藍澄灣業主社群

標題: 於RC用寬頻 [打印本頁]

作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-4-24 16:29:39     標題: 於RC用寬頻

終於用了RC寬頻,請看看檔案就知下載速度。
作者: diedsee    時間: 2004-4-24 16:30:50

It seems not bad.
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-4-24 16:33:13

[quote:957d5a9a0e="diedsee"]It seems not bad.[/quote]

Maybe due to only one user (me). :em12:
作者: 45B    時間: 2004-4-24 17:51:42

我唔明呀用RC寬頻?即是用和記電聯?唔洗裝架mei?點解咁快可以用?
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-4-24 18:14:16

[quote:e125a4ab82="45B"]我唔明呀用RC寬頻?即是用和記電聯?唔洗裝架mei?點解咁快可以用?[/quote]

插條LAN線就可以了。 :wink:
作者: Maggie Johny    時間: 2004-4-24 22:17:16

[quote:d273c79ee2="Jeffrey & Shirley"][quote:d273c79ee2="45B"]我唔明呀用RC寬頻?即是用和記電聯?唔洗裝架mei?點解咁快可以用?[/quote]

插條LAN線就可以了。 :wink:[/quote]

咦?係喎 broadband suppose 已經用得個lor 我上次攞左部notebook都唔記得試tim :shock: 傻仔左tim......
作者: FireFire    時間: 2004-4-24 22:28:18

算快喎...
希望第日保持到...
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-4-24 23:10:59

但如果第日全村d 人都用呢個service 時
應該好難快到喎~~~~
作者: Tomato    時間: 2004-4-24 23:38:16

ops: 乜野叫做Lan線呀??? ops:
係唔係類似電話線0既線呀?
插左之後 仲駛唔駛0係電腦入面set野0架?
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-4-25 00:32:38

[quote:4a7ca5088b="Tomato"]ops: 乜野叫做Lan線呀??? ops:
係唔係類似電話線0既線呀?
插左之後 仲駛唔駛0係電腦入面set野0架?[/quote]

:arrow:  Lan 線即是 Network 線。
:idea: 而且是一插 Network 線就可以上網,而無須做任何設定,好方便。
作者: cliff    時間: 2004-4-25 00:34:46

我個單位有三個Cat5的頭 係唔係可以同一時三部電腦一同上網呢 ? 定係同個一單位佢只係派一個IP ? 有冇人知道 ?
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-4-25 00:46:05

[quote:cf1aa04570="cliff"]我個單位有三個Cat5的頭 係唔係可以同一時三部電腦一同上網呢 ? 定係同個一單位佢只係派一個IP ? 有冇人知道 ?[/quote]

暫時只有細房位置可以上網,其他兩個未得。
作者: Wynne and Paul    時間: 2004-4-25 09:47:36

Is it a defect ???  Why only 細房位置 but not others ??
作者: cliff    時間: 2004-4-25 09:53:45

[quote:7764558c58="Jeffrey & Shirley"][quote:7764558c58="cliff"]我個單位有三個Cat5的頭 係唔係可以同一時三部電腦一同上網呢 ? 定係同個一單位佢只係派一個IP ? 有冇人知道 ?[/quote]

暫時只有細房位置可以上網,其他兩個未得。[/quote]

唔該Jef
作者: dick queenie    時間: 2004-4-25 10:12:59

哈哈...當日我都話架啦....
又冇人信.....
成人當我流....咁.....
作者: smallpotato    時間: 2004-4-25 11:32:02

Block 3 ping gateway 的 result...大家覺得如何?
Pinging 202.80.129.1 with 32 bytes of data:

Reply from 202.80.129.1: bytes=32 time=2ms TTL=2
Reply from 202.80.129.1: bytes=32 time=3ms TTL=2
Reply from 202.80.129.1: bytes=32 time=2ms TTL=2
Reply from 202.80.129.1: bytes=32 time=3ms TTL=2

Ping statistics for 202.80.129.1:
    Packets: Sent = 4 Received = 4 Lost = 0 (0
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 2ms Maximum = 3ms Average = 2ms
作者: Wynne and Paul    時間: 2004-4-25 12:03:29

Seems so good...
作者: stephenyeong    時間: 2004-4-25 17:13:19

現在用緊RC 的 HGC.

