為水氣 望引水氣至中庭泳池 以增加朱雀位財氣旺盛 以及將苑內車行通道建成環狀 可觀作環腰玉帶 亦能增加官運. 縱觀而言 只要宅內家俱擺設加以配合 藍澄灣亦算是不錯.

下次文章: 曫頭風水不足之所在.[/quote]

唔該晒....講得好 :em11:[/quote]

風水地師你好呀 真系好葡呀你 :em11: 圓來條路成條蛇系欣為里個圓欣 :roll: 真系吾講吾芝呀 :mrgreen: 我地愛豬事家族都打算響大廳個窗台度放個類似風水混動球響度 另外亦打算買個細細個的紫水晶山仔放響屋內而家站定在飯廳的鞋櫃上請問有毛咩意見可以脾倒我地里 :?:
作者: Patrick    時間: 2004-5-9 20:17:41

風水地師你好.

請問你聽過龜蛇鎖水這個局嗎??
作者: 風水地師    時間: 2004-5-10 10:51:25

覆Qoo
因不知道閣下住宅坐向 不能貿然下判.
作者: boyboy    時間: 2004-5-10 11:42:01

你好呀風水地師 我想問Flat C單位 有咩家俱擺設可以對整間屋較好呢??
請問廁所門同廚房門對沖 可否在廁所門用一塊布門簾化解??
作者: diedsee    時間: 2004-5-10 12:35:11

[quote:35d3b43a96="boyboy"]你好呀風水地師 我想問Flat C單位 有咩家俱擺設可以對整間屋較好呢??
請問廁所門同廚房門對沖 可否在廁所門用一塊布門簾化解??[/quote]

唔長開兩隻門得唔得??
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-10 14:06:05

[quote:57fd02c033="diedsee"][quote:57fd02c033="boyboy"]你好呀風水地師 我想問Flat C單位 有咩家俱擺設可以對整間屋較好呢??
請問廁所門同廚房門對沖 可否在廁所門用一塊布門簾化解??[/quote]

唔長開兩隻門得唔得??[/quote]

是呀
之前班鄰居仔話要種野
但難度太高 有無另外choice?? :em03:
作者: 風水地師    時間: 2004-5-10 14:18:42

覆Patrick
高興閣下對於風水亦有所研究 但不要太過沉迷於風水局 需知尋龍點穴 用於陰宅 隋意下葬先人於福地 現今還可以嗎?? 現今墳地 宅不成形 碑向不能移 還望可有大作為?? 所謂陽宅風水局 多為事後孔明 只用作參考還可以. 古代的山河道 不會時常改變 多為天意 如山崩水淹  但現今城市計劃不時人為改建 今天你前面海景 明天政府填海造地 還要起樓高過你!! 所以現今風水的看法 已不可只讀古經照抄錄 效果將會不同. 現今風水的看法將在日後文章再解.
作者: dick queenie    時間: 2004-5-10 14:22:44

風水大師...
介唔介意講下每一個flat的基本風水
及要留意什麼地方呢...
作者: 風水地師    時間: 2004-5-10 14:31:59

覆boyboy
廁所門用一塊布門簾化解 只可作為最起碼之效果.
作者: boyboy    時間: 2004-5-10 14:39:10

請問廁所門同廚房門對沖應該用什麼化解??
作者: ivantat816    時間: 2004-5-10 17:53:12

若然廁所門同廚房門對沖 我想最好把廁門常關 彧好像是在廚房門檻下放五帝銅錢化解 是嗎?
作者: Tomato    時間: 2004-5-10 17:53:39

[quote:a7a969da13="boyboy"]請問廁所門同廚房門對沖應該用什麼化解??[/quote]

除左種野之外 仲有乜方法???
作者: 風水地師    時間: 2004-5-10 23:01:16

在此回覆各位最想知道的問題
所有單位中除了B和G單位外 其餘單位或多或少都會厠所向廚房 因厠為髒 陰氣重沖廚房之剛陽 是為不可 特別你們單位厠所內沒有後窗 陰氣無洩(其實臭氣也無洩 哈   ) 所以宜化不宜克 五帝古錢不可 而用法也不是如此 種植物的確可化 但是宅內空間有限 難以對種兩植物 所以方法只能如下: 廚厠兩門圴以綠色布簾半閉 可減低影響. 而最好之方法 因不能影響同道的生意利益 在此不便在此公開 萬望見諒.
作者: Tomato    時間: 2004-5-10 23:04:45

