藍澄灣業主社群

標題: Plasma [打印本頁]

作者: options    時間: 2003-7-27 14:27:35     標題: Plasma

我估大部份業主都會用Plasma甚至投射 (因為單位設計関係)。
有小小心得可以同大家分享吓!!
- Plasma如果每日開8個鐘左右,(我估大家都要返エ,應該用唔到8個鐘) , 加上
   個Plasma冇病冇痛嘅話,大約可以用到5至6年;
- 而Plasma價錢應該仲有得跌,但大家要留意保養期 (水貨我唔知啲condition),大部份大牌子都係有一年保養期,期中Samsung有兩年(我哋入伙嗰時唔知仲係咪),Samsung啲質素唔差,但價錢就拍得住Sony;
- 過咗保養期可以續保,但保費都要成幾仟
- 投射就要有暗嘅環境至有好効果,睇波真係一流,(我依傢用緊個隻Sharp,兩
   年前買,八仟幾,打落牆度効果都可以接受),可能周圍黑啦,好易會眼瞓,同
   唔受亞媽歡迎 (話壞眼喎!)
作者: wicyh    時間: 2003-7-27 14:33:40

我唔買plasma
作者: Agnes Henry    時間: 2003-7-27 14:43:56

我唸我都唔會買plasma呀...咁貴...同埋...咁短壽命既...?? 唔化算....我諗我會係主人房放電腦用LCD mon睇電視咋.....(仲要係諗...唔一定...嘻嘻..)
作者: hales    時間: 2003-7-27 14:47:29

我都唔會整plasma呀~
幾皮野我情願整個海葵缸好過~嘿嘿~~
一陣post少少相出黎...
作者: dick queenie    時間: 2003-7-27 14:56:43

講真,一個真正玩av的人,是不會玩plasma...
除非香港的電視節目數碼化,去到1080I(解像度over dvd) ,
否則部plasma真的是英雄無用武之地。如果你用來看tv...好核突的。
而且光度及格樓一定差過  crt 即傳統電視。
等如你買lcd mon..要去到 1:700先似樣。但好貴。
作者: Maggie Johny    時間: 2003-7-27 15:40:51     標題: Re: Plasma

[quote:f8bef7e434="options"]- 投射就要有暗嘅環境至有好効果,睇波真係一流,(我依傢用緊個隻Sharp,兩
   年前買,八仟幾,打落牆度効果都可以接受),可能周圍黑啦,好易會眼瞓,同
   唔受亞媽歡迎 (話壞眼喎!)[/quote]

我亞媽都係咁謂.....
加上睇左呢條thread 又真係要諗諗用唔用plasma或者projector.......

如果改改d掣位...... 郁d都要上千........ 唉..........
作者: H and H    時間: 2003-7-27 16:17:09

[quote:c40382e50c="dick&queenie"]講真,一個真正玩av的人,是不會玩plasma...
除非香港的電視節目數碼化,去到1080I(解像度over dvd) ,
否則部plasma真的是英雄無用武之地。如果你用來看tv...好核突的。
而且光度及格樓一定差過  crt 即傳統電視。
等如你買lcd mon..要去到 1:700先似樣。但好貴。[/quote]
所以情願用d錢去買第二d av 產品

我都只係會買傳統式電視 咩牌子好呀?
作者: wicyh    時間: 2003-7-27 16:31:15

sony
作者: H and H    時間: 2003-7-27 16:40:10

我都係咁唸! 應該都係sony
作者: saga    時間: 2003-7-27 19:36:59

[quote:880a99cea2="H&H"]我都係咁唸! 應該都係sony[/quote]

講下有邊隻 CRT model 係你地心水丫 ~
作者: H and H    時間: 2003-7-27 20:52:07

若果要有 digital (HD 1080i) 29 吋果隻 要成 $12990 架 希望到時平D 若果唔係都只會買7000樓下果隻
作者: wicyh    時間: 2003-7-28 17:55:51

其實都唔覺好大分別
作者: Maggie Johny    時間: 2003-7-28 20:54:59

[quote:f9648480cf="H&H"]若果要有 digital (HD 1080i) 29 吋果隻 要成 $12990 架 希望到時平D 若果唔係都只會買7000樓下果隻[/quote]

嘩 個hd1080i 有乜優點呀?要成萬銀?! 我真係唔知原來tv可以咁high class 我以為普通tv再上就係plasma級 原來仲有digital..... 小弟真係材疏學淺.....  :em03:
作者: 青衣一號    時間: 2003-7-29 00:23:09

PLASMA Vs 電視
PLASMA 集多弁鄔韝@機 可以接收數位和類比訊號 顯示電腦﹑電視﹑DVD或多媒體影視畫面。在相同尺寸的情況下 PLASMA (等離子顯示器) 的重量只有傳統映像管螢幕(傳統電視)的三分一; 而體積亦只有大概十分一。 另外 PLASMA 的畫面大小更可以突破傳統電視的極限 可以達到 40 - 60 吋。