1. 不似用電聯 因為ping time幾快 在vpn下ping返公司只是8ms
2. ftp 好似有speed limit (要試真d 才肯定)
3. vpn 下 ftp 有 300KB/s
4. disable o左 ping
>5. 好似無set vlan scan 到其他電腦 大家要開firewall :shock:
修正 scan 左255 個ip 找不到其他電腦. 可能有vlan
作者: kenykl    時間: 2004-4-26 01:06:02

I tried video streaming today in RC with my notebook the speed is around 200k ( the other end equipped with 1000k up/down ). The speed is somehoe "okay"

I am in block 3 the ip is fixed or not? anyone know?
Besides the RJ 45 socket only work in the bedroom but 2 others in the living room is not working....anyone experience the same?
作者: smallpotato    時間: 2004-4-26 03:08:17

same as you
just work in the smallest bed room...
may be in testing phase...
作者: 2R    時間: 2004-4-26 17:28:24

[quote:e479e150a5="Jeffrey & Shirley"][quote:e479e150a5="cliff"]我個單位有三個Cat5的頭 係唔係可以同一時三部電腦一同上網呢 ? 定係同個一單位佢只係派一個IP ? 有冇人知道 ?[/quote]

係咪要去管理處到取form登記IP no.
作者: stephenyeong    時間: 2004-4-26 18:51:52

[quote:4c2a1cdb91="2R"][quote:4c2a1cdb91="Jeffrey & Shirley"][quote:4c2a1cdb91="cliff"]我個單位有三個Cat5的頭 係唔係可以同一時三部電腦一同上網呢 ? 定係同個一單位佢只係派一個IP ? 有冇人知道 ?[/quote]

係咪要去管理處到取form登記IP no.[/quote]

之前試過廳個 socket (兩個) 唔work 都以為要去管理處到登記.
Check返forum完來要細房的socket才work. 結果第二日再帶多次notebook 試.
一plug就work  
作者: Tako and Sukie    時間: 2004-4-26 19:31:19

點解得細房先用得其他房點算
作者: stephenyeong    時間: 2004-4-26 19:47:20

[quote:ab88a5c6a3="Tako & Sukie"]點解得細房先用得其他房點算[/quote]

其本上我覺得是design有問題.
10base-T 是行hub mode 但我拆o左期中一個面版發覺他們用bus 串連所有port...

即是屋內所有ethernet socket都用同一個source. (有時間影張相post上來)
所以其他socket是不會work的.

我的推測是
hgc -> 細房 -> 大房 (如果間o左房的話) -> 廳 -> 三房單位的主人房
所以只有細房work.

解決方法只有兩個 就是由細房開始把線再新造過.
1. 加一個hubs 到細房. 而大房 (如果間o左房的話)、廳 、三房單位的主人房 用三條線point-to-point 到房.
2. 在細房裝個wireless lan access point. 其他房用wireless.
作者: Mansion    時間: 2004-4-26 21:48:05

1. 請問我在高登見到的 Switch ( 1 to 4 ) 是否 = HUBs
2. wireless lan 幾錢 那隻牌子較好
作者: Tomato    時間: 2004-4-26 22:15:53

請問你地條lan線 裏面係兩條芯定四條芯呀??
作者: stephenyeong    時間: 2004-4-26 22:31:45

[quote:16d4ce10e8="Mansion"]
1. 請問我在高登見到的 Switch ( 1 to 4 ) 是否 = HUBs[/quote]
switch 好過 hub 好多 四五年前可能會因為hub平些而買hub 但現在已經很少公司出hub 全都是switch.

[quote:16d4ce10e8="Mansion"]
2. wireless lan 幾錢 那隻牌子較好[/quote]
wireless lan 如果用54Mbps 的 802.11g
價錢 $600 起
好的牌子有
Belkin
Linksys
Buffalo
作者: stephenyeong    時間: 2004-4-26 22:33:56

[quote:b918bfe43a="Tomato"]請問你地條lan線 裏面係兩條芯定四條芯呀??[/quote]

LAN 線是4芯 (2 pair)
一條4pair cat5 中 有兩pair來做電話 兩pair來傳ethernet
作者: Tomato    時間: 2004-4-27 10:51:20

唔怪得我試極都唔得 我用左兩芯呀!
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2004-4-27 11:53:09

[quote:e74ab17dd7="stephenyeong"][quote:e74ab17dd7="Tako & Sukie"]點解得細房先用得其他房點算[/quote]

其本上我覺得是design有問題.
10base-T 是行hub mode 但我拆o左期中一個面版發覺他們用bus 串連所有port...