0下 乜G座唔係廁所對廚房0架??無留意tim :shock:
唔該晒風水地師
作者: 風水地師    時間: 2004-5-10 23:07:18

在此回覆各位最想知道的問題
所有單位中除了B和G單位外 其餘單位或多或少都會厠所向廚房 因厠為髒 陰氣重沖廚房之剛陽 是為不可 特別你們單位厠所內沒有後窗 陰氣無洩(其實臭氣也無洩 哈   ) 所以宜化不宜克 五帝古錢不可 而用法也不是如此 種植物的確可化 但是宅內空間有限 難以對種兩植物 所以方法只能如下: 廚厠兩門圴以綠色布簾半閉 可減低影響. 而最好之方法 因不能影響同道的生意利益 在此不便在此公開 萬望見諒.
作者: Qoo    時間: 2004-5-10 23:07:51

[quote:f0da42391a="風水地師"]在此回覆各位最想知道的問題
所有單位中除了B和G單位外 其餘單位或多或少都會所向廚房 因為髒 陰氣重沖廚房之剛陽 是為不可 特別你們單位所內沒有後窗 陰氣無洩(其實臭氣也無洩 哈   ) 所以宜化不宜克 五帝古錢不可 而用法也不是如此 種植物的確可化 但是宅內空間有限 難以對種兩植物 所以方法只能如下: 廚兩門圴以綠色布簾半閉 可減低影響. 而最好之方法 因不能影響同道的生意利益 在此不便在此公開 萬望見諒.[/quote]

風水地師吾該曬你之前回覆先 :em11: 其實我系2座向住條橋架需然我吾系dove口dove面對著條橋但系起馬我都望倒佢呀吾知會吾會對健康家宅事業 金$或學業有所影響呢 :?: 吾該你先呀 :em14:
作者: 風水地師    時間: 2004-5-10 23:47:01

覆Qoo
你不如告訴我你的單位號碼 我明天覆你吧.
作者: boyboy    時間: 2004-5-11 17:40:18

風水地師我是C單位 請問橫樑壓床頭是否唔好??如果橫樑壓床尾有無影響??同橫樑壓床邊有無影響
作者: JNA    時間: 2004-5-11 18:36:44

風水地師:
可否對各個座向逐一簡介呀?
只係簡介 唔會引起同業不滿嫁
依照你既講法 BG單位係唔係較優勝?
如果高層望到少許山頂既祖墳又點睇呀?
勞煩晒  :  :
作者: 風水地師    時間: 2004-5-11 19:28:12

覆boyboy
橫樑壓任何位置都唔好.
作者: 風水地師    時間: 2004-5-11 19:37:44

覆JNA
俾些少時間我考慮 :roll:
作者: 風水地師    時間: 2004-5-11 19:50:05

覆JNA
部份BG單位確實較為好.
如果墳頭不是正向便冇問題.
作者: boyboy    時間: 2004-5-11 23:42:01

請問橫樑兩端掛五帝古錢來化解 應該是怎樣掛??
作者: wychan    時間: 2004-5-11 23:45:48

[quote:f825cf4295="boyboy"]請問橫樑兩端掛五帝古錢來化解 應該是怎樣掛??[/quote]

聽講方間好多假的古錢 用錯左會適得其反... 小心
作者: boyboy    時間: 2004-5-11 23:56:04

請問可以在那裡買到真的五帝古錢?? 同大約要多少錢??
作者: wychan    時間: 2004-5-12 10:27:09

[quote:520d7037db="boyboy"]請問可以在那裡買到真的五帝古錢?? 同大約要多少錢??[/quote]

咁又唔知喎.... 呢d錢都係要俾d專家賺先得....
作者: CJ    時間: 2004-5-12 15:05:05

對屋苑規劃有如五指掌形 其中聚水
請問好是不好 那些座向較受益/害?
作者: saml    時間: 2004-5-12 15:34:13

咁遲D多左條大橋又點睇?
作者: CJ    時間: 2004-5-12 15:54:51

[quote:8b81fec8c3="wychan"][quote:8b81fec8c3="boyboy"]請問可以在那裡買到真的五帝古錢?? 同大約要多少錢??[/quote]

咁又唔知喎.... 呢d錢都係要俾d專家賺先得....[/quote]
I suspect is there real "五帝古錢"...
seems it was using 貝 as the transaction unit at the period of the Five Kings...
作者: 風水地師    時間: 2004-5-12 16:13:59

覆boyboy
坊間不少地方有售 如佛具或風水店 價錢由$50 - $400不等 但貴未必是真 平也未必是假 因有太多假貨 及貨源地太多 最好由風水師代購.

