藍澄灣業主社群

標題: 陽光到屋! [打印本頁]

作者: Solskjaer    時間: 2003-7-27 01:42:12     標題: 陽光到屋!

:em02:   今天經過青葵公路再發現到早上陽光可以照到各座A及H單位由於太遠關係只可以大約估計可以照到17樓附近H單位可以再低D都有陽光而當時係早上10點即係話內園單位可以有4至5小時享受到陽光呀.
作者: FireFire    時間: 2003-7-27 01:43:34

真係....好野..... :
我係H座..
作者: Agnes Henry    時間: 2003-7-27 01:58:29

咁即係個d不見天日的謠傳不攻自破啦.....

我今日好嬲呀...我竟然收到我朋友forward一週刊個篇藍澄灣俾我呀....即係乜野意思o者...吨S冇買到藍澄灣...仲乜週街forward俾人喎....卲end出黎個address list長到呢...真係想星妠X巴....>.<
作者: FireFire    時間: 2003-7-27 02:01:41

[quote:c62da75d5b="Agnes&Henry"]咁即係個d不見天日的謠傳不攻自破啦.....

我今日好嬲呀...我竟然收到我朋友forward一週刊個篇藍澄灣俾我呀....即係乜野意思o者...吨S冇買到藍澄灣...仲乜週街forward俾人喎....卲end出黎個address list長到呢...真係想星妠X巴....>.<[/quote]
Agnes&Henry 唔好理D無謂人... :em16:
有我地支持你... :mrgreen:
作者: Solskjaer    時間: 2003-7-27 02:09:19

[quote:f252abd86a="Agnes&Henry"]咁即係個d不見天日的謠傳不攻自破啦.....

我今日好嬲呀...我竟然收到我朋友forward一週刊個篇藍澄灣俾我呀....即係乜野意思o者...吨S冇買到藍澄灣...仲乜週街forward俾人喎....卲end出黎個address list長到呢...真係想星妠X巴....>.<[/quote]
:em02: 一週刊呀!肥佬都唔妥姓李架啦.編報導我只會信一半不過泳池可能真係無陽光Wor.除左正午.而在我立場最緊要我間屋有陽光就得. :em02:
作者: hales    時間: 2003-7-27 02:17:37

放心喎~
個泳池既沙灘位向正東北 應該一早到下午都會有陽光既..
而35座一間有好大個空位又係西斜位 所以個泳池應該全日都有陽光照到
不過只係不同的時間照到不同的地方...哈~
個泳池咁長冇理由完全照唔到咁勁既~~@@
作者: FireFire    時間: 2003-7-27 02:18:41

[quote:0d218d8786="Solskjaer"][quote:0d218d8786="Agnes&Henry"]咁即係個d不見天日的謠傳不攻自破啦.....

:em02: 一週刊呀!肥佬都唔妥姓李架啦.編報導我只會信一半不過泳池可能真係無陽光Wor.除左正午.而在我立場最緊要我間屋有陽光就得. :em02:[/quote]
會唔會1100-1300D陽光會照倒落泳池.. :?
作者: saga    時間: 2003-7-27 04:14:22

[quote:91692ef0ba="Agnes&Henry"]咁即係個d不見天日的謠傳不攻自破啦.....

d人係咁無聊
我都係好無聊
:
作者: Sharan    時間: 2003-7-27 10:14:29

[quote:d7d453e395="Solskjaer"][quote:d7d453e395="Agnes&Henry"]咁即係個d不見天日的謠傳不攻自破啦.....

:em02: 一週刊呀!肥佬都唔妥姓李架啦.編報導我只會信一半不過泳池可能真係無陽光Wor.除左正午.而在我立場最緊要我間屋有陽光就得. :em02:[/quote]

放心喎,一週刊有一期都"淺"踏Yoho Town 嚟 :wink:
呇P個個都唔妥o架喇 :mrgreen:
作者: dracula    時間: 2003-7-27 13:22:23

[quote:69d334f587="Sharan"][quote:69d334f587="Solskjaer"][quote:69d334f587="Agnes&Henry"]咁即係個d不見天日的謠傳不攻自破啦.....

