藍澄灣業主社群

標題: 窗簾 [打印本頁]

作者: SM    時間: 2004-4-20 12:38:54     標題: 窗簾

聽聞旺角花園街D窗簾好似唔平 不過禽晚又即管同我boy-f去睇睇 見倒其中有一間都算幾大間 店內仲"洞"左好多牌係最近已收樓o既屋苑 其中有籃澄灣$1xxx 當然依個package只係包最basic o既布料同路鬼 不過我預計我加依樣整果樣 個價錢出離應該係around$2000 我覺得都算acceptable 包度尺同安裝 而布料款式都唔算太小 同埋入面其中一個阿姐都好有心機同我講解 我見其它店內D人只係顧住打牙絞都唔似做生意 :twisted:

我原先都有考慮過上深圳做 不過時間 車錢 假期...各樣都好似唔係好化算 又要自己安裝~ 所以大家亦不妨可以睇睇 因為我覺得都唔錯
作者: Jess and Burns    時間: 2004-4-20 14:10:18

真係要打個價先知架. 一年前 我做過. 同香港比平成半架喎!
不過而家香港都平左好多.......可能真係同大陸 nearly 啦.
但我都打算上陸窗簾城做 因為選擇多好多.
作者: 45B    時間: 2004-4-20 20:13:22

我都問過花園街其中一間都好大的但forget左 shop name佢個package $1480/1680(not sure)只係包最basic o既布料同路鬼(兩塊窗簾左右開)但我細房要做羅馬簾廳又要加多一層紗和一個簾頭計下計下佢就話要$3000。so我都係會到深圳做了雖然我未去過睇款但我諗唔會少過hk的。我老公在china工作always經過深圳我諗的會叫佢去做了。
作者: m and e    時間: 2004-4-20 20:19:20

我想問大陸窗簾城係邊呀?
作者: CJ    時間: 2004-4-20 20:28:59

又要自己安裝

if you have 裝修師傅 you may ask him
作者: 45B    時間: 2004-4-20 21:43:08

if you have 裝修師傅 you may ask him

yes i have asked too
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-4-20 21:56:12

如果在深圳做大約要幾多錢呢?/
作者: 45B    時間: 2004-4-20 22:42:33

平hk一半if hk $3000 then china around $1500
作者: Jess and Burns    時間: 2004-4-20 22:46:30

係羅湖商業最上層.
有好多布行架. 我之前做過.但都係一年前架啦. 香港格過價 要around $1000 ( 實際就唔記得左啦)  咁大陸做呢 就$500-到. 連路軌. ( 要講價 ) 結果 我就係大陸做左law
作者: SM    時間: 2004-4-20 23:42:40

你地就好啦...可以返深圳做 我都相信深圳o既款式同埋價錢一定好過香港 但係我個stupid boy-f無假期可以同我一齊放 所以我要放棄 :cry:

我禽晚去花園街果間個package係$1380 我兩房打算做羅馬簾 廳都會做布簾加沙簾 我預計二千頭可以搞掂!

另我上個月去過深圳商業城唔記得左幾多樓 有一間窗簾又係好平 一千蚊左右可以做晒全屋 佢竟然有間店起香港元朗 不過上門度尺安裝要加三舊水 不過元朗我都係覺得遠 同埋元朗店D款式我又唔知好唔好 所以我都係起花園街做算了 :?
作者: Jess and Burns    時間: 2004-4-21 16:28:32

你訂左啦?
作者: SM    時間: 2004-4-21 16:45:50

咁又未 我大約會約個師父今個星期上去度尺 個阿姐話大約預二十日可以搞掂.
作者: 45B    時間: 2004-4-22 21:14:26

if在大陸做咁就唔可以買埋'路鬼'因為一屋3塊curtain已經拎死我同bf la.再拎唔到'路鬼'la。
作者: P女    時間: 2004-4-22 21:43:22

我想問如果係大陸做 係咪要買埋(路鬼)? 路鬼可唔可以係香港買?
作者: 45B    時間: 2004-4-22 23:14:11

if你拎到可以buy但因為我諗我一定拎唔到so唔可以buy law咁就一定要在hk buy la。
作者: P女    時間: 2004-4-23 23:08:36

咁會唔會唔啱size架
同埋香港係咪真係有得凈買路鬼架?
作者: 45B    時間: 2004-4-24 17:46:05

咁會唔會唔.猧ize架
同埋香港係咪真係有得凈買路鬼架?

