藍澄灣業主社群

標題: 驗樓 [打印本頁]

作者: H and H    時間: 2003-7-27 20:38:20     標題: 驗樓

你哋有冇唸住收樓時搵d professional 驗樓 :?:
作者: IWAT    時間: 2003-7-27 20:47:34

聽過有d人提供依d服務...  但唔識人用過...  唔知呇a收幾多呢...?
作者: H and H    時間: 2003-7-27 20:55:19

我朋友話$1.8 一呎 wor
作者: H and H    時間: 2003-7-27 20:59:55

有d自己唔識check 比人check可以安心d lor 到時大家有需要可以找我朋友幫忙
作者: IWAT    時間: 2003-7-27 21:06:43

原來係賣廣告....

anyway... 您朋友包d乜...?
作者: H and H    時間: 2003-7-27 21:14:11

詳細我都唔清楚 因為都冇咁快收樓 冇問得咁清楚 順便問下大家其實係咪真係應該搵人check 好d 啫
作者: FireFire    時間: 2003-7-27 21:19:25

[quote:eadc4b5bac="H&H"]詳細我都唔清楚 因為都冇咁快收樓 冇問得咁清楚 順便問下大家其實係咪真係應該搵人check 好d 啫[/quote]
如果唔貴都可能會用...
作者: IWAT    時間: 2003-7-27 21:26:39

如果千幾蚊連事後跟進都包...  咁就真係好好...
作者: H and H    時間: 2003-7-27 21:39:24

應該冇事後跟進只係比個好detail嘅report 比你然後我哋自己同發展商跟進架
不過?#21707;會驗屍咁驗lor
作者: saga    時間: 2003-7-27 22:45:33

[quote:6c33c1e678="H&H"]應該冇事後跟進只係比個好detailreport 比你然後我自己同發展商跟進架
不過?E280995D#會驗屍咁驗lor[/quote]

我都聽過有d咁服務

我或者只會叫老豆個朋友幫手驗 坉虒阰莍r

再唔係叫  hales 幫我手驗  :mrgreen:
作者: FanStar    時間: 2003-7-27 22:56:48

我諗我都係會自己驗,到時應該會zM幾個親戚朋友幫手  :em03:
作者: hales    時間: 2003-7-27 22:59:21

[quote:f65da6562c="saga"][quote:f65da6562c="H&H"]應該冇事後跟進只係比個好detailreport 比你然後我自己同發展商跟進架
不過?E280995D#會驗屍咁驗lor[/quote]

我都聽過有d咁服務

我或者只會叫老豆個朋友幫手驗 坉虒阰莍r

再唔係叫  hales 幫我手驗  :mrgreen:[/quote]
搵專家都係千幾二千蚊......

都好丫~都幫你驗收你8拆又點話....不過驗衰左我唔付責咖~~......... :em12:
作者: LJJ    時間: 2003-7-27 23:04:04

其實搵d裝修佬驗係咪都得o既呢
作者: hales    時間: 2003-7-27 23:07:51

裝修佬只係驗到肉眼睇到既野....
驗樓師可以驗到潛在既野例如入牆水渠果o的裝修佬就驗唔到了
作者: FireFire    時間: 2003-7-28 00:41:43

[quote:a80cb1b6c9="hales"]裝修佬只係驗到肉眼睇到既野....
驗樓師可以驗到潛在既野例如入牆水渠果o的裝修佬就驗唔到了[/quote]
咁有冇熟人做驗樓師如果一大班人做.....打個八折得唔得??  :roll:
作者: LJJ    時間: 2003-7-28 12:40:18

[quote:d260c2264c="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:d260c2264c="hales"]裝修佬只係驗到肉眼睇到既野....
驗樓師可以驗到潛在既野例如入牆水渠果o的裝修佬就驗唔到了[/quote]
咁有冇熟人做驗樓師如果一大班人做.....打個八折得唔得??  :roll:[/quote]

有成幾十人做wor 起碼都要半價啦 :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
作者: Crystal    時間: 2003-7-28 13:22:13

我老公都話一定會找一些professional 既人去check 有問題可以找發展商整返好 所以我覺得千多元係值得既 因為層樓可能係一世架麻. 自己驗可能真的有些肉眼我們看不到的.
作者: FireFire    時間: 2003-7-28 13:25:14

[quote:50403a1e35="Crystal"]我老公都話一定會找一些professional 既人去check 有問題可以找發展商整返好 所以我覺得千多元係值得既 因為層樓可能係一世架麻. 自己驗可能真的有些肉眼我們看不到的.[/quote]
冇錯... :
作者: H and H    時間: 2003-7-28 13:32:33