即是屋內所有ethernet socket都用同一個source. (有時間影張相post上來)
所以其他socket是不會work的.

我的推測是
hgc -> 細房 -> 大房 (如果間o左房的話) -> 廳 -> 三房單位的主人房
所以只有細房work.

解決方法只有兩個 就是由細房開始把線再新造過.
1. 加一個hubs 到細房. 而大房 (如果間o左房的話)、廳 、三房單位的主人房 用三條線point-to-point 到房.
2. 在細房裝個wireless lan access point. 其他房用wireless.[/quote]
喵~

有冇真係試過淨係加隻hub 就可以羅到ip 如果係o既話 如果有人屋企有大量電腦o既話 當ip 派哂o既時候 其他人咪羅唔到ip 上唔到網o羅..... :?:
作者: smallpotato    時間: 2004-4-27 12:03:10

唔通一間屋得一個ip?
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-4-27 12:22:37

[quote:fa24714df5="smallpotato"]唔通一間屋得一個ip?[/quote]

就算係,亦好正常。

而且現在只得一個IP,亦可能是暫時性。日後入伙後,才想想吧! :?:

大不了,用分享寬頻的方法,全屋電腦就可以上網啦!而家我屋企三部腦都係咁上網啦! :wink: 應該日後都無問題o既!
作者: dick queenie    時間: 2004-4-27 12:28:54

見而家大家上到網.....
上網咁開心....
我都算做好安慰......(^^);

藍澄...你總算爭氣...... :em21:
作者: stephenyeong    時間: 2004-4-27 14:13:58

[quote:3e5f226c32="貓貓仔&貓貓女"]
有冇真係試過淨係加隻hub 就可以羅到ip 如果係o既話 如果有人屋企有大量電腦o既話 當ip 派哂o既時候 其他人咪羅唔到ip 上唔到網o羅..... :?:[/quote]

YES 所以HGC有些地方要user 用 PPPoE login 多一次 確保一個人只有一個ip.

多d 人入住之後可能調查一大家的ip 分佈 因為一個class c 只有254 個可用ip.
而一個tower 一定多過300戶 所以一定要分zone才能確保每戶都有得用.
再者 ethernet 只可以行100 米 以一層3米計算只可以用33層(未計入屋)

所以我念HGC會每25層分一個class C.
作者: BB    時間: 2004-4-27 14:31:22

我諗佢地唔會用cat 5 cable 而會用光纖線 因為長度問題.
加上光纖線質數比較好和穩定

不過其他class c唔只得254個ip 可以再細分subnet
作者: stephenyeong    時間: 2004-4-27 16:10:23

[quote:d7986a01f7="BB"]我諗佢地唔會用cat 5 cable 而會用光纖線 因為長度問題.
加上光纖線質數比較好和穩定

不過其他class c唔只得254個ip 可以再細分subnet[/quote]

tower 之間和hub之間一定會用fiber
通常HGC會用Cisco 或 大陸版子"華為"的switch 行vlan
分區switch之間用fiber.

1 個 class c 一定用 24bit 的mask (255.255.255.0)
http://www.webopedia.com/TERM/C/Class_C_network.html
如果要多個254個ip 就要多過一個class c subnet 加起來.
現在已很難找到class b 的address
作者: stephenyeong    時間: 2004-4-27 20:27:02

我終於拆開洒所有socket看過了.