放心喎,一週刊有一期都"淺"踏Yoho Town 嚟 :wink:
呇P個個都唔妥o架喇 :mrgreen:[/quote]

肥老黎 d 報紙同周刊一樣都係"垃圾"
作者: options    時間: 2003-7-27 13:55:19     標題: That is human being - Never Mind

人就係咁樣架嘞!!
我未買之前都覺得RC唔係咁好架,但依傢就算幾多人話坉爣o,我都覺得RC係最好嘅!!
嗰日造完櫃落番去示範單位,我望住個模型唔想走zw呀,真係睇吓都開心呀!!
我改樓嗰時揾DV錄底每一個程序zw呀!
祝各大業主開開心心。
作者: Agnes Henry    時間: 2003-7-27 14:22:16

[quote:c963f6e227="saga"][quote:c963f6e227="Agnes&Henry"]咁即係個d不見天日的謠傳不攻自破啦.....

d人係咁無聊
我都係好無聊
:[/quote]

..........................即係你都有份forward啦...... :em05:  :em05:
作者: wicyh    時間: 2003-7-27 14:23:25

邊期一週刊
作者: Agnes Henry    時間: 2003-7-27 14:27:16

o下? 你唔知咩? 妐僉髒慱W不宜長住麻....真係好鬼老土..... 早幾期嫁咋....
作者: wicyh    時間: 2003-7-27 14:36:25

哦...........o個期........
作者: dick queenie    時間: 2003-7-27 14:42:48

頂,有時真係好勞氣,....
呇a唔底得"隉A呇a冇錢買樓,講真呇a找這些資料又點,幫到些什麼。
,又唔係出自好心,底呇a住死一世公屋,同些流浪狗一齊,每天小強愛呇h一些。
邊期都好啦,而家穢A大家都比人搵笨仔。so what
起馬我覺得,長和起樓卅幾年,又有邊期要攪到有人
上街示威呢,我真係冇聽過。
相反好唔好,唔係人講架,而係自己去感受,大家恩緣際會認識,只是上天的安排。
到那刻大家踏入藍澄灣的第一步,咱們四目交投,肝膽相照是何期興奮莫名呢。
咁大個人,來得安去也捨意,大家要為藍澄灣負責任的。
(不要怪我的勞氣)
作者: wicyh    時間: 2003-7-27 14:44:53

好感動  :em06:  :em06:  :em06:
作者: dracula    時間: 2003-7-27 14:46:56

[quote:1aa38767ea="dick&queenie"]頂.........................(不要怪我的勞氣)[/quote]

:  你真係好勞氣呢~~  :

我請你飲杯茶食個包啦~~  :
作者: Agnes Henry    時間: 2003-7-27 14:53:11

作者: Agnes Henry    時間: 2003-7-27 14:54:25

作者: Agnes Henry    時間: 2003-7-27 14:55:22

哈 我個衰朋友真係住係公屋...抵呇P些流浪狗一齊,每天小強愛呇h一些.... :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:
作者: hales    時間: 2003-7-27 14:56:20

[quote:a61a7eddc3="dracula"][quote:a61a7eddc3="dick&queenie"]頂.........................(不要怪我的勞氣)[/quote]

:  你真係好勞氣呢~~  :

我請你飲杯茶食個包啦~~  :[/quote]
廿四味侍候......
作者: H and H    時間: 2003-7-27 14:59:34

[quote:a51ff9ab74="dick&queenie"]頂,有時真係好勞氣,....
呇a唔底得"隉A呇a冇錢買樓,講真呇a找這些資料又點,幫到些什麼。
,又唔係出自好心,底呇a住死一世公屋,同些流浪狗一齊,每天小強愛呇h一些。
相反好唔好,唔係人講架,而係自己去感受,大家恩緣際會認識,只是上天的安排。
到那刻大家踏入藍澄灣的第一步,咱們四目交投,肝膽相照是何期興奮莫名呢。
(不要怪我的勞氣)[/quote]
正 :!: 我撐你 :wink:
作者: saga    時間: 2003-7-27 19:20:52

[quote:d7b92d8f95="Agnes&Henry"]
..........................即係你都有份forward啦...... :em05:  :em05:[/quote]

我無呀  :cry:

我保留追究你老屈既權利  :em05:

(just kidding XDDD)
作者: saga    時間: 2003-7-27 19:23:34

[quote:fb18fa6b9c="dick&queenie"]頂,有時真係好勞氣,....
(不要怪我的勞氣)[/quote]

唔好咁勞氣 ~~
叫 queenie 呵返呵返 ~~  :wink:
作者: bunnud    時間: 2003-7-27 23:24:13

唔駛咁激動我寧願多D人爆料俾我知好過盲中中乜都唔知.謠言止於智者是真是假就要靠自己分喇
作者: Crystal    時間: 2003-7-28 13:40:29

