藍澄灣業主社群

標題: 恒昌開始送傢俬啦~~~ [打印本頁]

作者: chris    時間: 2004-5-3 23:52:02     標題: 恒昌開始送傢俬啦~~~

今日問過恒昌 佢地話第一批傢俬已送上RC 5號將會送第二批   請問有邊位鄰居已收傢俬? 同埋你地幾時俾匙恒昌 :?:
作者: Tomato    時間: 2004-5-3 23:55:43

邊個 邊個.......收到傢俬???
快d報告 8)
作者: 小魚兒    時間: 2004-5-4 00:06:19

快D公開D photo 上 o黎睇 o下 啦....
D質數得五得呢...
作者: FireFire    時間: 2004-5-4 00:16:44

記得星期日有個鄰居仔話恆昌已經同佢裝左燈...
作者: chris    時間: 2004-5-4 00:22:27

[quote:d18d427449="Mr. & Mrs. FireFire"]記得星期日有個鄰居仔話恆昌已經同佢裝左燈... [/quote]

o個個咪係我o羅 :em17:
作者: FireFire    時間: 2004-5-4 01:00:09

[quote:79faafcd0e="chris"][quote:79faafcd0e="Mr. & Mrs. FireFire"]記得星期日有個鄰居仔話恆昌已經同佢裝左燈... [/quote]

o個個咪係我o羅 :em17:[/quote]
哈哈~~~~你屋企油成點呀?
作者: Tomato    時間: 2004-5-4 09:45:39

[quote:b71069cede="chris"][quote:b71069cede="Mr. & Mrs. FireFire"]記得星期日有個鄰居仔話恆昌已經同佢裝左燈... [/quote]

講多d 講多d
你幾時交鎖匙???
裝完燈之後 有乜搞作??
隔幾多日會送第二件來??? (佢唔係真一日送一件0卦??)

仲有無鄰居收到萬眾期待的傢俬?????????????
作者: P女    時間: 2004-5-4 21:45:54

[quote:c48cdd8aaa="chris"][quote:c48cdd8aaa="Mr. & Mrs. FireFire"]記得星期日有個鄰居仔話恆昌已經同佢裝左燈... [/quote]

Chris

你已經裝修完啦
你的裝修同執漏一齊做?
作者: gp    時間: 2004-5-4 21:55:16

nei 場仗有排打......當執完defect 後 又到驗恆昌傢俬......精神折磨 好辛苦喎 :em18:
作者: chris    時間: 2004-5-4 23:34:32

我o係22/ 4俾匙恒昌 o岩o岩上星期六去RC先發現裝o左燈 :em12:
我仲有廚廁地磚等發展商跟 佢地話會finish before this weekend
恒昌只係話5號有傢俬到RC 送貨次序係跟交匙俾佢地o既先後 8)
而細單位會先做電視櫃 全屋傢俬應該係分開送啦 :em05:
作者: Tomato    時間: 2004-5-5 00:00:04

其實我諗左好耐 應唔應該比條匙比恒昌先
一路執漏 一路等傢俬
作者: chris    時間: 2004-5-5 00:03:39

[quote:2164ee328b="Mr. & Mrs. FireFire"]哈哈~~~~你屋企油成點呀?[/quote]

都油得7788啦 而家改緊D電掣同冷氣位 下次邀請你地上o黎企下啦  ( 未有梳化 8) )
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-5 00:05:37

[quote:ad7228e0c8="chris"]我o係22/ 4俾匙恒昌 o岩o岩上星期六去RC先發現裝o左燈 :em12:
我仲有廚廁地磚等發展商跟 佢地話會finish before this weekend
恒昌只係話5號有傢俬到RC 送貨次序係跟交匙俾佢地o既先後 8)
而細單位會先做電視櫃 全屋傢俬應該係分開送啦 :em05:[/quote]

你咁快就可以收傢具 是否自己安排裝修呢~~~

我之前問過恆昌 佢地話原來d 傢私要裝滿一隻貨櫃
然後先至一次過送 所以如果d 業主交key late 左
就會有好多人受影響啦.....
希望我們的家可以快d 搞掂````` :cry:  :wink:
作者: Qoo    時間: 2004-5-5 00:07:45

[quote:c3c2a6f08b="chris"][quote:c3c2a6f08b="Mr. & Mrs. FireFire"]哈哈~~~~你屋企油成點呀?[/quote]

都油得7788啦 而家改緊D電掣同冷氣位 下次邀請你地上o黎企下啦  ( 未有梳化 8) )[/quote]

chris你好 點解吾系改左電掣先至油牆 :?: 吾怕會整花 :?: 請問你地有冇心水梳化想買呢 :?: 我衣家都煩緊梳化問題呀 :roll:
作者: chris    時間: 2004-5-5 00:14:21

[quote:fd7108b3a3="Tomato"]其實我諗左好耐 應唔應該比條匙比恒昌先
一路執漏 一路等傢俬[/quote]

我20/4已收到通知執漏完成 叫我取回匙 除o左廚廁地磚外 其他defect 都ok啦 so I've also give the key to Hung Cheong. I don't want to waste time.
我覺得好明智 :idea:  因為到今日已有2 wks 都冇人上o黎跟過D磚~~~白等 :em10:
作者: chris    時間: 2004-5-5 00:20:21

