藍澄灣業主社群

標題: 打算幾時入伙? [打印本頁]

作者: 小豬^m^    時間: 2004-4-11 10:57:52     標題: 打算幾時入伙?

你地打算幾時正式入伙?

本來我想五月底 不過好似來唔切......
同埋太早搬入去 四圍裝修會唔會好嘈呢?
作者: dracula    時間: 2004-4-11 11:06:54

信未收....電話未收...樓未收....匙未收.... sorry..答唔到妳!  :em06:
作者: KS    時間: 2004-4-11 22:04:21

係啦...我地都未
見到咁多街坊收左樓....
都唔知幾時到我地呢......
作者: GM386    時間: 2004-4-12 00:06:14

路過藍澄 見樓上好多伙開了燈 可能己有人入住了.
作者: 我是誰    時間: 2004-4-12 01:10:33

[quote:56c0e349ad="GM386"]路過藍澄 見樓上好多伙開了燈 可能己有人入住了.[/quote]住? impossible just coz of 裝修...
作者: FireFire    時間: 2004-4-12 01:19:37     標題: Re: 打算幾時入伙?

[quote:4115d70cde="小豬^m^"]你地打算幾時正式入伙?

同埋太早搬入去 四圍裝修會唔會好嘈呢?[/quote]
我諗真係會幾嘈...
我就會下年先正式搬入去住...(結婚前仲要照顧老人家 )
平時得閒就會入去住下.......
作者: 我是誰    時間: 2004-4-12 01:32:56

[quote:bc3d3ca41c="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:bc3d3ca41c="小豬^m^"]你地打算幾時正式入伙?

同埋太早搬入去 四圍裝修會唔會好嘈呢?[/quote]
我諗真係會幾嘈...
我就會下年先正式搬入去住...(結婚前仲要照顧老人家 )
平時得閒就會入去住下....... [/quote]wah! so good
作者: Y and T    時間: 2004-4-12 12:45:13

我打算5月尾搬,租金慳得一個月得一個月ma. :em12:
作者: kitty Raymond    時間: 2004-4-12 23:54:51

one month for defect checking.
two month for decoration.
should be before 15/8 (Lunar July)
作者: alankle    時間: 2004-4-13 14:25:41

手好樓驗好晒買埋d傢私就入啦~~~
我諗五月中倒
作者: rstfung    時間: 2004-4-13 15:02:08

希望可以七月啦!!!

:em19:  :
作者: dick queenie    時間: 2004-4-13 15:13:14

我想六月入到伙,七八月去遊水,
國慶前去到會所玩....
聖誕節同大家開party....
咁就為之very good...
作者: KS    時間: 2004-4-13 15:53:32

最好可以6月入伙....
因為可以在暑假前攪點
到左暑假無時間攪
但到依家都未有消息....
我睇都可能要8月後才可以搬屋
ks
作者: Kiliyan    時間: 2004-4-13 15:58:40

[quote:ba19e2132f="alankle"]手好樓驗好晒買埋d傢私就入啦~~~
我諗五月中倒[/quote]

嘻...我都無諗住裝修..都係諗住5月中至尾啦~
作者: saga    時間: 2004-4-14 19:26:59

我間屋有幾個勁大 defects ... 睇怕無咁快同大家一齊係 RC住喇 ...
等佢執好哂先搬入去住  :em11:
作者: 我是誰    時間: 2004-4-14 20:05:57

>>信未收....電話未收...樓未收....匙未收....
i like this. nothing i have received now. So...
don't ask me to pay any bill for RC yet...
作者: diedsee    時間: 2004-4-14 20:24:33

[quote:97b4eca179="saga"]我間屋有幾個勁大 defects ... 睇怕無咁快同大家一齊係 RC住喇 ...
等佢執好哂先搬入去住  :em11:[/quote]

係乜嘢勁大 defects 呀 等我留意吓先...
作者: saga    時間: 2004-4-14 21:59:16

[quote:42ce3bc2d1="diedsee"]

係乜勁大 defects 呀 等我留意先...[/quote]

1. 廁所地台斜度不足 儲水 呢個已經有排搞

2. 細房近窗木板成波浪紋谷起 花崗石下面牆身有水泡 雖然無水漬 但可能係化妝樓 要佢搞過 同 check 下窗台有無漏水  有機會係佢鋪木時無抽乾d 水氣 所以而家谷起

3. 洗手盤漏水

4. 外牆同窗花有一條邊個邊無封膠

呢四個佢一定要整俾我

仲有 浴缸無生口 係佢整返個廁所後仲保留到追究權利

其他幾十個較細瑕疵 主要係美觀問題 對生活唔會構成嚴重影響 但話哂新樓 都要佢執俾我  8)
作者: 小yen    時間: 2004-4-14 22:04:04

[quote="saga"][quote="diedsee"]

哽係新樓呀嘛唔可以肉肉酸酸架 :em16: 就噤聽好似好多麻煩噤喎 :em05: saga你係大/中/細邊種單位呀 :?: 依家有d worry添wor!
作者: diedsee    時間: 2004-4-14 22:37:48

[quote:6c850acaa5="saga"]
[/quote]

係呀我都想知呢個問題要問解決!!
另 如果defect list 交咗之後再有新發現仲有冇得追究??
我間屋啲 defect 好似冇大家講得咁嚴重 驚會唔會自己睇漏眼tim.... :roll:
其實有啲好大工程既 defects  佢會唔會唔執ga??
作者: N and M    時間: 2004-4-14 22:42:34

[quote="saga]

[/quote]

