藍澄灣業主社群

標題: 唔收由自可一收就把鬼火 !____! [打印本頁]

作者: 藍孩子    時間: 2004-4-22 19:27:20     標題: 唔收由自可一收就把鬼火 !____!

我終於收樓啦!! 但係我未入到屋就把鬼火!!!!!!!!! :twisted:  :twisted:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:

一) 未入到屋已經有問題啦! 我間屋唔見左隻眼呀!! (防盗眼)
二) 一開門就見到地板曲起
三) 入到廚房有悪臭同有曱甴...............以下已柵除十九幾百樣問題

層樓真係好多好多問題呀!!!  我想寄信去健力士紀錄大全呀!! "全球最多問題新樓"

唉唉唉!!!!!! 最離譜就係佢地o係一D邊位或者暗位(例如: 冷氣同牆之間 (唔係冷氣後面喎) O個D地方竟然連灰都唔批 油唔唔油呀!!!) :em13:  :em13:  :em13:  :em13:  :em13:  :em13:  有冇搞錯呀!!! :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  好慶呀!!! :em20:  :em20:  :em20:
作者: FireFire    時間: 2004-4-22 19:33:38

藍孩子你係唔係用地板呀...
仲有幾多樓...點解有小強..?
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-4-22 19:42:34

唔好咁勞氣 重之有咩唔ok 就一定要佢地做到ok 為止~~
我們果間都有d咁的問題
不過就無你咁嚴重law~~~~
作者: P女    時間: 2004-4-22 22:11:20

防盗眼都冇  真係好唔掂喎.......... :em05:
咁都可以交比人..........唉!!!!!!!!!!!
佢地究竟有冇check清楚至交樓比人架
作者: 藍孩子    時間: 2004-4-22 22:58:40

火先生火太太 你好!! 我係住高層o嫁!! 一打開廚櫃就有成十數隻曱甴BB係度開P啦!! 仲有一大陣好似垃圾房咁o既味湧出o黎呀!!! 勁臭!!

唉!! 未入屋呀已經見到好奇怪喎!! 點解對大門個防盗眼好似無左咁o既!! 我用筆一督!! 嘩!! 穿o既! 我仲好風趣咁問o個個帶我去收樓o既人兄!! 問佢個防盗眼係咪係個紙袋度要自己裝!! 佢話唔係呀! 呢個係叫defect! oh! my god!!!! :evil:  :evil:  :evil:  :evil:
作者: dick queenie    時間: 2004-4-22 23:01:44

藍孩子...
我懷疑你間屋...
有些污嘈野.............
作者: 藍孩子    時間: 2004-4-22 23:36:20

吓!! 唔係呀!! 應該唔會o既!! 我有陰陽眼o嫁!! 我都見唔到有o野心! :shock:  :shock:
作者: dracula    時間: 2004-4-22 23:42:51

可能個工人做開新x基.... 以為眼眼o係袋袋入面..... 唉
作者: Agnes Henry    時間: 2004-4-22 23:59:21

"一打開廚櫃就有成十數隻曱甴BB係度開P啦!! "

呢個... defeat no. 1 la....好恐怖.......
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2004-4-23 00:15:39

喵~
唉!! 唔好咁勞氣 個個都差唔多o架o勒 快d填好張執漏紙 等佢快d執好佢把啦!!
作者: FireFire    時間: 2004-4-23 00:32:40

藍孩子..... 你好呀
即場叫d職員上黎抄佢地一餐.................
咁樣點叫人收樓呀..... :em20:
dick............唔准嚇人呀........... :em16:
作者: kenykl    時間: 2004-4-23 00:40:13

My House has 103 defect!! I submit a book to the office r!!! Really a book!! I file it in a book I told the staff that the form do not have enough place for me to "tick"!! Although most of them are minor defect!!
作者: Tomato    時間: 2004-4-23 00:46:15

[quote:a7c80e1a46="藍孩子"] 我有陰陽眼o嫁!! 我都見唔到有o野心! :shock:  :shock:[/quote]

