藍澄灣業主社群

標題: 關於執漏問題 [打印本頁]

作者: Tako and Sukie    時間: 2004-5-5 19:30:49     標題: 關於執漏問題

我今日換左空心磚
唔應該話換.
係重鋪.
見到我就火都離.
本來只係空心.
點知換左重衰.
空心+崩+高低不平.
好彩只係牆角4塊.
我見d人係我屋入面行來行去.
但係就唔知佢地整過d咩.
而且我發現大門重有多處新花痕同崩左.

我決定唔叫佢地執啦.
特別係地磚.
因為果班友仔唔係真正師傅.
唔會整得好.
我感覺到真係好無奈.
:twisted:  :em06:  :em06:  :em06:  :em06:
作者: wychan    時間: 2004-5-5 20:13:42

我個地下已經整了第二次 但是空心的依然空空心 條lar仲寬左....

都唔知叫唔叫佢整第三次好??????????
作者: Joseph    時間: 2004-5-5 20:50:41

嘩!好驚喎 :em07:
我屋企塊地重未執漏而家點算好
但真係有幾塊係崩左...
作者: Tako and Sukie    時間: 2004-5-5 21:18:47

我覺得如果接受到
就唔好換啦.
越整越衰
我都好後悔
作者: Joseph    時間: 2004-5-5 21:40:36

咁有無人係換左之後係成好左架?
如果無
我諗我要大聲叫佢唔好勒~~~~~!

但係點都用d灰補番果d崩左既地方丫
作者: Wynne and Paul    時間: 2004-5-5 21:41:33

If everyone afraid of them then how come we can have good service ???  Should we fight for our rights ??
作者: Joseph    時間: 2004-5-5 21:48:07

坦白講我都唔知係咪呢d就叫到到水準
因為我找個做裝修既朋友看過
佢話係咁架勒
因為係送既
佢話幫我地鋪磗個位人兄一日未必淨係幫一家人鋪架喎
可能係好多架
所以咪會而家咁樣羅

我諗諗下都係只報那些崩既磗就算
不平那些就不弄了
費事越攪越大問題
因為放了傢俬就看唔到咁多問題了
作者: angel    時間: 2004-5-5 21:55:29

我之前又有空心磚,幫我重鋪後,條地腳線爆晒 :em07: .....唉... :em08:
作者: Joseph    時間: 2004-5-5 22:05:37

咁你之後係咪叫佢執番條地腳線呢?
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-5 22:15:42

[quote:af635c021c="angel"]我之前又有空心磚,幫我重鋪後,條地腳線爆晒 :em07: .....唉... :em08:[/quote]

咁好大鑊喎~~~~
如果係咁 等1個week 都嫌多 一於搞大佢~~~

報 "apple :em13:  :em13: " ~~~~~
作者: Qoo    時間: 2004-5-5 22:22:29

絕對贊成吾係講笑呀越里越過火 :twisted:
作者: diedsee    時間: 2004-5-5 22:34:26

[quote:08f0e6e8f2="Joseph"]咁有無人係換左之後係成好左架?
如果無

但係點都用d灰補番果d崩左既地方丫[/quote]

我換咗廁所啲地磚
平唔平就冇留意
但靚仔咗好多
作者: Tako and Sukie    時間: 2004-5-5 23:00:55

[quote:dc06d7a19d="diedsee"][quote:dc06d7a19d="Joseph"]咁有無人係換左之後係成好左架?
如果無

我換咗廁所啲地磚
平唔平就冇留意
但靚仔咗好多 [/quote]

我就最擔心廁所啦.
因為整得唔好會漏水.
我真係對佢地失去信心.