[quote:6e6fde9a05="Qoo"]chris你好 點解吾系改左電掣先至油牆 :?: 吾怕會整花 :?: 請問你地有冇心水梳化想買呢 :?: 我衣家都煩緊梳化問題呀 :roll:[/quote]

因為我初初只稔住剩係油下間屋 油油下My friend 又話改掣改air-con 整完又要再油 :em01:
作者: Tomato    時間: 2004-5-5 00:21:23

[quote:9f6bc2a402="Alvin & Janis"]
希望我們的家可以快d 搞掂````` :cry:  :wink:[/quote]

我都想交key 唔想累到鄰居無傢俬
但係條匙比禁多人拎住 又好似唔太安全
等完執漏先交..............執漏完都唔知等到幾時 :|

有無人未執漏完就交匙 呢個做法安唔安全0架???
我真係無晒主意 好混亂......................... :?
作者: chris    時間: 2004-5-5 00:22:49

[quote:1599680f76="Alvin & Janis"][quote:1599680f76="chris"]我o係22/ 4俾匙恒昌 o岩o岩上星期六去RC先發現裝o左燈 :em12:
而細單位會先做電視櫃 全屋傢俬應該係分開送啦 :em05:[/quote]

你咁快就可以收傢具 是否自己安排裝修呢~~~

希望我們的家可以快d 搞掂````` :cry:  :wink:[/quote]

我同個friend 2人自已簡單裝修乍 save$$$ :em09:
作者: chris    時間: 2004-5-5 00:30:39

[quote:534f7a08ec="Tomato"][quote:534f7a08ec="Alvin & Janis"]

我都想交key 唔想累到鄰居無傢俬
但係條匙比禁多人拎住 又好似唔太安全
等完執漏先交..............執漏完都唔知等到幾時 :|

我真係無晒主意 好混亂......................... :?[/quote]

唔駛理恒昌咁多啦! 如果你唔趕住搬咪做完一樣先一樣o羅 恒昌有大貨櫃 細貨櫃 跟本太多單位一次過俾匙佢地 D貨櫃都裝唔晒 恒昌梗係想我地早D俾匙佢地 方便佢地之麻 :em16:
作者: FireFire    時間: 2004-5-5 00:36:01

跟本d人就係到拖我地............... :x
佢地最想我地等唔到..... :evil:
作者: Tomato    時間: 2004-5-5 00:39:19

點解個世界變得禁殘酷??????
作者: chris    時間: 2004-5-5 00:41:06

唔好咁灰啦 :mrgreen:
作者: Tomato    時間: 2004-5-5 00:44:04

希望明天會更好啦 :|
作者: manhk167    時間: 2004-5-5 10:22:23

有冇website教人自己油油?
作者: CJ    時間: 2004-5-5 13:59:01

油油不難造底難 搵師傅造靚牆身 以後自己再油會好d
作者: manhk167    時間: 2004-5-5 15:05:10

我想知正確既工序 咁我先知個師傅有冇偷雞做少左.
作者: CJ    時間: 2004-5-5 16:50:41

http://www.diy.com/diy/jsp/bq/templates/contentlookup.jsp?content=/bq_advice/decorate_it/
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-5 22:58:42

我真係無晒主意 好混亂......................... :?[/quote]

我之前都好想2邊一齊做
但ALVIN 就十分唔同意.....
佢話怕到時有問題就一定無人肯負責喎~~~~~~

SO 我們最後都..一等再等..... :twisted:  :twisted:
作者: Qoo    時間: 2004-5-5 23:04:27

[quote:612949e4c5="Mr. & Mrs. FireFire"]跟本d人就係到拖我地............... :x
佢地最想我地等唔到..... :evil:[/quote]

正是里個味就系佢地的預謀羅 旦系到真系趕時又真系吾可以再等時大家亦毛得簡只好肉鎚針板上呀 :em01:
作者: chris    時間: 2004-5-6 23:23:29

今日恒昌又送左張床裖上黎 隔幾日先送一件 真係唔得佢死 :em05:
咁樣遂件遂件送 唔怪之得要兩個月啦 :em13:
作者: Wynne and Paul    時間: 2004-5-6 23:31:45

chris have you go the 間房櫃 ??  If yes would you mind to have a look to see the quality ?

thanks
作者: chris    時間: 2004-5-6 23:40:00

[quote:1aa847b202="Wynne & Paul"]chris have you go the 間房櫃 ??  If yes would you mind to have a look to see the quality ?

thanks[/quote]

我而家只係收到4支燈同一張床裖乍 :em01: 如果你有興趣睇咪上黎o羅 :em09: welcome! welcome!
作者: Stephen@RC    時間: 2004-5-6 23:48:52

[quote:d5067f5cc7="chris"][quote:d5067f5cc7="Wynne & Paul"]chris have you go the 間房櫃 ??  If yes would you mind to have a look to see the quality ?

thanks[/quote]

我而家只係收到4支燈同一張床裖乍 :em01: 如果你有興趣睇咪上黎o羅 :em09: welcome! welcome![/quote]

