藍澄灣業主社群

標題: 唔知有冇瘋狂漫畫迷向RC呢? [打印本頁]

作者: H and H    時間: 2004-5-4 16:47:44     標題: 唔知有冇瘋狂漫畫迷向RC呢?

係咪日本漫畫居多? 有幾多收藏品呢?!

好鍾意睇到一個大書櫃裡全是齊全新淨既漫畫書 感覺好壯觀!
作者: BB    時間: 2004-5-4 16:50:03

唔知算唔唔瘋狂 但係都有唔少
作者: dick queenie    時間: 2004-5-4 17:02:40

H  妹
你會否帶埋過RC架...
到時可以問你借幾套睇.....
睇完再借第二套...
thanks
作者: manhk167    時間: 2004-5-4 17:20:22

知唔知邊度有ONLINE足球小將.?
作者: H and H    時間: 2004-5-4 17:27:19

[quote:80d97ccb58="dick&queenie"]H  妹
你會否帶埋過RC架...
到時可以問你借幾套睇.....
睇完再借第二套...
thanks[/quote]我一D都唔瘋狂架! 我好鍾意睇 但多數係friends借比我睇 冇買冇儲......我都好想儲...冇書借比你呀!
作者: CJ    時間: 2004-5-4 17:44:50

曾經擁有...

因投資過熱 "屋企"下瀉 家務院總理一聲令下 要宏觀調控 清理不良壞書
並且提高每月準備金百份比10%...

如今大部份已經清貨離場...
作者: stephenyeong    時間: 2004-5-4 18:01:56

我喜愛的漫畫比較冷門.... .得幾十本只能算一個普通漫畫迷.
現在我 D 漫畫書有些在公司 有些不知pack到那裡
似乎要些時間才能搬到新屋.......

我會造一個大約2m * 2.6m 的書櫃 放我和女友的書,可能幾壯觀 8)

不過我有個客是開漫畫舖 兩三萬本漫畫書..... 一定比我個書櫃壯觀 :!:
作者: Tako and Sukie    時間: 2004-5-4 21:49:11

不知整個圖書館
大家一齊睇
作者: FireFire    時間: 2004-5-5 00:00:18

我好鍾意睇漫畫....
最長一本係追 3x3 eyes .... 足足追左十多年........ :mrgreen:
作者: stephenyeong    時間: 2004-5-5 00:03:34

[quote:6358c71d62="Mr. & Mrs. FireFire"]我好鍾意睇漫畫....
最長一本係追 3x3 eyes .... 足足追左十多年........ :mrgreen:[/quote]

真是好長 我都有買.......
不過還有一本 追o左近八年 (出o左十幾年)
Five Star Stories 五星物語
不過這本成未較低、只出了十本 (平均1.5年一本)
作者: Tomato    時間: 2004-5-5 00:37:51

我以前好鍾意睇漫畫 而家少左好多lu
以前個個禮拜都會買"漫畫週刊"
最鍾意睇 "Touch" 睇完一次又一次 睇極都唔厭 不過到而家都未儲到一套完整的 :cry: 我近年就鍾意睇返牛仔 當然仲有snoopy!
我老公鍾意睇 "叮噹 (唔鍾意叫返多啦A夢)"
作者: FireFire    時間: 2004-5-5 00:45:04

[quote:9df3b08f1f="Tomato"]我老公鍾意睇 "叮噹 (唔鍾意叫返多啦A夢)"[/quote]
我都好鍾意 :mrgreen:
作者: FireFire    時間: 2004-5-5 00:45:54

[quote:71c153238a="stephenyeong"]真是好長 我都有買.......
不過還有一本 追o左近八年 (出o左十幾年)
Five Star Stories 五星物語
不過這本成未較低、只出了十本 (平均1.5年一本)[/quote]
五星物語 d模型好正架......... :mrgreen:
作者: Tomato    時間: 2004-5-5 00:51:11

[quote:21fa5c5fa5="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:21fa5c5fa5="Tomato"]我老公鍾意睇 "叮噹 (唔鍾意叫返多啦A夢)"[/quote]
我都好鍾意 :mrgreen:[/quote]

有無換肯得支叮噹開心大樂團??
我淨係換到個技安......因為我老公鍾意 ops:
作者: FireFire    時間: 2004-5-5 08:21:26

[quote:089c07ee71="Tomato"][quote:089c07ee71="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:089c07ee71="Tomato"]我老公鍾意睇 "叮噹 (唔鍾意叫返多啦A夢)"[/quote]
我都好鍾意 :mrgreen:[/quote]

有無換肯得支叮噹開心大樂團??
我淨係換到個技安......因為我老公鍾意 ops:[/quote]
冇呀...... :?
屋企太多玩具啦... :|
作者: H and H    時間: 2004-5-5 12:35:33

我最鍾意都係 "slam dunk"!!! 最近仲睇番slam dunk 既動畫 真係好正!