0下 你有................ :em07: 好彩無見到野咋!!
作者: FireFire    時間: 2004-4-23 01:06:23

[quote:9c50bf0623="藍孩子"]我有陰陽眼o嫁!!  :shock:  :shock:[/quote]
藍孩子.......老老實實......真定假... :shock:
作者: AP Duck    時間: 2004-4-23 06:44:22

我都有102個defect 但有多點沒有跟進
作者: P女    時間: 2004-4-23 09:22:58

有人係我地toilet去大大冇沖水添呀
發出一陣陣惡臭.........
之後我沖左十幾廿次水 :em18:
作者: Kiliyan    時間: 2004-4-23 10:22:28

[quote:e99a88eebd="女"]有人係我地toilet去大大冇沖水添呀
之後我沖左十幾廿次水 :em18:[/quote]

嘩! 咁離譜架....!!!!!! :!:
作者: P女    時間: 2004-4-23 14:22:38

係呀 感覺好唔乾凈 好似好多人入過去咁
攪掂之後 我會將個toilet成個消毒
作者: Cal and Cel    時間: 2004-4-23 14:22:43

[quote:d330f49b77="女"]有人係我地toilet去大大冇沖水添呀
之後我沖左十幾廿次水 :em18:[/quote]

我個廁所都係呀 仲有煙頭呀!!
作者: Tomato    時間: 2004-4-23 14:28:15

我尋日仲諗緊駛唔駛買定d綠水同香精座tim
睇怕都要入定d貨.......

藍孩子 請問d曱甴bb係生定係死?????
好驚呀!會唔會跳條四腳爬爬出來0架????
作者: manhk167    時間: 2004-4-23 14:49:15

惡臭 會唔會係死老鼠?
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-4-23 23:02:50

如果未入伙 千萬不要買野入rc呀
因為d 工人好無手尾呀 可能有d野會lost 左的~~~~
作者: 藍孩子    時間: 2004-4-23 23:39:28

大家好!! 琴晚我已帶左殺它死去大開殺介啦!! 今日一入到去就見到屍橫遍野!! 哈哈哈!! 仲有呀發現左廚櫃下面o個塊木好易甩出o黎呀!! 我仲見到入面好多好多垃圾!! 真係乜都有呀!! 煙頭!報紙等等!!! 各位鄰居們!! 請留意留意!!!!!!!!!!! 仲有呀!! 我仲未搵到悪臭源頭!! 我聽日就會去調查調查啦!!  8)  8)  8)

我仲發現個坐廁後面同地下連接個位係無唧到膠o嫁仲有條空隙! 唔知第二時洗廁所時會唔會流水到落樓下呢?? 定係呢個係下常現象??

最後一條問題呀!! 廁所個洗臉盆同雲石台之間左手邊係咪有個窿呀?? 係咪用來雲石台去水用o嫁?? 有冇人可以答我呀?? 唔該你地!!!!  :em21:  :em21:
作者: ROCKAN28    時間: 2004-4-23 23:40:04

嘩! 你地講得咁恐怖...我仲未收樓呀...咁自己驗咪好危險 分分鐘會check漏好多野. 咁我係咪應該搵呀詹sir幫手呢? 但藍澄友話佢有o的媽夫woh......或有冇其他好介紹呀?
作者: TJ    時間: 2004-4-23 23:54:13

[quote:865db39e57="藍孩子"]大家好!! 琴晚我已帶左殺它死去大開殺介啦!! 今日一入到去就見到屍橫遍野!! 哈哈哈!! 仲有呀發現左廚櫃下面o個塊木好易甩出o黎呀!! 我仲見到入面好多好多垃圾!! 真係乜都有呀!! 煙頭!報紙等等!!! 各位鄰居們!! 請留意留意!!!!!!!!!!! 仲有呀!! 我仲未搵到悪臭源頭!! 我聽日就會去調查調查啦!!  8)  8)  8)

我仲發現個坐廁後面同地下連接個位係無唧到膠o嫁仲有條空隙! 唔知第二時洗廁所時會唔會流水到落樓下呢?? 定係呢個係下常現象??