PLASMA 的畫面不單精準及完全不變形 更不會像傳統電視那樣 有畫面閃爍的問題。 亦由於 PLASMA 的發光方式有別於傳統電視 故不用擔心如長期暴露於螢幕前而使人體遭受輻射的侵害。 同時亦由於發光方式的不同 PLASMA 不會像傳統電視般因受磁場干擾而令畫面產生扭曲及變形。

由於 PLASMA 的螢幕會自行光 因此畫面中的各點可以擁有完全一致的亮度 而不會有像傳統電視般 中間較亮 但畫面四周較暗的情形。
作者: 青衣一號    時間: 2003-7-29 00:25:49

PLASMA Vs LCD
:roll:  :roll:  ops:  ops:  ops:
基於 PLASMA(等離子顯示器) 的螢幕會自行發光 故可謂沒有可視角度的問題 160度超廣可視角 令你無論在任何角度均能清楚觀看。 但 LCD (液晶顯示器) 卻仍存在可視角度的問題 一般約介於 90度 - 120度之間 若在可視角之外觀看 便會有看不到畫面或畫面質變差的問題出現。

另外 LCD 在播放動態影片時 會受到螢幕反應時間的限制 特別是在畫面變動較快的時候 畫面便會經常出現不連續或停滯的現像 而 PLASMA 則完全沒有這方面的問題。

況且 就技術和成本而言 LCD 還無法做到像 PLASMA 般的大畫面 故要享受超大畫面帶來的震撼 還是非 PLASMA 莫屬。
:em11:  :em11:  :em07:
作者: handsomekwok    時間: 2003-8-3 21:08:35

請問以上所講嘅係打电腦嘅LCD Mon定係賣成幾萬蚊嘅LCD 大电視因為我出去睇好似LCD 靚過 PLASMALCD 係SHARP (WXGA) LC-37HV4H
作者: Sharan    時間: 2003-8-6 11:23:52

都市日報7月28日開始連續5日有介紹LCD TV vs Palsma,不過應該係廣告多d :em12:
有興趣可到都市日報網址睇
http://www.metropoint.com/main.phtml?cid=3
作者: daniel_Q    時間: 2003-8-6 12:36:34

我都有睇過都巿日報 完全係廣告黎 信佢就死........
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2003-8-6 12:49:22     標題: Re: Plasma

[quote:36da67ca0d="options"]我估大部份業主都會用Plasma甚至投射 (因為單位設計関係)。
- Plasma如果每日開8個鐘左右,(我估大家都要返エ,應該用唔到8個鐘) , 加上
- 而Plasma價錢應該仲有得跌,但大家要留意保養期 (水貨我唔知啲condition),大部份大牌子都係有一年保養期,期中Samsung有兩年(我哋入伙嗰時唔知仲係咪),Samsung啲質素唔差,但價錢就拍得住Sony;
- 投射就要有暗嘅環境至有好効果,睇波真係一流,(我依傢用緊個隻Sharp,兩
喵~~
貓貓撐你!! 因為礙於個廳細o既關係買Plasma係幾好o既選擇。而一般 Plasma都有 60000小時壽命 用5-7年應該唔係問題 唔同LCD用2-3年就出事。貓貓公司o個部Plasma已經用左三年幾仲係日開夜開o個隻 依然一D事都冇 證明Plasma係非常襟。如果價錢跌到20000以下(指日可待) 各位真係要諗諗!!
作者: H and H    時間: 2003-8-6 13:18:22

20000以下應該係舊款wor 會唔會冇咁襟?
如果under 20000 仲有分期咁都可以考慮
作者: wicyh    時間: 2003-8-6 13:53:12

[quote:8f3a7136c0="H&H"]20000以下應該係舊款wor 會唔會冇咁襟?
如果under 20000 仲有分期咁都可以考慮[/quote]

如果冇20000以下呢? :mrgreen:
作者: Teresa and Fai    時間: 2003-8-6 13:54:09     標題: Re: Plasma

[quote:032b5b77a6="貓貓仔&貓貓女"][quote:032b5b77a6="options"]我估大部份業主都會用Plasma甚至投射 (因為單位設計関係)。
喵~~
貓貓撐你!! 因為礙於個廳細o既關係買Plasma係幾好o既選擇。而一般 Plasma都有 60000小時壽命 用5-7年應該唔係問題 唔同LCD用2-3年就出事。貓貓公司o個部Plasma已經用左三年幾仲係日開夜開o個隻 依然一D事都冇 證明Plasma係非常襟。如果價錢跌到20000以下(指日可待) 各位真係要諗諗!![/quote]

