藍澄灣業主社群

標題: TV 天線 [打印本頁]

作者: Maggie Johny    時間: 2003-7-26 11:50:13     標題: TV 天線

今日打個藍澄灣熱線....問呇傖N電掣位圖 同電視天線既位置.....

原來個天線位(以A座為例)o係係天間房中間既牆 向主人房o個面既牆身 高位。
即係如果用$888. 條天線會跨過門頂...... :em07:

我都係今日先知.......  :em18:

有幾會要去多次華人行睇多次.......個小姐話示範單位有show到..... :?:

p.s. 仲有電掣圖 呇a話已經gathering緊業主既資料 有個同事尊跟呢個request.... 所以如果可以 大家不況打上去個hotline  :em10: 加速呇a攪掂?...
作者: wychan    時間: 2003-7-26 13:43:41     標題: Re: TV 天線

[quote:faa7b8e711="Maggie&Johny"]今日打個藍澄灣熱線....問呇傖N電掣位圖 同電視天線既位置.....

原來個天線位(以A座為例)o係係天間房中間既牆 向主人房o個面既牆身 高位。
即係如果用$888. 條天線會跨過門頂...... :em07:

有幾會要去多次華人行睇多次.......個小姐話示範單位有show到..... :?:

p.s. 仲有電掣圖 呇a話已經gathering緊業主既資料 有個同事尊跟呢個request.... 所以如果可以 大家不況打上去個hotline  :em10: 加速呇a攪掂?...[/quote]

話個電話聽0下。等我們給些群眾壓力他。
作者: Maggie Johny    時間: 2003-7-26 13:49:10     標題: Re: TV 天線

[quote:c25ac3f4ae="wychan"][quote:c25ac3f4ae="Maggie&Johny"]今日打個藍澄灣熱線....問呇傖N電掣位圖 同電視天線既位置.....

p.s. 仲有電掣圖 呇a話已經gathering緊業主既資料 有個同事尊跟呢個request.... 所以如果可以 大家不況打上去個hotline  :em10: 加速呇a攪掂?...[/quote]

話個電話聽0下。等我們給些群眾壓力他。[/quote]

作者: Maggie Johny    時間: 2003-7-26 19:54:01     標題: Re: TV 天線

[quote:0ad8f3fd75="Maggie&Johny"][quote:0ad8f3fd75="wychan"][quote:0ad8f3fd75="Maggie&Johny"]今日打個藍澄灣熱線....問呇傖N電掣位圖 同電視天線既位置.....

21267700[/quote]

終於忍唔住 下晝再去華人行.....
有幾樣野同地產商再reconfirm左.....

1. 天線位真係係高位(連 tv power socket位)....係主人房同細房既牆.... 原來恆昌個兩個姐姐都唔知 都係今日下晝由個發展商同呇a講 叫呇a將條天線兜過門欖上面.....再由櫃中間落電視位.....

2. 鮮風糟係冇開關 24小時不停為你播放.....

3. 木地版係打斜鋪 發展商都係後其先知....
作者: Sharan    時間: 2003-7-26 20:00:17

1. 天線位真係係高位(連 tv power socket位)....係主人房同細房既牆.... 原來恆昌個兩個姐姐都唔知 都係今日下晝由個發展商同呇a講 叫呇a將條天線兜過門欖上面.....再由櫃中間落電視位.....

O禁會係明線定入牆呀 :?: ?如果入牆,劭米要幫你係細房既牆批過"當"囉? :!:
作者: IWAT    時間: 2003-7-26 20:35:10

[quote:ac8ba54ce3="Sharan"]1. 天線位真係係高位(連 tv power socket位)....[/quote]

咪好樣x... :em05:
作者: dracula    時間: 2003-7-26 20:43:28

[quote:28c0c57515="IWAT"][quote:28c0c57515="Sharan"]1. 天線位真係係高位(連 tv power socket位)....[/quote]

咪好樣x... :em05:[/quote]

有冇攪錯呀~ 呇a有冇腦o架~ 有乜理由o係o個個位置做 socket 先得 gar~
唔通坉n我地張個 tv 放o係細房同大房中間幅牆???  如果係咁o既話 示範單位就唔好做到而家咁啦~ o個個位置應該係放衣柜先係嘛~ 就算唔阻個放衣柜 而家咪即係一定要我地比錢改位???
作者: Simon Michelle    時間: 2003-7-26 20:43:42

真係有的過份喎..... 邊有人既tv 位會係高位架.... ? 有無攪錯.....  :evil:  :evil:  :evil:
作者: LJJ    時間: 2003-7-26 22:19:51

咁點算 :em01:  :em01:  :em01: 又要洗多畢錢lor wor 咁可唔可以由高位改落低位ga
作者: wicyh    時間: 2003-7-26 22:33:45     標題: Re: TV 天線

[quote:974175f038="Maggie&Johny"]今日打個藍澄灣熱線....問呇傖N電掣位圖 同電視天線既位置.....

