藍澄灣業主社群

標題: 好慢又成日error [打印本頁]

作者: Royhk    時間: 2004-4-21 21:27:23     標題: 好慢又成日error

係唔係又有問題呀?成日error好無引!!!!
作者: FireFire    時間: 2004-4-21 21:40:18

好慢....有時仲error ...  :?
作者: manhk167    時間: 2004-4-22 10:51:43

好似已經冇問題...
作者: hales    時間: 2004-4-22 11:34:21

資源所限...繁忙時間會出玩塞車的情況..
這個問題暫時也難以解決...
作者: Ice    時間: 2004-4-22 12:41:06

雖然我有時都覺得好無癮 因為係屋企基本上係無法 LOGIN 入黎 POST 野既.
但其實 HALES 已經好唔話得架啦 幫 RC 業主整左呢個網 又去 MAINTAIN 我地唔好再嫌慢喇...
作者: manhk167    時間: 2004-4-22 12:59:53

慢就係"慢"
但只能怪自己 上左藍澄灣當.  與hales無關.
但係要host個service 應該做好d.
我唔覺其他網有咁既問題 但我地就...
唔通層樓唔好個網就可以咁?  唔好比外人話我地 唔可以話盡力就算. 要想辦法.
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-4-22 13:55:38

個network 慢 有多因素 anyway 都好多謝hales~~~~~~~~~~
作者: H and H    時間: 2004-4-22 15:08:45

我覺得應該要體諒lor 資源有限 除非大家都樂意獻出D"資源"~

我知大家都想呢度好 提議問題或解決辦法係好事 但係一D只求"收獲" 成日埋怨而又不想/不肯/沒打算付出什麼既"老馮"態度就唔係幾掂lor.
作者: Tomato    時間: 2004-4-22 15:13:52

我發覺夜晚最慢 可能因為人多
0禁都係一件好事 因為証明多左鄰居上來傾計

上次又話夾錢or捐 換過電腦d餡 而家有乜安排???
(大家都係呢個網的一份子 請大多多支持!!)

hales辛苦你 叫bibark鍚你一啖 :em21:
作者: hales    時間: 2004-4-22 16:47:17

[quote:c35a451f0e="manhk167"]慢就係"慢"
唔通層樓唔好個網就可以咁?  唔好比外人話我地 唔可以話盡力就算. 要想辦法.[/quote]
嗯...有時o的野...將心比己啦
service做到幾好都可以的
塞車問題當然唔會解決唔到囉....
走去data centr租個service櫃保証24x7有無限bandwidth都可以的...
唔岩又可以整部hot swap SCSI raid 幾隻harddisk同步run
甚至做埋自動clustering吧...
問題係....我有需要去買咁既server嗎? 我應該要俾錢租server櫃嗎?
service可以做到幾好一定係要睇個resource的..
我唔係發脾氣...不過問心..你..又付出左幾多呢?
我都有講過好多好多次的了 我們當然想有更好既resource
將個forum再搞好o的問題係邊度來resource呢? 係咪?
而有一個重點...回到Time = 0的時代...
在開forum時已經有說過個forum我係開住先..
而hosting既問題係一定要在小弟正式入伙前就要解決...
所以個forum唔係belong to 我一個人咖..
日後要繼續maintain個forum是需要大家一起付出才可以的
作者: dick queenie    時間: 2004-4-22 17:06:38

[quote:62416c07f7="hales"]我唔係發脾氣...不過問心..你..又付出左幾多呢?
是需要大家一起付出才可以的[/quote]

裕二(hales)...唔使勞氣,
字裡行間....有人玩針對,係人都睇得出。
大人做大事,何足掛齒。錫番 :em21:

167來到呢度,我實在忍無可忍了,你條友仔.....成日響度玩野
夠膽就除左件衫,接我一句.............
.......................................................
吾空~你曳曳啦~~ :!:
大家算有緣相聚於藍澄天空下~~係要互助互愛架~~~知道冇
好!等為師打你屁股~~~打~~打 :em20:   :em17:  :em17:
作者: Stephen@RC    時間: 2004-4-22 17:07:40

[quote:8599693041="hales"][quote:8599693041="manhk167"]慢就係"慢"
唔通層樓唔好個網就可以咁?  唔好比外人話我地 唔可以話盡力就算. 要想辦法.[/quote]
走去data centr租個service櫃保証24x7有無限bandwidth都可以的...
唔岩又可以整部hot swap SCSI raid 幾隻harddisk同步run
甚至做埋自動custering吧...
問題係....我有需要去買咁既server嗎? 我應該要俾錢租server櫃嗎?
service可以做到幾好一定係要睇個resource的..
我都有講過好多好多次的了 我們當然想有更好既resource
將個forum再搞好o的問題係邊度來resource呢? 係咪?
而hosting既問題係一定要在小弟正式入伙前就要解決...
日後要繼續maintain個forum是需要大家一起付出才可以的[/quote]

各位管理o個siteo的鄰居 你o地做o的一切大家都有眼見.
你o地o的努力我想信大家都好感謝.
大家以和為貴.  :em19:
作者: H and H    時間: 2004-4-22 17:26:54

大家以和為貴都要大家合作先成事ge! 起碼唔係講什麼"多餘"/"廢話" 呢D咁既態度lor!

