藍澄灣業主社群

標題: 間房電視櫃 [打印本頁]

作者: Qoo    時間: 2004-4-30 21:26:51     標題: 間房電視櫃

今日同Paul Y.師傅聯絡過 佢話佢都係今個星期初先知道和黃改了制度話要業主自行同佢地聯絡約時間度單位&安排裝櫃事宜 (我聽個師傅講佢地和黃因為呢個$888間房櫃佢地倒貼得太多 個櫃原本要成千幾銀 :shock: 亦因為太多人訂左而家佢地唔理太多野 就要我地業主同佢地聯絡 真不負責任呀 :em16: ) 我約左明天今地未約時間的要快點約因為個櫃要2-4個星期才可上門裝

麥師傅直接聯絡電話:96208229
Paul Y.查詢聯絡人 Thomas Wong :28318338
Paul Y.電話:28318168
作者: waiwai12345    時間: 2004-4-30 23:34:47

Do we need to complete all the item of defect list first?
Can anyone answer me? Thanks
作者: Qoo    時間: 2004-5-1 20:59:42

[quote:fe45c4c128="waiwai12345"]Do we need to complete all the item of defect list first?
Can anyone answer me? Thanks[/quote]

waiwai12345你好 我古未必可以因為這應該是Paul. Y問題與執漏好似無關 :?:
作者: Kiliyan    時間: 2004-5-3 14:20:00     標題: Re: 間房電視櫃

[quote:c45f5ec00b="Qoo"]今日同Paul Y.師傅聯絡過 佢話佢都係今個星期初先知道和黃改了制度話要業主自行同佢地聯絡約時間度單位&安排裝櫃事宜 (我聽個師傅講佢地和黃因為呢個$888間房櫃佢地倒貼得太多 個櫃原本要成千幾銀 :shock: 亦因為太多人訂左而家佢地唔理太多野 就要我地業主同佢地聯絡 真不負責任呀 :em16: ) 我約左明天今地未約時間的要快點約因為個櫃要2-4個星期才可上門裝

Paul Y.查詢聯絡人 Thomas Wong :28318338
Paul Y.電話:28318168[/quote]

? 咁如果要搵人油漆 咁要間房先? 定係油漆先呢? :?:
作者: Wynne and Paul    時間: 2004-5-3 21:30:54

油漆先
作者: Qoo    時間: 2004-5-4 23:44:23     標題: Re: 間房電視櫃

[quote:683f92707d="Kiliyan"][quote:683f92707d="Qoo"]今日同Paul Y.師傅聯絡過 佢話佢都係今個星期初先知道和黃改了制度話要業主自行同佢地聯絡約時間度單位&安排裝櫃事宜 (我聽個師傅講佢地和黃因為呢個$888間房櫃佢地倒貼得太多 個櫃原本要成千幾銀 :shock: 亦因為太多人訂左而家佢地唔理太多野 就要我地業主同佢地聯絡 真不負責任呀 :em16: ) 我約左明天今地未約時間的要快點約因為個櫃要2-4個星期才可上門裝

Paul Y.電話:28318168[/quote]

? 咁如果要搵人油漆 咁要間房先? 定係油漆先呢? :?: [/quote]

裝修師傅話系油漆先不過最好系油完漆芝後就裝櫃因為我要做天花線炸 :mrgreen:
作者: Kiliyan    時間: 2004-5-6 10:47:00

剛剛跟油漆/裝修師傅通過電話 他建議我call果邊間左個房櫃先 因為個房櫃唔係就咁放落去果隻 而係要度位鑽孔等 所以間左個房櫃後 再搵佢地油漆 咁佢地就可以執得靚d兼唔怕果d上黎間房既人整花! You may take this to your consideration.  
作者: waiwai12345    時間: 2004-5-6 22:59:10

painting first or making furniture for separation. Which is the priority first?
作者: waiwai12345    時間: 2004-5-6 22:59:25

painting first or making furniture for separation. Which is the priority?
作者: Qoo    時間: 2004-5-7 00:39:33

[quote:31decd7551="Kiliyan"]剛剛跟油漆/裝修師傅通過電話 他建議我call果邊間左個房櫃先 因為個房櫃唔係就咁放落去果隻 而係要度位鑽孔等 所以間左個房櫃後 再搵佢地油漆 咁佢地就可以執得靚d兼唔怕果d上黎間房既人整花! You may take this to your consideration.   [/quote]

