藍澄灣業主社群

標題: 廁所門勁易走光 [打印本頁]

作者: Albert and Ruby    時間: 2004-4-21 15:05:18     標題: 廁所門勁易走光

由於廁所門之通風位設計有問題,
無論上面及下面都容易睇到廁所入面情況
而且我個單位廁所門縫對著塊鏡
簡直一清二楚,都唔知點改遁門好
唔通要成個門換去 ops:
作者: Kiliyan    時間: 2004-4-21 15:25:01     標題: Re: 廁所門勁易走光

[quote:9b8c8801cc="Albert & Ruby"]由於廁所門之通風位設計有問題,
無論上面及下面都容易睇到廁所入面情況
唔通要成個門換去 ops:[/quote]

係呀! 我地都發現到呢個問題呀!.....如果屋企唔多人都仲勉強可以既.......不過......
作者: CJ    時間: 2004-4-21 18:29:46

stick filter paper over the gap...
作者: kk and hiromi    時間: 2004-4-21 19:58:43

and it is so embarrasse when using the toilet cos can hear the voice clearly.
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-4-22 14:54:23

如果有人係度開大就....
成屋都有陣陣飄 " 香" la~~~~~~~

如細都好應聲啦..
作者: 我是誰    時間: 2004-4-22 15:49:33

我覺得有D似動物園D獅子老虎,大小都比人睇晒,入咗伙都唔知叫唔叫女仔上來,廁所入面一清二楚,實以為我係變態佬
作者: dick queenie    時間: 2004-4-22 15:52:04

[quote:cf86029baf="Alvin & Janis"]如果有人係度開大就....

如細都好應聲啦..[/quote]

我做過個實驗,就係響廁所爆石,點知....廁所唔臭,廚房勁臭。
原來佢個抽風系統,係經廚房排出屋外。
所以第日廚梗飯,有人去廁所的話....
你都咪話唔o賴野!!!!!!!!!!!! :em15:
作者: kk and hiromi    時間: 2004-4-22 16:39:36

[quote:43cf521e12="dick&queenie"][quote:43cf521e12="Alvin & Janis"]如果有人係度開大就....

我做過個實驗,就係響廁所爆石,點知....廁所唔臭,廚房勁臭。
你都咪話唔o賴野!!!!!!!!!!!! :em15:[/quote]
is that true? the smell from the pipe or just blow back from the kitchen window??
作者: FireFire    時間: 2004-4-22 18:28:12

[quote:9159a8b7ed="dick&queenie"][quote:9159a8b7ed="Alvin & Janis"]如果有人係度開大就....

你都咪話唔o賴野!!!!!!!!!!!! :em15:[/quote]
冇理由架...排氣管係在廚房窗上方.....會唔會係你樓下... :
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-4-22 19:55:15

嘩 咁都好大鑊喎~~~~
點算呀???//
作者: diedsee    時間: 2004-4-23 00:50:05     標題: Re: 廁所門勁易走光

[quote:2593e6d3e4="Albert & Ruby"]
唔通要成個門換去 ops:[/quote]

我都係咁 所以list 做 defect 佢幫我整緊!!
作者: Albert and Ruby    時間: 2004-4-23 12:12:57

diedsee:

講真就算你list做defect都唔知佢地點改
如果真係幫你改到,唔該通知聲佢地點攪法,
作者: diedsee    時間: 2004-4-23 12:16:35

改到呀 改條路軌出少少已ok
宜家係貼牆ga
但地下路軌未按...
作者: Albert and Ruby    時間: 2004-4-23 12:27:44

咁改係咪睇唔到塊鏡
同埋廁所門上下出風位佢地又點改?
作者: Albert and Ruby    時間: 2004-4-23 12:31:36

咁改係咪睇唔到塊鏡
作者: Albert and Ruby    時間: 2004-4-23 12:34:17

咁改係咪睇唔到塊鏡
作者: diedsee    時間: 2004-4-23 12:42:41

風位我冇諗住改 都唔會有人特登望入去
作者: manhk167    時間: 2004-4-23 13:18:08

基本上有6尺高就可以睇到內面喎
作者: diedsee    時間: 2004-4-23 19:14:19

有心望 點都整唔到
作者: diedsee    時間: 2004-4-24 00:04:19

原來唔係整緊道門
佢係整緊花咗ge地磚
所以要起咗條路軌...

等我了解吓再講比大家知!!
作者: diedsee    時間: 2004-4-26 22:26:35

已經整好條路軌 隻門貼牆冇隙喇
不過隻門成日卡住 又要入defect...
作者: Maggie Johny    時間: 2004-4-26 23:25:43

好似唔係每個單位既趟門窗花位一樣咁高 唔知大家有冇留意呢?
作者: coco110    時間: 2004-4-27 14:16:03

可唔可以叫發展商封左度門上下D通窿位架?
作者: CJ    時間: 2004-4-27 14:50:03

封死左會焗死架...

我想是百頁設計的問題 通常是斜的...

如可以裝過斜的最好 否則不如自己貼張海綿/紗布 可透氣又保私忍.
作者: coco110    時間: 2004-4-27 14:53:06

咁一係剩係封下面咁得唔得呢?我男友直頭想換左做"YIM"門但係又怕會牽一髮動全身...
作者: CJ    時間: 2004-4-27 16:35:07

another suggestion: metal plate
作者: matthewlee    時間: 2004-4-27 16:52:32

上下出出風位我覺得比較易攪 掛點東西(如毛巾 竹簾 甚至草蓆)都可以 門邊的隙縫更難攪 基本上由隙縫可以看到鏡子上的影像 而且都是"重要"部位.. :twisted:
作者: H and H    時間: 2004-4-27 16:55:05

[quote:95afca0b6b="matthewlee"]上下出出風位我覺得比較易攪 掛點東西(如毛巾 竹簾 甚至草蓆)都可以 門邊的隙縫更難攪 基本上由隙縫可以看到鏡子上的影像 而且都是"重要"部位.. :twisted:[/quote]貼條防塵邊(好似廚櫃門邊果D)得唔得呢?
作者: coco110    時間: 2004-4-27 17:17:48

[quote:ec378e1abe="matthewlee"]上下出出風位我覺得比較易攪 掛點東西(如毛巾 竹簾 甚至草蓆)都可以 門邊的隙縫更難攪 基本上由隙縫可以看到鏡子上的影像 而且都是"重要"部位.. :twisted:[/quote]

係咩??我地又無留意到呢點..等我上開去望望先..
作者: diedsee    時間: 2004-4-27 17:27:44

[quote:ac3aa35a06="matthewlee"]門邊的隙縫更難攪 基本上由隙縫可以看到鏡子上的影像 而且都是"重要"部位.. :twisted:[/quote]

所以我list做 defect
而且已經整好條路軌
隻門貼牆冇隙喇.
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-4-27 22:34:56

[quote="matthewlee"]上下出出風位我覺得比較易攪 掛點東西(如毛巾 竹簾 甚至草蓆)都可以

你呢個suggestion very good
作者: Simpsons    時間: 2004-4-27 23:29:07

或者用一千蚊倒換度掩門 !

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2