我可唔可以參觀下
我想睇下手工點樣.
作者: daniel_Q    時間: 2004-5-5 23:08:55

[quote:04effb88a3="angel"]條地腳線 [/quote]

題外話 我朋友話果條係天花線黎(仲係好鬼平果隻) 但唔知點解會用黎做地腳線... :!:
作者: John and Esther    時間: 2004-5-5 23:12:48

[quote:b34cdddde6="daniel_Q"][quote:b34cdddde6="angel"]條地腳線 [/quote]

題外話 我朋友話果條係天花線黎(仲係好鬼平果隻) 但唔知點解會用黎做地腳線... :!:[/quote]

而且足足一寸厚!做家俬要留足夠空間.
作者: Qoo    時間: 2004-5-5 23:15:26

[quote:fd342ed55b="John & Esther"][quote:fd342ed55b="daniel_Q"][quote:fd342ed55b="angel"]條地腳線 [/quote]

題外話 我朋友話果條係天花線黎(仲係好鬼平果隻) 但唔知點解會用黎做地腳線... :!:[/quote]

而且足足一寸厚!做家俬要留足夠空間.[/quote]

直頭曬位又曬氣呀我產走左吾要佢呀吾好以為包埋就好哽吾希呀 :x
作者: Joseph    時間: 2004-5-5 23:16:04

我想起左條地腳線
但係又怕佢地鋪地d磗唔係貼牆
作者: diedsee    時間: 2004-5-5 23:21:00

[quote:8fc1cc31b3="Tako & Sukie"]
我就最擔心廁所啦.
因為整得唔好會漏水.
我真係對佢地失去信心.

我可唔可以參觀下
我想睇下手工點樣.[/quote]

好ar...今個星期日下午 ok??
作者: Qoo    時間: 2004-5-5 23:21:29

[quote:8e19a4b278="Joseph"]我想起左條地腳線
但係又怕佢地鋪地d唔係貼牆[/quote]

會呀不過起馬一吾貼牆你就可以報落表度鵝 味重好又吾洗要庄修產走又可以脾多d野里班毛用工人做何樂天不為里
作者: H and H    時間: 2004-5-5 23:53:51     標題: Re: 關於執漏問題

[quote:b381e2384f="Tako & Sukie"]本來只係空心.
點知換左重衰.
空心+崩+高低不平.
[/quote]我又係咁呀 十幾塊只換左三四塊 換完之後 空心就更加空心+唔平+超粗邊 真係越整越衰!!!
作者: H and H    時間: 2004-5-5 23:58:11

[quote:a9f4c4fa46="Tako & Sukie"][quote:a9f4c4fa46="diedsee"][quote:a9f4c4fa46="Joseph"]咁有無人係換左之後係成好左架?
如果無

我換咗廁所啲地磚
平唔平就冇留意

我就最擔心廁所啦.
因為整得唔好會漏水.
我真係對佢地失去信心.

我可唔可以參觀下
我想睇下手工點樣.[/quote]攪到我真係唔你好敢換廁所啲地磚 整得唔好會漏水仲得不償失
作者: Tako and Sukie    時間: 2004-5-6 00:08:45

[quote:5c48cead1b="H&H"][quote:5c48cead1b="Tako & Sukie"][quote:5c48cead1b="diedsee"][quote:5c48cead1b="Joseph"]咁有無人係換左之後係成好左架?
如果無

我換咗廁所啲地磚
平唔平就冇留意

我就最擔心廁所啦.
因為整得唔好會漏水.
我真係對佢地失去信心.

我可唔可以參觀下
我想睇下手工點樣.[/quote]攪到我真係唔你好敢換廁所啲地磚 整得唔好會漏水仲得不償失[/quote]

因為佢地真係唔係專業
我決定唔整啦
我對佢地失去信心.
我自己整好過.
最緊要係冇漏水.
作者: Tako and Sukie    時間: 2004-5-6 00:10:48

[quote:1e4f8cc6f3="diedsee"][quote:1e4f8cc6f3="Tako & Sukie"]
我就最擔心廁所啦.
因為整得唔好會漏水.
我真係對佢地失去信心.