我今日打個熱線 呇a居然話無電掣位圖呢樣野 我話無理由架喎 跟住夆搦嵾控齯?然後話要遲d至有 大約12月倒喎 叫我留電話......... :em05:
作者: LJJ    時間: 2003-7-26 22:37:19     標題: Re: TV 天線

[quote:1650eef857="wicyh"][quote:1650eef857="Maggie&Johny"]今日打個藍澄灣熱線....問呇傖N電掣位圖 同電視天線既位置.....

我今日打個熱線 呇a居然話無電掣位圖呢樣野 我話無理由架喎 跟住夆搦嵾控齯?然後話要遲d至有 大約12月倒喎 叫我留電話......... :em05:[/quote]

宜家d人都唔知點做野ga 咁係咪要留電話先至有ga...
作者: Maggie Johny    時間: 2003-7-26 22:54:33

[quote:9340a9969f="Simon&Michelle"]真係有的過份喎..... 邊有人既tv 位會係高位架.... ? 有無攪錯.....  :evil:  :evil:  :evil:[/quote]

我覺得連做傢俬既恒昌都唔知就離譜d lor..... 當呇a恍然大悟之後就答話到時呇a自會攪掂喎.......我覺得咁樣對買左呇a既package既業主好冇保障o者..... :em06:  :em06:

不過 對於一d唔諗住起牆或間房櫃既人(例如我)仲慘 唔通叫我將個電視瞻悛? :em01:  :em01:

[thread to 談天說地 - 電視投影機]
作者: wicyh    時間: 2003-7-26 22:58:11

[quote:c847541bf1="Maggie&Johny"][quote:c847541bf1="Simon&Michelle"]真係有的過份喎..... 邊有人既tv 位會係高位架.... ? 有無攪錯.....  :evil:  :evil:  :evil:[/quote]

我覺得連做傢俬既恒昌都唔知就離譜d lor..... 當呇a恍然大悟之後就答話到時呇a自會攪掂喎.......我覺得咁樣對買左呇a既package既業主好冇保障o者..... :em06:  :em06:

不過 對於一d唔諗住起牆或間房櫃既人(例如我)仲慘 唔通叫我將個電視瞻悛? :em01:  :em01:

[thread to 談天說地 - 電視投影機][/quote]

恒昌點會知呀 又唔係夆_
駁條線落黎囉
作者: LJJ    時間: 2003-7-26 23:00:05

咁好核突jet 條線係度吊吊fing...
作者: Maggie Johny    時間: 2003-7-26 23:06:43

[quote:b8a6474b96="wicyh"][quote:b8a6474b96="Maggie&Johny"][quote:b8a6474b96="Simon&Michelle"]真係有的過份喎..... 邊有人既tv 位會係高位架.... ? 有無攪錯.....  :evil:  :evil:  :evil:[/quote]

[thread to 談天說地 - 電視投影機][/quote]

恒昌點會知呀 又唔係夆_
駁條線落黎囉[/quote]

但成個示範單位連傢俬套應ㄔX左仲係華人行度show埋出黎...... 岈I都唔可以咁不負責任lor..... 話晒砌傢俬都要預下點走線啦.....

呇a(恆昌)最初話d電線連天線會係電視轉盤度向下走 再走到窗台附近既牆身喎......會唔會差得遠左d啦?
作者: hales    時間: 2003-7-27 01:06:21     標題: Re: TV 天線

[quote:afda81c1ea="Maggie&Johny"][quote:afda81c1ea="Maggie&Johny"][quote:afda81c1ea="wychan"][quote:afda81c1ea="Maggie&Johny"]今日打個藍澄灣熱線....問呇傖N電掣位圖 同電視天線既位置.....

21267700[/quote]

終於忍唔住 下晝再去華人行.....
有幾樣野同地產商再reconfirm左.....

2. 鮮風糟係冇開關 24小時不停為你播放.....

3. 木地版係打斜鋪 發展商都係後其先知....[/quote]

點解會咁白痴安響咁高既位咖? :em05:
其實樓書上好似有寫話個TV插是在容廳咖喎?
搞到有少少想拉隊去同呇a三口六面傾....=.=
作者: wychan    時間: 2003-7-27 01:11:05

大煲 :?: 原來細房冇天線位喎?? 有冇人知道0也嘢一回事呀? :em02:

同埋細房有冇電話同寬頻0家

仲有.. 如果主人房想裝電視又點算?

