藍澄灣業主社群

標題: 5.1 喇叭引線 [打印本頁]

作者: wychan    時間: 2004-4-24 00:26:14     標題: 5.1 喇叭引線

今日拆開喇叭線合,發現已經有了5.1   喇叭引線.... jeffery 放心啦 :em04:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-4-24 00:39:52     標題: Re: 5.1 喇叭引線

[quote:af90dcbf1f="wychan"]今日拆開喇叭線合,發現已經有了5.1   喇叭引線.... jeffery 放心啦 :em04:[/quote]

我會用方法試一下,可吾可以放入一條電視天線入去,看看可否解決不需造喉的問題。

另外,有無人已經係RC用電聯上緊網?
作者: wychan    時間: 2004-4-24 00:43:04     標題: Re: 5.1 喇叭引線

[quote:655af78820="Jeffrey & Shirley"]

另外,有無人已經係RC用電聯上緊網?[/quote]

試過但上唔到 :em06:
作者: kenykl    時間: 2004-4-24 10:33:25     標題: Re: 5.1 喇叭引線

[quote:3db35d364c="wychan"][quote:3db35d364c="Jeffrey & Shirley"]

試過但上唔到 :em06:[/quote]

How to get the modem from BMO?
作者: 2R    時間: 2004-4-24 10:38:15     標題: Re: 5.1 喇叭引線

[quote:b3be5edac0="wychan"][quote:b3be5edac0="Jeffrey & Shirley"]

試過但上唔到 :em06:[/quote]

係未得0架因為我問過管理處佢地話maybe 5月到喎 .
作者: dick queenie    時間: 2004-4-24 10:53:23

before "May"....
no modem...
direct from socket
作者: hales    時間: 2004-4-24 14:10:59     標題: Re: 5.1 喇叭引線

[quote:7d2b25e24f="Jeffrey & Shirley"][quote:7d2b25e24f="wychan"]今日拆開喇叭線合,發現已經有了5.1   喇叭引線.... jeffery 放心啦 :em04:[/quote]

我會用方法試一下,可吾可以放入一條電視天線入去,看看可否解決不需造喉的問題。

你係咪打算由"高高在上"果個tv socket 旁邊既speaker 位
放條線放到去個廳近地台果個speaker 呢?
係既話係呢99%可行的剩下果1%就係個高位果個speaker socket位
既入牆掣箱可能通唔到過去tv位果個入牆掣箱..
即係話...如果唔怕有少少醜樣既話呢 可以拆開個tv位個wall plate
然後甩左o的線佢 再買個3吋掣蓋(即係個樣同speaker個cover一樣果個)
然後個新買呢個cover就用你常用既方法夾爆少少條邊另條tv cable可以穿出黎
跟住甩左果條tv線就打個G6頭 再買粒 I-Joint 然後你買條tv cable線
由地面位果個speaker掣箱穿過去高位果個掣箱同樣地高位個掣cover又要
夾爆個邊申條新穿既tv線出黎再cut好個長度又再打個G6頭
再將兩個G6頭用I-joint駁堆一齊塞返入去個tv掣箱內蓋好新買果個掣cover
然後搞掂...一半...
地位果part你就可以將本來拆左出黎果個tv wall plate駁返佢釘埋落個
掣箱就搞掂哂了.
但係房果個高位就會有少少明線囉....
期間你可能會面對既問題就係 穿唔到條線....因為本來兩個speaker掣箱之間
既喉做喉果個師傅未必真係做好條喉先穿線的...如果係咁既話條喉可能已經
band到好死jam住左條線就有機會穿唔到線上去 又另外因為本身條喉就有線了
再加線上去就會好難穿...可以既話你就最好將條speaker線拉哂出黎然後夾堆
條tv線一齊再穿一次...如果穿唔係幾到你可以去買o的滑石粉來穿線用
但有一樣野就唔少得...就係穿線帶...
如果你真係要整既話G6頭同I-joint應該唔難買阿..條線都唔係問題
不過你有冇打G6頭果把鉗?? 如果你冇打G6TV線頭果把鉗你講講..
如果行開行埋我可以幫你打....如果你買把鉗就唔好喇...幾舊水一把鉗用一次..
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-4-24 15:25:17

Dear All

I'm using Broadband in RC now.

Reagrds
Jeffrey & Shirley
作者: diedsee    時間: 2004-4-24 16:29:16

[quote:336a04dd12="Jeffrey & Shirley"]Dear All

I'm using Broadband in RC now.

Reagrds
Jeffrey & Shirley[/quote]

Really? Which brand's broadband??
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-4-24 16:31:25

[quote:23a0ccfe2b="diedsee"][quote:23a0ccfe2b="Jeffrey & Shirley"]Dear All

Reagrds
Jeffrey & Shirley[/quote]

Really? Which brand's broadband??[/quote]

Free of charge - Hutchison
作者: piglet    時間: 2004-4-27 10:46:24

請問條紅繩就係引線嗎??