希望大家可以和平共處 咁上黎呢度都happy happy 嘛
作者: smallpotato    時間: 2004-4-22 17:44:32

可以講下hosting要求嗎?
行到php,無限流量,400mb容量夠唔夠?
作者: manhk167    時間: 2004-4-22 18:03:18

哈哈.!  "多餘."  "廢話."
HONG KONG 一路7下落去...

我冇話HALES.  佢有火 我冇聲出.

SERVICE唔OK 係事實 怪... 只好怪自己太愛藍澄.

師傅

其實"一動不如一靜"定係"一靜不如一動"實際?

徒兒唔明.
作者: FireFire    時間: 2004-4-22 18:32:28

冇事啦...點都好....多謝hales... :em21:
作者: matthewlee    時間: 2004-4-22 22:49:20

[quote:9c95db3358="hales"][quote:9c95db3358="manhk167"]慢就係"慢"
日後要繼續maintain個forum是需要大家一起付出才可以的[/quote]

Thanks Hales. 您並不孤單 :em16:  有大把藍澄同胞在周圍 要幫手就開聲 :em19:
作者: Royhk    時間: 2004-4-22 23:24:51

[quote:8890adb237="hales"][quote:8890adb237="manhk167"]慢就係"慢"

Sorry!!可能我問錯問題!!!大家take it easy!!
作者: Patrick Cherry    時間: 2004-4-22 23:42:25

有邊個唔愛RC ar 其實hales佢地真系付出咗好多啦 須然唔系好熟 但我亦好感
激佢 因為尼d系無私嘅付出.
我諗系時候我地都要做番d嘢 嘅然尼個網系我地藍澄灣嘅 所以我提議大家不防攞少少錢出黎up grade佢 以我地而家嘅會員基礎下計 如果有5成人參加 我諗每戶100蚊都應該差唔多喇 亦可能有d人會比較自私 唔想比出黎 只想分享 但我覺得最緊要系自己ok 唔好諗人地點諗 請問有冇人支持尼? 如果有 請給我回復 我會聯絡d管理大佬開始做嘢啦... :!:
作者: Tomato    時間: 2004-4-23 00:33:11

[quote:8fdeaebdc3="atrick & Cherry"]有邊個唔愛RC ar 其實hales佢地真系付出咗好多啦 須然唔系好熟 但我亦好感
我諗系時候我地都要做番d嘢 嘅然尼個網系我地藍澄灣嘅 所以我提議大家不防攞少少錢出黎up grade佢 以我地而家嘅會員基礎下計 如果有5成人參加 我諗每戶100蚊都應該差唔多喇 亦可能有d人會比較自私 唔想比出黎 只想分享 但我覺得最緊要系自己ok 唔好諗人地點諗 請問有冇人支持尼? 如果有 請給我回復 我會聯絡d管理大佬開始做嘢啦... :!:[/quote]

我支持hales 支持藍澄 更加支持Patrick同cherry肯做發起人 :em21:  :em21:
大家出少少力同少少錢 就可以令這個大家庭更完美 我願意做!!
有進一步行動請通知我!!!
作者: matthewlee    時間: 2004-4-23 00:37:19

[quote:70ac8c6562="atrick & Cherry"]有邊個唔愛RC ar 其實hales佢地真系付出咗好多啦 須然唔系好熟 但我亦好感
我諗系時候我地都要做番d嘢 嘅然尼個網系我地藍澄灣嘅 所以我提議大家不防攞少少錢出黎up grade佢 以我地而家嘅會員基礎下計 如果有5成人參加 我諗每戶100蚊都應該差唔多喇 亦可能有d人會比較自私 唔想比出黎 只想分享 但我覺得最緊要系自己ok 唔好諗人地點諗 請問有冇人支持尼? 如果有 請給我回復 我會聯絡d管理大佬開始做嘢啦... :!:[/quote]

我支持!
作者: FireFire    時間: 2004-4-23 01:03:46

支持~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
作者: SM    時間: 2004-4-23 01:09:19

打從心底真係好多謝hales一直不求回報的付出 令我o既佩服又感動 :em06:

$$ 請預埋我
作者: wychan    時間: 2004-4-23 01:16:16

[quote:fed6a6589e="matthewlee"][quote:fed6a6589e="atrick & Cherry"]有邊個唔愛RC ar 其實hales佢地真系付出咗好多啦 須然唔系好熟 但我亦好感

我支持![/quote]

曾經研究過呢個問題,夾錢的話就唔係咁好,話晒如果出了$的話或多或小hales會對大家附上更多責任及左右到某些決策或發展(如廣告控制)。這對他或其他人會背上更重擔子。但是如果以donation的形式捐出的話就簡單多了。唔知大家點睇???
作者: FD    時間: 2004-4-23 01:16:30