電話和ethernet入線位的確在細房

電話是由 細房 -> 大房 -> 廳
ethernet from HGC -> 細房

ethernet 本來都是一樣 但可能他們發覺唔work. 結果甩返出來 (有用過痕跡).
即是ethernet from HGC -> 細房 -|Disconnected|-> 大房 -> 廳
作者: smallpotato    時間: 2004-4-28 10:22:35

如有錯誤請更正...用subnet唔係會小左ip用?
而家disconnect左 可唔可以改到咁樣...
細房->switch/router->屋內其他socket?(diy會唔會好難?)
如果唔係又要由頭拉過晒d線...好煩...
作者: stephenyeong    時間: 2004-4-28 10:41:34

[quote:a24bd26f40="smallpotato"]如有錯誤請更正...用subnet唔係會小左ip用?
而家disconnect左 可唔可以改到咁樣...
細房->switch/router->屋內其他socket?(diy會唔會好難?)
如果唔係又要由頭拉過晒d線...好煩...[/quote]

在細房位置是有兩pair線可用 已經拉到大房

所以:
兩房單位要拉多一條線
三房單位自然要兩條線.

加一條線應該不難. 加兩條最好重新拉過.
作者: smallpotato    時間: 2004-4-29 15:29:45

今日又返黎睇下間屋 又試下個 broadband啦
仲係得細房用到...但係廳個插座比人開左....唔知係裝修工人定係寬頻公司黎整野
subnet mask 係 255.255.255.128 咁即係有一座tower 要3個subnet先cover
如果用vlsm又唔同...
作者: stephenyeong    時間: 2004-4-29 15:36:30

[quote:80003a58cf="smallpotato"]今日又返黎睇下間屋 又試下個 broadband啦
仲係得細房用到...但係廳個插座比人開左....唔知係裝修工人定係寬頻公司黎整野
subnet mask 係 255.255.255.128 咁即係有一座tower 要3個subnet先cover
如果用vlsm又唔同...[/quote]

即是每戶可用ip = (128 IP * 3 subnet) / (40層 * 一層 8戶) = 1.2
VLAN ID 的 limit 是 4096 (design limit) 即是就算全個RC用一隻router 出街都 support.
作者: cliff    時間: 2004-4-29 15:44:25

[quote:8498a1da3b="stephenyeong"]我終於拆開洒所有socket看過了.

電話和ethernet入線位的確在細房

電話是由 細房 -> 大房 -> 廳
ethernet from HGC -> 細房

ethernet 本來都是一樣 但可能他們發覺唔work. 結果甩返出來 (有用過痕跡).
即是ethernet from HGC -> 細房 -|Disconnected|-> 大房 -> 廳[/quote]

唔該晒 stephenyeong  :em11:  十分清楚.

Ethernet 和電話是不同 用摶電話分機線的方法係唔work的. 我估我會拉多兩條線 一條去大房 一條去廳.

初步應該會係咁 :
Ethernet from HGC -> 細房
細房 ->  大房
細房 ->  廳
之後會係細房加個Router/Hub.
作者: stephenyeong    時間: 2004-4-29 15:48:29

我在27 April 2004 做的speed test

用hkultraline 的pccw speed test 做測試
http://forum.hkultraline.com/upload/pccw_sp_test.htm

一供測試了十次 (用CTRL+F5 去refresh 單位是 Kbit/second)

平均  8387 Kbit/s ( 1048 KByte/s)
最高  8821 kbit/s ( 1103 KByte/s)
作者: dick queenie    時間: 2004-4-29 16:41:29

[quote:edd2c14170="stephenyeong"]我在27 April 2004 做的speed test

用hkultraline 的pccw speed test 做測試
http://forum.hkultraline.com/upload/pccw_sp_test.htm

一供測試了十次 (用CTRL+F5 去refresh 單位是 Kbit/second)

平均  8387 Kbit/s ( 1048 KByte/s)
最高  8821 kbit/s ( 1103 KByte/s)[/quote]

咁講法...即是否代表平均1M定10M
另外...有必要自己拉線做NETWORK的需要嗎
家陣的WIRELESS不是很平嗎....又靚仔又方便
作者: manhk167    時間: 2004-4-29 16:51:58

...又容易被人hack.
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-4-29 16:55:07

[quote:9ed8183bc3="dick&queenie"][quote:9ed8183bc3="stephenyeong"]我在27 April 2004 做的speed test

最高  8821 kbit/s ( 1103 KByte/s)[/quote]

家陣的WIRELESS不是很平嗎....又靚仔又方便[/quote]