註: 本人亦可代勞 價錢約$200.
作者: 風水地師    時間: 2004-5-12 16:23:31

覆CJ
The Five King period was "Ching清" they using copper to make coins ok?
Not too elder to "Sheung商" that using shell for money.
作者: 風水地師    時間: 2004-5-12 16:39:12

[quote:7169ee05f1="saml"]咁遲D多左條大橋又點睇?[/quote]

太遠了.
作者: 風水地師    時間: 2004-5-12 16:57:30

風水漫談 - 第一章:
風水之說 坊間有些誤會以為能夠化腐朽為神奇 令人由衰運變好運 貧窮變富貴 其實好運及富貴在於人的本身命造 風水之作用不在於此 正所謂 ”一命二運 三風水 “ 先看命造之強弱 再看運數之浮沉 風水之作用在於調和該宅內之旺氣及衰氣 對旺位加以利用及對敗位之化解或克壓 用以幫助屋內人增強精神及健康 所謂 “ 挺胸行路人精神 彎腰縮背見頭暈 “ 呼吸流暢 自然集中力較強 多一點精神抓緊機會 小一點無心之失 惡運之時 亦能化險為夷 減少傷害.
         家宅乃是人經過一日辛勞後休養生息之地 如風水好便如良好的义電功能 使人回復良好精神狀態 各位也許試過曾經在一些地方令你睡四個小時已經很精神 在一些地方卻睡很久也全身無力 此乃風水地氣之影響.
作者: Y and T    時間: 2004-5-14 00:43:26

風水地師 I have bought one "裝飾珠簾" (黑白色) for Toilet door.  can it settle the problem of 相沖 if i don't put plant at door? Since the color is black and white I have little worries....  any advise?  thx!

btw some book said we can put 八粒石春at 財位.  I want to know if i want to put more (coz for decoration) should i put 16粒 or 24粒?
作者: JNA    時間: 2004-5-14 00:59:21

話時話風水地師:
請問你係唔係職業幫人睇風水架?
收費如何?  
聽落又幾有興趣喎 :mrgreen:  :mrgreen:
作者: 風水地師    時間: 2004-5-14 11:40:02

[quote:ffa14afb1d="Y&T"]風水地師 I have bought one "裝飾珠簾" (黑白色) for Toilet door.  can it settle the problem of 相沖 if i don't put plant at door? Since the color is black and white I have little worries....  any advise?  thx!

btw some book said we can put 八粒石春at 財位.  I want to know if i want to put more (coz for decoration) should i put 16粒 or 24粒?[/quote]

八粒石春 不可多放 不過此風水學說與我派有別 不願置評.
你的黑白色珠簾不可 因黑為水 如果是膠做的更為不可 陰性更強.
作者: 風水地師    時間: 2004-5-14 12:04:58

[quote:713c885085="JNA"]話時話風水地師:
請問你係唔係職業幫人睇風水架?
收費如何?  
聽落又幾有興趣喎 :mrgreen:  :mrgreen:[/quote]

係 我係職業幫人睇風水.
如需要報價 可send E-mail 到 secret_service@hotmail.com 留電話聯絡.
作者: diedsee    時間: 2004-5-14 12:25:36

[quote:9b176964a7="風水地師"]你的黑白色珠簾不可 因黑為水 如果是膠做的更為不可 陰性更強.[/quote]

咁我想轉廁所門色 應該轉乜好?
作者: 風水地師    時間: 2004-5-14 12:42:04

[quote:6071cf9caf="diedsee"][quote:6071cf9caf="風水地師"]你的黑白色珠簾不可 因黑為水 如果是膠做的更為不可 陰性更強.[/quote]

咁我想轉廁所門色 應該轉乜好?[/quote]