自己一定要度定size架。
hk一定有凈買路鬼咁當然if你一套買()連curtain可能平d law。其實如果你會裝修你可以叫師傅裝ga。我都係咁。
作者: P女    時間: 2004-4-25 00:29:03

今日問個裝修師傅 佢話全屋凈買路鬼同裝要好$600
咁即係平or貴?
作者: kk and hiromi    時間: 2004-4-27 13:37:36

I went to few curtain shops in 茘枝角 and quote the price of all the window curtain for my flat 957". And the price varies about 20%.
First 便利's price around h.k. 3900
Second 實惠 charged me around h.k. 2900 but the quality of the cloth is a bit poor and not much choice.
Third 築屋 cost only h.k. 3500.
I will continue to quote the price from different shops around h.k. and update her for all of your reference la.
作者: FireFire    時間: 2004-4-27 16:19:08

[quote:0c23cf407e="女"]今日問個裝修師傅 佢話全屋凈買路鬼同裝要好$600
咁即係平or貴?[/quote]
平呀.....我去花園街問過都要成$1300呀...
P女介紹你個師傅俾我都好喎... :mrgreen:
作者: P女    時間: 2004-4-27 21:04:13

[quote:b387a4de7a="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:b387a4de7a="女"]今日問個裝修師傅 佢話全屋凈買路鬼同裝要好$600
P女介紹你個師傅俾我都好喎... :mrgreen:[/quote]

$600凈買路鬼喎 唔包布喎
$1300? 都好貴喎 係咪包埋布架?
作者: FireFire    時間: 2004-4-27 21:14:51

[quote:8e42ebb133="女"][quote:8e42ebb133="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:8e42ebb133="女"]今日問個裝修師傅 佢話全屋凈買路鬼同裝要好$600
P女介紹你個師傅俾我都好喎... :mrgreen:[/quote]

$1300? 都好貴喎 係咪包埋布架?[/quote]
唔包架...
作者: P女    時間: 2004-4-27 21:22:59

唔包架... [/quote]

咁貴?
唔通你要d特別0既路鬼?
我見到花園街1380包晒全屋路鬼加布喎
作者: FireFire    時間: 2004-4-27 21:26:24

[quote:b2454a46d2="女"]$600凈買路鬼喎 唔包布喎

咁貴?
我見到花園街1380包晒全屋路鬼加布喎[/quote]
可能係雙鬼原故..
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-4-27 22:16:46

fire fire 你比人騙左啦~~~
作者: FireFire    時間: 2004-4-27 22:49:04

[quote:86615cab5c="Alvin & Janis"]fire fire 你比人騙左啦~~~[/quote]
:em06: ..................
幸好未買
作者: Jess and Burns    時間: 2004-4-30 15:41:27

我上之買呢有埋路鬼架. 係就係重d . 所以扲車仔law.
包路鬼同唔包好差唔係好多價錢. 所以你唔要係無咁抵架.
我上次上午去 下午6:xx 到可以做好架啦 好快手架.
作者: candy-cheung    時間: 2004-4-30 16:04:25

[quote:85ebf7c7eb="女"]$600凈買路鬼喎 唔包布喎

咁貴?
我見到花園街1380包晒全屋路鬼加布喎[/quote]

五金舖有得買路軌記得要穿埋繩否則自己穿唔到.應該唔貴.
作者: P女    時間: 2004-5-2 19:54:21

請問你地有冇人係rc0既示範單位買窗簾????
作者: Simon Michelle    時間: 2004-5-2 20:12:41

[quote:67778ede3a="Jess&Burns"]我上之買呢有埋路鬼架. 係就係重d . 所以扲車仔law.
包路鬼同唔包好差唔係好多價錢. 所以你唔要係無咁抵架.
我上次上午去 下午6:xx 到可以做好架啦 好快手架.[/quote]