我早一個月前都收到email 係咁話藍澄灣點唔好唔好 但我都冇埋到纙.
係呢 大家知唔知6座C庢會唔會有陽光照到架??
作者: Ricky Gloria    時間: 2003-7-28 13:52:19

[quote:7f7237a233="Crystal"]我早一個月前都收到email 係咁話藍澄灣點唔好唔好 但我都冇埋到纙.
係呢 大家知唔知6座C庢會唔會有陽光照到架??[/quote]

唔爭在 問下大家知唔知 6座B 又有冇得照呢?
(我都有睇過一週刊 我仲 keep 起妦K 咪睇下到時係咪咁正囉~ :?: )
作者: H and H    時間: 2003-7-28 13:53:53

應該有架 尤其是 tower 6
作者: Crystal    時間: 2003-7-28 13:56:21

好野 ^_^
作者: Sharan    時間: 2003-7-28 14:08:31

[quote:626051b62e="H&H"]應該有架 尤其是 tower 6[/quote]

未必喎,因為b、c都向內園,但座座c單位一定有,不過係西斜時分喎
作者: FireFire    時間: 2003-7-28 14:12:21

[quote:3e6efd2220="Sharan"][quote:3e6efd2220="H&H"]應該有架 尤其是 tower 6[/quote]

未必喎,因為b、c都向內園,但座座c單位一定有,不過係西斜時分喎 [/quote]
呀..咁都叫有陽光.. :roll:
作者: Crystal    時間: 2003-7-28 14:47:28

噢......
作者: FanStar    時間: 2003-7-28 17:35:45

睇番個  Site Plan 我覺得以下低層單位,都應該會有陽光入屋:

第 1 座 C D E F G H 單位
第 2 座 C D E F G H 單位
第 3 座 C D E F G H 單位
第 5 座 C D E F G H 單位
第 6 座 A C D E F G H 單位
作者: hales    時間: 2003-7-28 18:40:32

6b旁邊個窗應該冇問題
c室可能冇咁多陽光入到屋 不過下午時份西邊都可能有少少陽光由旁邊個窗入屋
作者: kingi    時間: 2003-7-29 02:22:02

我估都唔係咁大問題掛香港咁多地方都係咁...
作者: Solskjaer    時間: 2003-7-29 11:31:34

[quote:914b51cc8e="Ricky&Gloria"][quote:914b51cc8e="Crystal"]我早一個月前都收到email 係咁話藍澄灣點唔好唔好 但我都冇埋到纙.
係呢 大家知唔知6座C庢會唔會有陽光照到架??[/quote]

唔爭在 問下大家知唔知 6座B 又有冇得照呢?
(我都有睇過一週刊 我仲 keep 起妦K 咪睇下到時係咪咁正囉~ :?: )[/quote]
:em02:  :em02: 我只係望到A/H單位照估計都應該照到因座樓打斜起不用擔心我相信會照到既. :mrgreen:  :mrgreen:
作者: dracula    時間: 2003-7-29 11:53:53

題外話:

有關陽光照唔照到呢個題目 令我想起form 1 時的一件事~

話說有天我和 2個同學仔在機舖打機 突然有個身型比我們高大的男仔走近 問我其中一位同學.... "邊個照?" .... 我同學答道 "太陽照".....然後我同學就被拉出機舖.......結果... 由於我和另外一位同學尚處於初發育時期 身型上有所不及 與他硬碰並不是辦法 最後只有由內心祝福 和精神上支持我呢位被"太陽照"到的同學

題內話:

我唔係咁鍾意屋企比太陽照入屋 夏天會好熱~
作者: hales    時間: 2003-7-29 12:04:27

由風水角度來睇....長期冇陽光入屋陰氣好重.......=.=

由衛生角度來睇....有陽光入屋間屋o的野冇咁易發霉.....曬過o的衫都香o的.........=.=
作者: dracula    時間: 2003-7-29 12:06:30

[quote:a6e27a00c8="hales"]由風水角度來睇....長期冇陽光入屋陰氣好重.......=.=

由衛生角度來睇....有陽光入屋間屋o的野冇咁易發霉.....曬過o的衫都香o的.........=.=[/quote]