在此只可評好壞 不可提供意見 因遺反同業守則 sorry :?
作者: Ho and Serene    時間: 2004-5-14 12:51:27

請問床頭向西係咪唔好架?
作者: 風水地師    時間: 2004-5-14 18:11:29

[quote:1fa480053d="Ho & Serene"]請問床頭向西係咪唔好架?[/quote]

不是 床頭位方向是需要屋主八字屬東四命或西四命 再配合房屋坐向 選擇合適的床頭位方向.
作者: CJ    時間: 2004-5-14 18:33:25

風水老師 好緊張呀 幾時下集大結局呀...
下次文章: 曫頭風水不足之所在.

作者: 小丸子    時間: 2004-5-15 13:27:21

風水大地:
請問係唔係望住泳池係野桃花架 :?:  :?: 有咩解決方法??thanks  
作者: Y and T    時間: 2004-5-15 14:36:19

[quote:1693a4f6f2="風水地師"][quote:1693a4f6f2="Y&T"]風水地師 I have bought one "裝飾珠簾" (黑白色) for Toilet door.  can it settle the problem of 相沖 if i don't put plant at door? Since the color is black and white I have little worries....  any advise?  thx!

btw some book said we can put 八粒石春at 財位.  I want to know if i want to put more (coz for decoration) should i put 16粒 or 24粒?[/quote]

八粒石春 不可多放 不過此風水學說與我派有別 不願置評.
你的黑白色珠簾不可 因黑為水 如果是膠做的更為不可 陰性更強.[/quote]

就是膠黑白色珠簾 買的時候 都型住唔應該用黑白色.....慘.   可否放在家的其他位置 i.e.書房或飯區作裝飾用.
作者: Tomato    時間: 2004-5-18 00:05:02

風水地師 我想請問你 屋企幅牆油紫色係唔係會令夫妻鬧交0架??
如果係 油淺紫 (好淺好淺的紫色)會唔會有大礙??
作者: diedsee    時間: 2004-5-18 00:10:13

[quote:f17350f232="Tomato"]風水地師 我想請問你 屋企幅牆油紫色係唔係會令夫妻鬧交0架??
如果係 油淺紫 (好淺好淺的紫色)會唔會有大礙??[/quote]

呢啲要夾八字wor :em16:
作者: Tomato    時間: 2004-5-18 00:23:38

禁好大功程喎!!唔理lu!
唔該晒diedsee :em21:
作者: YY and KC    時間: 2004-5-18 11:13:50

唔係架 其實概括黎講 如果你地兩個都屬於 "寒命人" 的話 禁紫色就ok 仲幾旺你地 但相反就唔係禁好囉...
作者: Tomato    時間: 2004-5-18 11:16:02

唔知係咪寒命人喎!
不過一定係苦命人.........辛苦命人嘛!
作者: YY and KC    時間: 2004-5-18 11:24:56

哈哈 禁又唔好禁講 依家我地都有自己的安樂窩啦 就算出面做野幾辛苦 返到屋企舒服咪得囉 係咪???

"寒命人" 係指新曆8月5日-3月5日出生的人呀...禁你係唔係呀???
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-18 11:47:26

咁熱命人又係幾時出生?
適合用咩color 呢?
作者: YY and KC    時間: 2004-5-18 11:50:54

不在此範圍就係熱命人勒.
適合冷色系列 如藍灰啡之類顏色...
作者: Simon Michelle    時間: 2004-5-18 11:52:56

一寒一熱 咁點算呀?
作者: SM    時間: 2004-5-18 11:54:27

我一個寒 一個熱 點算?? :em01:
作者: YY and KC    時間: 2004-5-18 12:01:42

據師傅講 禁情況用白色就最穩陣...
作者: 風水地師    時間: 2004-5-18 14:34:46

根據蘇文峰據師理論 的確如此. 而我派所持理論則如下:
人命八字中分用神喜神閒神仇神忌神 喜忌在於所屬金木水火土. 而所有顏色均有五行所屬 所以顏色需要配合宅內人所喜為佳 例如Tomato所選的紫色是為火 對仇忌為火者則不利 會不利肝臟及情緒 但對喜用為火者則有利於精神及人緣.
作者: 風水地師    時間: 2004-5-18 14:36:50

[quote:c47560b686="小丸子"]風水大地:
請問係唔係望住泳池係野桃花架 :?:  :?: 有咩解決方法??thanks  [/quote]

唔係.
作者: YY and KC    時間: 2004-5-18 14:47:48

風水地師

點樣為之對仇忌為火者則不利呀? 可唔可以講明白一d 我唔明呀.....