我都支持~~~
作者: Royhk    時間: 2004-4-23 01:22:17

支持!!!
作者: Ho and Serene    時間: 2004-4-23 01:45:46

唔洗講咁多大家隔離鄰舍 $100 小意思啦預埋我份. :em11:
作者: H and H    時間: 2004-4-23 09:38:28

[quote:baffd548c1="wychan"][quote:baffd548c1="matthewlee"][quote:baffd548c1="atrick & Cherry"]有邊個唔愛RC ar 其實hales佢地真系付出咗好多啦 須然唔系好熟 但我亦好感

曾經研究過呢個問題,夾錢的話就唔係咁好,話晒如果出了$的話或多或小hales會對大家附上更多責任及左右到某些決策或發展(如廣告控制)。這對他或其他人會背上更重擔子。但是如果以donation的形式捐出的話就簡單多了。唔知大家點睇???[/quote]贊成! 我非常支持donation形式!!! 鍾意就夾 唔鍾意既亦唔勉强 簡單又快趣!!!!!!!!!!!! Good!
作者: AgnesSarah    時間: 2004-4-23 09:39:20

有話直說
近來我們的討論區很不穩定,我們都知道Hales很忙很辛苦,其實不穏定的情況並非今時今日出現。在個多月前的時候,我亦因為本討論區的不穩定而向Hales提供了一個免費的解決方法,就是可以將本討論區放在我朋友公司的server,我甚至已經將朋友的聯絡電話直接send email俾Hales。可是,不知為何,Hales並沒有聯絡我的朋友,而我們的討論區當然仍然繼續不穩定。當今天進入討論區知道有關夾錢問題的時候,我希望大家考慮先嘗試使用這個server去解決我們的問題,為何有免費的解決方法不用呢?(就我所知另一位網友在另一個site亦都考慮provide free hosting給呢個site.)
作者: manhk167    時間: 2004-4-23 09:42:26

大家唔好得巴口 諗清諗楚先.

wychan. 咁次就講得好... 不過可能重有d問題...
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2004-4-23 11:40:02

喵~
不如問o下hales 大人需要d乜野支援先oY.... 人力??... 物力??... 技術性問題??...
點樣都好 小貓都非常多謝hales 大人o既無私奉獻!!
作者: hales    時間: 2004-4-23 13:36:07

[quote:212bdc6f61="AgnesSarah"]有話直說
近來我們的討論區很不穩定,我們都知道Hales很忙很辛苦,其實不穏定的情況並非今時今日出現。在個多月前的時候,我亦因為本討論區的不穩定而向Hales提供了一個免費的解決方法,就是可以將本討論區放在我朋友公司的server,我甚至已經將朋友的聯絡電話直接send email俾Hales。可是,不知為何,Hales並沒有聯絡我的朋友,而我們的討論區當然仍然繼續不穩定。當今天進入討論區知道有關夾錢問題的時候,我希望大家考慮先嘗試使用這個server去解決我們的問題,為何有免費的解決方法不用呢?(就我所知另一位網友在另一個site亦都考慮provide free hosting給呢個site.)[/quote]
但係我都無收到有關既email...>"<
anyway唔緊要~我們得到一位熱心業主 stephenyeong的幫忙
我同佢夾緊o的setting了希望可以盡快開始並完成relocation既工作
btw好多謝大家對本forum既支持幫忙...以及忍耐...
希望在未來的日子個forum可以搞得更加成功~
作者: Tomato    時間: 2004-4-23 14:22:41

Hales 繼續努力呀! :em19:
有乜要幫 一定講我地知 我地唔係得把口0架!!

加油呀!!!!
作者: J and G    時間: 2004-4-23 15:37:58

[quote:3a97e6b485="H&H"][quote:3a97e6b485="wychan"][quote:3a97e6b485="matthewlee"][quote:3a97e6b485="atrick & Cherry"]有邊個唔愛RC ar 其實hales佢地真系付出咗好多啦 須然唔系好熟 但我亦好感

曾經研究過呢個問題,夾錢的話就唔係咁好,話晒如果出了$的話或多或小hales會對大家附上更多責任及左右到某些決策或發展(如廣告控制)。這對他或其他人會背上更重擔子。但是如果以donation的形式捐出的話就簡單多了。唔知大家點睇???[/quote]贊成! 我非常支持donation形式!!! 鍾意就夾 唔鍾意既亦唔勉强 簡單又快趣!!!!!!!!!!!! Good![/quote]

We know nothing about hosting things but $ support for us is ok
thanks hales :em21:
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-4-23 23:23:21

hales 我們真係好感動呀.....\
各位 rc 的朋友真係好團結呀.....

重之一句到尾 你有咩唔ok 就儘管出地聲 行動上我help 你唔到
maybe 都可以出小小錢的..... :evil:
作者: Patrick Cherry    時間: 2004-4-24 01:12:38

真系好感動 :em01:  嘅然有咁多街坊支持 我地不防睇吓hales有嘜嘢硬件須要配置 然後我地再夾錢買 再用捐贈嘅形式捐比我地藍澄灣大家嘅網站 希望大家有錢出錢 有力出力嗎 我咁做系希望千其唔好有壓力比hales 大家話好唔好呀?  :!:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2