最近反而迷上睇D日本動畫 好好睇! (仲學到DDDD日文 :mrgreen: )
例如: 火影忍者 / 網球王子 / 鋼之鍊金術師...........好多套

本來想睇one piece 海賊王 但成190集實在太多.....好難搵番黎
作者: BB    時間: 2004-5-5 12:51:04

one piece我有呀 我還有很多高達 柯南 橙路......還有一d我都唔太記得!!
不而交換睇!!!!! :
作者: H and H    時間: 2004-5-5 13:04:39

[quote:0d81da1e1f="BB"]one piece我有呀 我還有很多高達 柯南 橙路......還有一d我都唔太記得!!
不而交換睇!!!!! :[/quote]你指有漫畫書?? 係就好喇! 如有動畫仲正 我就係想要柯南同one piece

我都有D 動畫(TV anime) 燒晒向CD-R 度 都可以借比你睇架!!!
作者: BB    時間: 2004-5-5 14:29:25

我果d係動畫0黎0家 漫畫書方面我有犬夜叉 城市獵人 魔法學院 魔法世界 足球小將等等........還有其他
不太記得
作者: H and H    時間: 2004-5-5 14:40:03

咁就正喇! 遲D可以借比我嗎? 柯南有成3佰幾集喎 你都有 咁勁!!!!

我都有唔少收藏架!
作者: BB    時間: 2004-5-5 14:50:35

不好意思 更正 柯南我有的只是劇場版. 沒有電視版
對不起 要你空歡喜一場
作者: 我是誰    時間: 2004-5-5 14:53:16

i was when i am young.. but now... really use too much space to store..
作者: Ice    時間: 2004-5-21 22:45:06

我都好鍾意睇漫畫架 以前成日同 d 同學仔交換. 我妹妹又會成日租返黎睇 好多漫畫都睇呢~ 少女漫畫 偵探 運動等等都睇. 睇得好廣 但就唔鍾意睇好血腥同暴力果 d 囉

之前睇過一個 post 講日本100本漫晝 我都睇過其中廿十本左右架 :p

我自己以前就有儲開足小既 但 road to 2002 就無買喇 講黎講去都係咁 悶 :p
我妹就有亂馬啦 美少女啦 今日我至叻啦等等.

宜家就有 saga 話我知邊度有 online 漫畫睇
作者: FireFire    時間: 2004-5-22 00:24:53

[quote:e360ee1f5d="Ice"]

宜家就有 saga 話我知邊度有 online 漫畫睇[/quote]
Ice妹不如POST出黎大家分享一下............ :
作者: Tomato    時間: 2004-5-22 11:23:46

[quote:941b4db907="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:941b4db907="Ice"]

宜家就有 saga 話我知邊度有 online 漫畫睇[/quote]
Ice妹不如POST出黎大家分享一下............ :[/quote]

支持!!
作者: dick queenie    時間: 2004-5-22 11:52:40

講開comic...
大家有冇睇過電影少女呀。
當時小弟仲未談戀愛,青春期對愛情沖滿憧憬。
呢套漫畫給我好大影響~~~~
作者: BB    時間: 2004-5-22 12:02:47

我都有睇呀~~
本人十分之喜愛這套漫畫
我當時同你既感覺都差唔多 十分憧憬故事既情節  ops:
也十分希望做當中既男主角
作者: dick queenie    時間: 2004-5-22 12:32:04

[quote:2a3a4edc41="BB"]我都有睇呀~~
本人十分之喜愛這套漫畫
也十分希望做當中既男主角 [/quote]