手工好唔好架??
作者: P女    時間: 2004-5-2 20:29:37

如果只買路鬼 就要自己量
有樣野好擔心 如果量唔0岩咪大獲飯?
作者: Jess and Burns    時間: 2004-5-3 10:38:57

你係比隻window 的size 比佢幫你度.講清楚你隻window 係點.  唔係你自已預喎.  佢地做慣做熟 好小會度錯.
作者: Jess and Burns    時間: 2004-5-3 10:42:03

to Simon  

手工都ok 啦. (都無難度)
不過就無cut d 線頭線尾 要自已cut  返.
其他無咩特別.
作者: P女    時間: 2004-5-4 21:52:23

[quote:cea39fe03a="Jess&Burns"]你係比隻window 的size 比佢幫你度.講清楚你隻window 係點.  唔係你自已預喎.  佢地做慣做熟 好小會度錯.[/quote]

只買路鬼都會幫你度咩?
作者: angel    時間: 2004-5-5 18:21:00

我覺得香港造方便d,我 藍澄灣3座那間「新x族」做窗簾,價錢都ok,而且我覺得他唔會禁住搶,所以我幫襯呢間,d布都幾靚添。
作者: Wynne and Paul    時間: 2004-5-5 18:35:12

I agree.  We also choose this one and pay the money already.

Since my honey 姓呂 and the staff there also 姓呂 so my honey to ask him for a discount he promise and really give us a discount.  

He also say that if she introduces other members to buy the members also has discount.  Just tell him that "呂小姐" 介紹 then he will give you discount.

Remarks : We have no relationship with the staff there.  Only my honey and the staff are 姓呂 but they have no relationship.

Whether to choose this company is totally depend on you.

Thanks
作者: P女    時間: 2004-5-5 23:28:11

[quote:ba045d0236="angel"]我覺得香港造方便d,我 藍澄灣3座那間「新x族」做窗簾,價錢都ok,而且我覺得他唔會禁住搶,所以我幫襯呢間,d布都幾靚添。[/quote]

你做左乜野款式?幾銀????
作者: angel    時間: 2004-5-6 21:22:22

[quote:aee543e1a8="女"][quote:aee543e1a8="angel"]我覺得香港造方便d,我 藍澄灣3座那間「新x族」做窗簾,價錢都ok,而且我覺得他唔會禁住搶,所以我幫襯呢間,d布都幾靚添。[/quote]

你做左乜野款式?幾銀????[/quote]全屋做罹馬簾及全屋轉用勁靚簾頭(我個人覺得 :em04: )都 $2xxx唔使$3000,比起其他平d及d布又靚d,你覺得呢?
作者: P女    時間: 2004-5-6 22:48:59

你做左乜野款式?幾銀????[/quote]全屋做罹馬簾及全屋轉用勁靚簾頭(我個人覺得 :em04: )都 $2xxx唔使$3000,比起其他平d及d布又靚d,你覺得呢?[/quote

Exactly幾多錢 如果不方便係到講
可否pm我?我想睇下我有冇做左魚腩
Thx!
作者: tony and carmen    時間: 2004-5-7 00:29:51

我去了大陸買了全屋羅馬簾一共6幅.連隔光布(即車雙面)用了$1200幾好喎
:em11: 2小時有得拿 :em11:  .在hk單面都要$3000(不包隔光布) :em03:  
還要3-7日方可有貨
作者: Jess and Burns    時間: 2004-5-7 15:29:36

隔光布一褔要加$100架. 我問左啦.
作者: H and H    時間: 2004-5-8 00:47:42

[quote:934e3cde88="tony&carmen"]我去了大陸買了全屋羅馬簾一共6幅.連隔光布(即車雙面)用了$1200幾好喎
:em11: 2小時有得拿 :em11:  .在hk單面都要$3000(不包隔光布) :em03:  
還要3-7日方可有貨[/quote]好抵下喎 可唔可以話比我知地址向邊呀!
作者: tony and carmen    時間: 2004-5-8 21:06:20

