藍澄灣業主社群

標題: 免費解答有關保險上的問題(家居第三者火險) [打印本頁]

作者: Jade    時間: 2004-4-11 23:07:45     標題: 免費解答有關保險上的問題(家居第三者火險)

本人是三座中層業主並於英國保誠保險公司任職保險顧問

樂於解答各位在保險上的疑難
作者: P女    時間: 2004-4-11 23:20:09

Jade

請問如果我買了家居保險(包火險) 如果發展商送的電器發生火警 是否不作賠償?
是否要自己買的電器發生火警時才作出賠傊?.... :roll:
作者: johnychan    時間: 2004-4-11 23:31:22     標題: 請問

Hi 我都是三座中層638業主 如果我的廚房用趟門 火險包唔包????????
作者: Jade    時間: 2004-4-12 00:01:44

Dear P女
   多謝你的查詢家居保險的受保範圍已包括單位內所有傢俱及電器 如果因發展商送的電器發生火警 保險公司會作出賠償
作者: Jade    時間: 2004-4-12 00:13:27

Dear JohnyChan
          咦!!! 你都係三座中層業主 話唔定有機會成為鄰居....
         查詢: 如果我的廚房用趟門 火險包唔包
         火險包的
作者: FireFire    時間: 2004-4-12 00:27:47

請問頭一年火險係唔係要自己買架?
作者: smallpotato    時間: 2004-4-12 00:34:04

[quote:f165405db5="Jade"]Dear JohnyChan
          咦!!! 你都係三座中層業主 話唔定有機會成為鄰居....
         查詢: 如果我的廚房用趟門 火險包唔包
         火險包的[/quote]

hi jade 我都係住3座
咁如果拆埋度廚房門呢?廚房實在太細喇...
作者: Jade    時間: 2004-4-12 12:35:40

Dear Mr. & Mrs. FireFire
          第一年之火險通常由發展商贈送 但該火險只包括樓宇結構 第二年才需由業主自行購買........
作者: Jade    時間: 2004-4-12 12:41:45

Dear smallpotato
          不論廚房作任何改動 火險仍會承保.....
作者: Y and T    時間: 2004-4-12 12:51:46

Jade i asked 管理處, they (Mr 曹) said not only the first year but in the future we don't need to buy火險 ga.  they've bought for us using our monthly mgt fee. 
作者: 我是誰    時間: 2004-4-12 13:07:32

wah. good wor
作者: Jade    時間: 2004-4-12 14:58:30

Y&T Wor...really?  It sound good!  Thanks for tellin me!
作者: hclking    時間: 2004-4-12 16:34:35

[quote:45220459a5="Jade"]Dear Mr. & Mrs. FireFire
          第一年之火險通常由發展商贈送 但該火險只包括樓宇結構 第二年才需由業主自行購買........[/quote]
那請問各位知不知我們發展商有沒有贈送?
作者: FireFire    時間: 2004-4-12 16:42:28

[quote:0671e5fb0a="Jade"]Dear Mr. & Mrs. FireFire
          第一年之火險通常由發展商贈送 但該火險只包括樓宇結構 第二年才需由業主自行購買........[/quote]
唔該Jade......
作者: Tako and Sukie    時間: 2004-4-12 19:41:47

[quote:1119ab5cda="Y&T"]Jade i asked 管理處, they (Mr 曹) said not only the first year but in the future we don't need to buy火險 ga.  they've bought for us using our monthly mgt fee. [/quote]

係唔係真ga渣打話14日後收我錢我都未收樓
都唔知點好.唔知買唔買好
作者: Jade    時間: 2004-4-12 20:17:05

Small Potato yes! The kictch door is too small which is out of my expectation.  Well...let see what we can do... :?: .I planned to install 趟門....大家知唔知安裝趟門幾多$$$$$$$$$?
作者: Jade    時間: 2004-4-12 20:51:22

Tako & Sukie I believed Y &T 有些新樓had already included fire insurance in the management fee. therefore I suggest you to talk to 渣打 before you pay the fire insurance fee(save money ma).   
作者: Tako and Sukie    時間: 2004-4-12 21:16:35

[quote:f656435306="Jade"]Tako & Sukie I believed Y &T 有些新樓had already included fire insurance in the management fee. therefore I suggest you to talk to 渣打 before you pay the fire insurance fee(save money ma).    [/quote]

如果我唔買需要提供資料俾銀行但係我又未收樓.
都唔知俾咩佢好
作者: Jade    時間: 2004-4-12 22:59:47

Tako & Sukie  Please ask Y & T about Mr. 曹's telephone number and call him to provide you any related supporting fire document.   :roll:
作者: Solskjaer    時間: 2004-4-13 00:21:45