我可唔可以參觀下
我想睇下手工點樣.[/quote]

好ar...今個星期日下午 ok??[/quote]

好呀
你可唔可以pm我你個電話俾我.
作者: ANGELA    時間: 2004-5-6 02:01:32

[quote:8b88b75066="daniel_Q"][quote:8b88b75066="angel"]條地腳線 [/quote]

我FRIEND 都係咁講我已經決定自己重油牆身 :em01: 重做地腳線 :em01:
作者: koo仔    時間: 2004-5-6 02:42:02

[quote:786537e32e="John & Esther"][quote:786537e32e="daniel_Q"][quote:786537e32e="angel"]條地腳線 [/quote]

而且足足一寸厚!做家俬要留足夠空間.[/quote]我個單位個kitchen & toilet D 地磚勁花呀!
出面D地磚就換過不過仍然有空心磚 咁橋有關人士上來便問佢啦佢笞我話:每塊磚都有"how"九點有5點或以上才會換否則佢地係接受既!!!
吹脹!!! :em13:
作者: CJ    時間: 2004-5-6 11:43:37

Personnally I did not ask for the change of 空心磚.
I thought the significance is the distribution of the points.
If there are 4 points in the middle it is still acceptable.
On the other hand even if there is only 3 points on one side the loading is uneven and it has to be changed.

but the scratches... no comment...
作者: angel    時間: 2004-5-6 21:39:34

FRIEND 都係咁講我已經決定自己重油牆身  重做地腳線

me too 我本來無打算油油,而家我油過晒d牆,地腳線,門及門框,亦因地腳線問題,房要現場做傢私.....唉....大失預算,損失慘重 :em08:
作者: benjeaaa    時間: 2004-5-6 22:55:52

小弟今日早上約了執漏師父見面佢地都相當客氣因為我現在都裝修中我有大的執漏問題因為會影響我裝修例如汵氣機離隙會影響我整牆等等重要問題佢都帮我盡快攪另外洗手间廚房地磚我就要求佢俾磚我自己鋪佢都話無問題還俾多幾件磚我做後備但經今日見面以前小弟有彈今日小弟就要贊其實我地只是同管理處講我覺得隔阻一重障礙應直接與執漏部门相談我就認為更好小弟今日就俾3個叻佢喇叻叻叻
作者: Qoo    時間: 2004-5-6 23:03:11

[quote:bd0ab24cc8="benjeaaa"]小弟今日早上約了執漏師父見面佢地都相當客氣因為我現在都裝修中我有大的執漏問題因為會影響我裝修例如氣機離隙會影響我整牆等等重要問題佢都我盡快攪另外洗手sV廚房地磚我就要求佢俾磚我自己鋪佢都話無問題還俾多幾件磚我做後備但經今日見面以前小弟有彈今日小弟就要贊其實我地只是同管理處講我覺得隔阻一重障礙應直接與執漏部<鴐蛗竻痟N認為更好小弟今日就俾3個叻佢喇叻叻叻[/quote]

鵝如果佢地做得好我地當然吾會留情地贊呀 大家都系為兩餐凡事都吾想去到太盡呀 如果真系可以見倒面又可以dove口dove面講我地d需要吾洗經第三者就哽系好不過我去藍澄都未見過有sT工人羅我都好想親至同佢地講架 :em11:
作者: benjeaaa    時間: 2004-5-6 23:11:24

因為小弟要求直接現執漏師父所以管理處幫我安排我覺得這次見面很好另到小弟很愉怏另外我要贊美吓一個叫林生一個叫卓生的執漏主管.
作者: ROCKAN28    時間: 2004-5-6 23:13:18

[quote:c73e270cb1="benjeaaa"]小弟今日早上約了執漏師父見面佢地都相當客氣因為我現在都裝修中我有大的執漏問題因為會影響我裝修例如汵氣機離隙會影響我整牆等等重要問題佢都帮我盡快攪另外洗手间廚房地磚我就要求佢俾磚我自己鋪佢都話無問題還俾多幾件磚我做後備但經今日見面以前小弟有彈今日小弟就要贊其實我地只是同管理處講我覺得隔阻一重障礙應直接與執漏部门相談我就認為更好小弟今日就俾3個叻佢喇叻叻叻[/quote]

點解你有執漏師父電話?...你係屋企. "暴"佢?
作者: 小魚兒    時間: 2004-5-6 23:13:23

我重鋪後,都係條地腳線爆左........
作者: Qoo    時間: 2004-5-6 23:17:54

[quote:06f26ec93b="benjeaaa"]因為小弟要求直接現執漏師父所以管理處幫我安排我覺得這次見面很好另到小弟很愉怏另外我要贊美一個叫林生一個叫卓生的執漏主管.[/quote]

請問系吾系你已收返條匙呀所以佢地先至約你 :?: 佢地約你會吾會將定左脾你個日期可以脾你改呢 :?: 我都收返條匙呀不過驚第樹佢地約我時我又要顧住份工就吾倒時間炸衣家穩食姦難呀 :cry:
作者: kenykl    時間: 2004-5-6 23:20:37

Tonight I went to my flat all reported defect 2 weeks agao are still the same. Toilet and Kitchen NEVER replace a bit.