裡面的天野小愛,有血有淚。
有時會想,漫畫裡面的角色
比現實社會的人仲真誠。
當傷感失意的時候,好想會有個電影少女出現。
她只想我、為我,用真情真意,安撫自己無助失落的心。 :cry:
作者: Tomato    時間: 2004-5-22 12:52:15

[quote:2743d35f80="dick&queenie"][quote:2743d35f80="BB"]我都有睇呀~~
本人十分之喜愛這套漫畫
也十分希望做當中既男主角 [/quote]

裡面的天野小愛,有血有淚。
有時會想,漫畫裡面的角色
比現實社會的人仲真誠。
當傷感失意的時候,好想會有個電影少女出現。
她只想我、為我,用真情真意,安撫自己無助失落的心。 :cry:[/quote]

你已經搵到啦!!
作者: saga    時間: 2004-5-25 01:17:18

[quote:f7299c2df2="Tomato"][quote:f7299c2df2="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:f7299c2df2="Ice"]

Ice妹不如POST出黎大家分享一下............ :[/quote]

支持!![/quote]

等我搬去 RC 之後 開個 ftp 大家分享 ~

我屋企好逼... 儲既都係  scan version 漫畫同 VCD 動畫

動畫有以下: 有d 係 rmvb 要用電腦睇
gundam 0079 gundam z gundam zz gundam G gundam X gundam W & 永遠的華爾茲 gundam0083 gundam 08ms gundam seed
星矢十二宮 星矢北歐篇 星矢海王篇 星矢劇場版 星矢冥王篇十二宮
鬼眼狂刀 優悠白書 閃靈二人組 真三一萬能俠劇場版 HunterXHunter (未完)

漫畫有以下 : all jpg format
聖鬥士星矢 怪醫秦博士 灌籃高手 3x3 eyes 三眼小子 中華小廚師 魁男墊 神龍之謎 龍珠 銀河英雄傳說 臘筆小新 (未完) 龍狼傳 (未完) One Piece (未完) HunterXHunter (未完)
作者: H and H    時間: 2004-5-25 11:28:10

係咪真架(開FTP)????????

我都有唔少動畫wor (全部都係RMVB)
火影忍者(漫畫叫狐忍)(勁正) 網球王子(好正) 鋼之鍊金術師(唔錯) 百變之星(唔錯) slam dunk (至愛) 聖鎗修女 Hunter orange road touch 魔卡少女櫻 仲有好多........依家向日本播緊果D e.g. 天上天下 仙境傳說 美鳥日記 我愛係baby(好可愛架)........好多好多........

saga get backer 好唔好睇呀? 你有get backer & gundam seed 我遲D問你借得唔得?
作者: stephenyeong    時間: 2004-5-25 11:35:13

近來我都用bt download左唔少 (幾十GB)
有2003 版EVA、onepiece 1-170、hunter gi、hunter gi final
作者: H and H    時間: 2004-5-25 11:51:51

[quote:6597a2b6af="stephenyeong"]近來我都用bt download左唔少 (幾十GB)
有2003 版EVA、onepiece 1-170、hunter gi、hunter gi final[/quote]ME TOO!!!  CAN I BORROW YOUR ONEPIECE?
作者: dick queenie    時間: 2004-5-25 12:00:33

我早倫都有bt 左些漫畫
有:去吧稻中、IS、透明人間...等
作者: saga    時間: 2004-5-25 21:30:58

[quote:1e7c3fbdfa="H&H"]係咪真架(開FTP)????????

我都有唔少動畫wor (全部都係RMVB)
火影忍者(漫畫叫狐忍)(勁正) 網球王子(好正) 鋼之鍊金術師(唔錯) 百變之星(唔錯) slam dunk (至愛) 聖鎗修女 Hunter orange road touch 魔卡少女櫻 仲有好多........依家向日本播緊果D e.g. 天上天下 仙境傳說 美鳥日記 我愛係baby(好可愛架)........好多好多........

saga get backer 好唔好睇呀? 你有get backer & gundam seed 我遲D問你借得唔得?[/quote]

getbacker  我妹鍾意睇 佢話因為隻天野銀次變Q 版時好搞野  
ftp 無問題 我要儲錢買部勁d既server  喇  
H&H 借碟都無問題  
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-25 21:38:51

唔知有無人有 "尼羅河女兒" 呢?
呢本 comic 好 正呀....
作者: FireFire    時間: 2004-5-25 21:48:19

[quote:8477e4d230="dick&queenie"]透明人間...等[/quote]
經典之作........................... :mrgreen:
作者: Ice    時間: 2004-5-26 21:51:50

[quote:edeb7c2d33="Alvin & Janis"]唔知有無人有 "尼羅河女兒" 呢?
呢本 comic 好 正呀....[/quote]

我妹都好鍾意睇呢本漫畫架~
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-26 22:25:52

[quote:30f8eba570="Ice"][quote:30f8eba570="Alvin & Janis"]唔知有無人有 "尼羅河女兒" 呢?