Hi Jade

一般火險是否在我收樓後便要即時購買?因現在渣打在我收樓前便要直接在我戶口扣數(我無得Say no).無問我是否同意而我不想同 :em13: 渣打買因價錢太貴(比自己揾的保險公司貴3倍).但他們又無俾足夠時間我去揾資料証明(因這幾天是假期)我感到無奈.他們雖說明可以退保但會有$100minimum charge.跟本就係明屈$100.若有業主不知情便會由佢安排購買蝕足千多元.他們的手法很賤.在此希望在渣打做按揭的業主們留意.若管理公司的火險條文 :em13: 渣打不接受都要自己出外找保險公司唔可以俾佢得逞. :evil:  :twisted:
作者: Solskjaer    時間: 2004-4-13 00:26:59

[quote:c32f7b686e="Tako & Sukie"][quote:c32f7b686e="Y&T"]Jade i asked 管理處, they (Mr 曹) said not only the first year but in the future we don't need to buy火險 ga.  they've bought for us using our monthly mgt fee. [/quote]

都唔知點好.唔知買唔買好[/quote]
Tako & Sukie
你可以打俾管理處林先生31651500他會提供資料給你.不要俾"渣滓"屈.
作者: smallpotato    時間: 2004-4-13 00:43:07

我quote過價....趟門$2200-$2800不等...
不過我直頭想拆左佢...or 改到布遮住 or 摺門囉
作者: AgnesSarah    時間: 2004-4-13 12:32:23

[quote:401711ed14="Solskjaer"]Hi Jade

一般火險是否在我收樓後便要即時購買?因現在渣打在我收樓前便要直接在我戶口扣數(我無得Say no).無問我是否同意而我不想同 :em13: 渣打買因價錢太貴(比自己揾的保險公司貴3倍).但他們又無俾足夠時間我去揾資料証明(因這幾天是假期)我感到無奈.他們雖說明可以退保但會有$100minimum charge.跟本就係明屈$100.若有業主不知情便會由佢安排購買蝕足千多元.他們的手法很賤.在此希望在渣打做按揭的業主們留意.若管理公司的火險條文 :em13: 渣打不接受都要自己出外找保險公司唔可以俾佢得逞. :evil:  :twisted:[/quote]

我都覺得喺.呢幾日公假要人喺短時間内揾公司好似有d問題.所以我地宜家決定投訴佢la.
作者: dick queenie    時間: 2004-4-13 12:35:46

[quote:b95f1d1f4d="AgnesSarah"][quote:b95f1d1f4d="Solskjaer"]Hi Jade

一般火險是否在我收樓後便要即時購買?因現在渣打在我收樓前便要直接在我戶口扣數(我無得Say no).無問我是否同意而我不想同 :em13: 渣打買因價錢太貴(比自己揾的保險公司貴3倍).但他們又無俾足夠時間我去揾資料証明(因這幾天是假期)我感到無奈.他們雖說明可以退保但會有$100minimum charge.跟本就係明屈$100.若有業主不知情便會由佢安排購買蝕足千多元.他們的手法很賤.在此希望在渣打做按揭的業主們留意.若管理公司的火險條文 :em13: 渣打不接受都要自己出外找保險公司唔可以俾佢得逞. :evil:  :twisted:[/quote]

我都覺得喺.呢幾日公假要人喺短時間内揾公司好似有d問題.所以我地宜家決定投訴佢la.[/quote]

之前有消息又話我地唔使買火險
作者: AgnesSarah    時間: 2004-4-13 12:40:54

[quote:ae635c941a="dick&queenie"][quote:ae635c941a="AgnesSarah"][quote:ae635c941a="Solskjaer"]Hi Jade

我都覺得喺.呢幾日公假要人喺短時間内揾公司好似有d問題.所以我地宜家決定投訴佢la.[/quote]

之前有消息又話我地唔使買火險[/quote]

但喺渣打要within14日內俾證據佢佢仲話就算14日內俾到證據佢佢都要時間check應該會over14日.1 over14日佢就要你買保險.就算佢check到你喺唔洗買佢都要charge你100蚊.佢唔好佢[腸].
作者: N and M    時間: 2004-4-13 13:05:27

[quote:a6d8ba04d4="AgnesSarah"][quote:a6d8ba04d4="dick&queenie"][quote:a6d8ba04d4="AgnesSarah"][quote:a6d8ba04d4="Solskjaer"]Hi Jade