喟... 連居屋都所有房都有0西所有天線,電話同寬頻位啦! 百幾萬樓0也都冇?! 有點被騙0既感覺 :em01:
作者: hales    時間: 2003-7-27 01:14:59

[quote:f617a093dd="wychan"]大煲 :?: 原來細房冇天線位喎?? 有冇人知道0也嘢一回事呀? :em02:

同埋細房有冇電話同寬頻0家[/quote]
細房係冇電線位冇錯....
樓書上係寫只有客廳會有 不過細房都會有電話插 有電話插就會有寬頻
作者: wychan    時間: 2003-7-27 01:41:24

[quote:e67876d1ba="hales"][quote:e67876d1ba="wychan"]大煲 :?: 原來細房冇天線位喎?? 有冇人知道0也嘢一回事呀? :em02:

樓書上係寫只有客廳會有 不過細房都會有電話插 有電話插就會有寬頻[/quote]

如果樓書上係寫只有客廳會有,但是現在是在主人房內。又屈我們888或傢俬套嬪齔f出廳。0甘點計先? 一起丙?:em13:  :em13:  :em13:

貨不對版,可唔可以唔收樓回水?
作者: hales    時間: 2003-7-27 01:44:26

[quote:7f31dc8a7f="wychan"][quote:7f31dc8a7f="hales"][quote:7f31dc8a7f="wychan"]大煲 :?: 原來細房冇天線位喎?? 有冇人知道0也嘢一回事呀? :em02:

樓書上係寫只有客廳會有 不過細房都會有電話插 有電話插就會有寬頻[/quote]

如果樓書上係寫只有客廳會有,但是現在是在主人房內。又屈我們888或傢俬套嬪齔f出廳。0甘點計先? 一起丙?:em13:  :em13:  :em13:

貨不對版,可唔可以唔收樓回水?[/quote]
難少少 因為個單位其實係叫做"一房設計" 只係 "建議你間多一個房叫主人房.."
作者: wychan    時間: 2003-7-27 01:47:56

[quote:95cb6f8805="hales"][quote:95cb6f8805="wychan"][quote:95cb6f8805="hales"][quote:95cb6f8805="wychan"]大煲 :?: 原來細房冇天線位喎?? 有冇人知道0也嘢一回事呀? :em02:

貨不對版,可唔可以唔收樓回水?[/quote]
難少少 因為個單位其實係叫做"一房設計" 只係 "建議你間多一個房叫主人房.."[/quote]

sor... ck真係識走法律(lar)...唔夠坁?
作者: Solskjaer    時間: 2003-7-27 01:53:38

咁又真係幾煩Wor煩完一樣又一樣幾時先會妥妥當當呀!!!最滾就係咬坉齯J呀嗎!
作者: FireFire    時間: 2003-7-27 01:57:05

[quote:d18d83bfe4="Solskjaer"]咁又真係幾煩Wor煩完一樣又一樣幾時先會妥妥當當呀!!!最滾就係咬坉齯J呀嗎![/quote]
呢鑊俾李生玩死. :em06:
作者: wychan    時間: 2003-7-27 01:58:42

[quote:b9785fc278="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:b9785fc278="Solskjaer"]咁又真係幾煩Wor煩完一樣又一樣幾時先會妥妥當當呀!!!最滾就係咬坉齯J呀嗎![/quote]
呢鑊俾李生玩死. :em06:[/quote]

玩完董建來玩我們... 唉 :em06:  :em06:  :em06:  :em01:  :em01:  :em18:
作者: saga    時間: 2003-7-27 04:23:08

好心岏朁w都要整 就整得好用d 啦 ...
搞到不倫不類 損人不利己 ...

可唔可以係吤撫膉妨e 我地同吨洉M下?
個 designer 點 design 架...
作者: wicyh    時間: 2003-7-27 08:24:48

[quote:fe0691e288="Simon&Michelle"]真係有的過份喎..... 邊有人既tv 位會係高位架.... ? 有無攪錯.....  :evil:  :evil:  :evil:[/quote]

- 港灣豪庭兩房單位的電視天線的插位安裝在廚房與廁所之間的位置 都係怪怪地
作者: wicyh    時間: 2003-7-27 08:31:05

[quote:7382092f55="wychan"]大煲 :?: 原來細房冇天線位喎?? 有冇人知道0也嘢一回事呀? :em02:

喟... 連居屋都所有房都有0西所有天線,電話同寬頻位啦! 百幾萬樓0也都冇?! 有點被騙0既感覺 :em01:[/quote]
售樓書講左細房冇天線位喇 電話位就有
如果主人房想裝電視咪拉線囉
作者: wychan    時間: 2003-7-27 10:02:22