係呀 我個FRIEND都話博唔過WOR尤其是係CK D 樓喎 :em05:  妐頇M灣....唉! :em05: 有D我地未必識check wor anyway 又係要錢 :em01:  :em01:
作者: hales    時間: 2003-7-28 18:52:41

check樓既公司都有唔同既級數.....
有一o的就真係幫你check 但係呇acheck唔到出黎既野係唔會付責的
有一o的係如果呇acheck唔到問題出黎 到時有乜事 呇a會付責的..
咁當然係會貴好多...
作者: H and H    時間: 2003-7-28 23:18:36

:em03: 真的嗎 :?:
作者: v and t    時間: 2003-7-28 23:33:37

咁包全套大約要幾錢? 如果太貴就搵屋宇署d老友攪掂...
作者: Lucy and Harry    時間: 2003-8-6 02:17:06     標題: Re: 驗樓

[quote:3fc1e8b92f="H&H"]你有冇唸住收樓時搵d professional 驗樓 :?:[/quote]

我會叫我朋友個朋友幫手驗樓 佢係專門做驗樓個隻
但係都要出年年中先入伙大把時間啦.
至於幾錢我就唔知?收樓至算 :em16: .
如果你有興趣 可以比佢的資料你...
作者: dick queenie    時間: 2003-8-6 09:24:54

講真驗樓既野,好主觀。
要唔要找人,自己決定。但可以我們成班人,續間續間睇,一齊比意見。
不知幾好,又唔要錢。幾好呀
作者: wicyh    時間: 2003-8-6 09:55:12

我唸住搵屋企人幫手咋! 仲有你地囉!
作者: wicyh    時間: 2003-8-6 11:29:50

入伙必讀需知
徹底檢查清單
<<大門>>

大門是否實心?
大門有否蟲跡象?
大門內外有否脫色或劃花?
大門門鉸有否生銹及安裝穩固嗎?
門鉸螺絲有否鬆脫?
門與門框之間罅隙是否過闊或過窄?
門鐘是否操作正常?
門鎖是否開關暢順?
門鎖有否脫色或刮花?
門牌安裝是否正確?
防盜眼安裝是否正確?
防盜鏈是否安裝妥當?

<<廳房>>

天花是否平滑?
天花有否水漬?
牆壁批盪是否平直?
牆壁有否裂痕?
牆壁有否出現氣泡或水漬?
牆壁與牆壁之交接處是否平滑?
地板有否崩裂?
地板之間的罅隙會否過闊或過窄?
地板下是否空心?
地板有否出現水漬及污漬?
牆腳線有否殘缺?
牆腳線駁口位是否整齊?
門是否實心?
門有否蟲跡象?
門內外有否脫色或劃花?
門鉸有否生銹及安裝穩固嗎?
門鉸螺絲有否鬆脫?
分體冷氣機 (廳)
分體冷氣機是否安裝平衡?
分體冷氣機有否漏水?
分體冷氣機有否脫色或刮花?
分體冷氣機是否運作正常?
分體冷氣機開關燈是否顯示正常?
分體冷氣機排水管是否安裝妥當?
窗口式冷氣機 (房)
冷氣機是否安裝平衡?
冷氣機有否漏水?
冷氣機有否脫色或刮花?
冷氣機是否運作正常?
冷氣機開關燈是否顯示正常?
冷氣機排水管是否安裝妥當?

<<廳房窗戶>>

窗台有否滲水?
窗戶是否開關自如?
窗台雲石有否崩裂?
窗台雲石紋理與色澤是否協調?
窗台雲石表面有否污漬?
玻璃窗有否污漬及破爛?
窗框有否崩裂、污漬及生銹?
窗框之間與玻璃之間是否銜接妥當?