嘩  好多野啦  :em06:
請問你等左how long ??
作者: chris    時間: 2004-5-7 00:01:02

[quote:3cd01bbd20="Stephen@RC"]
嘩  好多野啦  :em06:
請問你等左how long ??[/quote]

由22/4到今日 14日=5件 (4燈+1床裖) 仲有 10幾 件 (1檯 4凳 1梳化 1茶几 電視櫃 咕o臣......)  俾多1個月佢都未送晒呀 :evil:
作者: Tomato    時間: 2004-5-7 00:28:19

[quote:5d9893c21a="chris"]今日恒昌又送左張床裖上黎 隔幾日先送一件 真係唔得佢死 :em05:
咁樣遂件遂件送 唔怪之得要兩個月啦 :em13:[/quote]

無床送張床褥上來托嗎???
作者: chris    時間: 2004-5-7 00:33:13

[quote:048af856f9="Tomato"]
無床送張床褥上來托嗎???[/quote]

咪'臭'係 :twisted:
作者: Tomato    時間: 2004-5-7 00:42:23

:em05:  :em05:  :em05:

星期六應該暴埋吳經理 挾持佢去defect大會........ :em10:
作者: Wynne and Paul    時間: 2004-5-7 00:44:03

totally agree
作者: piglet    時間: 2004-5-7 10:38:08

上個星期日我去交鎖匙個陣 有個業主嘈佢地 話 "我地4月1日已經俾左匙你地
到依家一件野都未送過黎呀!! 我幹住住架!!"  :evil:
個吳小姐仲同佢講:"依家都未知幾時送 你過兩日再打黎問下啦~"

佢咪仲慘 足足等左個幾月呀~ :em18:
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-7 23:59:49

[quote:8530e3ccaf="piglet"]上個星期日我去交鎖匙個陣 有個業主嘈佢地 話 "我地4月1日已經俾左匙你地
到依家一件野都未送過黎呀!! 我幹住住架!!"  :evil:
個吳小姐仲同佢講:"依家都未知幾時送 你過兩日再打黎問下啦~"

佢咪仲慘 足足等左個幾月呀~ :em18:[/quote]

完全唔係一個reasonable 的進度 :em13:  :em13: ~~~~
作者: Joseph    時間: 2004-5-8 19:31:50

其實聽佢地d職員講
合約上寫明係由交匙起計兩個月內交貨
所以佢地係可以慢慢黎

但係點都好
做野係唔可以咁慢架喎 :em16:
作者: P女    時間: 2004-5-8 23:49:35

今晚吳小姐打電話黎
話星期三可以送個間隔櫃黎
我地都未裝修 點裝呀
突然間又會咁勤力0既
作者: FireFire    時間: 2004-5-9 00:06:10

[quote:b8d2019fe5="女"]今晚吳小姐打電話黎
我地都未裝修 點裝呀
突然間又會咁勤力0既[/quote]
哈~~~可能吳小姐都有上網睇...見到我地咁不滿...... :evil: so....
P女你完間隔櫃可唔可以上你到參考一下..... :mrgreen:
作者: H and H    時間: 2004-5-9 00:13:05

[quote:eed714fc41="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:eed714fc41="女"]今晚吳小姐打電話黎
我地都未裝修 點裝呀
哈~~~可能吳小姐都有上網睇...見到我地咁不滿...... :evil: so....
P女你完間隔櫃可唔可以上你到參考一下..... :mrgreen:[/quote]我都想問可唔可以呀   :em14:
作者: P女    時間: 2004-5-9 00:16:38

如果裝完當然冇問題啦 問題係我地到而家仲未搵裝修
今日才搵1座執漏主管上黎睇過
我地都超過左一個月
佢話上到黎都好冇面
會同我地盡快下個星期攪掂佢喎
聽住先啦
作者: chris    時間: 2004-5-9 21:53:59

[quote:49f24c2f35="女"]今晚吳小姐打電話黎
我地都未裝修 點裝呀

但係我琴日開完會之後問過恆昌 佢地話星期六先有傢俬到喎 乜佢地一時一樣o架 :twisted:
作者: P女    時間: 2004-5-9 23:34:16

雖要送0既單位 佢又唔送
唔雖要送0個d單位佢就送過黎
作者: Tomato    時間: 2004-5-9 23:38:15

所以開完個defect大會 係咪應該開返個恒昌答問大會呢???
不過 都唔係個個都可以好林生禁傾得 個吳經理一定唔睬我地.........
作者: P女    時間: 2004-5-9 23:50:14

tomato
我0個日未開完就走左 因為約左個執漏師傅
好似0個日都有講到恒昌問題
咁到最後結果係點?????
作者: Tomato    時間: 2004-5-10 00:08:37

因為唔係管理問題 林生都唔係好答到
不過林生話佢地係無限制到個運貨重量比恒昌
即使佢架貨車係少貨 定係有十噸都會比佢入...........
詳情我唔係好記得 等我是誰兄整理完再話你知 或者有無鄰居寫低左筆記
可以講0下呢???

總括而言 恒昌係有問題 :em20:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2