你個油漆師傅講的同鵝的師傅完部大致相同 :em11:
作者: Qoo    時間: 2004-5-7 00:43:13

[quote:e8e55cb28c="waiwai12345"]painting first or making furniture for separation. Which is the priority?[/quote]

waiwai12345你好 感哽系painting first不過如果買左間房櫃就吾同講法一定要先整好d地基位先跟手先油油感味可以一路油油一路等個櫃運落里味吾洗浪費時間羅又可以趁里段時間去睇定家私幾好呀
作者: waiwai12345    時間: 2004-5-8 23:38:46

Dear all i have contacted Mr. Mak of Paul Y for arrangement of installation and will make separation first. After completion of installation i will arrange another contractor for painting. Any comment? Thanks...
作者: Qoo    時間: 2004-5-9 22:26:26

[quote:f12370a8ae="waiwai12345"]Dear all i have contacted Mr. Mak of Paul Y for arrangement of installation and will make separation first. After completion of installation i will arrange another contractor for painting. Any comment? Thanks...[/quote]

奇實都好架因為我個庄修師傅都系想鵝先庄櫃至庄修不過因為時間關系加上我脾佢幫我整埋空心牆佢先至幫我做先炸有時間的最好做左個櫃先羅 :wink:
作者: waiwai12345    時間: 2004-5-9 23:10:21

Qoo Thank for your reply. I would like to view the photo. If u have please post it ... Thanks a lot
作者: Qoo    時間: 2004-5-10 23:48:57

[quote:c8f0f23280="waiwai12345"]Qoo Thank for your reply. I would like to view the photo. If u have please post it ... Thanks a lot[/quote]

絕對毛問題鵝一定會第一時間貼上里脾你地睇的放心希望今個星期尾可以貼脾你地睇 :roll:
作者: waiwai12345    時間: 2004-5-11 22:44:05

Dear all  Do u know the processing time for making furniture for separation? eg. from the phone call to master to completion of furniture for separation. If u know please tell me... Thanks
作者: Qoo    時間: 2004-5-16 23:52:26

[quote:d9b01d4b28="waiwai12345"]Dear all  Do u know the processing time for making furniture for separation? eg. from the phone call to master to completion of furniture for separation. If u know please tell me... Thanks[/quote]

今日影左d相不過個櫃就重未整好要等塊磨沙玻璃到&未庄頂的兩塊鏡gary lee話大約今個星期三 :roll: 我真系要贊下里個後生仔佢都幫左鵝地愛豬事家族吾少架 :em11: 佢都算有口齒架而幫鵝地庄櫃的兩個師傅佢地都好好人又好合作而且重好醒一講就明我地想點重好袍用?m子水平尺呀整體里講都好好呀 :em11: 重好有手尾呀幫鵝將個地的垃圾執到好旱淨又好企理下真系要贊贊先 :em11: 而個門鎖都系同大門一樣同一個牌子泥 :wink:
作者: hclking    時間: 2004-5-17 00:15:56

都唔錯手工都好好 :em11: 你今次都算飲得杯落啦。
作者: FireFire    時間: 2004-5-17 01:23:52

幾好喎....唔錯唔錯...
作者: yo and lok    時間: 2004-5-17 02:09:38

但個設計好似同之前唔同左之前好似有個類似電視櫃的物體同埋個牆面可以裝LCD電視會轉個喎?
QOO完成之後可否影多幾張相參考下呢? :roll:
作者: yo and lok    時間: 2004-5-17 02:12:23

但個設計好似同之前唔同左之前好似有個類似電視櫃的物體同埋個牆面可以裝LCD電視會轉個喎?
QOO完成之後可否影多幾張相參考下呢? :roll:
作者: Kiliyan    時間: 2004-5-17 09:43:53

嘩! 好正呀! 哈哈~ 我上個星期六都入去睇過人地裝緊果d umm...請問你係咪照舊要前面放電視個位同埋房內的矮櫃呀? gary話如果唔要就要各加$300呀!!!!! 反而唔要d野要加錢~ 唉~
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-17 09:51:22

[quote:3f887df0df="yo & lok"]但個設計好似同之前唔同左之前好似有個類似電視櫃的物體同埋個牆面可以裝LCD電視會轉個喎?
QOO完成之後可否影多幾張相參考下呢? :roll:[/quote]

QOO you give up the original design??
作者: Qoo    時間: 2004-5-17 22:50:45

[quote:f69338931a="hclking"]都唔錯手工都好好 :em11: 你今次都算飲得杯落啦。[/quote]

hclking&火火系呀手工真系幾好架 :em11: 比鵝如期好羅 :mrgreen: 點至飲得杯落重食得好飽呀 衣家可以話放下其中一個心頭大石羅 :em19:
作者: Qoo    時間: 2004-5-17 22:56:37