要點樣先可以引到架??
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-4-27 12:04:31

[quote:f179039602="piglet"]請問條紅繩就係引線嗎??

要點樣先可以引到架??[/quote]

以上圖為例紅線是引線,但是我家中的是白色的(但斷了)有空的話,自行 check check 啦。

而且方向亦有不同,有些是向上發展,而有些是向下的。 :idea:
作者: Oscar_ho    時間: 2004-6-21 11:13:45

我今天將5.1喇叭線的蓋打開 發現引線仍在 但想拉引線出來 但用九牛二虎之力 仍然不可以拉出 請問為何及解決方法 多謝
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-6-21 11:45:16

[quote:000aa97cd9="Oscar_ho"]我今天將5.1喇叭線的蓋打開 發現引線仍在 但想拉引線出來 但用九牛二虎之力 仍然不可以拉出 請問為何及解決方法 多謝[/quote]

add to defect list.
作者: Jess and Burns    時間: 2004-6-21 14:04:00

我地之前都係咁E 傾過.

http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=2876&highlight=
作者: RamblerVillager    時間: 2004-6-21 14:17:39     標題: Re: 5.1 喇叭引線

[quote:2228ed12a7="Jeffrey & Shirley"]另外,有無人已經係RC用電聯上緊網?[/quote]

RC上網快過Netvigator 因為冇人爭.
作者: ttchan    時間: 2004-6-28 23:28:07

有冇人已裝喇叭綠要幾長才夠 h室另外引入喇叭綠難唔難
作者: ttchan    時間: 2004-6-29 11:26:59

[quote:99d5f502bb="ttchan"]有冇人已裝喇叭綠要幾長才夠 h室另外引入喇叭綠難唔難[/quote]

nobody replies :em01:  :em01:
作者: yautin1    時間: 2004-6-29 11:35:34

[quote="ttchan"][quote:e676f845fb="ttchan"]有冇人已裝喇叭綠要幾長才夠 h室另外引入喇叭綠難唔難[/quote]

呢個問題我都好想知呀!  :?
作者: kyu    時間: 2004-6-29 12:17:01

各位鄰居

如果想知實制長度 先用一條新引線連接已有引線 後拉出舊有引線及同時張新引線引進導管中 之後便可計算實制長度 但導管內徑為20mm 不要用太粗喇叭線 會穿不下.
作者: matthewlee    時間: 2004-6-29 14:27:18

[quote:3a3d4900c2="ttchan"][quote:3a3d4900c2="ttchan"]有冇人已裝喇叭綠要幾長才夠 h室另外引入喇叭綠難唔難[/quote]

nobody replies :em01:  :em01:[/quote]

我是F 室的 喇叭線視乎您的"喉" 怎樣"走" 我自己就建了新牆 由廳到"大房" 是踉"原裝的暗喉 再接到新牆的暗喉 師傅叫我買140尺 用餘20尺左右 (我是5.1- 只是2 個置用這種線) 用量視乎您怎樣"走線" 我當然是"兜大圈"
作者: KS    時間: 2004-6-29 21:04:57

[quote:8c925f87cf="matthewlee"][quote:8c925f87cf="ttchan"][quote:8c925f87cf="ttchan"]有冇人已裝喇叭綠要幾長才夠 h室另外引入喇叭綠難唔難[/quote]

nobody replies :em01:  :em01:[/quote]

我是F 室的 喇叭線視乎您的"喉" 怎樣"走" 我自己就建了新牆 由廳到"大房" 是踉"原裝的暗喉 再接到新牆的暗喉 師傅叫我買140尺 用餘20尺左右 (我是5.1- 只是2 個置用這種線) 用量視乎您怎樣"走線" 我當然是"兜大圈"[/quote]

我係B室的因為我師傅幫我攪只知道佢入暗喉係新建的牆放過去對面牆.....
D線幾長我就唔多清楚不過可以問下佢因為佢幫我買埋線....  
KS
作者: Hello Kitty    時間: 2004-6-30 11:10:34

我係E室 用60尺左右.
作者: SEVEN    時間: 2004-10-31 22:54:00

屋企條喇叭線 點用 ??
作者: POON    時間: 2004-10-31 23:07:15

係呀 ! 我都想問好耐 ?
作者: Hello Kitty    時間: 2004-11-1 11:14:50

It's only rough-in in other words there is no wire inside it but you can buy wire and pass through the pre-set outlets (the wire will be inside the wall/floor) which located on the wall near TV outlets and the opposite wall.

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2