藍澄灣業主社群

標題: 係咪入伙先要擇日,收樓唔使架?! [打印本頁]

作者: Man and Agnes    時間: 2004-4-20 22:44:01     標題: 係咪入伙先要擇日,收樓唔使架?!

如題
作者: ivantat816    時間: 2004-4-20 22:59:06

我都好想知下~不過我自己唸就應該唔洗勒~
入去住個日就要勒~係唔係呢? :?:
作者: FireFire    時間: 2004-4-21 12:12:33

我收樓都搵吉時............
:mrgreen:  <<< 好迷信
作者: ivantat816    時間: 2004-4-22 11:06:54

唔知道今日係唔係吉時呢~因為我今日去簽約~我又想即刻去收樓喎~
好緊張呢~~ :mrgreen:
作者: alankle    時間: 2004-4-22 13:27:09

Man & Anges:
      在傳統上係要擇吉日去入伙既....
      但不過時代唔同再加上人人有唔同的宗教信仰
      所以你可以選擇決定擇唔擇日都得.... :
作者: june and Fai    時間: 2004-4-24 18:41:43

好似係比人裝修之前比滿意紙之後要拜四角
擇日叫人開始裝修等於動土
另外送傢私後入伙日又要擇日加拜神
用風扇加煲水等於風山水起
以上都係問朋友咋唔知對不對?
作者: SEVEN    時間: 2004-10-10 11:03:44

[quote:ac9c52b851="june & Fai"]好似係比人裝修之前比滿意紙之後要拜四角
以上都係問朋友咋唔知對不對?[/quote]

好複雜 !
作者: eric_818    時間: 2004-10-12 14:13:12

[quote:60cf8e261a="SEVEN"][quote:60cf8e261a="june & Fai"]好似係比人裝修之前比滿意紙之後要拜四角
以上都係問朋友咋唔知對不對?[/quote]

好複雜 ![/quote]

您都入左伙囉
唔洗諗啦.
作者: SEVEN    時間: 2004-10-12 14:31:58

[quote:e4d0420d0c="eric_818"]您都入左伙囉
唔洗諗啦.[/quote]

係呀 ! 我乜都冇做; 比阿媽"娥"左好多日 有無得事後補救 ?? :em08:  :em08:
作者: FireFire    時間: 2004-10-12 15:03:44

[quote:73706bded2="SEVEN"][quote:73706bded2="eric_818"]您都入左伙囉

係呀 ! 我乜都冇做; 比阿媽"娥"左好多日 有無得事後補救 ?? :em08:  :em08:[/quote]
你過左夜未呀...?
作者: SEVEN    時間: 2004-10-12 15:18:10

未喎 ! 有分別嗎 ??
我返夜更 !
作者: FireFire    時間: 2004-10-12 15:50:33

[quote:0f53b0dc8d="SEVEN"]未喎 ! 有分別嗎 ??
我返夜更 ![/quote]
其實你入左伙未呀...
可以入伙之前先拜...
作者: P女    時間: 2004-10-12 15:52:38

[quote:9438fe74b8="SEVEN"][quote:9438fe74b8="eric_818"]您都入左伙囉

係呀 ! 我乜都冇做; 比阿媽"娥"左好多日 有無得事後補救 ?? :em08:  :em08:[/quote]

遲好過冇 為求安心 不如你後補啦
作者: SEVEN    時間: 2004-10-12 15:58:23

P女: 可以點補救; 請教我!
我已經搬左入黎住 有時會去阿媽到訓..之不過就算係RC;我都無係到過夜的
作者: BLUE    時間: 2004-10-12 16:33:34

[quote:9b224aae52="女"]
遲好過冇 為求安心 不如你後補啦[/quote]

P女; 我都想知點做 教埋我..可以嗎 ??  ops:  ops:
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-12 16:42:28

[quote:2e154becd1="SEVEN"]P女: 可以點補救; 請教我!
我已經搬左入黎住 有時會去阿媽到訓..之不過就算係RC;我都無係到過夜的[/quote]

???你又搬左入黎住... 又無過夜?
咁即係入左黎住未呢?  

以我所知. 如果你有底衫褲入屋 ( 注意: 不是你著住那些 ) 便叫做入了伙.

無話補唔補救既.....呢d 野.... 信則有. 不信則無.
既然之前都無做過. 咪由得佢law.
作者: alankle    時間: 2004-10-12 19:56:43

各位:
你都可以用好簡單既方法:
      一) 買5個橙放在屋的四角同正中
               順時針方向拜...
      二) 用西釉葉香四角洒水(用米洒向地都得)
      三) 擇吉時~~~
就係甘就好快拜完四角啦~~~~
作者: P女    時間: 2004-10-12 21:38:48

[quote:1bb22ee802="SEVEN"]P女: 可以點補救; 請教我!
我已經搬左入黎住 有時會去阿媽到訓..之不過就算係RC;我都無係到過夜的[/quote]

P女; 我都想知點做 教埋我..可以嗎 ??  ops:  ops:[/quote]

你未係rc過夜 咁你即係入左伙未? 有冇做拜四角儀式?
通常d人係入伙0個日都會係度訓一晚
要是你想安心 咁咪後補拜返
其實拜四角好簡單 你可以去街市(rc對面都有) 同佢講要買用黎拜四角的
佢就會教你點做
作者: POON    時間: 2004-10-13 17:03:02

[quote:b2acf48896="SEVEN"]P女: 可以點補救; 請教我!

Seven  & Blue 睇下幫晤幫到你 !        
http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?p=40067&highlight=#40067

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2