[quote:964aec9a0f="yo & lok"]但個設計好似同之前唔同左之前好似有個類似電視櫃的物體同埋個牆面可以裝LCD電視會轉個喎?
QOO完成之後可否影多幾張相參考下呢? :roll:[/quote]

系呀個設計同芝前的吾同左佢地系改左小小架 不過鵝個系特登要佢吾好庄兩邊貼地的櫃因為間房吾夠位貼住窗台度放床呀庄左個櫃芝後一定吾夠6尺架 :em16: 味為有放棄個櫃羅 :cry: 而對廳個貼地櫃都毛要到因為我吾會響里邊放?m視怕反光呀我試過大部份光的反射度都好哽架不過里邊只系放棄左一塊L字形的木. 哽毛問題鵝應該禮拜尾會去影相到時再貼上泥 :mrgreen:
作者: Qoo    時間: 2004-5-17 23:04:06

[quote:714a3a121f="Kiliyan"]嘩! 好正呀! 哈哈~ 我上個星期六都入去睇過人地裝緊果d umm...請問你係咪照舊要前面放電視個位同埋房內的矮櫃呀? gary話如果唔要就要各加$300呀!!!!! 反而唔要d野要加錢~ 唉~[/quote]

真系好好我最鍾意度門好實淨架 :em11: 肯定耐用羅 :roll: 毛呀兩邊櫃都放棄左因為2座41樓都系一樣鵝都系睇過佢個櫃先同gary lee講照跟炸效果真系好好呀 :em11: 系呀因為佢地要做多兩個工序原因系本身兩個櫃系一定跟實個大板吾系就托吾起借吾到位/力會失平衡 :?: 以鵝所見其實系因為佢地要加返兩塊板去填返兩個孔位鵝古都系借力瓜 :?: 要佢地做多d點都要加返d$里種鵝可以接受羅 :wink: 計返條數888+600=1488都抵呀就算鵝要做假牆都吾至里個數我地點都脾左錢點解吾要這麼浪費倒不如加多dd都毛壞呀 :
作者: Qoo    時間: 2004-5-17 23:16:45

[quote:f7005d7aaa="Alvin & Janis"][quote:f7005d7aaa="yo & lok"]但個設計好似同之前唔同左之前好似有個類似電視櫃的物體同埋個牆面可以裝LCD電視會轉個喎?

QOO you give up the original design??[/quote]

一半半羅 不過最初系因為gary話佢地真系改左少少的佢叫鵝可以先上去睇睇佢地的制成品先再決定當晚我即刻上去點知gary問鵝系味普通?m視櫃鵝話鵝張合約系要plasma佢就話同鵝同座的41樓剛整好佢就帶左鵝上去睇真系好好呀而個業主亦好好人話鵝知一定要記得同gary講話個門的邊要同隔黎的門邊平衡吾系第時就會好易撞倒真系好人事呀衣家鵝兩邊門都一樣吾怕撞倒響里度要同里位好人事先生講聲多謝提醒先呀 :em11: 鵝的不要轉因為轉款個架日子長左好易壞又要整好煩里 :em18: 我會響轉架的位置庄磨沙玻璃整好再貼上上里呀 :mrgreen: 衣家脾返個原先圖你看
作者: Kiliyan    時間: 2004-5-18 11:45:57

Qoo.....我想問下咁你有無改個tv掣既位置呀? 因為你改左間房櫃既設計 咁即係你唔會0係果個位拉電掣及tv掣? 我地而家都係諗住好似你咁改呀! 加多$600蚊 就可以第時要搬位就搬啦嘛!   嘻嘻~
作者: Qoo    時間: 2004-5-18 23:10:49

[quote:53d6d892cd="Kiliyan"]Qoo.....我想問下咁你有無改個tv掣既位置呀? 因為你改左間房櫃既設計 咁即係你唔會0係果個位拉電掣及tv掣? 我地而家都係諗住好似你咁改呀! 加多$600蚊 就可以第時要搬位就搬啦嘛!   嘻嘻~[/quote]

鵝地愛豬事家族最初都系同你地一樣想法易搬位先決定改炸 :mrgreen: 鵝有改個?m視制架鵝系經庄修師傅幫我芝前改左一個響對面牆的中間偏底位+電制位到時個plasma安左響上可以蓋住里兩個制 :em11: 另外再響每間房近?m制位各加多個?m視制方便第時如果想響房庄?m視時用 :wink: 今日找過gary佢話d磨沙玻璃重未到鵝估可能要禮拜尾先貼到相上泥 :|系呢你約左時間庄櫃未呀 :?: 你都系二座 :?:
作者: Kiliyan    時間: 2004-5-19 09:56:42

