藍澄灣業主社群

標題: 救命!樓上滲水落嚟呀! [打印本頁]

作者: Cora Kwong    時間: 2004-4-22 21:49:11     標題: 救命!樓上滲水落嚟呀!

各位鄰居你地唔駛驚唔係真喺樓上咁快滲水落嚟喺就你要都得啦! 我只係認真誇張咁提醒大家一定一定要留意呢個問題否則你樓下一年半載就一定大嗌 ''救命! 樓上滲水落嚟呀! ''因為我今日碰啱一位好鄰居許太(一座嘅) 喺呢喥又再多謝佢地两公婆好nice 佢地約咗詹生驗樓 比我地偷師 詹生話好多單位浴缸邊嘅瓷磚有好多細隙會滲水落浴缸底 日久就會滲水落樓下嘅厠所喥 咁樓下就惨啦! 我亦都四處八同埋嗱嗱聲即刻番屋企再check清楚 果然發現好多細孔及細隙  :em07:  所謂己所不欲 我相信層樓喺大家都好珍貴嘅資產 所以我地都要為樓下着想 要佢地 :em20: 一定要補番哂所有會滲水嘅小孔及細隙啦 :em02:
作者: Tomato    時間: 2004-4-22 21:57:30

你個topic嚇死我喇!!!
唔該晒你的提點 等我記得要check check先!
作者: Cora Kwong    時間: 2004-4-22 22:06:40

[quote:b98d7222db="Tomato"]你個topic嚇死我喇!!!
唔該晒你的提點 等我記得要check check先![/quote]
Sorry report the terrible truth and fact. :em14:

it is so simple checking procedure but it can save you many trouble at all. :em03:
作者: Arbee    時間: 2004-4-23 00:00:41

果然有"計" 起碼我都入黎睇睇 thank you very much !!
作者: hales    時間: 2004-4-23 14:21:10     標題: Re: 救命!樓上滲水落嚟呀!

[quote:9ea1b771f6="VIC&CORA"]各位鄰居你地唔駛驚唔係真喺樓上咁快滲水落嚟喺就你要都得啦! 我只係認真誇張咁提醒大家一定一定要留意呢個問題否則你樓下一年半載就一定大嗌 ''救命! 樓上滲水落嚟呀! ''因為我今日碰啱一位好鄰居許太(一座嘅) 喺呢喥又再多謝佢地两公婆好nice 佢地約咗詹生驗樓 比我地偷師 詹生話好多單位浴缸邊嘅瓷磚有好多細隙會滲水落浴缸底 日久就會滲水落樓下嘅厠所喥 咁樓下就惨啦! 我亦都四處八同埋嗱嗱聲即刻番屋企再check清楚 果然發現好多細孔及細隙  :em07:  所謂己所不欲 我相信層樓喺大家都好珍貴嘅資產 所以我地都要為樓下着想 要佢地 :em20: 一定要補番哂所有會滲水嘅小孔及細隙啦 :em02:[/quote]

其實我一直都好懷疑呢個問題.....
浴缸邊同地台之間既膠如果真係打得唔夠好
事實上又真係會滲水到浴缸底的..沒錯
但係咪會滲到去樓下咖??真係好懷疑喎.....
因為廁所既地台同牆身 在磚既背後/底下是英泥+沙(大家應該都知道的..)
再底後是會有防水層咖喎.....
如果發展商偷工減料唔整防水層的話 就算個浴缸邊o的膠打到幾靚都無用
地台磚之間也會滲水的..而且濕氣也會透過牆身滲到廁所牆既背面
令廁所牆既另一邊地台發霉細身也會發霉的...

而且地台滲唔滲水呢o的問題在收樓期間跟本就唔會發生....
一定要住落左先會發現有冇滲水咖...

