藍澄灣業主社群

標題: 一齊申請封明渠好難睇又臭!!! [打印本頁]

作者: John and Esther    時間: 2004-4-30 11:49:41     標題: 一齊申請封明渠好難睇又臭!!!

各位 (特別向山方向單位) 山坡上有條渠時不時有些油污水流下 很影響住戶。 有冇人想聯名去信政府改暗渠呀???? 支持支持!!!!!!! :em14:
作者: JNA    時間: 2004-4-30 12:17:41

你係咪指近油站對下果條渠?
如果係 我一定支持
實在影響成個藍澄市容 !!!!!!!:evil:
作者: John and Esther    時間: 2004-4-30 12:29:22

yes........tkx!!!
作者: N and M    時間: 2004-4-30 14:24:07     標題: Re: 一齊申請封明渠好難睇又臭!!!

[quote:baf43711b8="John & Esther"]各位 (特別向山方向單位) 山坡上有條渠時不時有些油污水流下 很影響住戶。 有冇人想聯名去信政府改暗渠呀???? 支持支持!!!!!!! :em14:[/quote]

Good idea. Agree  :em11:
作者: CJ    時間: 2004-4-30 14:38:20

唔 重有積水tim...
作者: FireFire    時間: 2004-4-30 14:39:02

AGREE....
最驚滋生蚊蟲... :em03:
作者: matthewlee    時間: 2004-4-30 14:46:38

你們見不見有一隻好像是小白鷺在那裡覓食?
作者: hclking    時間: 2004-4-30 14:54:08

我見到   :em12:
作者: FireFire    時間: 2004-4-30 14:55:45

[quote:ce1e832410="matthewlee"]你們見不見有一隻好像是小白鷺在那裡覓食?[/quote]
見到呀~~~~我在27a屋企窗台見過呀................
作者: BB    時間: 2004-4-30 15:00:48

Support :em11:
作者: dick queenie    時間: 2004-4-30 16:06:04

好見議....
封左條明渠做暗渠咪幾好...
作者: John and Esther    時間: 2004-4-30 16:51:37

但點申請呢其實? 同區議員講?
作者: dick queenie    時間: 2004-4-30 16:52:20

不如報警
作者: John and Esther    時間: 2004-4-30 16:57:00

乜你發現有浮屍咩?? Dick? :em18:
作者: CJ    時間: 2004-4-30 20:46:59

[千周刊訊] 專題報導 作者:賈大吹

藍澄灣又一驚人發現
==============
繼上回本刊毒家報導 藍澄灣噪音不可能住人之後 買家居然不為所動 而且樓價越升越有. 雖然本刊煸風點火失敗 但仍然堅持冇咁衰 唱到佢衰.

入伙之後 果然如本刊所料 內園單位若如圖書館 跌一個橙全個屋苑都可以聽到 試想如果同時一千戶同一時間跌一千個橙 噪音一定令人不能忍受. 可見本刊先見之明.

本刊本一貫作風 吹毛求知 異想天開的態度; 又有發現另一驚人大秘密.

原來全港的去水渠全都集中在藍澄灣!

據本刊作者臨時諗到 有人見到美景方向有一巨大水渠 雖然有証據這是兩水渠; 但其實根據本刊作者明作老屈 發現原來伊拉黑政府有意將全港的去水渠全都集中在藍澄灣!

本刊作者訪問了其中一位住客巫柿仁 他哭訴: "冇啦冇陰公啦 千周刊話又有尸米 又有尸水 重有榴蓮tim. 慘無人道呀 暗無天日呀... 喂 喊左咁耐 你幾時比番d '媒'費我先?" 巫先生熱情非常 令人十分可悲 本作者亦無謂再勾起他的傷心事... "喂 做乜拉住唔放 上緊鏡架..."

本作者又走訪過作大大學講師 崔道雲說: "唔係馬後炮 其實當年起樓時 我已經知道大鑊. 點可能住得人 有條大水渠喎 你估係深井河呀. 全港d水渠冇哂啦呢個計劃係發達姆收埋既mass weapon of destruction 據聞拉燈都住過係裏面 咁危險... 喂 做乜拉我走呀 我未講完... 喂~" 一名白衣男子上前: "對不起 下一次我們會小心看管我地醫院的朋友."