[quote:1c88f5981f="Qoo"][quote:1c88f5981f="Kiliyan"]Qoo.....我想問下咁你有無改個tv掣既位置呀? 因為你改左間房櫃既設計 咁即係你唔會0係果個位拉電掣及tv掣? 我地而家都係諗住好似你咁改呀! 加多$600蚊 就可以第時要搬位就搬啦嘛!   嘻嘻~[/quote]

鵝地愛豬事家族最初都系同你地一樣想法易搬位先決定改炸 :mrgreen: 鵝有改個?m視制架鵝系經庄修師傅幫我芝前改左一個響對面牆的中間偏底位+電制位到時個plasma安左響上可以蓋住里兩個制 :em11: 另外再響每間房近?m制位各加多個?m視制方便第時如果想響房庄?m視時用 :wink: 今日找過gary佢話d磨沙玻璃重未到鵝估可能要禮拜尾先貼到相上泥 :|系呢你約左時間庄櫃未呀 :?: 你都系二座 :?:[/quote]

哦....咁我諗我地都要改下d電掣同tv掣位喇...係呀! 我地都係第2座架! 你都係? 之前gary都講過磨沙玻璃未到 仲有到頂位的鏡都未有 要等齊所有人裝晒才可以有喎....都唔知要等到幾時...不過我地都諗住呢個禮拜左右交key比佢地架喇...
作者: Qoo    時間: 2004-5-27 21:52:09

今晚鵝地愛豬事家族上左間屋度鵝影埋相呀睇睇今次因為趕時間只系影左正面磨沙玻璃&頂的鏡炸不過芝前都影左房所以剩系影正面羅 :mrgreen:呀重有呀響條銀色條上d小燈架左下邊有個開關制可以開架下次再影上泥呀 :mrgreen:
作者: AngusZire    時間: 2004-5-30 01:19:31

[quote:2bf908c6ce="Qoo"]今晚鵝地愛豬事家族上左間屋度鵝影埋相呀睇睇今次因為趕時間只系影左正面磨沙玻璃&頂的鏡炸不過芝前都影左房所以剩系影正面羅 :mrgreen:呀重有呀響條銀色條上d小燈架左下邊有個開關制可以開架下次再影上泥呀 :mrgreen:[/quote]

Qoo

Can I go to your place for having a look?

thanks   
AngusZire
作者: RamblerVillager    時間: 2004-5-30 01:43:39

你個間房櫃什麼都不要 實用嗎?

[quote:30e368c863="Qoo"]今晚鵝地愛豬事家族上左間屋度鵝影埋相呀睇睇今次因為趕時間只系影左正面磨沙玻璃&頂的鏡炸不過芝前都影左房所以剩系影正面羅 :mrgreen:呀重有呀響條銀色條上d小燈架左下邊有個開關制可以開架下次再影上泥呀 :mrgreen:[/quote]
作者: yo and lok    時間: 2004-5-30 03:11:34

Qoo
thanks a lot! 好似甚麼都不要仲實用因為慳位D可以擺下其他傢私.
作者: Tomato    時間: 2004-5-30 11:10:08

我個恒昌間房櫃 都諗住唔要前面擺電視0個舊野 唔知得唔得呢???
作者: Stephen@RC    時間: 2004-5-30 11:20:03

[quote:43905e8624="Tomato"]我個恒昌間房櫃 都諗住唔要前面擺電視0個舊野 唔知得唔得呢???[/quote]

E 禁咪Plasmao個個style lor ?
作者: Qoo    時間: 2004-5-30 23:30:05

[quote:22c7e86cf5="AngusZire"][quote:22c7e86cf5="Qoo"]今晚鵝地愛豬事家族上左間屋度鵝影埋相呀睇睇今次因為趕時間只系影左正面磨沙玻璃&頂的鏡炸不過芝前都影左房所以剩系影正面羅 :mrgreen:呀重有呀響條銀色條上d小燈架左下邊有個開關制可以開架下次再影上泥呀 :mrgreen:[/quote]

Qoo

Can I go to your place for having a look?

thanks   
AngusZire[/quote]

對不起因為鵝豬爸&媽好低調最近又有單野令鵝地愛豬事家族吾開心衣家鵝吾想再生事希望你明白羅 :em14:
作者: Qoo    時間: 2004-5-30 23:32:36

事實上實用律吾過不過好慳位大房又可以貼窗台放床衣家大房真系好大放晒床櫃書都重有好多位 :em11:

[quote:07bf721497="Rambler Villager"]你個間房櫃什麼都不要 實用嗎?