<<廚房>>

假天花是否平滑?
假天花有否水漬?
假天花燈是否操作正常?
地磚有否崩裂?
地磚之間的罅隙會否過闊或過窄?
地台去水位是否夠斜?
地台去水位有否淤塞?
瓷磚是否安裝穩固及平衡?
瓷磚有否崩裂及細孔?
瓷磚表面有否污漬或泥漬?
玻璃窗有否污漬及破爛?
窗框有否崩裂、污漬及生銹?
門是否實心?
門有否蟲跡象?
門內外有否脫色或劃花?
門鉸有否生銹及安裝穩固?
門鉸螺絲有否鬆脫?
廚櫃板面 (Corian)
廚櫃板面有否崩裂?
廚櫃板面有否脫色或劃花?
廚櫃板面有否污漬?
廚櫃
廚櫃門是否開關自如?
廚櫃門有否脫色或刮花?
廚櫃門門鉸有否生銹及安裝穩固?
廚櫃門門鉸螺絲有否鬆脫?
煤氣爐具
煤氣總制是否安裝穩固?
煤氣總制是否操作正常?
煤氣喉位是否安裝妥當?
煤氣喉有否破裂?
爐具有否脫色或刮花?
爐具開關操作是否正常?
抽油煙機
抽油煙機有否脫色或刮花?
抽油煙機是否安裝平衡?
抽油煙機開關操作是否正常?
抽油煙機配件是否齊全?
洗碗盆
洗碗盆去水是否順暢?
洗碗盆有否熱水供應?
洗碗盆表面有否脫色或劃花?
洗碗盆水龍頭能否操作順暢?
洗碗盆水龍頭有否生銹?
洗碗盆及水龍頭有否漏水?
水喉有否破裂?
雪櫃
雪櫃門有否罅隙?
雪櫃有否脫色或刮花?
雪櫃是否夠凍?
雪櫃內設備是否齊全及操作正常?
雪櫃內外顯示燈是否正常?
洗乾衣機
洗乾衣機門可否緊扣?
洗乾衣機有否脫色或刮花?
洗乾衣機開動時是否太嘈?
洗乾衣機去水是否順暢?
洗乾衣機來去水位有否漏水?
洗乾衣機內設備是否齊全及操作正常?
洗乾衣機顯示燈是否正常?
微波爐
微波爐門可否緊扣?
微波爐有否脫色或刮花?
微波爐內設備是否齊全及操作正常?
微波爐附屬贈品是否齊全?
微波爐顯示燈是否正常?
微波爐電線有否損毀?
電熱水爐
電熱水爐是否安裝穩固?
電熱水爐是否操作正常?
電熱水爐有否漏水?
其他
檢查水、電、煤氣錶度數是否由零度開始?

<<浴室>>

假天花是否平滑?
假天花有否水漬?
假天花燈是否操作正常?
地磚有否崩裂?
地磚之間的罅隙會否過闊或過窄?
地台去水位是否夠斜?
地台去水位有否淤塞?
瓷磚是否安裝穩固及平衡?
瓷磚有否崩裂及細孔?
瓷磚表面有否污漬或泥漬?
玻璃窗有否污漬及破爛?
窗框有否崩裂、污漬及生金秀?
門是否實心?
門有否蟲跡象?
門內外有否脫色或劃花?
門鉸有否生銹及安裝穩固?
門鉸螺絲有否鬆脫?
洗手盆
洗手盆有否崩裂?
洗手盆去水是否順暢?
洗手盆去水有否漏水?
洗手盆有否熱水供應?
洗手盆鏡有否崩裂?
洗手盆水龍頭能否操作順暢?
洗手盆水龍頭有否生銹?
浴缸
浴缸有否崩裂?
浴缸去水是否順暢?
浴缸有否熱水供應?
浴缸有否漏水?
浴缸水龍頭有否生銹?
浴缸花洒喉是否操作順暢?
浴缸花洒喉有否崩裂?
浴缸花洒喉有否漏水?
座廁
座廁有否崩裂?
座廁能否操作順暢?
沖廁把手是否操作正常?
座廁去水有否漏水?
座廁來水時是否太慢?
座廁廁板有否損壞?
電熱水爐
電熱水爐是否安裝穩固?
電熱水爐是否操作正常?
電熱水爐有否漏水?
抽氣扇
抽氣扇是否安裝妥當?
抽氣扇是否操作正常?
抽氣扇電線有否損毀?
抽氣扇開動時是否太嘈?
儲物櫃
儲物櫃門有否脫色或刮花?
儲物櫃門門鉸有否生銹及安裝穩固?
儲物櫃門門鉸螺絲有否鬆脫?
其他
毛巾架是否安裝妥當及穩固?
毛巾架有否脫色或刮花?
廁紙架是否安裝妥當及穩固?
廁紙架有否脫色或刮花?
玻璃雜物架有否崩裂?
玻璃雜物架是否安裝妥當及穩固?
玻璃雜物架有否脫色或刮花?
剃鬚鏡是否安裝妥當及穩固?
剃鬚鏡有否脫色或刮花?
大鏡有否崩裂?
大鏡有否刮花?
大鏡與瓷磚駁口位是否整齊?