The Kitchen door after repair even cannot close now!! (Previously can close)

Main door it cannot close automatically I need to push the door hard to the door frame otherwise the door lock cannot touch the frame....

I am very very angry!!  I will write and go to BMO this Saturday.
作者: Qoo    時間: 2004-5-6 23:25:24

[quote:0963950ec2="kenykl"]Tonight I went to my flat all reported defect 2 weeks agao are still the same. Toilet and Kitchen NEVER replace a bit.

The Kitchen door after repair even cannot close now!! (Previously can close)

Main door it cannot close automatically I need to push the door hard to the door frame otherwise the door lock cannot touch the frame....

I am very very angry!!  I will write and go to BMO this Saturday.[/quote]

kenykl請問你會大約咩鍾數呀 :?:
作者: benjeaaa    時間: 2004-5-6 23:29:05

Qoo你好因為小弟急於裝修以管理處又話如果我未執完漏就唔好裝修恐怕有的問題係唔関佢地事咁我就提議不如你揾執漏師父即是去我家寫下有多小問題就是這樣我就與執漏師父約了一個愉快的會面時间.
作者: Qoo    時間: 2004-5-6 23:39:20

[quote:e64a635541="benjeaaa"]Qoo你好因為小弟急於裝修以管理處又話如果我未執完漏就唔好裝修恐怕有的問題係唔sT佢地事咁我就提議不如你zM執漏師父即是去我家寫下有多小問題就是這樣我就與執漏師父約了一個愉快的會面時sV.[/quote]

呀god!我毛做到里點呀今次佢地班友仔實置身事外我間屋星期一就開始庄修同一日上奏我就羅返條匙重懶型去串佢地衣家重李鵝咩 :em01: 今次大煲飯點同愛豬事家族成員自手好呢 :
作者: KS    時間: 2004-5-7 00:13:16     標題: Re: 關於執漏問題

[quote:201ed6a3b3="H&H"][quote:201ed6a3b3="Tako & Sukie"]本來只係空心.
點知換左重衰.
空心+崩+高低不平.
[/quote]我又係咁呀 十幾塊只換左三四塊 換完之後 空心就更加空心+唔平+超粗邊 真係越整越衰!!![/quote]

各位
我今日先交執漏表格睇完你地留言真係好擔心 :em05:
請大家俾俾意見....要唔要執個地磚因為都有七八塊空心磚
等我明早去撕走d post it

心急人上:em14:
ks
作者: Qoo    時間: 2004-5-7 00:18:38     標題: Re: 關於執漏問題

[quote:3168688615="KS"][quote:3168688615="H&H"][quote:3168688615="Tako & Sukie"]本來只係空心.
點知換左重衰.
空心+崩+高低不平.
[/quote]我又係咁呀 十幾塊只換左三四塊 換完之後 空心就更加空心+唔平+超粗邊 真係越整越衰!!![/quote]

各位

ks[/quote]

ks你好 奇實你吾洗太驚的可以先等一個星期看看情況如何才作決定不過我就建意你最好系收返條匙等佢地找你看住佢地吾好等佢地可以懶得就懶拖慢進度呀
作者: kenykl    時間: 2004-5-7 00:19:26

[quote:74bcb962d3="Qoo"][quote:74bcb962d3="kenykl"]Tonight I went to my flat all reported defect 2 weeks agao are still the same. Toilet and Kitchen NEVER replace a bit.

I am very very angry!!  I will write and go to BMO this Saturday.[/quote]

kenykl請問你會大約咩鍾數呀 :?:[/quote]

I saw this forum arranged a meeting with BMO at 1430 than I will join at 1430 together  :?
作者: Tako and Sukie    時間: 2004-5-7 02:07:07     標題: Re: 關於執漏問題

[quote:d447e77d99="Qoo"][quote:d447e77d99="KS"][quote:d447e77d99="H&H"][quote:d447e77d99="Tako & Sukie"]本來只係空心.
點知換左重衰.
空心+崩+高低不平.

