藍澄灣業主社群

標題: 執漏完成 [打印本頁]

作者: P女    時間: 2004-4-21 13:23:40     標題: 執漏完成

:em17:
比我預期早左.......  :em19:
作者: manhk167    時間: 2004-4-21 13:37:06

手工ok唔ok?
作者: 2R    時間: 2004-4-21 13:45:04

恭喜晒 !

大約用左幾多日呀
作者: P女    時間: 2004-4-21 13:59:42

本來預左1個月至執好
而家用左兩個星期就攪掂
但我覺得好多細徽0既野都未睇清楚
白天要返工 夜晚睇唔清楚
我打算今個星期六 日上去慢慢睇清楚d
作者: Stephen@RC    時間: 2004-4-21 15:29:03

[quote:06f8b3a7d9="女"]本來預左1個月至執好
而家用左兩個星期就攪掂
但我覺得好多細徽0既野都未睇清楚
白天要返工 夜晚睇唔清楚
我打算今個星期六 日上去慢慢睇清楚d[/quote]

想問下你地有冇change window ar ??
佢地有冇幫手test whether there is water leakage ???
作者: Wynne and Paul    時間: 2004-4-21 23:28:48

Problems still not fixed :

(a) The bricks in toilet and kitchen are not changed still very 花
(b) One of the window is not changed still 花
(c) The 空心 wall below the air-conditioner not changed
(d) The 大門 is still have 虛位 also has no 油壓

New problems :
(a) The window in kitchen changed to 磨沙 suddenly but the quality is so bad......
作者: P女    時間: 2004-4-21 23:36:35

仲有d空心磚未換呀
浴缸周圍仲有小孔及縫未填補
所以建議執漏完的街坊要睇清楚
作者: P女    時間: 2004-4-21 23:38:42

仲有d空心磚未換呀
浴缸周圍仲有小孔及縫未填補
所以建議執漏完的街坊要睇清楚
作者: boyboy    時間: 2004-4-21 23:53:02

仲有d空心磚未換呀! 是否有D有換 有D未換呀??
定全部都無換呀??
作者: Stephen@RC    時間: 2004-4-22 11:01:29

[quote:c6873a1c1c="Wynne & Paul"]Problems still not fixed :

(a) The bricks in toilet and kitchen are not changed still very 花
(b) One of the window is not changed still 花
(c) The 空心 wall below the air-conditioner not changed
(d) The 大門 is still have 虛位 also has no 油壓

New problems :
(a) The window in kitchen changed to 磨沙 suddenly but the quality is so bad......[/quote]

e ?!! that means some windows are changed ?
do they help to check whether there is water leakage ??
作者: P女    時間: 2004-4-22 11:49:38

[quote:ad533bb6d6="boyboy"]仲有d空心磚未換呀! 是否有D有換 有D未換呀??
定全部都無換呀??[/quote]

換左一d 但唔係全部換晒
作者: P女    時間: 2004-4-22 11:51:49

e ?!! that means some windows are changed ?
do they help to check whether there is water leakage ??[/quote]

How to check?
I think it's difficult to check unless there's typhoon
Do you think so?
作者: Stephen@RC    時間: 2004-4-22 11:57:36

[quote:2287558235="女"]e ?!! that means some windows are changed ?
do they help to check whether there is water leakage ??[/quote]

How to check?
I think it's difficult to check unless there's typhoon
Do you think so?[/quote]

我以為佢地會係外出射水test tim ..
作者: manhk167    時間: 2004-4-22 12:43:51

可能因為係外面射水要用吊船 但怕d窗會花...所以唔做...????  定係保安問題. 要通知d住戶關窗 所以要一次過做.
作者: P女    時間: 2004-4-22 13:57:00

我都未聽過發展商會同業主做呢個TEST 係咪真架?
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-4-22 14:02:42

其實d 窗換左之後會唔會漏/滲水都係一個好大的問題
作者: 2R    時間: 2004-4-22 14:11:46

[quote:e286eee6fd="Alvin & Janis"]其實d 窗簾的換左之後會唔會漏/滲水都係一個好大的問題[/quote]

所以咪話如果唔係大問題就建議最好唔換啦(其實唔止係窗呀窗台雲石)因為收樓個陣時起碼應該係冇滲水丫嘛.
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-4-22 14:24:14

但又無理由唔換喎 呢個係我們的權益來嘛
作者: 2R    時間: 2004-4-22 14:30:13

[quote:3298406bb0="Alvin & Janis"]但又無理由唔換喎 呢個係我們的權益來嘛[/quote]