[quote:07bf721497="Qoo"]今晚鵝地愛豬事家族上左間屋度鵝影埋相呀睇睇今次因為趕時間只系影左正面磨沙玻璃&頂的鏡炸不過芝前都影左房所以剩系影正面羅 :mrgreen:呀重有呀響條銀色條上d小燈架左下邊有個開關制可以開架下次再影上泥呀 :mrgreen:[/quote][/quote]
作者: AngusZire    時間: 2004-5-30 23:33:01

[quote:3ead23079d="Qoo"][quote:3ead23079d="AngusZire"][quote:3ead23079d="Qoo"]今晚鵝地愛豬事家族上左間屋度鵝影埋相呀睇睇今次因為趕時間只系影左正面磨沙玻璃&頂的鏡炸不過芝前都影左房所以剩系影正面羅 :mrgreen:呀重有呀響條銀色條上d小燈架左下邊有個開關制可以開架下次再影上泥呀 :mrgreen:[/quote]

Qoo

thanks   

對不起因為鵝豬爸&媽好低調最近又有單野令鵝地愛豬事家族吾開心衣家鵝吾想再生事希望你明白羅 :em14:[/quote]

Thanks anyway. no problem
:wink:
作者: Qoo    時間: 2004-5-30 23:33:34

[quote:96a47deaf0="yo & lok"]Qoo
thanks a lot! 好似甚麼都不要仲實用因為慳位D可以擺下其他傢私.[/quote]

系呀 :em11: 真系好好用架鵝地家豬事家族個個都贊好呀 :mrgreen:
作者: Qoo    時間: 2004-5-30 23:34:12

[quote:2b5b89ed22="Tomato"]我個恒昌間房櫃 都諗住唔要前面擺電視0個舊野 唔知得唔得呢???[/quote]

妳試下問問呀
作者: Qoo    時間: 2004-5-30 23:34:42

[quote:dde1c960e8="Stephen@RC"][quote:dde1c960e8="Tomato"]我個恒昌間房櫃 都諗住唔要前面擺電視0個舊野 唔知得唔得呢???[/quote]

E 禁咪Plasmao個個style lor ?[/quote]

系呀 :em11:
作者: Qoo    時間: 2004-5-30 23:35:31

[quote:3a05290a5e="AngusZire"][quote:3a05290a5e="Qoo"][quote:3a05290a5e="AngusZire"][quote:3a05290a5e="Qoo"]今晚鵝地愛豬事家族上左間屋度鵝影埋相呀睇睇今次因為趕時間只系影左正面磨沙玻璃&頂的鏡炸不過芝前都影左房所以剩系影正面羅 :mrgreen:呀重有呀響條銀色條上d小燈架左下邊有個開關制可以開架下次再影上泥呀 :mrgreen:[/quote]

Qoo

thanks   

對不起因為鵝豬爸&媽好低調最近又有單野令鵝地愛豬事家族吾開心衣家鵝吾想再生事希望你明白羅 :em14:[/quote]

Thanks anyway. no problem
:wink:[/quote]

再次對不起多謝你明白 :em14:
作者: waiwai12345    時間: 2004-6-5 23:48:34

Dear all Can i change the color by repainting into white?
any comment? Thanks
作者: Crystal    時間: 2004-6-6 23:08:34

我直情放棄個 間房電視櫃起過幅磚牆! :cry:
作者: patty and jimmy    時間: 2004-6-6 23:12:37

我直情放棄個 間房電視櫃起過幅磚牆!

咁有冇得退 $$$$$$ ?
作者: ivantat816    時間: 2004-6-6 23:36:32

[quote:7fa88bf40d="Tomato"]我個恒昌間房櫃 都諗住唔要前面擺電視0個舊野 唔知得唔得呢???[/quote]
妳睇下到時個櫃黎左既時候睇下ok唔ok先啦~
每個設計都唔同架
作者: Crystal    時間: 2004-6-7 00:46:07

no! :em16:
作者: yo and lok    時間: 2004-6-7 02:23:36

Dear all Can i change the color by repainting into white?
any comment? Thanks

我都係咁諗覺白色會靚d但係個面本身已有牆紙油油可能麻煩d我諗住撕走d牆紙再用白色牆紙貼住佢留返幾條框係木色仲方便快手我用電腦做左幅模擬圖好似白色會靚d大家0參考下比d意見.
作者: yo and lok    時間: 2004-6-7 02:30:18

白色的牆...

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2