唔該晒!!!!!!!!!
作者: 草龍    時間: 2004-5-18 14:53:55

風水地師 may you describe Flat E in general?
Thx a lot.
作者: 風水地師    時間: 2004-5-18 16:18:28

[quote:5f1de95054="YY & KC"]風水地師

點樣為之對仇忌為火者則不利呀? 可唔可以講明白一d 我唔明呀.....

唔該晒!!!!!!!!![/quote]\

嘩! 已經很簡單淺白lu wo
ok 再簡單一點 八字中見仇神或忌神是火 便不好.
作者: diedsee    時間: 2004-5-18 17:05:38

[quote:40c9366d0a="Tomato"]禁好大功程喎!!唔理lu!
唔該晒diedsee :em21:[/quote]

唔洗唔該  :em21:
我係寒命人 不過紫色我都唔用得.
作者: Tomato    時間: 2004-5-18 17:57:19

[quote:bf4585865b="YY & KC"]哈哈 禁又唔好禁講 依家我地都有自己的安樂窩啦 就算出面做野幾辛苦 返到屋企舒服咪得囉 係咪???

"寒命人" 係指新曆8月5日-3月5日出生的人呀...禁你係唔係呀???[/quote]

我同老公兩個都係寒命人呀!哈哈哈............

唔該晒YY & KC :em21:
作者: Tomato    時間: 2004-5-18 17:59:34

[quote:c9c165a52d="風水地師"]根據蘇文峰據師理論 的確如此. 而我派所持理論則如下:
人命八字中分用神喜神閒神仇神忌神 喜忌在於所屬金木水火土. 而所有顏色均有五行所屬 所以顏色需要配合宅內人所喜為佳 例如Tomato所選的紫色是為火 對仇忌為火者則不利 會不利肝臟及情緒 但對喜用為火者則有利於精神及人緣.[/quote]

唔知自己係咪忌火喎???

真係唔該晒風水地師 :em14:
作者: CJ    時間: 2004-5-18 18:07:58

知d唔知d... 八字means the 4 columns: year month day time of your birthday. each column contains 2 characters according to the "天干" and "地支". These combinations are lookup a table to determine the 五行...
However no idea for 仇忌 relationship...
作者: Y and T    時間: 2004-5-18 19:48:32

風水地師 想問

1. 廚櫃(頂部)是用glass面的 想知是否都要封. 好似換過無um煩.
2. 我選了橙色於飯區 有沒有禁忌? (生產中了)
3. 我於flat a 大房位置改成了書房置了地台  後來看"每年風水書" 發覺今年財位於東北 正是我置地台之地方 有些風水師傅話不可為 不利財運. 現在感到有點憂心.  聽你所講 "每年風水書"的財位是不正確. 是嗎?  請指點.
作者: 風水地師    時間: 2004-5-18 21:24:28

[quote:3bb7ea0c0e="CJ"]知d唔知d... 八字means the 4 columns: year month day time of your birthday. each column contains 2 characters according to the "天干" and "地支". These combinations are lookup a table to determine the 五行...
However no idea for 仇忌 relationship...[/quote]

在這綱頁開設話題 源於一位藍澄灣客戶要求 希望替他的一些業主朋友解答一些簡單問題 如在此會招惹一些人反感 本人或者可以就此拜別. 將不會再回答問題 以免大家浪費時間看一些無聊對話 但對一些對風水命理有興趣朋友 本人仍會登出一些拙作 以供參考  為謝.