無錯是方便了。

但換轉了另一問題:secuity problem

如果用家不懂設定的話,其他人只要攞住部有wireless LAN o既 notebook 就可以入到你的 LAN,是非常危險。

而且家中機與機之間的傳輸速度,亦不及用Network線咁快,有得有失,自己決定吧!
作者: stephenyeong    時間: 2004-4-29 17:03:49

[quote:d8ef708024="dick&queenie"]
家陣的WIRELESS不是很平嗎....又靚仔又方便[/quote]

電信有關的速度通常以bit為單位 所以10M 寬頻是指 10Mbps.
但我地儲存檔案通常以Byte為單位 所以ftp/web browser 都以byte來顯示.

wireless 提供的速度都幾快 (基本有54Mbps).
但如果你屋內會有file sharing 54Mbps 又好似很慢.
因為現在LAN的基本速度有 100Mbps full duplex (100Mbps up + 100Mbps down) 而Wireless 只有54Mbps (half duplex 計埋collision 只有 30Mbps) ... 還未計已開始普及的 Gigabit Ethernet (1000Mbps)
作者: stephenyeong    時間: 2004-4-29 17:06:39

[quote:b9b78e4303="Jeffrey & Shirley"]如果用家不懂設定的話,其他人只要住部有wireless LAN o既 notebook 就可以入到你的 LAN,是非常危險。[/quote]

我部notebook 的wireless lan天線特強,可以scan到幾層樓  
作者: manhk167    時間: 2004-4-29 17:56:51

intel? 定係咩chipset?
作者: rstfung    時間: 2004-4-29 17:59:21

各位可否到以下網頁試 都幾準!

http://www.netfront.net/speedtest/testarea.htm

:em16:
作者: stephenyeong    時間: 2004-4-29 18:18:56

[quote:c9a6c1848a="rstfung"]各位可否到以下網頁試 都幾準!

http://www.netfront.net/speedtest/testarea.htm

:em16:[/quote]

今晚有機會試試.
我想都應該差不多,
因為在公司試過 (都是用HGC 10Mbps)
941.17 KBytes/sec
作者: Wynne and Paul    時間: 2004-4-29 18:33:28

seems the speed is quite good.  Hope it can maintain this speed....
作者: smallpotato    時間: 2004-4-29 19:18:06

唔該晒stephenyeong的測試...:em11:
但係會唔會因為得stephenyeong一個人試先咁快呢...8Mbps.. :em12:
如果bandwidth係share話...遲D入晒伙...唔知會變成點... :em05:
作者: stephenyeong    時間: 2004-4-29 19:46:34

[quote:dda50c4d35="smallpotato"]唔該晒stephenyeong的測試...:em11:
但係會唔會因為得stephenyeong一個人試先咁快呢...8Mbps.. :em12:
如果bandwidth係share話...遲D入晒伙...唔知會變成點... :em05:[/quote]

從 HGC 個web 公佈的資料 RC 的infrastructure 應該用fiber (光纖固定網絡)
不過bandwidth最後有幾多 就要視乎HGC 的 policy.

http://www.hgc.com.hk/eng/loc_int_network_popup.html
作者: wychan    時間: 2004-4-29 21:24:29

testing in rc right now! 450Kbyte /s ~ 6M
作者: diedsee    時間: 2004-4-29 21:26:23

[quote:9719bdfcce="wychan"]testing in rc right now! 450Kbyte /s ~ 6M[/quote]

嚮6M 頭or 尾??
作者: wychan    時間: 2004-4-29 21:26:28

test again. as fast as 800kbyte/s and 1100kbyte/s

very good!!
作者: dick queenie    時間: 2004-4-30 16:19:17

Andy.............& Me

*\\(^^)//* *\\(^^)//*
作者: qualcomm    時間: 2004-5-1 19:11:46

我間屋裝修中發覺所有Tel Socket都有一條UTP Cable但只有一間房接上!

你想在廳用的話又想用最高Speed方法是unplug房的那個然後將那UTP接上Switching Hub不用Tel Socket!

當然可跟顏色接回廳的上Tel Socket! 但不用最好!因為若你要用HKBN Netvigator便會有Disturb!
作者: Qoo    時間: 2004-5-1 19:21:15

我今日帶埋notebook去上網都好快呀 :em11: 是不是因為未有太多人同一時間用 :?:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2