藍澄灣業主社群

標題: 有無人去過隔火層 [打印本頁]

作者: eldmak    時間: 2004-4-28 21:53:38     標題: 有無人去過隔火層

我去過T5及T6的隔火層,都發現有一些人(工人,有男有女).
他們似居住在那裡(暫時性掛!)我很擔心治安及衛生情況!
我打算星期六再上去睇睇如無改變會向管理處投訴!
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-4-28 21:57:23

咁搞笑
係咪比d 工人暫時休息用咋
作者: Qoo    時間: 2004-4-28 22:04:05     標題: Re: 有無人去過隔火層

[quote:7cfb8a7bb9="eldmak"]我去過T5及T6的隔火層,都發現有一些人(工人,有男有女).
我打算星期六再上去睇睇如無改變會向管理處投訴![/quote]

你好會唔會好雜架 :?: 因為我打算大約5月尾6月頭入伙 :| 點算好 不過保安我幾日見2座個個保安叔叔都好好人 又好幫助我們剛收樓業主 :em11: 佢地今日重話俾我知垃圾可以放樓梯後話俾佢知跟住就會有人收唔駛自己拿落黎禁辛苦
作者: june and Fai    時間: 2004-4-28 22:04:09

都唔知係咪黑工呀,
如果係就慘啦,聽人講佢地手工好差,
完成不懂裝修
作者: Qoo    時間: 2004-4-28 22:07:51

[quote:c3d984dbcb="june & Fai"]都唔知係咪黑工呀,
完成不懂裝修[/quote]

好驚喎 :em05: 我昨日一早收樓今日就交 "執漏表"我驚佢地會整花我成間屋最滿分的地磚 (廳+廚房+浴室) 好擔心 :| 我係唔係要每日都上去睇睇呢 :?:
作者: june and Fai    時間: 2004-4-28 22:16:55

我都希望佢地係本地工人呀
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-4-28 22:31:11

[quote:4beb73d16b="Qoo"][quote:4beb73d16b="june & Fai"]都唔知係咪黑工呀,

好驚喎 :em05: 我昨日一早收樓今日就交 "執漏表"我驚佢地會整花我成間屋最滿分的地磚 (廳+廚房+浴室) 好擔心 :| 我係唔係要每日都上去睇睇呢 :?:[/quote]
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-4-28 22:32:01

[quote:2f2628e3bc="Qoo"][quote:2f2628e3bc="june & Fai"]都唔知係咪黑工呀,

好驚喎 :em05: 我昨日一早收樓今日就交 "執漏表"我驚佢地會整花我成間屋最滿分的地磚 (廳+廚房+浴室) 好擔心 :| 我係唔係要每日都上去睇睇呢 :?:[/quote]

你係咪自己裝潢呀??
因為執漏都可能好耐喎~~
6 月未必住到喎
作者: Qoo    時間: 2004-4-28 22:39:12

[quote:829b780e92="Alvin & Janis"][quote:829b780e92="Qoo"][quote:829b780e92="june & Fai"]都唔知係咪黑工呀,

你係咪自己裝潢呀??
因為執漏都可能好耐喎~~
6 月未必住到喎[/quote]

你們好 唔係呀我會另外用裝修師傅整 不過只係做一般油牆 鏟灰 油防潮 整天花線 師傅話大約2-3個星期 執漏係唔係真係要4個禮拜架 我已經第2日就即刻交表
作者: eldmak    時間: 2004-4-28 22:47:26

[quote:8bceda11ee="Alvin & Janis"]咁搞笑
係咪比d 工人暫時休息用咋[/quote]

其中T5隔火層有一"單位"用木板圍住晒好似木屋架!
作者: Tomato    時間: 2004-4-28 23:17:35

[quote:bd7ca4bf0a="Qoo"]好驚喎 :em05: 我昨日一早收樓今日就交 "執漏表"我驚佢地會整花我成間屋最滿分的地磚 (廳+廚房+浴室) 好擔心 :| 我係唔係要每日都上去睇睇呢 :?:[/quote]