我同H&H一樣喺大陸整價錢一樣同樣是羅馬廉連隔光布$1200。香港好多地方格價起碼$3000唔包膈光布(大陸手工幾好)羅湖城新貴族
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-8 21:17:25

[quote:e5e145569c="tony&carmen"]我同H&H一樣喺大陸整價錢一樣同樣是羅馬廉連隔光布$1200。香港好多地方格價起碼$3000唔包膈光布(大陸手工幾好)羅湖城新貴族[/quote]

咁條路軌點算呀?
作者: bunnud    時間: 2004-5-8 21:20:52

剛在元朗買了兩幅窗簾兩幅窗紗一幅羅馬簾包路軋$1100搞掂不過唔包安裝. 平過大陸買  :em11:
作者: dick queenie    時間: 2004-5-8 21:52:49

一日未換window...一日都裝唔到窗簾...
window...都唔知幾時有貨同我換....
苦矣....
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-5-8 22:01:44

[quote:f3257d3718="bunnud"]剛在元朗買了兩幅窗簾兩幅窗紗一幅羅馬簾包路軋$1100搞掂不過唔包安裝. 平過大陸買  :em11:[/quote]

咁你們自己識裝呀??
作者: Simon Michelle    時間: 2004-5-8 23:54:38

bunnud
手工如何多唔多布款揀呀?
作者: kk and hiromi    時間: 2004-5-10 00:47:16

I went to the curtain shop at Blk 6 35/f the price they offer me is the most expensive compare w/ the curtain shop i have visited before..so u guys better check more curtain shop la...
作者: Oscar_ho    時間: 2004-5-11 00:53:56

在青衣涌美村有一間叫布藝軒的窗廉店 也是一個不錯的選擇 我去過看 幾好
作者: 草龍    時間: 2004-5-11 10:26:26

[quote:f06f11b354="女"]我想問如果係大陸做 係咪要買埋(路鬼)? 路鬼可唔可以係香港買?[/quote]

小心大陸買的路鬼比較品質差.
我屋內的路鬼用左3年開始不順
作者: bunnud    時間: 2004-5-11 23:34:42

[quote:845d99282f="Alvin & Janis"][quote:845d99282f="bunnud"]剛在元朗買了兩幅窗簾兩幅窗紗一幅羅馬簾包路軋$1100搞掂不過唔包安裝. 平過大陸買  :em11:[/quote]

咁你們自己識裝呀??[/quote]

我會叫裝修師傅幫我裝
作者: bunnud    時間: 2004-5-11 23:35:42

[quote:dd6ba496c1="Simon&Michelle"]bunnud
手工如何多唔多布款揀呀?[/quote]

都有好多款色揀不過揀唔揀得到就要講眼緣
作者: wychan    時間: 2004-5-11 23:43:19

[quote:b2d66b4116="bunnud"][quote:b2d66b4116="Simon&Michelle"]bunnud
手工如何多唔多布款揀呀?[/quote]

都有好多款色揀不過揀唔揀得到就要講眼緣[/quote]

風水師傅話窗簾 要配合顏色先幫都你... 你可以在"家居天下"請教下 "風水地師"....
作者: bunnud    時間: 2004-5-12 00:41:04

我只求合眼緣自己喜歡就可以了.
作者: Y and T    時間: 2004-5-16 10:24:44

[quote:c965ed6da9="Oscar_ho"]在青衣涌美村有一間叫布藝軒的窗廉店 也是一個不錯的選擇 我去過看 幾好[/quote]

I also ordered at 布藝軒 (yesterday) their cost is most okay compared with those show flat in RC and among those promotional leaflets.

Package cost for $1180 (even you used 羅馬 捲簾....) I added curtain head ($100) and added higher quality fabric (added $100-$300)

Totally i used $1680 for 2x捲簾 1x羅馬(with high quality fabric & add curtain head)
作者: Suzuki    時間: 2004-5-16 10:31:03

Oh!! really! I will go here to have a look. Thank you for your information!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2