[quote:050bff779d="wicyh"][quote:050bff779d="wychan"]大煲 :?: 原來細房冇天線位喎?? 有冇人知道0也嘢一回事呀? :em02:

喟... 連居屋都所有房都有0西所有天線,電話同寬頻位啦! 百幾萬樓0也都冇?! 有點被騙0既感覺 :em01:[/quote]
售樓書講左細房冇天線位喇 電話位就有
如果主人房想裝電視咪拉線囉[/quote]

勞民傷財
作者: wychan    時間: 2003-7-27 10:12:44

跟據ken影出來d相,呢度可能係tv位!
作者: Maggie Johny    時間: 2003-7-27 10:52:39

[quote:8eb87cf149="wychan"]跟據ken影出來d相,呢度可能係tv位![/quote]

The unknown port should be the lighting switch for the "master room" in the other word once you enter the master room you have to close the door in order to switch on the light.

ps. 仲有你地估下陪電視既power cord夠唔夠長拉上天花再過門檻啦?買電視時真係度清楚啦.... (雖然電線可以駁長...)  恆昌可能係件傢俬頂部開窿 俾你走線 但相信呇a唔會細心到幫你度埋你電視機既電線長度lor.....
作者: wychan    時間: 2003-7-27 11:00:49

他們會做一個插位係個櫃入面,買左電視只係plug and play..

仲有 大家有沒有留置左上角有一個圓形孔。是否傳聞的鮮風口呡? 好似細了一此吧!
作者: diedsee    時間: 2003-7-27 12:17:28

unknow位的而且確係燈制位,同示範單位一樣 :|
作者: wychan    時間: 2003-7-27 12:31:59

[quote:340b337591="diedsee"]unknow位的而且確你燈制位,同示範單位一樣 :|[/quote]

甘咪好煩,麼黑開燈?!
作者: Solskjaer    時間: 2003-7-27 12:37:12

[quote:4cc14d557a="Maggie&Johny"][quote:4cc14d557a="wychan"]跟據ken影出來d相,呢度可能係tv位![/quote]

The unknown port should be the lighting switch for the "master room" in the other word once you enter the master room you have to close the door in order to switch on the light.

ps. 仲有你地估下陪電視既power cord夠唔夠長拉上天花再過門檻啦?買電視時真係度清楚啦.... (雖然電線可以駁長...)  恆昌可能係件傢俬頂部開窿 俾你走線 但相信呇a唔會細心到幫你度埋你電視機既電線長度lor.....[/quote]
你join 左個package咩?呇P我講收樓後會有師傅同我傾個櫃點做.到時話俾坁儒粢亶ΜKa既.
作者: Maggie Johny    時間: 2003-7-27 12:42:27

[quote:9d2d779248="Solskjaer"][quote:9d2d779248="Maggie&Johny"][quote:9d2d779248="wychan"]跟據ken影出來d相,呢度可能係tv位![/quote]

ps. 仲有你地估下陪電視既power cord夠唔夠長拉上天花再過門檻啦?買電視時真係度清楚啦.... (雖然電線可以駁長...)  恆昌可能係件傢俬頂部開窿 俾你走線 但相信呇a唔會細心到幫你度埋你電視機既電線長度lor.....[/quote]
你join 左個package咩?呇P我講收樓後會有師傅同我傾個櫃點做.到時話俾坁儒粢亶ΜKa既.[/quote]

未呀.... 不過個天線位係埋d咁既位置 可能都會join 等恆昌同我諗掂?
作者: wychan    時間: 2003-7-27 13:03:33

大家留意,如果extend條天線入櫃,天線按位都要從原本牆位出來,好肉酸
作者: hales    時間: 2003-7-27 13:06:45

[quote:a5743aa588="wychan"]大家留意,如果extend條天線入櫃,天線按位都要從原本牆位出來,好肉酸[/quote]
原則上你可以問妢|唔會幫你做入牆線 不過我諗是要加錢的
不過如果做入牆錢的話 基本上你又要油過哂間屋 就算唔油過哂間房
都要油過哂間房 如果只係油入牆線果個位 就會有新舊色 所以都係難睇的....

其實我個人會覺得電掣燈掣tv掣位基本上可以話係一定要改過的..........
呢o的錢其實買樓就應該預算在內的了呢
作者: wychan    時間: 2003-7-27 13:10:54

[quote:cf527a9b81="hales"][quote:cf527a9b81="wychan"]大家留意,如果extend條天線入櫃,天線按位都要從原本牆位出來,好肉酸[/quote]
不過如果做入牆錢的話 基本上你又要油過哂間屋 就算唔油過哂間房
都要油過哂間房 如果只係油入牆線果個位 就會有新舊色 所以都係難睇的....