但喺渣打要within14日內俾證據佢佢仲話就算14日內俾到證據佢佢都要時間check應該會over14日.1 over14日佢就要你買保險.就算佢check到你喺唔洗買佢都要charge你100蚊.佢唔好佢[腸].[/quote]

Wah! Too bad!  :em13:  :em13:
Just call Hang Seng. The first year is covered by the bank. So have a lot of time to check the details. Other neighbour should check their bank immediately.
作者: johnychan    時間: 2004-4-13 13:42:24

[quote:f513ce09e6="N&M"][quote:f513ce09e6="AgnesSarah"][quote:f513ce09e6="dick&queenie"][quote:f513ce09e6="AgnesSarah"][quote:f513ce09e6="Solskjaer"]Hi Jade

但喺渣打要within14日內俾證據佢佢仲話就算14日內俾到證據佢佢都要時間check應該會over14日.1 over14日佢就要你買保險.就算佢check到你喺唔洗買佢都要charge你100蚊.佢唔好佢[腸].[/quote]

Just call Hang Seng. The first year is covered by the bank. So have a lot of time to check the details. Other neighbour should check their bank immediately.[/quote]

:evil: 沒錯 我都決定唔同渣打買火險. Jade你可否給我報價( : 要有discount) Urgent!!!!!!!!
作者: FD    時間: 2004-4-13 14:13:50

[quote:c2bb9103c3="johnychan"][quote:c2bb9103c3="N&M"][quote:c2bb9103c3="AgnesSarah"][quote:c2bb9103c3="dick&queenie"][quote:c2bb9103c3="AgnesSarah"][quote:c2bb9103c3="Solskjaer"]Hi Jade

Just call Hang Seng. The first year is covered by the bank. So have a lot of time to check the details. Other neighbour should check their bank immediately.[/quote]

:evil: 沒錯 我都決定唔同渣打買火險. Jade你可否給我報價( : 要有discount) Urgent!!!!!!!![/quote]

日前收到銀行通知,已經同銀行方面聯絡過,十四號係一定過數,無得反抗,最多查到有買就退回比例銀碼(但無講過要100 手續費喎)。亦同管業處人聯絡過,他們給了一份"香港民安險有限公司" 既"CERTIFICATE" 副本比我,係証明有同各業主購買保險,有關資料,除我之外仲有一位業主今早FAX左比銀行,佢地話現正聯絡保險公司,進一步情況,一有消息會馬上同大家講。

不過,你地最好打多個電話比銀行,同佢地先之聲明,又或者問清楚是否另需書面通知。
作者: Jade    時間: 2004-4-13 21:56:21

Dear All  

1. I asked Baker Mckenzie (律師事務所) they told me that we don't need to buy the fire insurance because it is included in our management fee.

2. Besides I called the management office today they told me that all buildings (block 1-block 6) had bought the fire insurance from Ming An Insurance Company.  The management officer fax me a copy of letter (Certificate Of Insurance) from Ming An which proved that RC had fire insurance.

3. Anyone who wants a copy of The Certificate Of Insurance I will fax to you tomorrow  (leave me a fax number and your name here) or you may call the management office for a copy at 3165-1280.....
作者: Tako and Sukie    時間: 2004-4-13 22:26:36

[quote:7569b74771="Solskjaer"][quote:7569b74771="Tako & Sukie"][quote:7569b74771="Y&T"]Jade i asked 管理處, they (Mr 曹) said not only the first year but in the future we don't need to buy火險 ga.  they've bought for us using our monthly mgt fee. [/quote]

都唔知點好.唔知買唔買好[/quote]
Tako & Sukie
你可以打俾管理處林先生31651500他會提供資料給你.不要俾"渣滓"屈.[/quote]

唔該等我明天打去問下先.
作者: handsomekwok    時間: 2004-4-14 20:09:27

[quote:8a175a679c="Mr. & Mrs. FireFire"]請問頭一年火險係唔係要自己買架?[/quote]

今曰上律師樓簽嘢佢D人話管理費已經包咗火險火險承包內容可收樓時向staff作查詢!是不昰呢
作者: Jade    時間: 2004-4-14 21:10:50

HI! Handsomekwok  Yes!
作者: Tako and Sukie    時間: 2004-4-14 21:33:41

我今日問過渣打佢話點都會收左火險費先之後寫信通知銀行買左火險佢地會check下有冇問題如果ok佢地會按比例俾返你包括100手續費.

真係明搶錢真係想去消委會投訢.
作者: 小yen    時間: 2004-4-14 21:46:22

[quote:378579acb2="Tako & Sukie"]我今日問過渣打佢話點都會收左火險費先之後寫信通知銀行買左火險佢地會check下有冇問題如果ok佢地會按比例俾返你包括100手續費.

