藍澄灣業主社群

標題: 蚊患 [打印本頁]

作者: Patrick Cherry    時間: 2004-4-16 00:03:52     標題: 蚊患

各位街坊 今日晚上我上番自己單位度 發覺每半個鍾頭實有蚊响外面飛入黎 我總共打死3集蚊 比佢針咗一口 旦系d蚊真系好毒 而家都未消腫 其中有1隻系白紋衣蚊黎嘅 於是我請教d尼方面巳嘅朋友 結果佢話d白紋e蚊應該系尼度附近大 通常佢地會離開出生地200米內 所以附近一定有水dum比佢地生長 所以我希望各位業主如發現有蛟嘅話 請用瓶仔入起佢 以便通知食環處做嘢 多謝各位!!
作者: FireFire    時間: 2004-4-16 00:18:25     標題: Re: 蚊患

[quote:17ae09ccad="atrick & Cherry"]各位街坊 今日晚上我上番自己單位度 發覺每半個鍾頭實有蚊响外面飛入黎 我總共打死3集蚊 比佢針咗一口 旦系d蚊真系好毒 而家都未消腫 其中有1隻系白紋衣蚊黎嘅 於是我請教d尼方面巳嘅朋友 結果佢話d白紋e蚊應該系尼度附近大 通常佢地會離開出生地200米內 所以附近一定有水dum比佢地生長 所以我希望各位業主如發現有蛟嘅話 請用瓶仔入起佢 以便通知食環處做嘢 多謝各位!![/quote]
Patrick & Cherry你住幾多樓架?
d蚊.....通常都係俾我打死多.. :em18:
要生禽...有d難度.... :mrgreen:
作者: dracula    時間: 2004-4-16 00:21:28

有"蚊"~ 好意頭喎~~
作者: KK and J    時間: 2004-4-16 09:27:51

驗樓當日,我朋友發覺有條渠倒塞o左,佢話會是蚊患o既源頭。(位置是20萬公頃公園左面,1座望出方向斜坡地點) 我亦已經向管理處反應,希望看到這個信息的街坊,共同引証向管理處加快跟進。
作者: GM386    時間: 2004-4-16 09:29:51

不知是否和有兩條明渠的關係???
作者: manhk167    時間: 2004-4-16 10:17:33

打佢已經好難 重要用瓶仔入起佢...  我自知做唔到.  
作者: Tomato    時間: 2004-4-16 10:21:18

我超級惹蚊0架!!禁我帶定滅蚊器 or 蚊怕水先.

patrick&cherry 你地住幾多樓0架??
作者: Patrick Cherry    時間: 2004-4-16 22:59:06

我住1座31樓架 今晚我會响度打而死3隻 其中2隻系綠色架 即系剛剛出黎見世面就比我打死 哈哈 :mrgreen: !!
其實隻蚊唔洗生畜嘅 食環處只系想知道佢地嘅種類 希望各位業主幫忙 通知我如果周圍真系咁多蚊嘅話 我會攞埋d死蚊屍去食環處反映 但系記得mark日期播..... :!:  :!:
作者: Tomato    時間: 2004-4-16 23:09:43

你住31樓都有蚊患 如果住低層默會好弊???
作者: Patrick Cherry    時間: 2004-4-17 00:32:48

[quote:5778b83936="Tomato"]你住31樓都有蚊患 如果住低層默會好弊???[/quote]

唔知嘅, 希望到時大家互相監察喇!!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2