CJ 源於你的多次挑釁 實為本人最討厭之事 風水命理的對駡遊戲 本人在其他綱頁已見識過了 敢說閣下絕非玄門硏習之人 真正玄門硏習之仕 不會完全否定他人學術 只會選擇多個門派中自己喜歡或可用的理論 或者閣下曾經看過一些有關介紹八字的雜誌書刊 但可知一般文章不可能將八字內容和盤托出 僅為一些娛樂興趣文章 源於八字之學有價 現送你一堂免費的:

八字講求陰陽五行 五行循環中分 “ 生 克 耗 洩 同 “  這五種現象造就喜忌 以” 水 “ 為例:

金生水 為 “生”
土克水 為 “克”
火被水克 為 “耗”
木為水生 為 “洩”
水與水同 為 “同”

八字四柱中  以陰陽五行定被算命者屬於 “身強” 或 “身弱”

“身弱”者以 " 生 同 " 為喜 以" 耗 洩 " 為忌
“身強”者以 " 耗 洩 " 為喜 以" 生 同 " 為忌

P.S. 本人算命比風水更強 查五行根本不需用什麼TABLE 正宗學習五行亦不需用什麼TABLE.
作者: Tomato    時間: 2004-5-18 21:47:54

呢條問題係我問先0既.................唔好意思!!對唔住呀!!

和氣生財   
作者: YY and KC    時間: 2004-5-18 22:01:13

係囉係囉 和氣生財丫......
風水地師 我相信大家都好有興趣聽下你意見架 我覺得風水學說 無論大家信唔信都好 知多D都無妨 如果有鄰居聽左 跟住做 而又安心左既 禁就大家都開心啦.  如果有鄰居係唔信的話 咪當聽下 知多樣野 一笑置之囉.
作者: 風水地師    時間: 2004-5-18 22:29:31

[quote:a50a67827c="Y&T"]風水地師 想問

1. 廚櫃(頂部)是用glass面的 想知是否都要封. 好似換過無um煩.
3. 我於flat a 大房位置改成了書房置了地台  後來看"每年風水書" 發覺今年財位於東北 正是我置地台之地方 有些風水師傅話不可為 不利財運. 現在感到有點憂心.  聽你所講 "每年風水書"的財位是不正確. 是嗎?  請指點.[/quote]

1.不用.
2.要閣下五行喜忌诀定 紅橙 對喜火之人能增食慾 但如我忌火則食不可嚥(以前大家樂賺唔到我錢 )
3.東北的確為流年八白財星位 置地台的確會不利流年財運 但只是流年 仍可靠"運財風水法"化解. 書內應該有講.
作者: CJ    時間: 2004-5-18 23:29:13

對不起 風水地師 尊上心胸廣闊 在這不取分文 公開無私相授寶貴經驗心得 鄙下之人 又豈敢出言不遜 大言不漸. 識我者當知為人何如...

實情因為我在office偷偷打的 倉促間有些遺漏可能令你有些誤會. 其實第一句就paste漏了個"我"字. "我知d唔知d..." 所論者吾輩也... 唉 一字錯 滿盤落 不堪回首 見諒見諒...

Absolute no reason to challenge you. 晚生絕無冒犯之心 惶論多次挑釁 其實亦不明所矣.

中國數理子平 博大精深 小子我不學無術 附庸牽強 插科打諢而已; 難得誤打誤撞 拋磚得以引玉 引尊上為此大發慈悲 給各界大同更深入講解 此非所料及也
但亦幸有益於眾人矣.

惟望風水地師乃修學之人 胸懷高遠 不用跟小弟計較無心之失 為本村居民服務 誠乃本村之福 社稷之幸.

祭此 小弟當自閉關自守行為 遠走他方三天以謝各方錯愛...
作者: marco    時間: 2004-5-18 23:31:06

[quote:8f371c700f="YY & KC"]係囉係囉 和氣生財丫......
風水地師 我相信大家都好有興趣聽下你意見架 我覺得風水學說 無論大家信唔信都好 知多D都無妨 如果有鄰居聽左 跟住做 而又安心左既 禁就大家都開心啦.  如果有鄰居係唔信的話 咪當聽下 知多樣野 一笑置之囉.[/quote]

舉腳贊成呀!!
作者: Y and T    時間: 2004-5-19 01:29:47

[quote:1b6e9452df="風水地師"][quote:1b6e9452df="Y&T"]風水地師 想問

3. 我於flat a 大房位置改成了書房置了地台  後來看"每年風水書" 發覺今年財位於東北 正是我置地台之地方 有些風水師傅話不可為 不利財運. 現在感到有點憂心.  聽你所講 "每年風水書"的財位是不正確. 是嗎?  請指點.[/quote]