<<電力裝置>>

電掣安裝是否正確及有否崩裂?
電掣安裝是否平整?
插蘇有否被堵塞?
電掣有否電力供應?
電箱總制是否安裝穩固?
電箱總制是否操作正常?
電燈是否操作正常?
電話線插頭位置是否正確及安裝穩固?
天線插頭位置是否正確及安裝穩固?
隨樓附送的家電及配件是否齊全?
所有電器說明書及保養証是否齊全?
通話器有否脫色或劃花?
通話器是否操作正常?
防盜鐘是否操作正常?
(測試前請先諮詢管理處!)
晒衫架是否安裝妥當?
晒衫架是否操作正常?
信箱可否開啟自如?
所有鎖匙可否開啟自如?

<<公用範圍>>

外牆﹕鋪砌高級進口瓷磚。
大廈大堂﹕牆身及地台鋪砌雲石及花崗石,安裝典雅燈飾,配假天花及天花線,
另設有空調系統,公用出入口用強化玻璃門。
電梯大堂﹕牆身及地台均鋪砌瓷磚。
電梯﹕每座三部電梯,每層分別有2部電梯,電梯廂內鑲花崗石。
保安系統﹕每單位均備有對講機連警鐘,另電梯內設有閉路電視與大廈之閉路電 視系統相連。
信箱﹕大堂設華麗信箱。
會所大堂﹕牆身及地台鋪砌雲石/花崗石及麥哥利木,配假天花及天花線。

收樓必讀備忘錄:
驗樓有竅門,測試不可少

綜合裝修師父及設計師的意見,撇除用料不符、貨不對辦等肉眼顯而易見的因 素,驗樓時還須額外針對水、電和手工這三大類容易出事項目多做點小測驗;此 外,現在很多一手物業發展商俱隨屋附送家電,那麼在驗樓時,便須跟進多一個 項目;檢定這類電器是否妥當地安放在應有的位置,有否裝妥電線及接駁喉位, 當然,還要看是否符合售樓書上介紹的型號及牌子。

開盡水龍頭驗滲漏

「水」是最容易揭露單位裝修瘡疤的地方,裝修師父說,著眼點須放在窗台、窗 框接駁位、冷氣機位、浴室門邊,以及浴缸盆邊等經常會盛水的地方,倘防滲工 夫不足,日後便手尾長;因此驗樓時,可考慮用水喉從外牆向窗邊大力灌射十至 十五分鐘,察看窗台是否有水漬。

至於浴缸,如可以的話,可注半缸水浸一個晚上,或許,也可甫進單位時觀察 時,便須馬前開盡所有廚房與浴室的水龍頭,再關上,然後細看盛器會否出現滲 漏,其次要檢定水龍頭的開關會否有問題,倘若安裝手工不妥,可能會有滴漏現 象。最後便是察看會否有渠道淤塞、水流欠順的情況出現;在測試前後,應記下 水錶的讀數。

應逐一檢定電掣負荷

部份售樓說明書,會附連一張電掣及天線插頭位置平面圖,惜尚未普遍,業主們 應逐一檢定其位置與負荷種類是否切合說明所示、開關有否困難等,倘日後才發 現問題需時維修,單是一個燈掣便可能花費數百元。

手工方面,不外乎須視察單位的地板是否平滑;以及批盪是否對稱;房門、廚櫃 門等接合開關有否出現不合攏、不順暢的地方;門罅、地腳線與地台、天花線與 天花頂之間的罅隙會否太大;門鎖是否對位;窗台有否破裂、被刮花的痕跡;雲 石的紋理與色澤是否協調一致、牆身有否不容易抹掉的污漬等。

<以上是取錄自港灣豪庭業主的website>
作者: Ray    時間: 2003-8-6 11:55:14

我會自己驗樓因為自己本身的工作有睇開裝修泥水風火水電project. 對 收貨check defect 有經 驗 . 在驗樓時要注意 latent defect i.e. 在短間內不會被發現的 例如牆身或水喉可能會有小漏水 (尤其往宅contractor 是否要做water test / pressure test 只有 PY / 和黃知道). 在 defect list要寫明 “保留對latent defect追究權利"比較好一點.因樓書寫明得半年保養期.
作者: wicyh    時間: 2003-8-6 12:16:53

真係無留意到原來只得半年保養期.發展商承唔承認我地在 defect list 寫明 “保留對latent defect追究權利"呢句說話?
作者: Teresa and Fai    時間: 2003-8-6 13:59:54

[quote:9bc5c8ba43="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:9bc5c8ba43="hales"]裝修佬只係驗到肉眼睇到既野....
咁有冇熟人做驗樓師如果一大班人做.....打個八折得唔得??  :roll:[/quote]

係"o羅"臨入伙前我地問下有幾多人打算join 然後叫佢比個discount得唔得呀

話到尾佢又唔駛走幾轉 d車錢同時間都慳到啦!!!!!!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2