你有你o既道理~ :wink:
作者: wicyh    時間: 2003-7-29 12:07:20

[quote:e60de3180c="hales"]由風水角度來睇....長期冇陽光入屋陰氣好重.......=.=

由衛生角度來睇....有陽光入屋間屋o的野冇咁易發霉.....曬過o的衫都香o的.........=.=[/quote]

YES  :em11:
作者: dracula    時間: 2003-7-29 12:09:16

不過曬過o既毛巾要洗乾淨先可以洗面喎~ 如果唔係對皮膚唔好 仲會有皮膚病~
作者: FireFire    時間: 2003-7-29 12:52:04

[quote:6f2ad859ef="dracula"]題外話:

有關陽光照唔照到呢個題目 令我想起form 1 時的一件事~

話說有天我和 2個同學仔在機舖打機 突然有個身型比我們高大的男仔走近 問我其中一位同學.... "邊個照?" .... 我同學答道 "太陽照".....然後我同學就被拉出機舖.......結果... 由於我和另外一位同學尚處於初發育時期 身型上有所不及 與他硬碰並不是辦法 最後只有由內心祝福 和精神上支持我呢位被"太陽照"到的同學

題內話:

我唔係咁鍾意屋企比太陽照入屋 夏天會好熱~[/quote]
:em05: ...... 咁最後你果個被"太陽照"o既同學點呀...?
作者: dick queenie    時間: 2003-7-29 14:49:01

其實陽光好重要, hales講得好對,一個屋沒有陽光,好"野"鬼的
作者: dracula    時間: 2003-7-30 01:59:01

[quote:0faa3206fb="Mr. & Mrs. FireFire"] :em05: ...... 咁最後你果個被"太陽照"o既同學點呀...?[/quote]

............被丙 lor... :em20:
作者: FireFire    時間: 2003-7-30 03:23:23

[quote:f15c7b6a34="dick&queenie"]其實陽光好重要, hales講得好對,一個屋沒有陽光,好"野"鬼的[/quote]
唔好講到咁恐怖啦.. :em07:
作者: angel    時間: 2003-7-31 21:44:00

hello!! 我係新加入的,我買咗Tower 5Flat B 其實我都好擔心間屋會好’黑’,真係好擔心呀 !! :?:
作者: wychan    時間: 2003-7-31 21:46:49

[quote:8484e5a0ea="angel"]hello!! 我係新加入的,我買咗Tower 5Flat B 其實我都好擔心間屋會好’黑’,真係好擔心呀 !! :?:[/quote]

買了都沒有得擔心了。take it easy 啦!祝大家好運可以比想像中光些。
作者: wicyh    時間: 2003-7-31 21:48:08

Tower 5Flat B 應該唔黑
作者: LJJ    時間: 2003-8-1 21:31:03

[quote:f7f04f6c98="wicyh"]Tower 5Flat B 應該唔黑[/quote]

冇錯 應該唔會好黑
作者: wychan    時間: 2003-8-1 21:33:19

[quote:f7fb4d1fa5="LJJ"][quote:f7fb4d1fa5="wicyh"]Tower 5Flat B 應該唔黑[/quote]

冇錯 應該唔會好黑[/quote]

都要視乎你是機多樓
作者: Teresa and Fai    時間: 2003-8-2 20:45:42     標題: 陽光入屋

其實我係往係青衣係葵涌返工所以每日我大約8點45-50分度會經過我地未來DREAM HOUSE.........係個段時間A H 低層單位係比對面間酒店個影擋往(包括埋我自己個單位)不過我覺得都唔係好大問題..........我諗大家都好似我地咁......個段時間要返工..........仲有亞媽話間屋成日比陽光晒住D家俬好快殘.........而且我相信總會有段時間間屋係有陽光射入的.................總之往得開心就夠了!!!!!
作者: irisku    時間: 2003-8-2 22:15:05     標題: Re: 陽光入屋

[quote:bddf7e3b87="Teresa&Fai"]其實我係往係青衣係葵涌返工所以每日我大約8點45-50分度會經過我地未來DREAM HOUSE.........係個段時間A H 低層單位係比對面間酒店個影擋往(包括埋我自己個單位)不過我覺得都唔係好大問題..........我諗大家都好似我地咁......個段時間要返工..........仲有亞媽話間屋成日比陽光晒住D家俬好快殘.........而且我相信總會有段時間間屋係有陽光射入的.................總之往得開心就夠了!!!!![/quote]

贊同~~贊同~~只要大家住得開心就足夠啦~~ :em11:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2