本刊發現此事黑驀重重 作者千山萬水找來的証人竟然一一失宗 所以本刊一定會繼續追查 小事化大.
作者: JNA    時間: 2004-4-30 21:03:08

CJ 賈大吹係唔係你呢嫁? 好鬼抵 :em12:
作者: FD    時間: 2004-4-30 21:05:21

CJ 好野... :em11:
你果真係一名....才子。
藍澄四大才子,你一定佔一席位。 8)
作者: JNA    時間: 2004-4-30 21:07:27

好鬼抵死(讚-先啱)!!!
作者: Tomato    時間: 2004-4-30 21:13:25

藍澄四大才子 阿Dick同CJ已佔位兩個席位 仲有無人想報名 :em12:  :em12:
作者: Ho and Serene    時間: 2004-4-30 21:19:22

我都好唔鍾意見到條臭坑渠 :twisted: 我都好讚成將佢消失 :em11: .
作者: lamlam    時間: 2004-4-30 21:21:59

前數天 我向村長投訴過 佢話管理處已經向....地政署/渠務署/...
(唔記得咩署)反影過 亦曾帶同........咩咩署的職員去現場睇過 村長仲同d職員講話已經有d 蚊卵叫佢地快d做.
不如我地合眾人之力比d壓力管理處跟緊d先啦.
作者: Qoo    時間: 2004-4-30 21:33:04

[quote:9ae48fc57b="lamlam"]前數天 我向村長投訴過 佢話管理處已經向....地政署/渠務署/...
(唔記得咩署)反影過 亦曾帶同........咩咩署的職員去現場睇過 村長仲同d職員講話已經有d 蚊卵叫佢地快d做.
不如我地合眾人之力比d壓力管理處跟緊d先啦.[/quote]

贊成呀 :em11: 我地要點做呢 :?: 為左任何一個人的健康衛生&安全一定要封左條渠 :em11:
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-4-30 22:04:26

[quote:c3e7594c9d="Qoo"][quote:c3e7594c9d="lamlam"]前數天 我向村長投訴過 佢話管理處已經向....地政署/渠務署/...
不如我地合眾人之力比d壓力管理處跟緊d先啦.[/quote]

贊成呀 :em11: 我地要點做呢 :?: 為左任何一個人的健康衛生&安全一定要封左條渠 :em11:[/quote]

雖然我們間屋向住hotel 果面 但這條渠關乎整村的衛生
所以我們一定會支持的~~~~   
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-4-30 22:20:35

無論向海向內園都好,都要舉腳讚成 :em11: ,要保持環境清潔 :em04: 。大家聯署投訴!
作者: John and Esther    時間: 2004-4-30 22:45:51

大家一齊努力吧!
作者: H and H    時間: 2004-4-30 23:06:24

:em17:  :em17: 想像力真是豐富!!!!

SUPPORT
作者: GM386    時間: 2004-4-30 23:17:04

是否講緊下面這條渠?

http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=2177
作者: John and Esther    時間: 2004-4-30 23:28:50

exactly right. u live in higher floor so u couldn't see so clearly and smell. 水入屋 利健康!!! so bad............. :em08:
作者: Tomato    時間: 2004-4-30 23:39:54

我地5座望落去都好似有一條
封左佢之餘 記得要要求妥善安置隻小白鷺呀 (雖然我未見過)!!
作者: piglet    時間: 2004-5-1 00:09:05

[千周刊訊] 專題報導 作者:賈大吹

藍澄灣又一驚人發現
==============

哈哈~

其實都幾多蚊已滋生左了~
作者: yo and lok    時間: 2004-5-1 01:01:23

支持! 8)
作者: 27a    時間: 2004-5-1 01:29:32

[quote:c4cfd06c2a="Tomato"]我地5座望落去都好似有一條
封左佢之餘 記得要要求妥善安置隻小白鷺呀 (雖然我未見過)!![/quote]

係呀 係呀 一定要安置佢呀 隻小白鷺其實都好慘 成日係條渠到食垃圾 (我諗唔會有魚掛)  :cry:  藍澄除咗呢隻可愛的小寵物外 仲有2隻鷹架 有冇留意到呀?
作者: Tomato    時間: 2004-5-1 10:01:29

[quote:8bd2f75046="27a"][quote:8bd2f75046="Tomato"]我地5座望落去都好似有一條
封左佢之餘 記得要要求妥善安置隻小白鷺呀 (雖然我未見過)!![/quote]

係呀 係呀 一定要安置佢呀 隻小白鷺其實都好慘 成日係條渠到食垃圾 (我諗唔會有魚掛)  :cry:  藍澄除咗呢隻可愛的小寵物外 仲有2隻鷹架 有冇留意到呀?[/quote]

我見到一隻 我見佢徘徊禁飛響4x樓以上的上空..........
作者: L and J    時間: 2004-5-1 13:48:32

我都覺得好醜樣 如果去信 我哋一定支持!
作者: Joseph    時間: 2004-5-1 19:52:51

我自己覺得呢個唔單止係個別單位既問題係大家既問題我會支持
作者: Arbee    時間: 2004-5-4 12:00:10

支持 !
作者: manhk167    時間: 2004-5-4 12:12:22

反對.
作者: manhk167    時間: 2004-5-4 12:13:22

我只支持加上蓋 反對封左佢
作者: John and Esther    時間: 2004-5-4 14:48:22

我諗只能改暗渠 不能封左去
作者: Bear and Miao    時間: 2004-5-4 14:57:04

支持 !

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2