題外話...
我同bikbark都商討左好耐要唔要搵人驗樓
最後決定唔搵了因為驗黎都無意思...一來我自己牆同地都會整過.
所以空心牆空心地唔關我事...~"~
二來是法律責任的問題...俾左錢人地驗樓..驗唔出既地方日後發生
問題既話驗樓既人又無法律責任...
即係個單位無事就無事囉...無事既話唔駛搵人驗了
如果個單位有事有事又係要自己俾錢整又唔會有人賠俾你...咁驗黎做乜?~"~
就算驗到廚廁地台靚靚唔會滲水咁樓上呢...~"~樓上滲咪一樣身癢..~"~
如果爆渠呢?? 驗樓既人暗渠又唔驗(定係驗唔到?) 爆渠又係身癢咖喎...
實話實說唔怕得罪講.......我覺得很多時出現不能預計既defeat只是萬中無一
既case...有關人仕可能會誇大個情況講到好多人都係咁...嚇到大家
都搵佢驗.. :em05: 實情而家咁多收左樓既業主有冇出現過唔整就會好嚴
重既defeat呢?
作者: A and W    時間: 2004-4-24 08:42:48

早知買藍澄天啦............ em06:
作者: eldmak    時間: 2004-4-24 10:48:17

[quote:2a689939b3="A&W"]早知買藍澄天啦............ em06:[/quote]

水從天上來更多更大添死未! :em20:
作者: 2R    時間: 2004-4-24 12:45:56     標題: Re: 救命!樓上滲水落嚟呀!

[quote:6f3cc6e8dd="hales"][quote:6f3cc6e8dd="VIC&CORA"]各位鄰居你地唔駛驚唔係真喺樓上咁快滲水落嚟喺就你要都得啦! 我只係認真誇張咁提醒大家一定一定要留意呢個問題否則你樓下一年半載就一定大嗌 ''救命! 樓上滲水落嚟呀! ''因為我今日碰啱一位好鄰居許太(一座嘅) 喺呢喥又再多謝佢地两公婆好nice 佢地約咗詹生驗樓 比我地偷師 詹生話好多單位浴缸邊嘅瓷磚有好多細隙會滲水落浴缸底 日久就會滲水落樓下嘅厠所喥 咁樓下就惨啦! 我亦都四處八同埋嗱嗱聲即刻番屋企再check清楚 果然發現好多細孔及細隙  :em07:  所謂己所不欲 我相信層樓喺大家都好珍貴嘅資產 所以我地都要為樓下着想 要佢地 :em20: 一定要補番哂所有會滲水嘅小孔及細隙啦 :em02:[/quote]

其實我一直都好懷疑呢個問題.....
浴缸邊同地台之間既膠如果真係打得唔夠好
事實上又真係會滲水到浴缸底的..沒錯
但係咪會滲到去樓下咖??真係好懷疑喎.....
因為廁所既地台同牆身 在磚既背後/底下是英泥+沙(大家應該都知道的..)
再底後是會有防水層咖喎.....
如果發展商偷工減料唔整防水層的話 就算個浴缸邊o的膠打到幾靚都無用
地台磚之間也會滲水的..而且濕氣也會透過牆身滲到廁所牆既背面
令廁所牆既另一邊地台發霉細身也會發霉的...

而且地台滲唔滲水呢o的問題在收樓期間跟本就唔會發生....
一定要住落左先會發現有冇滲水咖...

題外話...
我同bikbark都商討左好耐要唔要搵人驗樓
最後決定唔搵了因為驗黎都無意思...一來我自己牆同地都會整過.
所以空心牆空心地唔關我事...~"~
二來是法律責任的問題...俾左錢人地驗樓..驗唔出既地方日後發生
問題既話驗樓既人又無法律責任...
即係個單位無事就無事囉...無事既話唔駛搵人驗了
如果個單位有事有事又係要自己俾錢整又唔會有人賠俾你...咁驗黎做乜?~"~
就算驗到廚廁地台靚靚唔會滲水咁樓上呢...~"~樓上滲咪一樣身癢..~"~
如果爆渠呢?? 驗樓既人暗渠又唔驗(定係驗唔到?) 爆渠又係身癢咖喎...
實話實說唔怕得罪講.......我覺得很多時出現不能預計既defeat只是萬中無一
既case...有關人仕可能會誇大個情況講到好多人都係咁...嚇到大家
都搵佢驗.. :em05: 實情而家咁多收左樓既業主有冇出現過唔整就會好嚴
重既defeat呢?[/quote]

RIGHT ! 正有同感 如果真係有D野可以比裝修師父個邊攪掂0既又何必有咁大反映呢個心又會覺得舒服D咩 .最好唔好一味以作其它單位比較既然買左RC就平常心態去驗樓啦再不要雞蛋裡挑骨頭0勒. 我唔係想得罪大家不過過人感受咋 ! ^^ :em16:  :em16:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2