我妹都好鍾意睇呢本漫畫架~[/quote]

咁佢有無呀?
janis 好 like.....  :em12:
作者: H and H    時間: 2004-5-26 23:08:53

my friend also said 尼羅河女兒 really good!!!!!!!!!!!!
作者: Ice    時間: 2004-5-27 22:42:15

[quote:3faac8466d="Alvin & Janis"][quote:3faac8466d="Ice"][quote:3faac8466d="Alvin & Janis"]唔知有無人有 "尼羅河女兒" 呢?

咁佢有無呀?
janis 好 like.....  :em12:[/quote]

無呀 因為我細妹主要都係租漫畫黎睇既 :p
作者: dick queenie    時間: 2004-5-27 23:49:57

[quote:f968a39cfd="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:f968a39cfd="dick&queenie"]透明人間...等[/quote]
經典之作........................... :mrgreen:[/quote]

兄弟識貨........................... :em12:
作者: GH    時間: 2004-5-28 17:12:23

[quote:05b34f2974="Ice"][quote:05b34f2974="Alvin & Janis"][quote:05b34f2974="Ice"][quote:05b34f2974="Alvin & Janis"]唔知有無人有 "尼羅河女兒" 呢?

咁佢有無呀?
janis 好 like.....  :em12:[/quote]

無呀 因為我細妹主要都係租漫畫黎睇既 :p[/quote]

本書的確好好睇.  我都追左十几年 雖然近來劇情有點慢 但是頭40期都好正!! :em17:
作者: BB    時間: 2004-5-28 17:53:05

本書名我就見過 但書既內容就無睇過 你地講到咁好睇 我都有d興趣 :em12:  可否簡單講下內容呀!!

謝謝
作者: 燒碗    時間: 2004-6-2 22:50:24

我都好鍾意
成日去漫畫店租(because no money to buy it)
有時都會buy 不過少(because no place to keep it)
作者: Maggie Johny    時間: 2004-7-2 00:34:10

不如搵個容量大既server 一次過將d漫畫/動畫倒埋一齊 剩係RC街坊尊享。

我都有成過百GB既漫畫 唔介意奉獻出黎........  :mrgreen:
作者: H and H    時間: 2004-7-2 00:48:40

good idea!!!
作者: FireFire    時間: 2004-7-2 01:39:58

[quote:e52d7b2528="Maggie&Johny"]不如搵個容量大既server 一次過將d漫畫/動畫倒埋一齊 剩係RC街坊尊享。

我都有成過百GB既漫畫 唔介意奉獻出黎........  :mrgreen:[/quote]
好呀好呀 :mrgreen:
作者: 小豬^m^    時間: 2004-7-25 21:56:50

尼羅河女兒呢
係講一個修考古學o既現代(但唔係"當代"喎)少女
響考古時唔知點解(故事無解釋)返返去戰國時代o既尼羅河
發生左可歌可泣o既愛情故事
又因為佢o既現代知識與及金黃色o既頭髮
被理解為"尼羅河女兒(神)" 成為各國爭奪對象......

大橋大約係咁
都真係相當好睇
最衰係鬼咁長都仲未完丫!
呢本漫畫成為近20年好多少女漫畫家o既模仿對象
就好似少男界o既入樽幽遊
無可能唔睇囉!
作者: Eric and Mandy    時間: 2004-7-26 18:53:47

I used to have alot of comics but many of them were destroyed by my dog.  I still collect a few of the titles: Berserk Once Piece JoJo Over Rev Tenghi and some others....  Made a carbinet just for comics!
作者: AgnesSarah    時間: 2004-8-21 00:10:24

推介http://www.findcomic.com好多新舊書供搜查及訂購.

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2