How long we can keep this right? Warranty period or longer than that?
作者: saga    時間: 2004-4-14 22:58:00

[quote="小yen"][quote="saga"][quote:fd2c6b94cc="diedsee"]

哽係新樓呀嘛唔可以肉肉酸酸架 :em16: 就噤聽好似好多麻煩噤喎 :em05: saga你係大/中/細邊種單位呀 :?: 依家有d worry添wor![/quote]

小 yen 我係 B 室架 ~

唔使 worry 喎 D 勁野我都中哂 都係要執

執漏係好正常既事 最緊要唔好放棄 要佢執好俾你  8)
作者: saga    時間: 2004-4-14 23:01:11

[quote:c429a2199d="diedsee"][quote:c429a2199d="saga"]
[/quote]

係呀我都想知呢個問題要問解決!!
另 如果defect list 交之後再有新發現仲有冇得追究??
我間屋 defect 好似冇大家講得咁嚴重 驚會唔會自己睇漏眼tim.... :roll:
其實有好大工程既 defects  佢會唔會唔執ga??[/quote]

越大單先越應該叫佢執 唔係第時自己俾錢執 大工程 = 多錢
有時d 瑕疵野...咪由佢 ... 囉  :wink:
作者: saga    時間: 2004-4-14 23:08:37

[quote:6105aca614="N&M"][quote="saga]

[/quote]

How long we can keep this right? Warranty period or longer than that?[/quote]

6 month only ...

仲有 大家記住廚房係無去水位 記住唔好搞到廚房水浸 唔係後果相當嚴重~
作者: N and M    時間: 2004-4-14 23:12:13

[quote:39760469e3="saga"][quote:39760469e3="N&M"]仲有 浴缸無生口 係佢整返個廁所後仲保留到追究權利

[/quote]

How long we can keep this right? Warranty period or longer than that?[/quote]

6 month only ...

仲有 大家記住廚房係無去水位 記住唔好搞到廚房水浸 唔係後果相當嚴重~[/quote]

Thanks

Really. It is big problem. There is washing machine installed. If it has problem.... :em07:
作者: diedsee    時間: 2004-4-14 23:16:38

[quote:39e04dcd65="N&M"]
Really. It is big problem. There is washing machine installed. If it has problem.... :em07:[/quote]

所以我今日都開部洗衣機試試先
希望下次入屋冇水漬啦..........
作者: alankle    時間: 2004-4-15 10:34:20

我最快可以下星期一入去住啦~~~~~~
作者: Simon Michelle    時間: 2004-4-15 10:38:10

alankle
你唔打算裝修呀?
作者: angel    時間: 2004-4-15 11:25:01

其實我本來都打算喺5月中至尾入伙,不過執漏又話要4個星期 :? ,我買咗保華個櫃,又預要4個星期 :? ,攪攪下咪起碼要成7,8月先得 :em06: 。唉......我想快d呀!! :em08:
作者: 45B    時間: 2004-4-16 11:50:52

乜野叫做'浴缸無生口'?
我層樓係阿媽and daddy同我check我唔知佢地有冇check呢樣野tim?
作者: CJ    時間: 2004-4-16 13:28:23

乜野叫做'浴缸無生口'?
我層樓係阿媽and daddy同我check我唔知佢地有冇check呢樣野tim?

d小強入左去冇得走 比人滅口! kidding...
其實係用黎整浴缸用.
作者: eric_818    時間: 2004-4-16 13:43:49

各位Neighbour

小心新曆8月16日開始就o係農暦7月
這段時間搬好似唔係幾好...... :em07:
作者: diedsee    時間: 2004-4-16 13:54:05

無生口係咪冇得叫佢整返ga??
作者: manhk167    時間: 2004-4-16 14:20:05

個浴缸唔係下座式的嗎?

我住緊果度係下座式 如果有問題 就要call樓下叫佢開門比d師傅修理唔駛係自已屋企整.
作者: saga    時間: 2004-4-17 01:31:44

[quote:076c464fb5="manhk167"]個浴缸唔係下座式的嗎?

我住緊果度係下座式 如果有問題 就要call樓下叫佢開門比d師傅修理唔駛係自已屋企整.[/quote]

無錯 係下坐式  d 管係樓下o個層假天花入面
但三日內你未必搵到樓下既鄰居俾你入佢屋驗 所以要保留追究權利
作者: leebrian    時間: 2004-4-18 03:13:05

我諗6月中倒.
作者: sam    時間: 2004-4-18 20:46:03

[quote:0d84fbd146="dick&queenie"]我想六月入到伙,七八月去遊水,
國慶前去到會所玩....
聖誕節同大家開party....
咁就為之very good...[/quote]

agree !!  i hope we can move in in June too !   
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-4-18 22:43:48

唔知我們可唔可以快d入到去住呢
hope 6月中ok 啦~~~~~~ :roll:
作者: ye    時間: 2004-4-19 01:30:57

咁到底生口是???? :?:
作者: CJ    時間: 2004-4-19 01:53:50

咁到底生口是????

唔唔 係一個通往神秘深處 探索浴缸風光背後鮮為人知的一面...
作者: Jess and Burns    時間: 2004-4-19 13:48:02

呢一面就係............................
請係咩呀?
作者: ttchan    時間: 2004-4-19 14:03:25

如果冇生口睇唔到浴缸有冇漏水?? :?:
作者: CJ    時間: 2004-4-19 15:10:51

For your info:
http://www.shkrealestate.com.hk/chelsea/tips/inspect1.html
http://www.hiking.com.hk/bvc/messages/18/2520.html?1057202964

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2