但係plasma個mon係咪一撞就壞o架????
作者: Sharan    時間: 2003-8-6 14:06:17     標題: Re: Plasma

[quote:fee1f2d5fa="貓貓仔&貓貓女"][quote:fee1f2d5fa="options"]我估大部份業主都會用Plasma甚至投射 (因為單位設計sT係)。
有小小心得可以同大家分享!!
- Plasma如果每日開8個鐘左右,(我估大家都要返,應該用唔到8個鐘) , 加上
   個Plasma冇病冇痛話,大約可以用到5至6年;
- 而Plasma價錢應該仲有得跌,但大家要留意保養期 (水貨我唔知condition),大部份大牌子都係有一年保養期,期中Samsung有兩年(我入伙時唔知仲係咪),Samsung質素唔差,但價錢就拍得住Sony;
- 過保養期可以續保,但保費都要成幾仟
- 投射就要有暗環境至有好果,睇波真係一流,(我依傢用緊個隻Sharp,兩
   年前買,八仟幾,打落牆度果都可以接受),可能周圍黑啦,好易會眼,同
喵~~
貓貓撐你!! 因為礙於個廳細o既關係買Plasma係幾好o既選擇。而一般 Plasma都有 60000小時壽命 用5-7年應該唔係問題 唔同LCD用2-3年就出事。貓貓公司o個部Plasma已經用左三年幾仲係日開夜開o個隻 依然一D事都冇 證明Plasma係非常襟。如果價錢跌到20000以下(指日可待) 各位真係要諗諗!![/quote]

又唔可以一概而論喎,因為我公司都有個plasma長開,但個個月都會壞喎 :em01:
作者: wicyh    時間: 2003-8-6 14:17:30

Sharan 通常壞d咩?
作者: Sharan    時間: 2003-8-6 14:24:42

藍加黃變綠又試過,有好多線閃閃又試過,層出不窮 :!: 總之成日都關了或成部抬走 :em07:

不過可能操勞過度"?:mrgreen:

我家姐都剛剛買了幾個月,入伙時我會睇佢用成點先決定 :wink:
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2003-8-7 14:07:13

喵~~ :em07:
講到o甘恐怖 搞到貓貓心都驚埋。不過唔緊要 因為貓貓都識得一隻白老鼠買o左 睇o下佢一年後咩環境 先決定買唔買。 :twisted:
至於價錢方面 ~20000 左右o既係D 32" 左右o既Sizeee(咪老Pan o個隻10000:1囉 有細Sizzzzze o架)。
作者: FireFire    時間: 2003-8-7 16:35:39

[quote:7b8028267b="貓貓仔&貓貓女"]喵~~ :em07:
講到o甘恐怖 搞到貓貓心都驚埋。不過唔緊要 因為貓貓都識得一隻白老鼠買o左 睇o下佢一年後咩環境 先決定買唔買。 :twisted:
至於價錢方面 ~20000 左右o既係D 32" 左右o既Sizeee(咪老Pan o個隻10000:1囉 有細Sizzzzze o架)。[/quote]
貓貓仔&貓貓女...我都諗住會買你個白老鼠朋友有乜野消息記住通知一聲.. :mrgreen:
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2003-8-11 12:00:16

喵~ :em03:
錯晒!錯晒! 柏金遜貓貓搞錯晒! 部32" Plasma 應該係Hatachi 光亮度係900cd/m2 係豐澤賣~28000 合理!! 另一超級心水 Samsung 42" PS42P3S 內置TV Tuner Resolution 852x480 光亮度係700cd/m2 對比度1200:1 嘩喵喵~~~太靚啦 但係唔該48000 唔使唔該。
作者: Solskjaer    時間: 2003-8-21 02:38:21     標題: Re: Plasma

[quote:aa9d94eae1="Sharan"][quote:aa9d94eae1="貓貓仔&貓貓女"][quote:aa9d94eae1="options"]我估大部份業主都會用Plasma甚至投射 (因為單位設計sT係)。
有小小心得可以同大家分享!!
- Plasma如果每日開8個鐘左右,(我估大家都要返,應該用唔到8個鐘) , 加上
   個Plasma冇病冇痛話,大約可以用到5至6年;
- 而Plasma價錢應該仲有得跌,但大家要留意保養期 (水貨我唔知condition),大部份大牌子都係有一年保養期,期中Samsung有兩年(我入伙時唔知仲係咪),Samsung質素唔差,但價錢就拍得住Sony;
- 過保養期可以續保,但保費都要成幾仟
- 投射就要有暗環境至有好果,睇波真係一流,(我依傢用緊個隻Sharp,兩
   年前買,八仟幾,打落牆度果都可以接受),可能周圍黑啦,好易會眼,同
喵~~

又唔可以一概而論喎,因為我公司都有個plasma長開,但個個月都會壞喎 :em01:[/quote]
你公司部機用左幾耐呀?
作者: Solskjaer    時間: 2003-8-21 02:41:58

我諗住買部好D既CRT咋! :cry:
作者: Kiliyan    時間: 2003-8-21 11:16:17

[quote:bfd303a29d="H&H"]我都係咁唸! 應該都係sony[/quote]
How abt Panasonic?
作者: Ray    時間: 2003-8-21 15:45:24

We should consider costs of maintenance and repair.

In my working company Palsma and LCD are employing; we found that Palsma ask repair frequently and high maintenance cost.

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2