其實我個人會覺得電掣燈掣tv掣位基本上可以話係一定要改過的..........
呢o的錢其實買樓就應該預算在內的了呢[/quote]

咁貴買樓仲要由頭執刑落尾,居屋,共屋都唔駛啦!!
作者: hales    時間: 2003-7-27 13:18:17

[quote:9b71f8e5de="wychan"][quote:9b71f8e5de="hales"][quote:9b71f8e5de="wychan"]大家留意,如果extend條天線入櫃,天線按位都要從原本牆位出來,好肉酸[/quote]

呢o的錢其實買樓就應該預算在內的了呢[/quote]

咁貴買樓仲要由頭執刑落尾,居屋,共屋都唔駛啦!![/quote]
公屋居屋收樓時個地只係水泥地 水泥牆咋......
一樣都係要執呢.....

而且其實唔知大家知唔知道.......rc其實係平過買居屋咖......
作者: dracula    時間: 2003-7-27 13:30:32

其實之前所有關於 rc o既壞報導 都影響唔到我 不過呢個 tv socket 就真係令我有 d 心傷 冇腦到爆~
作者: wicyh    時間: 2003-7-27 13:49:14

[quote:a121eba2ff="wychan"]大家留意,如果extend條天線入櫃,天線按位都要從原本牆位出來,好肉酸[/quote]

唸下用天花線摭摭奀o唔得   :?
作者: dracula    時間: 2003-7-27 13:51:02

有問題呀???????????

我想問o下 客廳另一面牆身有沒有 t.v. 及 插蘇位????
有o既話我情願將 sofa 同 tv 柜換位好過~
作者: Maggie Johny    時間: 2003-7-27 15:15:16

[quote:51e2906b90="dracula"]有問題呀???????????

我想問o下 客廳另一面牆身有沒有 t.v. 及 插蘇位????
有o既話我情願將 sofa 同 tv 柜換位好過~[/quote]

唔係好明係想講邊個位置 但係全屋就只係得一個tv 天線位 而天線位隔離有個孖蘇位for tv。
作者: Maggie Johny    時間: 2003-7-27 15:16:53

[quote:e8895a8aaf="wicyh"][quote:e8895a8aaf="wychan"]大家留意,如果extend條天線入櫃,天線按位都要從原本牆位出來,好肉酸[/quote]

唸下用天花線摭摭奀o唔得   :?[/quote]

唔好意思....咩叫天花線?
作者: hales    時間: 2003-7-27 15:19:40

[quote:cf535e05a5="Maggie&Johny"][quote:cf535e05a5="wicyh"][quote:cf535e05a5="wychan"]大家留意,如果extend條天線入櫃,天線按位都要從原本牆位出來,好肉酸[/quote]

唔好意思....咩叫天花線?[/quote]
地板同牆身之間果個直角釘上去既叫做地腳線
天花同牆身之間果個直角釘上去既叫做天花線
作者: Maggie Johny    時間: 2003-7-27 15:27:15

[quote:aa02015663="hales"][quote:aa02015663="Maggie&Johny"][quote:aa02015663="wicyh"][quote:aa02015663="wychan"]大家留意,如果extend條天線入櫃,天線按位都要從原本牆位出來,好肉酸[/quote]

唔好意思....咩叫天花線?[/quote]
地板同牆身之間果個直角釘上去既叫做地腳線
天花同牆身之間果個直角釘上去既叫做天花線[/quote]

係咪即係好似地腳線咁有舊野突出黎一排咁個d呀? thank
作者: H and H    時間: 2003-7-27 15:46:24

咁咪又係要錢整  :em05:  咁不如改制位改到啱心水再油過仲happy啦 (雖然有天花線grand D) 到時加多個tv制位响細房添
作者: dracula    時間: 2003-7-27 17:08:52

[quote:131b8dadac="Maggie&Johny"][quote:131b8dadac="dracula"]有問題呀???????????

有o既話我情願將 sofa 同 tv 柜換位好過~[/quote]

唔係好明係想講邊個位置 但係全屋就只係得一個tv 天線位 而天線位隔離有個孖蘇位for tv。[/quote]

我係講呢.... 原本個個諗住放 SOFA 個位置呀~ 如果o個度有o既話~
我索性o係o個度放 t.v 而 sofa 就放o係個個諗住放 t.v 柜個位置~
作者: Maggie Johny    時間: 2003-7-27 17:16:18

[quote:86afea1bb8="dracula"][quote:86afea1bb8="Maggie&Johny"][quote:86afea1bb8="dracula"]有問題呀???????????

