藍澄灣業主社群

標題: 間酒店會唔會變左做月租apartment... [打印本頁]

作者: IWAT    時間: 2003-7-27 21:24:04     標題: 間酒店會唔會變左做月租apartment...

間酒店個外表點睇都有怪...  (太似住宅...)

會唔會其實吤Y果個"real" service apartment... :?:
作者: wychan    時間: 2003-7-27 21:30:14     標題: Re: 間酒店會唔會變左做月租apartment...

[quote:b0fcf61380="IWAT"]間酒店個外表點睇都有怪...  (太似住宅...)

會唔會其實吤Y果個"real" service apartment... :?:[/quote]

如果酒店係租的話 一定貴租,相對我地d差餉會唔會貴d。大家直得考慮下
作者: IWAT    時間: 2003-7-27 21:38:49

大家有冇留意個酒店係有三個大堂(根據示範單位既會所圖)...

一般酒店唔應該有咁多大堂...
作者: diedsee    時間: 2003-7-27 21:59:48

唔會掛 :em05:
咁咪會影響到我個樓價...話晒hotel都有全海景wor!!
作者: FanStar    時間: 2003-7-27 22:08:38

[quote:a86510ef3f="IWAT"]大家有冇留意個酒店係有三個大堂(根據示範單位既會所圖)...
一般酒店唔應該有咁多大堂...[/quote]

睇番樓書話酒店係有三座,所以咪總共有三個酒店大堂 !?
作者: saga    時間: 2003-7-27 22:49:41     標題: Re: 間酒店會唔會變左做月租apartment...

[quote:dd630cb4cc="IWAT"]間酒店個外表點睇都有怪...  (太似住宅...)

會唔會其實吤Y果個"real" service apartment... :?:[/quote]

好似話個酒店係月租o個隻喎
差餉 ... 點都係分開計架 因為個  building 跟本唔同性質 應課租值都唔同

快d搵人炸左個酒店 ... 咁我地都會有全海景  :mrgreen:
作者: LJJ    時間: 2003-7-27 22:54:32

o下...酒店係月租o既 買黎投資作長線收租o既人咪好大獲lor 話晒都無敵大海景wor 又唔駛比乜乜上期呀個d咁o既野 水費電費又唔駛自己俾......
作者: Agnes Henry    時間: 2003-7-27 23:11:25

唔係嫁...呇a始終係無房同廳...又無明火煮食.....target market完全唔同....咁如果你一家三口 你會租邊度?
作者: diedsee    時間: 2003-7-27 23:17:39

如果係一家三口,而我又係"無飯煮婦",而又唔洗考慮個價$$,
我會租2個連埋既房,
因為酒店大部份service都包 :|

哎呀!! 同自己對抗添 :em05:
作者: LJJ    時間: 2003-7-27 23:22:25

唔同人有唔同唸法bor
作者: Agnes Henry    時間: 2003-7-27 23:29:22

唔知呀 我覺得除非你係好新潮啦......如果唔係.....你真係想煎隻蛋都唔得囉....朋友親戚去你屋企.....你想招乎下呇a都好難.......

而家係越來越少巧手煮婦者...但係無飯煮婦....我真係唔信有幾個小朋友都日日落街食喎.....

同埋我唔信酒店唔收按金.....呇a唔係cash者.....都要碌卡嫁麻...最多咪唔過數..但係有乜冬瓜豆腐...住客一樣要賠.....
作者: IWAT    時間: 2003-7-28 00:01:16

[quote:ea2a06398c="Agnes&Henry"]唔係嫁...呇a始終係無房同廳...又無明火煮食.....target market完全唔同....咁如果你一家三口 你會租邊度?[/quote]

可能有房同廳...  同用電爐煮食...  
作者: FireFire    時間: 2003-7-28 00:09:01

咁租法...一個月計..同供樓相差遠唔遠 ?  :?
作者: Agnes Henry    時間: 2003-7-28 00:10:12

其實真係唔駛擔心..... service apartment 係咁搶手....就應該間間爆啦..我屋企隔離少少都有一個汀蘭居..都係180度全海景嫁..但係我地呢區的租盤(由汀九至深井)都無俾宎v響到....所以我好肯定target 唔同囉....
作者: diedsee    時間: 2003-7-28 00:17:14

冇錯
target唔同
唔好擔心
大家笑啦 :mrgreen:
作者: IWAT    時間: 2003-7-28 13:29:19

我只怕service apartment住d同一般住宅既人係差不多....   咁到時我地就唔係住係五星級酒店旁 而個會所既開資同收益相對下會加重我地既責任...

酒店住香港人相對收費會低d...  一屋住幾人又低d...  月租再低d...  咁分分鐘我地要貼比呇a...  再加上如果租得唔好...  和黃可能會用所吸引d租客... 增加一d我地冇需要既service或設施...  或不停用我地(例如:話d野舊要換其實妢Q換d野吸引多d租客)既名義去做裝修...  進一步增加會所開資...  最後樣樣野表面係為我地好...  其實我地最後係貼錢比和黃做生意...

:shock:
作者: wicyh    時間: 2003-7-28 15:05:31

應該類似海澄軒之模式
作者: saga    時間: 2003-7-29 01:23:23

[quote:f5818322d8="IWAT"]我只怕service apartment住d同一般住宅既人係差不多....   咁到時我地就唔係住係五星級酒店旁 而個會所既開資同收益相對下會加重我地既責任...

酒店住香港人相對收費會低d...  一屋住幾人又低d...  月租再低d...  咁分分鐘我地要貼比呇a...  再加上如果租得唔好...  和黃可能會用所吸引d租客... 增加一d我地冇需要既service或設施...  或不停用我地(例如:話d野舊要換其實妢Q換d野吸引多d租客)既名義去做裝修...  進一步增加會所開資...  最後樣樣野表面係為我地好...  其實我地最後係貼錢比和黃做生意...

:shock:[/quote]

所以呢 ... 一定要有業團 仲要有多過 50% 業權 (未必有可能喇 >.<)

唔知係發展商亂來既時間 我地如果又無過 50% 業權
可唔可以同酒店劃清界線 ...

為免貼得吨茼h ...
盡量用者自負
咁妠N無咩機會要我地貼比夆等芛N

坉n搞新野丫嘛 ... 用既人俾錢囉  :mrgreen:

但始終係....有過 50% 業權好d  

同埋 ... 會所業權多既人要俾既費用應該比業權少既人俾得多先係 !

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2