最後一條問題呀!! 廁所個洗臉盆同雲石台之間左手邊係咪有個窿呀?? 係咪用來雲石台去水用o嫁?? 有冇人可以答我呀?? 唔該你地!!!!  :em21:  :em21:[/quote]

Suppose 果個是去水位,但係我試過入水後,d水係下邊個木櫃漏出來,所以應該是defect。已經叫和黃0既人check過,回覆竟然係:係咁0架啦﹗無得整﹗建議你封0左窿。

所以我將會叫裝修師傅封0左佢。
作者: Kee 828    時間: 2004-4-24 00:00:38

我今日下午去o左收樓   入到去都...  :roll:
發現水喉塞壞0左 :em13:  房側墻身L位不直 :?: (今日冇帶相機影唔到)
所有窗口玻璃花 :em13:  地磚花 :em13:  
其它仲未細看呀... :em13:
作者: Kee 828    時間: 2004-4-24 00:00:58

我今日下午去o左收樓   入到去都...  :roll:
發現水喉塞壞0左 :em13:  房側墻身L位不直 :?: (今日冇帶相機影唔到)
所有窗口玻璃花 :em13:  地磚花 :em13:  
其它仲未細看呀... :em13:
作者: ye    時間: 2004-4-24 00:06:36

廁所個洗臉盆同雲石台之間左手邊係咪有個窿呀??

我左右都有!!!
作者: Tomato    時間: 2004-4-24 00:22:10

d 窗真係好烏糟 :|
作者: cliff    時間: 2004-4-24 00:54:17

[quote:09216f2105="藍孩子"]大家好!! 琴晚我已帶左殺它死去大開殺介啦!! 今日一入到去就見到屍橫遍野!! 哈哈哈!! 仲有呀發現左廚櫃下面o個塊木好易甩出o黎呀!! 我仲見到入面好多好多垃圾!! 真係乜都有呀!! 煙頭!報紙等等!!! 各位鄰居們!! 請留意留意!!!!!!!!!!! 仲有呀!! 我仲未搵到悪臭源頭!! 我聽日就會去調查調查啦!!  8)  8)  8)

最後一條問題呀!! 廁所個洗臉盆同雲石台之間左手邊係咪有個窿呀?? 係咪用來雲石台去水用o嫁?? 有冇人可以答我呀?? 唔該你地!!!!  :em21:  :em21:[/quote]

藍孩子 特別要小心Check D蜫蟲之類的野. 我有個朋友 全房家私都換了 只剩下門框無換 估到估唔到入面有白蟻 ... 宜家差不多全屋的家俬都唔要得 ... ( 無冇大約二十蚊 ... )
作者: Ha and Kui    時間: 2004-4-24 09:33:07

[quote:3fb15d501d="cliff"]
藍孩子 特別要小心Check D蜫蟲之類的野. 我有個朋友 全房家私都換了 只剩下門框無換 估到估唔到入面有白蟻 ... 宜家差不多全屋的家俬都唔要得 ... ( 無冇大約二十蚊 ... )[/quote]

其實大家入伙前會唔會搵人滅蟲? 一般收費幾多?  我地有d擔心如果有白蟻 d木地板同木門就慘啦...
作者: 藍孩子    時間: 2004-4-25 01:00:07

各位街坊!! 今日我發現左疑似發出臭味源頭!! 我發現廚櫃底有大量染有不知明黃色液體o既報紙  大量煙頭垃圾同埋一包發黃同好臭o既物體!! 真係臭到想嘔!!! 都唔知係乜! 我幾驚係死老鼠呀!!!!
作者: Y and T    時間: 2004-4-25 01:10:34

On the first lauch date of RC I saw one RAT running across the road outside Tower 3.   :cry:
作者: Y and T    時間: 2004-4-25 01:11:15

On the first lauch date of RC I saw one RAT running across the road outside Tower 3.   :cry:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2