1.不用.
2.要閣下五行喜忌诀定 紅橙 對喜火之人能增食慾 但如我忌火則食不可嚥(以前大家樂賺唔到我錢 )
3.東北的確為流年八白財星位 置地台的確會不利流年財運 但只是流年 仍可靠"運財風水法"化解. 書內應該有講.[/quote]

風水地師 謝謝你的意見.我只知用一般旺財之說 ie用八粒石春  大葉植物等辦法以.但不知若置地台後化解的方法 我未搬入 但於這一個月間財富真大大減少 我快入伙仕伙了 確實好擔心... 可否指點一二. 謝謝
作者: dracula    時間: 2004-5-19 07:57:21

[quote:15049eb32c="CJ"]......................................祭此 小弟當自閉關自守行為 遠走他方三天以謝各方錯愛...[/quote]

CJ 唔好走呀~~
作者: manhk167    時間: 2004-5-19 09:52:42

唔好走~~  應該死
作者: 風水地師    時間: 2004-5-19 11:30:35

[quote:c3bf022204="Y&T"][quote:c3bf022204="風水地師"][quote:c3bf022204="Y&T"]風水地師 想問

1.不用.
3.東北的確為流年八白財星位 置地台的確會不利流年財運 但只是流年 仍可靠"運財風水法"化解. 書內應該有講.[/quote]

風水地師 謝謝你的意見.我只知用一般旺財之說 ie用八粒石春  大葉植物等辦法以.但不知若置地台後化解的方法 我未搬入 但於這一個月間財富真大大減少 我快入伙仕伙了 確實好擔心... 可否指點一二. 謝謝[/quote]

以你情況來說 應該不關新屋的風水問題 因你倘未入伙 新屋的磁場地氣 未開始對你做成影響 反而應該是你自己本身流年運數之問題 今年是否犯太歲? 或屬虎六沖甲申年忌土? 或八字流年煞耀? 以上都可做成財運不好 所以你最好找人算一算流年 看一看自己命造運程是否如此 再看是否有緣人能指點一二.
作者: diedsee    時間: 2004-5-19 11:35:01

我想問a座廚房水喉位加移到貼牆
避開爐頭是否可以?
原本之洗手盆可否保留??
thx
作者: 風水地師    時間: 2004-5-19 15:28:17

[quote:197eaf0e13="diedsee"]我想問a座廚房水喉位加移到貼牆
避開爐頭是否可以?
原本之洗手盆可否保留??
thx[/quote]

現在我們試不理會風水理論 從另外一個角度去看 古代廚房較現代的大 若然儲水及去水位遠離爐火 的確有點不便 因煮食時小不免用水及倒水 拿起熱燙東西走路 的確有點危險 雖然現在你的廚房不需要走路 但簡單如煮一個公仔麵 也需要轉身倒去多餘的湯 這動作已經有機會做成危險 打翻了的湯有機會燙傷雙腳. 所以水喉位移到貼牆 避開爐頭是沒有幫助的.
作者: 風水地師    時間: 2004-5-19 16:14:08

[quote:bcae146499="草龍"]風水地師 may you describe Flat E in general?
Thx a lot.[/quote]

1.厠廚相對.
2.廚房水火相沖.
3.大門通窗.
4.先見飯廳 後見客廳.
5.房內見橫樑.
6.主人房內厠有好有壞.
作者: dick queenie    時間: 2004-5-19 16:20:08

風水地師,may you describe Flat G in general?
Thx a lot
作者: 風水地師    時間: 2004-5-19 16:32:28

[quote:a93dd18321="dick&queenie"]風水地師,may you describe Flat G in general?
Thx a lot[/quote]

flat g 有兩種間格.
作者: dick queenie    時間: 2004-5-19 17:03:23

[quote:ba4b2f2e07="風水地師"][quote:ba4b2f2e07="dick&queenie"]風水地師,may you describe Flat G in general?

flat g 有兩種間格.[/quote]

中層最basic的一種

作者: 風水地師    時間: 2004-5-19 17:56:31

[quote:9cc6ba3715="dick&queenie"][quote:9cc6ba3715="風水地師"][quote:9cc6ba3715="dick&queenie"]風水地師,may you describe Flat G in general?

flat g 有兩種間格.[/quote]