唔係好明係想講邊個位置 但係全屋就只係得一個tv 天線位 而天線位隔離有個孖蘇位for tv。[/quote]

我係講呢.... 原本個個諗住放 SOFA 個位置呀~ 如果o個度有o既話~
我索性o係o個度放 t.v 而 sofa 就放o係個個諗住放 t.v 柜個位置~[/quote]

sofa位個邊近角好似有組蘇位 但天線就會係主人房入門口左手面既牆上方位置 (以你f座為例)
作者: dracula    時間: 2003-7-27 17:20:29

:?: 即係o個邊唔可以放 t.v.(如果唔改位)????  :em01:
作者: Maggie Johny    時間: 2003-7-27 17:28:35

[quote:941d2c686a="dracula"]:?: 即係o個邊唔可以放 t.v.(如果唔改位)????  :em01:[/quote]

我女朋友都想好似你咁將個sofa放係中間位置 而tv就靠牆.... 但依家如果唔想改天線位 一係就核核突突咁學蜘蛛咁照飛條線去 又或者搵到一d可以好似wlan既無線equipment 裝個Access Point AP係天花....然後部tv就任你推到邊都睇得(幻想構思) :shock:
作者: dracula    時間: 2003-7-27 17:35:21

話實岈I都唔應該將個 t.v. 位做o係o個幅牆 不過算啦~ 又係要面對一個改變唔倒o既現實~ 谷鬼氣打通哂成間屋~~~ :evil:  :evil:  :evil:
作者: Maggie Johny    時間: 2003-7-27 17:54:41

[quote:4391a1920a="dracula"]話實岈I都唔應該將個 t.v. 位做o係o個幅牆 不過算啦~ 又係要面對一個改變唔倒o既現實~ 谷鬼氣打通哂成間屋~~~ :evil:  :evil:  :evil:[/quote]

我都有咁既此意......不過.......$$$$$ 呢關真係過唔到.........
作者: wychan    時間: 2003-7-27 18:21:32

[quote:bff3ee321a="Maggie&Johny"][quote:bff3ee321a="dracula"]:?: 即係o個邊唔可以放 t.v.(如果唔改位)????  :em01:[/quote]

我女朋友都想好似你咁將個sofa放係中間位置 而tv就靠牆.... 但依家如果唔想改天線位 一係就核核突突咁學蜘蛛咁照飛條線去 又或者搵到一d可以好似wlan既無線equipment 裝個Access Point AP係天花....然後部tv就任你推到邊都睇得(幻想構思) :shock:[/quote]

查實想像唔到你的放法,不如劃幅圖看看?
作者: dracula    時間: 2003-7-27 18:25:15

wychan 即係示範單位入面個 sofa 同 t.v 柜 對調放~~
作者: saga    時間: 2003-7-27 19:43:05

[quote:94709be67d="dracula"]wychan 即係示範單位入面個 sofa 同 t.v 柜 對調放~~[/quote]

只可惜無天線插位係廳...
作者: wychan    時間: 2003-7-27 19:45:37

[quote:4d23b0562e="dracula"]wychan 即係示範單位入面個 sofa 同 t.v 柜 對調放~~[/quote]

對調仲差 條線走遠d
作者: dracula    時間: 2003-7-27 19:49:12

[quote:ad866e8422="wychan"][quote:ad866e8422="dracula"]wychan 即係示範單位入面個 sofa 同 t.v 柜 對調放~~[/quote]

對調仲差 條線走遠d[/quote]'

如果o個度有 t.v 位先調呢~ 發展商應該o係o個個位做多個麻~~  :em01:
作者: hales    時間: 2003-7-27 19:50:23

連新紅A樓都係得一個呢...........
作者: diedsee    時間: 2003-7-27 22:13:11

TV位安個位既目的......
好明顯係焗你用$888 or 恒昌 package,
因為坉囓景滶_番幅牆比我,
如果TV位安另一幅牆,
咁$888 or 恒昌 package 就會吸引力大減....我既埋解就係咁 :?
作者: saga    時間: 2003-7-27 22:54:03

[quote:8825349c9d="diedsee"]TV位安個位既目的......
咁$888 or 恒昌 package 就會吸引力大減....我既埋解就係咁 :?[/quote]

個建築商故意咁放 希望我地用 888 ....

點知個個唔用坉? 888 ...