真係明搶錢真係想去消委會投訢.[/quote]

Hello! Tako & Sukie我尋日分別打去渣打&管理處問過有關問題 (因為我放假果幾日都收倒渣打封信 : ) 渣打講法同依家你講大致相同...不過因為我係問番做mortage個果人so佢都只係1味答大概叫我打番去fire insurance dept.果邊問 另外 管理處果邊我就搵 "林經理"佢真係好人到我都唔知點講好 :em06: 我問佢就只有答多冇答少...我唔問佢都講埋俾我知 :em11: 佢就好肯定噤話渣打冇可能唔問過我業主 & 佢管理公司就私自決定 "硬" 扣我d $...佢重話如果渣打果邊真係點都係要扣我業主$就叫渣打直接call佢喎 ...最開心就係呢位林經理好 "肉緊"佢重提我唔好俾渣打law "著數&搵笨"又話佢根本冇任何power & rule 去扣我$喎...不如妳都打去問1問林經理了解la :em12:

1.) 管理處 (林經理) : 3165 1500
2.) 渣打 (火險部) : 2886 8863 ---> working hours: 0900am - 0800 pm
作者: Tako and Sukie    時間: 2004-4-15 12:22:03

但係今日渣打一定會扣我地錢唔知管理公司可以點樣幫我地
作者: 我是誰    時間: 2004-4-15 12:27:32

有冇人知其它銀行e.g. 恒生中銀會係點?
作者: manhk167    時間: 2004-4-15 12:48:29

渣打冇理由扣你地錢 可以同consumer council投訴
作者: piglet    時間: 2004-4-15 14:59:17

:x 佢憑乜野黎扣你錢呀 你同佢講我地管理費已經包埋火險 問佢係咪仲一定要逼你買佢公司既火險 係咪想呃錢先!!!~ :evil:

佢咁做生意法 真係要投訴下佢先得架~
作者: N and M    時間: 2004-4-15 21:30:41

[quote:2ada2d0b67="我是誰"]有冇人知其它銀行e.g. 恒生中銀會係點?[/quote]

Hangseng - 1st year is complimentary. The staff said they will accept the one purchased by the management office. It'd better to get copy of the insurance policy in case HS need to check.
作者: Tako and Sukie    時間: 2004-4-15 23:35:28

唔知其他人會唔會投訢渣打
作者: FD    時間: 2004-4-15 23:46:23

我就打左去投訴啦.....係佢地銀行跟得唔貼做成問題,有咩理由要個客人承擔呢份責任,又唔見其他銀行有問題。 :evil:
作者: Tako and Sukie    時間: 2004-4-16 00:08:19

去邊投訢.係唔係消委會
作者: FD    時間: 2004-4-16 00:55:46

[quote:0ff6a18f96="Tako & Sukie"]去邊投訢.係唔係消委會[/quote]

我打左去銀行度投訴咋...佢會回覆我,如果個答案我唔滿意,咪去消委會投訴。 8)
作者: manhk167    時間: 2004-4-16 10:10:56

作者: KK and J    時間: 2004-4-16 10:33:08

我是用永享,個officer話唔洗買,我o地屋宛已經包o左。至於家居保就是個人意願,除得你買唔買?
渣打真是過份,有o的"大石壓死蟹"o既感覺 。:twisted:  :twisted:  :twisted:
作者: 小yen    時間: 2004-4-16 22:09:42

[quote:40c9366d0a="Tako & Sukie"]但係今日渣打一定會扣我地錢唔知管理公司可以點樣幫我地[/quote]

Tako & Sukie 我朋友仔頭先call我話收倒 "渣打"封信係statement 入面有個好短list全部係list-out關於上個+今個月扣佢 "供款mortage數" 佢話其實上個week都收不時每個月會收statement 今次呢封信好明顯係佢特登寄俾佢 (因為我早幾日幫佢打去渣打問 佢話已經全部數hold住 因為有好多rc客打話佢喎 所以佢唔想之後又要做多1重功夫 而至於日後要唔要扣就要睇 "管理處"俾唔俾倒份policy單佢先至決定 佢都係話扣數未必會退番晒俾業主而至於$100佢就話呢個費用重要研究喎 :?: )佢重話詳細結果要今個月最尾果個week先知...重叫我自己打去問呀 :em18:
作者: GM386    時間: 2004-4-16 22:34:32

[quote:170202df6f="我是誰"]有冇人知其它銀行e.g. 恒生中銀會係點?[/quote]

BOC 無話要買火險 :?:
作者: 青衣一號    時間: 2004-4-16 23:57:13

boc 已經出信去管理處!!! :wink:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2