中層最basic的一種
[/quote]

1.大門通窗.
2.先見飯廳 後見客廳.
3.大廳 主人房 細房內見橫樑.
3.缺東南西南角.
作者: boyboy    時間: 2004-5-19 19:39:20

請問風水地師 C 單位是否有以下問題??
1.厠廚相對.
2.大門通窗.
3.先見飯廳 後見客廳.
4.房內見橫樑.
作者: 風水地師    時間: 2004-5-19 20:21:51

[quote:a00885f2e8="boyboy"]請問風水地師 C 單位是否有以下問題??
1.厠廚相對.
2.大門通窗.
3.先見飯廳 後見客廳.
4.房內見橫樑.[/quote]

簡單來講"係"但還有
5.客飯廳見橫樑.
6.缺西北 東北角.

p.s. 厠廚相對屬輕微.
作者: 45B    時間: 2004-5-19 22:19:58

風水地師
請問B室是否有與G室一樣的問題?
1.大門通窗.
3.大廳 主人房 細房內見橫樑.
作者: boyboy    時間: 2004-5-19 22:30:27

請問缺西北 東北角 是什麼意思??
作者: 草龍    時間: 2004-5-19 23:03:15

[quote:7b70cccb08="風水地師"][quote:7b70cccb08="草龍"]風水地師 may you describe Flat E in general?

1.厠廚相對.
2.廚房水火相沖.
3.大門通窗.
5.房內見橫樑.
6.主人房內厠有好有壞.[/quote]

請問那件事要多加留意?又如何減輕影響?
作者: Y and T    時間: 2004-5-19 23:29:59

[quote:1bb8763ceb="boyboy"]請問缺西北 東北角 是什麼意思??[/quote]

我知是缺財ar.
作者: Y and T    時間: 2004-5-19 23:37:11

風水地師 定方位時 是否計窗台在內?
作者: dracula    時間: 2004-5-19 23:42:44

[quote:da863f35de="manhk167"]唔好走~~  應該死[/quote]

你地有仇??  :?:
作者: 風水地師    時間: 2004-5-20 10:24:57

[quote:4e7cb6fce7="45B"]風水地師
請問B室是否有與G室一樣的問題?
1.大門通窗.
3.大廳 主人房 細房內見橫樑.[/quote]

係.
作者: 風水地師    時間: 2004-5-20 10:40:31

[quote:b6c475813d="草龍"][quote:b6c475813d="風水地師"][quote:b6c475813d="草龍"]風水地師 may you describe Flat E in general?

1.厠廚相對.
2.廚房水火相沖.
3.大門通窗.
5.房內見橫樑.
6.主人房內厠有好有壞.[/quote]

請問那件事要多加留意?又如何減輕影響?[/quote]

1. 自行到書店購買書籍 隋意按指示依樣葫蘆照擺.
2. 請教風水師.
作者: 風水地師    時間: 2004-5-20 10:56:54

[quote:414b9ee847="Y&T"][quote:414b9ee847="boyboy"]請問缺西北 東北角 是什麼意思??[/quote]

我知是缺財ar.[/quote]

哈哈傻瓜 錯了 :em05: 扣 1 分. :em20:

屋外形以正四方或正長方為標準 那一方見凹為之缺角 缺角主要影響宅內人健康.
作者: manhk167    時間: 2004-5-20 12:20:15

[quote:675b3346b9="dracula"][quote:675b3346b9="manhk167"]唔好走~~  應該死[/quote]

你地有仇??  :?:[/quote]

見到層樓咁 不如死左去重好.
作者: 45B    時間: 2004-5-20 20:02:16

見到層樓咁 不如死左去重好

唔使咁嚴重呀? :em03:
作者: 小丸子    時間: 2004-5-21 13:44:07

風水地師:
請問"H"單位的風水點呀??請指教. ops:
THANKS
作者: 風水地師    時間: 2004-5-21 16:42:57

[quote:bd59283c58="小丸子"]風水地師:
請問"H"單位的風水點呀??請指教. ops:
THANKS[/quote]

其實你們每個單位設計都差不多 所以屋內風水格局問題差不多都是一樣 前文經已提及 但外巒風水(房屋坐向 屋外景物 樓層高矮) 則每戶不同 需到現場堪察.

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2