可唔可以搵d野舖住d地磚呢??
作者: Qoo    時間: 2004-4-28 23:26:59

[quote:980dbbead3="Tomato"][quote:980dbbead3="Qoo"]好驚喎 :em05: 我昨日一早收樓今日就交 "執漏表"我驚佢地會整花我成間屋最滿分的地磚 (廳+廚房+浴室) 好擔心 :| 我係唔係要每日都上去睇睇呢 :?:[/quote]

可唔可以搵d野舖住d地磚呢??[/quote]

Tomato你好 我今日已經去葵芳買左bubble紙舖住先 不過我知唔會有用 因為個雪櫃門有一個粒入孔寫左落表度 雖然唔知佢地會唔會成個櫃換但係就算只係換度門都會拉出黎都好大基會會整花個乖乖地下 所以我好擔心
作者: Tomato    時間: 2004-4-28 23:33:30

[quote:a9fe8f4aff="Qoo"][quote:a9fe8f4aff="Tomato"][quote:a9fe8f4aff="Qoo"]好驚喎 :em05: 我昨日一早收樓今日就交 "執漏表"我驚佢地會整花我成間屋最滿分的地磚 (廳+廚房+浴室) 好擔心 :| 我係唔係要每日都上去睇睇呢 :?:[/quote]

Tomato你好 我今日已經去葵芳買左bubble紙舖住先 不過我知唔會有用 因為個雪櫃門有一個粒入孔寫左落表度 雖然唔知佢地會唔會成個櫃換但係就算只係換度門都會拉出黎都好大基會會整花個乖乖地下 所以我好擔心[/quote]

Qoo~~~你好!!
搵d野包住雪櫃腳得唔得???起碼無刮到0禁花嘛!
你d bubble紙0係葵芳邊度買???幾多錢呀???
你買二手 即係無買恆昌package啦!!好彩喎............ :em09:
作者: Qoo    時間: 2004-4-28 23:51:33

[quote:bd2579c491="Tomato"][quote:bd2579c491="Qoo"][quote:bd2579c491="Tomato"][quote:bd2579c491="Qoo"]好驚喎 :em05: 我昨日一早收樓今日就交 "執漏表"我驚佢地會整花我成間屋最滿分的地磚 (廳+廚房+浴室) 好擔心 :| 我係唔係要每日都上去睇睇呢 :?:[/quote]

Tomato你好 我今日已經去葵芳買左bubble紙舖住先 不過我知唔會有用 因為個雪櫃門有一個粒入孔寫左落表度 雖然唔知佢地會唔會成個櫃換但係就算只係換度門都會拉出黎都好大基會會整花個乖乖地下 所以我好擔心[/quote]

Qoo~~~你好!!
搵d野包住雪櫃腳得唔得???起碼無刮到0禁花嘛!
你d bubble紙0係葵芳邊度買???幾多錢呀???
你買二手 即係無買恆昌package啦!!好彩喎............ :em09:[/quote]

你好!!!係喎多謝妳提點呀 :em21: 不過我呢兩日都請左假唔可以再請 唔知禮拜六先包趕唔趕得切呢 :!: 我在A60柯式文具速遞貿易xx度買架 一來驚趕唔切返藍澄等個豐澤師傅黎幫我睇洗衣二來因為見呢間公司全部用智障人士做野我好想幫襯 因為佢地唔奇視佢地重俾就業機會 :em11: 不過就貴左少少一卷要成$45封箱膠紙$20/筒 不過其中一位做野的小妹妹就好叻女收錢時同我講話可以送貨唔洗自己羅禁重 :em11: 好叻女巴口好識講野等d客好有親切感當然我都係自己羅 係呀其實都係因為睇倒d書個評語好好而成個愛豬事家族又好想遠離煩躁的九龍而買入亦因為交通都尚算方便 :em11: 不過又另一俾經紀佬扼話第時會有接駁巴士出九龍而家又冇 :em05: 其實我都唔知有咩套餐架 所以都只係當一般買新樓感買 恆昌好差架咩 :?: 我之前屋企都有在佢地買過傢私都ok 真係好彩喎 :roll:
作者: CJ    時間: 2004-4-29 00:02:16

bubble紙 not very useful la. Try find also some carton paper to cover it la.
作者: Tomato    時間: 2004-4-29 00:03:40

