藍澄灣業主社群

標題: 解讀樓宇火險及家居財物保險 [打印本頁]

作者: 27a    時間: 2004-4-12 01:47:11     標題: 解讀樓宇火險及家居財物保險

各位街坊

真係唔好意思,之前同大家提過我會向大家報告如題的事項,但係因工作及身體不適到而家先講,見諒見諒! :em14:  :em14:  :em14:  :em14:

其實家居保險由兩種不同的元素 (項目) 組成 - 樓宇及財物保險。

樓宇保險-還原收樓時的標準

通常樓宇按揭會要求業主購買火險以保障雙方意料不到的損失。這保險計劃會幫助屋主重置家居物品達損失前狀況,受保的範圍包括在屋內差不多所有的固定物品,例如:牆、地板、天花板、電線、絕緣物品、喉管、水渠、門、窗、廚房及浴室裝置,亦即係話還原收樓標準。

面價計算方法:買入時樓價 X 0.08%(例:2m樓價既火險保費即係$1600)
而一般保險代理可以係面價上俾75至8折優惠。

幾時買:收樓後就要買啦,因為發展商已經交左層樓俾你。之前係其他版位見到有街坊話發展商定管理公司已經同我地所有街坊買火險,係唔係真呀,我地未收樓唔知呀。

財物保險-俗語話保內籠

財物保險保障在屋內的物件,換句話說,它基本上承保在屋內每一件屬於投保人、其同住家人,甚至家務助理的物品、財物包括:傢俬、室內裝飾、家電、固定裝置、家居用品、貴重財物 (手錶、珠寶、黃金、銀等)、衣物、個人財物及金錢。但承保範圍是受總投保額及個別物件限額所限制。

例如其中一個計劃我哋考慮買如下:
每年保費:大單位(961呎):$1250;細單位(700呎以下):$980
保障總額:1m
每宗墊底費:$1000
第三者保險:5m(呢個係保障番如果因為屋企漏水落樓下一層,而咁啱嗰位街坊又係豪裝既話,當佢向你索償時,第三者保險真係可以幫到好多:wink: ,情況同樣適用於漏水流出lift,仲整壞埋佢,隨時隨地賠到嘔... :em15: 。
保險代理折扣優惠:8折至85折

幾時買:當屋企擺咗傢俬同財物後就要買,萬一大吉利是就...  :em06: :em15:

另外,要提一提一些比較少人注意既保險...工程險。就係話如果你搵人做裝修時,特別係要大興土木嗰隻,要問番你既裝修公司有冇買到工程險,否則若遇上不幸事故時,要追討索償就會好麻煩。

如果各位街坊想進一步了解任何有關資料,可以post出嚟或pm俾我同你地check下。 :wink:
作者: diedsee    時間: 2004-4-12 02:02:05

工程險係唔係勞保??
作者: 我是誰    時間: 2004-4-12 02:14:15

thx... so many cost....
作者: Y and T    時間: 2004-4-12 11:53:07

管理處 said they have bought 火險 for us the cost is included in our 管理費.  IT is most of the practise of many house mgt.

We just consider to buy 家居保 ourselves.
作者: H and H    時間: 2004-4-12 12:19:41

Yeah! Really good!
作者: 我是誰    時間: 2004-4-12 13:13:01

just share my opinions. none of my friends buy 家居保 for their own flat. i think it is case by case. if you don't have much expensive things on your flat don't waste money to buy this kinds of 家居保... we have pay so much for new flat la... keep money on hands is better than let others to take it
作者: H and H    時間: 2004-4-12 14:52:29

in my opinion buy 家居保 is important for "third party liability"  因有D事發生左可能賣左層樓都唔夠賠的 我覺得自己既財產反而係其次! 但一定要清楚知道你所買既保險賠D咩咩情况會賠咩情况唔會!
作者: Ice    時間: 2004-4-12 19:50:56

工程險應該係 contractor risk
勞保就係 employees' compensaion

contractor risk 保既係裝修工程期間出既意外 (勞工/第三者/財物等)
employees' compensation 保既係裝修工人~
作者: ANGELA    時間: 2004-4-13 00:00:30

[quote:10efc24c52="H&H"]in my opinion buy 家居保 is important for "third party liability"  因有D事發生左可能賣左層樓都唔夠賠的 我覺得自己既財產反而係其次! 但一定要清楚知道你所買既保險賠D咩咩情况會賠咩情况唔會![/quote]

((((((((((((((((AGREE))))))))))))))))))))))

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2