損人不利已 ...
作者: LJJ    時間: 2003-7-27 22:59:55

:em13:  :em13:  :em13: 奸商
作者: bunnud    時間: 2003-7-27 23:55:07

其實改制位呢筆錢真係唔慳得除左電視位外.大家仲要留意下D燈制位就唔就手飯廳燈位要唔要移番正係飯檯上高電制位夠唔夠.呢度隨時都要使幾千銀!!!
作者: Solskjaer    時間: 2003-7-29 11:53:05

[quote:0983df65d8="diedsee"]TV位安個位既目的......
咁$888 or 恒昌 package 就會吸引力大減....我既埋解就係咁 :?[/quote]
  :em13:  :em13:  一早已經係奸商勾結啦 :em16:  :em13:  :em13:
作者: dick queenie    時間: 2003-8-1 10:30:56

嘩,真係好唔掂,無里頭,邊條友設計架,將個tv port 放在這個地方。
那個設計的人真的要捉佢去打把,公屋的tv port 都是在地下,
而家佢設計在這個地方,你話比人家聽點樣間房。你估茶餐廳咩,將部電視放在天花
上面。~~~。好勞氣呀。
作者: dick queenie    時間: 2003-8-1 10:44:07

嘩,好唔掂,可否要他們改在近窗地下呀......
作者: wicyh    時間: 2003-8-1 10:49:05

[quote:7a35580d17="dick&queenie"]嘩,好唔掂,可否要他們改在近窗地下呀......[/quote]

無架喇 耍自己改  :em06:
作者: wychan    時間: 2003-8-1 10:50:52

[quote:7164764250="dick&queenie"]嘩,好唔掂,可否要他們改在近窗地下呀......[/quote]

加錢都可以0瓜? :?:  :em18:  :em20:
作者: dracula    時間: 2003-8-1 10:56:49

[quote:cac0a95255="wychan"][quote:cac0a95255="dick&queenie"]嘩,好唔掂,可否要他們改在近窗地下呀......[/quote]

加錢都可以0瓜? :?:  :em18:  :em20:[/quote]

d socket 位我見佢o係預製組件已經預留位置
作者: wicyh    時間: 2003-8-1 10:58:55

[quote:33e0c398bd="wychan"][quote:33e0c398bd="dick&queenie"]嘩,好唔掂,可否要他們改在近窗地下呀......[/quote]

加錢都可以0瓜? :?:  :em18:  :em20:[/quote]

收樓後自己改
作者: lux    時間: 2003-8-1 18:36:37

大家誤會喇......
TV Socket 安排係那幅牆係因為方便你可以駁埋入細房
而係上面係因為就你去間房
作者: wicyh    時間: 2003-8-1 18:42:58

[quote:3b2669ab7d="lux"]大家誤會喇......
而係上面係因為就你去間房[/quote]

但係佢唔整到每間房都有就少見d
作者: dracula    時間: 2003-8-1 19:46:34

[quote:c5443b2c3a="lux"]大家誤會喇......

冇錯係方便o左主人房有 tv 睇~ 但係唔方便客廳呢~
作者: Maggie Johny    時間: 2003-8-2 00:43:14

[quote:8410999296="dracula"][quote:8410999296="lux"]大家誤會喇......

冇錯係方便o左主人房有 tv 睇~ 但係唔方便客廳呢~[/quote]

如果發展商真係咁識諗 點解唔索性房同廳既正常位置各安一個?佢賺左我地咁多$$ 整多個tv socket又算係乜? 不過佢會唔會用心良苦同恆昌paul y夾埋博賺多d佣我就唔知啦....

ps: 如果佢係咁別出心裁 係示範單位係咪應該promote佢地既"善心用意"而唔係搵傢俬套餐去掩飾呢?
作者: dick queenie    時間: 2003-8-4 10:05:25

一句到尾,發展商及有關(tv socket)的設計者,簡直是無能。條友都唔知響邊度畢業,
學埋些咁既設計,教佢個阿sir...吐血了。怒火中
作者: AgnesSarah    時間: 2003-8-4 23:27:58

並非無能其實係無恥夾埋恒昌屈我地錢扮晒益我地用888起幅牆真係逢商必奸!!! :em10:  :em10:  :em10:
作者: daniel_Q    時間: 2003-8-4 23:32:29

888唔係一幅牆 只不過係個爛櫃. 好怕佢唔使幾耐就殘 都唔敢要呀.
作者: dracula    時間: 2003-8-4 23:36:30

[quote:71dbafb06c="daniel_Q"]888唔係一幅牆 只不過係個爛櫃. 好怕佢唔使幾耐就殘 都唔敢要呀.[/quote]