Qoo~~搞乜噤客氣呢 ops:  ops:

如果你買左恆昌package 可能5、6月入唔到伙lu :em18:  

講開隔火層 我有日坐0係窗台見到幾位鄰居0係6座隔火層遊覽 我地仲揮手tim!
作者: candy-cheung    時間: 2004-4-29 10:20:48     標題: Re: 有無人去過隔火層

[quote:2157693b5b="eldmak"]我去過T5及T6的隔火層,都發現有一些人(工人,有男有女).
我打算星期六再上去睇睇如無改變會向管理處投訴![/quote]

我老公上星期日已向和黃職員投訴安全問題....(隔火層可以自出自入? :em20: 又沒有裝警鐘 :em13:

同埋內裏間有8間房. 有人藏在裏面都唔知好易爬上就是23/F和22/F) 好危險!!

但未曾覆. :em20:
作者: Tomato    時間: 2004-4-29 11:27:45     標題: Re: 有無人去過隔火層

[quote:d295395918="candy-cheung"][quote:d295395918="eldmak"]我去過T5及T6的隔火層,都發現有一些人(工人,有男有女).

我老公上星期日已向和黃職員投訴安全問題....(隔火層可以自出自入? :em20: 又沒有裝警鐘 :em13:

同埋內裏間有8間房. 有人藏在裏面都唔知好易爬上就是23/F和22/F) 好危險!!

但未曾覆. :em20:[/quote]

8間房......... :shock:
我住23樓0架!!我都驚第日有人會爬上我屋企
因為我未去過隔火層 所以我都唔知裏面有呢d問題 唔該晒你幫我地反映呀!
作者: 藍澄小海豚    時間: 2004-4-29 22:12:13     標題: Re: 有無人去過隔火層

[quote:93d2a900c0="candy-cheung"]我老公上星期日已向和黃職員投訴安全問題....(隔火層可以自出自入? :em20: 又沒有裝警鐘 :em13:

嘩,唔係化!咁分分鐘有人唔使錢住左響呢層,同我地做埋樓上樓下鄰居喎;又或者得閒走黎野 o下餐度 o下假都幾爽! :em17:
作者: Qoo    時間: 2004-4-29 22:13:46

[quote:7a8fbf7f33="CJ"]bubble紙 not very useful la. Try find also some carton paper to cover it la.[/quote]

我會試下 CJ唔該你先 :mrgreen:
作者: Qoo    時間: 2004-4-29 22:20:23

[quote:2ed620722c="Tomato"]Qoo~~搞乜噤客氣呢 ops:  ops:

如果你買左恆昌package 可能5、6月入唔到伙lu :em18:  

講開隔火層 我有日坐0係窗台見到幾位鄰居0係6座隔火層遊覽 我地仲揮手tim![/quote]

哈哈愛豬事媽媽&爸爸由細到大都要求我地對每個人都要有禮貌架習慣左改唔倒 華要禁長時間 :em03: 唔係一早生產好等你地通知再送貨咩 :?: 哈哈禁遠都可以打招呼 :em11:
作者: Qoo    時間: 2004-4-29 22:22:54     標題: Re: 有無人去過隔火層

[quote:a0aa3f254f="Tomato"][quote:a0aa3f254f="candy-cheung"][quote:a0aa3f254f="eldmak"]我去過T5及T6的隔火層,都發現有一些人(工人,有男有女).

8間房......... :shock:
我住23樓0架!!我都驚第日有人會爬上我屋企
因為我未去過隔火層 所以我都唔知裏面有呢d問題 唔該晒你幫我地反映呀![/quote]

妳真係要記住鎖好門窗呀真係好危險 :x
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-4-29 22:37:12

應該.... 唔怕~~
因為第時入左伙唔會..掛

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2