各位

ks[/quote]

ks你好 奇實你吾洗太驚的可以先等一個星期看看情況如何才作決定不過我就建意你最好系收返條匙等佢地找你看住佢地吾好等佢地可以懶得就懶拖慢進度呀[/quote]

我就因為唔係太驚所以而家好鬼後悔.
今日去睇大門d釘孔是但搵d油油仲衰過之前.
整窗手柄好彩我係度整完都有問題.
叫佢整過.
真係睇少眼都唔得.
作者: calvin and mei    時間: 2004-5-7 02:36:34

厠所從整地磚小心他們沒有做防水!!!! :shock:
作者: P女    時間: 2004-5-7 09:21:49

[quote:76bf809c9f="calvin&mei"]厠所從整地磚小心他們沒有做防水!!!! :shock:[/quote]

呢個好難避免
但好難搵人睇住佢地做
又唔知佢地幾時會做
作者: benjeaaa    時間: 2004-5-7 10:07:19

其實我覺得如果有時间真係唔好交key比管理處好似我咁交key2星期都只係換左2只玻璃窗但我要求收key因為要装修我便要求管理處約見執漏帥父相討還未整好的間題小弟覺得直接與執漏師父會面容易解缺间題反以管理處就勿都話唔得.
作者: DIO    時間: 2004-5-11 00:48:52

我剛剛發現佢地整左我間屋d磚,真係極之唔掂,本來無事d磚都攪到全部崩晒,條罅大到離譜不特止,又攪到高低不平,d收口又爤到刮損腳,都唔知d工人點做野!我同收樓處有位朱小姐跟緊,希望有得救啦!真係激氣!有錢都係幫親郭生,李生都係出左名衰,大至買樓,細至買3g電話,都係不敢恭維!! :evil:
作者: june and Fai    時間: 2004-5-13 00:26:03

請問你地執漏期間是否已做左俘護地板呀
因為今日問收樓處職員就話可以
但另外判頭又話不可以究竟是邊個說得對
我唔想原本無花行的地板比工人的沙石弄崩及花呀!
作者: raymond Angel    時間: 2004-5-14 20:50:58

[quote:62da049058="june & Fai"]請問你地執漏期間是否已做左俘護地板呀
我唔想原本無花行的地板比工人的沙石弄崩及花呀![/quote]

可以架因為我都普好左d bubble膠係廁所及kitchen等佢到做野個陣唔使整花呀嗎......
不過有時有d位佢地真係要整起d保護板整野架所以呢可能又要普多一次架!!!
作者: Qoo    時間: 2004-5-15 21:08:41

[quote:40b554cc1d="Raymond & Angel"][quote:40b554cc1d="june & Fai"]請問你地執漏期間是否已做左俘護地板呀
我唔想原本無花行的地板比工人的沙石弄崩及花呀![/quote]

可以架因為我都普好左d bubble膠係廁所及kitchen等佢到做野個陣唔使整花呀嗎......
不過有時有d位佢地真係要整起d保護板整野架所以呢可能又要普多一次架!!![/quote]

Raymond & Angel你地好 期實系毛用架因為佢地會掃/撥開我地d bubble紙跟手先做野架因為佢地驚滑呀 我依家間屋都好似你地講的普曬bubble紙不過一早脾佢地掃埋一邊羅 :em06:
作者: raymond Angel    時間: 2004-5-18 00:10:11

[quote:96949da962="Qoo"][/quote]
Raymond & Angel你地好 期實系毛用架因為佢地會掃/撥開我地d bubble紙跟手先做野架因為佢地驚滑呀 我依家間屋都好似你地講的普曬bubble紙不過一早脾佢地掃埋一邊羅 :em06:[/quote]

咁既情況我又冇喎 :em05: 可能我係d膠面再普紙皮係面所以唔會好滑.
同埋佢地只係掃起左我浴缸個d bubble紙咋....

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2