所以真係要自己衡量0下囉唔係點叫針冇兩頭利呢好難取舍.
作者: Kiliyan    時間: 2004-4-22 15:06:10

[quote:9350336bb1="女"]我都未聽過發展商會同業主做呢個TEST 係咪真架?[/quote]

真係有架喎! 果時將中收樓前 報紙都有影到佢地0係外牆射水TEST!  :em11: 新鴻基都係信心既保證! :em11:
作者: Stephen@RC    時間: 2004-4-22 15:08:10

[quote:2a7b8b5a86="2R"][quote:2a7b8b5a86="Alvin & Janis"]其實d 窗簾的換左之後會唔會漏/滲水都係一個好大的問題[/quote]

所以咪話如果唔係大問題就建議最好唔換啦(其實唔止係窗呀窗台雲石)因為收樓個陣時起碼應該係冇滲水丫嘛.[/quote]

但係亦都唔sure收樓個陣係冇滲水 ... 因為無人可以check到..
大家都係估估o下 無人可以sure.
作者: P女    時間: 2004-4-22 17:23:37

[quote:7120e3bea5="Kiliyan"][quote:7120e3bea5="女"]我都未聽過發展商會同業主做呢個TEST 係咪真架?[/quote]

真係有架喎! 果時將中收樓前 報紙都有影到佢地0係外牆射水TEST!  :em11: 新鴻基都係信心既保證! :em11: [/quote]

我估我地多數都冇呢個服務 如果有的話都係收樓前CHECK LA 係咪?
作者: P女    時間: 2004-4-22 17:29:03

[quote:921f5e2a35="2R"][quote:921f5e2a35="Alvin & Janis"]其實d 窗簾的換左之後會唔會漏/滲水都係一個好大的問題[/quote]

所以咪話如果唔係大問題就建議最好唔換啦(其實唔止係窗呀窗台雲石)因為收樓個陣時起碼應該係冇滲水丫嘛.[/quote]

係呀 其實Toilet and kitchen d 地磚係有層防漏膠
如果換左可能會滲水
如果唔係太差都唔好換 此終第一手係最好0既
(包括其他部份 如窗 地磚 地腳線等等)
但係佢D質數實在太差
作者: Stephen@RC    時間: 2004-4-22 17:49:43

[quote:8827463135="女"][quote:8827463135="2R"][quote:8827463135="Alvin & Janis"]其實d 窗簾的換左之後會唔會漏/滲水都係一個好大的問題[/quote]

係呀 其實Toilet and kitchen d 地磚係有層防漏膠
如果換左可能會滲水
如果唔係太差都唔好換 此終第一手係最好0既
(包括其他部份 如窗 地磚 地腳線等等)
但係佢D質數實在太差[/quote]

其實都唔係我o地話換 佢就換比我o地.
都係佢o地見到有問題先同你換...
好似o的空心磚 窗台雲石有銹. 我覺得要佢地睇睇...
作者: P女    時間: 2004-4-23 18:37:30

仲有呀 突然想起
我地有塊空心牆 但但係佢好似冇同我地執到
如果唔理佢 後果會點?
作者: CJ    時間: 2004-4-23 18:49:43

終須有日爆出來
作者: P女    時間: 2004-4-23 22:40:14

[quote:7fe55d1736="CJ"]終須有日爆出來[/quote]

爆出來???
咁即係點呀 你唔好嚇我啦.......... :em14:
作者: kenneth    時間: 2004-4-24 23:39:33

the kithen and toliet floor still is very "flower"
that is impossible that they are not change if u see the original floor before on some shop
that is horrible
作者: Tomato    時間: 2004-4-24 23:46:48

我表姐提醒我 廚房同廁所d牆磚要用布抹下
因為佢以前收樓無留意 點知之後大清潔抹左d塵之後 就發現左一條大裂痕
(佢無裝修0架 所以唔係裝修做成0架!)
作者: P女    時間: 2004-4-24 23:58:11

今日走去睇執漏
發覺佢地只執左一半
請問你地廚房隻窗係咪磨沙玻璃????
作者: Simon Michelle    時間: 2004-4-25 00:15:12

[quote:a5b270b8de="女"]今日走去睇執漏
發覺佢地只執左一半
請問你地廚房隻窗係咪磨沙玻璃????[/quote]

係呀
綠綠地色
作者: P女    時間: 2004-4-25 00:18:04

我唔知係咪記錯左
上次去隻窗好似係透明的
但今日去睇清楚 隻窗變左磨沙同埋好污糟

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2