個柜都有佢o既可取之處~
剩係做度門連門框及油叻架出面都要二三仟 一心唔想煩 & 唔想支出咁多o既業主 呢個柜算用得過o既~
作者: daniel_Q    時間: 2003-8-4 23:42:08

都係既 但我會起番牆 所以都係唔鬼要佢.
不過又要"side"一筆 好傷 ~~~~~€€
作者: dracula    時間: 2003-8-4 23:46:46

[quote:8c96d224d2="daniel_Q"]都係既 但我會起番牆 所以都係唔鬼要佢.
不過又要"side"一筆 好傷 ~~~~~€€[/quote]

係呀~ 有得選擇點都好過冇~ 用唔用自己決定~
我o個日入房睇佢 d 圖 我同個男仔講話我都想用 不過唔知你地電tv位係點 費時麻煩所以唔會用 只係睇o下~
作者: daniel_Q    時間: 2003-8-4 23:51:42

電線位同tv線都好煩架 要左個櫃就會難執d 所以一次過起牆執線.
不過都係果句 好傷呀............. 吖...(慘叫三聲)
作者: dracula    時間: 2003-8-5 00:01:42

[quote:18b14ca95d="daniel_Q"]電線位同tv線都好煩架 要左個櫃就會難執d 所以一次過起牆執線.
不過都係果句 好傷呀............. 吖...(慘叫三聲)[/quote]

大家都好期待裝修完 入伙o既第一晚~~
作者: AgnesSarah    時間: 2003-8-5 00:02:29

Me too
作者: FireFire    時間: 2003-8-5 00:11:21

[quote:7ca851f03d="dracula"][quote:7ca851f03d="daniel_Q"]電線位同tv線都好煩架 要左個櫃就會難執d 所以一次過起牆執線.
不過都係果句 好傷呀............. 吖...(慘叫三聲)[/quote]

大家都好期待裝修完 入伙o既第一晚~~[/quote]
我諗第一晚都唔使訓.....有排 Check....  :
作者: Solskjaer    時間: 2003-8-5 19:14:14

:em02: 各位街坊小弟冇諗住請人驗樓呀!因週身無蚊要慳D若果到時發現單位有什麼不妥當希望大家可以互相關照一下.多個人多雙眼咁會好好多.感激感激!     
作者: FireFire    時間: 2003-8-5 19:33:44

[quote:f26eb0593b="Solskjaer"]:em02: 各位街坊小弟冇諗住請人驗樓呀!因週身無蚊要慳D若果到時發現單位有什麼不妥當希望大家可以互相關照一下.多個人多雙眼咁會好好多.感激感激!     [/quote]
冇問題...到時我幫你睇你幫我睇..............
作者: saga    時間: 2003-8-5 19:36:13

[quote:0179932129="Solskjaer"]:em02: 各位街坊小弟冇諗住請人驗樓呀!因週身無蚊要慳D若果到時發現單位有什麼不妥當希望大家可以互相關照一下.多個人多雙眼咁會好好多.感激感激!     [/quote]

hales 佢幾衰呀 話幫我睇要收我錢  :em05:
作者: Solskjaer    時間: 2003-8-5 19:38:35

[quote:f24a27d2d5="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:f24a27d2d5="Solskjaer"]:em02: 各位街坊小弟冇諗住請人驗樓呀!因週身無蚊要慳D若果到時發現單位有什麼不妥當希望大家可以互相關照一下.多個人多雙眼咁會好好多.感激感激!     [/quote]
冇問題...到時我幫你睇你幫我睇.............. [/quote]
:em04:   好呀好呀!多謝火生火太關照!   :
作者: FireFire    時間: 2003-8-5 20:00:39

[quote:545d4e6b43="Solskjaer"][quote:545d4e6b43="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:545d4e6b43="Solskjaer"]:em02: 各位街坊小弟冇諗住請人驗樓呀!因週身無蚊要慳D若果到時發現單位有什麼不妥當希望大家可以互相關照一下.多個人多雙眼咁會好好多.感激感激!     [/quote]
冇問題...到時我幫你睇你幫我睇.............. [/quote]
:em04:   好呀好呀!多謝火生火太關照!   :[/quote]
鄰居嗎................冇所謂  :
作者: FireFire    時間: 2003-8-5 20:02:26

[quote:0078cb6836="saga"][quote:0078cb6836="Solskjaer"]:em02: 各位街坊小弟冇諗住請人驗樓呀!因週身無蚊要慳D若果到時發現單位有什麼不妥當希望大家可以互相關照一下.多個人多雙眼咁會好好多.感激感激!     [/quote]

hales 佢幾衰呀 話幫我睇要收我錢  :em05:[/quote]
呵~~~~hales你唔熟唔食........ :mrgreen:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2