藍澄灣業主社群

標題: 義工驗樓專家?! 喵~ [打印本頁]

作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2004-4-7 16:52:39     標題: 義工驗樓專家?! 喵~

喵~
由於貓貓打算4月18-19號收樓 於是搵o左一個做裝修o既朋友幫手驗樓 而貓貓呢個朋友話如果時間許可o既話 可以幫埋各位驗樓喎。如果有邊位朋友有需要又係哥幾日收樓o既話 咁咪可以約埋一齊收樓o羅 有冇人有興趣?  :wink:
作者: 我是誰    時間: 2004-4-7 16:59:12

好呀,好過要比錢亞詹生賺...
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2004-4-7 17:11:43

喵~
藍澄收樓豪華團...........       (4月18-19號)
1. 貓貓
2. 我是誰
3. Stephen@RC
4. candy-cheung
5.
作者: Stephen@RC    時間: 2004-4-7 17:17:43

please count me in .

i will get key at 17/04 .

thanks a lot
作者: candy-cheung    時間: 2004-4-7 17:19:19     標題: Re: 義工驗樓專家?! 喵~

[quote:18fc6a2e90="貓貓仔&貓貓女"]喵~
由於貓貓打算4月18-19號收樓 於是搵o左一個做裝修o既朋友幫手驗樓 而貓貓呢個朋友話如果時間許可o既話 可以幫埋各位驗樓喎。如果有邊位朋友有需要又係哥幾日收樓o既話 咁咪可以約埋一齊收樓o羅 有冇人有興趣?  :wink:[/quote]

好呀多謝你俾機會我學嘢! .....大家樓上樓下哦. :em19:
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2004-4-7 17:22:36     標題: Re: 義工驗樓專家?! 喵~

[quote:4d00b62718="candy-cheung"][quote:4d00b62718="貓貓仔&貓貓女"]喵~
由於貓貓打算4月18-19號收樓 於是搵o左一個做裝修o既朋友幫手驗樓 而貓貓呢個朋友話如果時間許可o既話 可以幫埋各位驗樓喎。如果有邊位朋友有需要又係哥幾日收樓o既話 咁咪可以約埋一齊收樓o羅 有冇人有興趣?  :wink:[/quote]

好呀多謝你俾機會我學嘢! .....大家樓上樓下哦. :em19:[/quote]
喵~
唔好咁客氣啦!!! ops:
作者: cliff    時間: 2004-4-7 17:25:09

好呀 不過我係27樓 唔知可唔可以係18-19收到樓 .....
作者: saga    時間: 2004-4-7 17:34:04     標題: Re: 義工驗樓專家?! 喵~

[quote:872e13ed4d="貓貓仔&貓貓女"]喵~

我如果得閒路過就入來睇下學野  8)
作者: Kiliyan    時間: 2004-4-7 17:34:09     標題: Re: 義工驗樓專家?! 喵~

[quote:c64b6c48e1="貓貓仔&貓貓女"]喵~

我0係2座得唔得呀?? :? 我15號上律師樓呀...咁選17號收樓 係咪之後我隨時都可以返去架?...我第一次做業主 所以好多野都唔識... ops:
作者: candy-cheung    時間: 2004-4-7 17:34:58     標題: Re: 義工驗樓專家?! 喵~

[quote:c8b90e5ad2="貓貓仔&貓貓女"][quote:c8b90e5ad2="candy-cheung"][quote:c8b90e5ad2="貓貓仔&貓貓女"]喵~

好呀多謝你俾機會我學嘢! .....大家樓上樓下哦. :em19:[/quote]
喵~
唔好咁客氣啦!!! ops:[/quote]

貓貓:
我要24號收樓 :em06:   但我想跟師傳學吓嘢先
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-4-7 17:40:00     標題: Re: 義工驗樓專家?! 喵~

[quote:e625fe1ba8="candy-cheung"][quote:e625fe1ba8="貓貓仔&貓貓女"][quote:e625fe1ba8="candy-cheung"][quote:e625fe1ba8="貓貓仔&貓貓女"]喵~

喵~
唔好咁客氣啦!!! ops:[/quote]

貓貓:
我要24號收樓 :em06:   但我想跟師傳學吓嘢先 [/quote]

如果係18號的話,我都想黎睇睇學野,得吾得呀?
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2004-4-7 17:40:47

[quote:79cb2acafd="cliff"]好呀 不過我係27樓 唔知可唔可以係18-19收到樓 .....[/quote]
喵~
似乎冇咁快收到樓o勒 因為貓貓係33樓 不過唔緊要 等我o地學滿師番黎幫你驗咪一樣o者!!  :wink:
作者: chris    時間: 2004-4-7 17:42:41     標題: Re: 義工驗樓專家?! 喵~

[quote:1130cf5dde="Kiliyan"][quote:1130cf5dde="貓貓仔&貓貓女"]喵~

我0係2座得唔得呀?? :? 我15號上律師樓呀...咁選17號收樓 係咪之後我隨時都可以返去架?...我第一次做業主 所以好多野都唔識... ops: [/quote]

係呀 條匙俾0左你 鍾意幾時上去都得架
check完defect留低1條key俾發展商執就得喇 :em09:
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2004-4-7 17:46:04     標題: Re: 義工驗樓專家?! 喵~

[quote:871217be06="Kiliyan"]
我0係2座得唔得呀?? :? 我15號上律師樓呀...咁選17號收樓 係咪之後我隨時都可以返去架?...我第一次做業主 所以好多野都唔識... ops: [/quote]
喵~
係o卦 錢又俾晒...o野又簽晒 冇理由咁都唔俾入屋o麻.... :em05:
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2004-4-7 17:50:10

喵~
藍澄收樓豪華團...........   (4月18-19號)
1. 貓貓
2. 我是誰
5. Kiliyan
6. 積肥
7. 沙加
8.
作者: Simon Michelle    時間: 2004-4-7 17:55:13

我地又想掹衫尾學下野呀
作者: dick queenie    時間: 2004-4-7 17:55:41

靚貓仔及靚貓女(賣定口乖).....

如果可以的話.....
唔~~~~我要~~~
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2004-4-7 18:03:59

[quote:41e2645922="dick&queenie"]靚貓仔及靚貓女(賣定口乖).....

如果可以的話.....
唔~~~~我要~~~[/quote]
喵~
dick少爺 我o地唔可以再咁樣落去o架la 你又已經有老婆o勒 而我.............收樓la 係咪好恨呢... :em04:  :em04:
作者: Kiliyan    時間: 2004-4-7 18:13:34     標題: Re: 義工驗樓專家?! 喵~

[quote:361bf6fd95="chris"][quote:361bf6fd95="Kiliyan"][quote:361bf6fd95="貓貓仔&貓貓女"]喵~

係呀 條匙俾0左你 鍾意幾時上去都得架
check完defect留低1條key俾發展商執就得喇 :em09:[/quote]

咁係咪要收樓果日即日check defect架? 定係有幾多日時間check架?
作者: Kiliyan    時間: 2004-4-7 18:14:24     標題: Re: 義工驗樓專家?! 喵~

[quote:4487a32c5c="貓貓仔&貓貓女"][quote:4487a32c5c="Kiliyan"]
喵~
係o卦 錢又俾晒...o野又簽晒 冇理由咁都唔俾入屋o麻.... :em05:[/quote]

唔該晒~~~~ :  :
作者: cliff    時間: 2004-4-7 18:15:13

[quote:47b9501d23="貓貓仔&貓貓女"][quote:47b9501d23="cliff"]好呀 不過我係27樓 唔知可唔可以係18-19收到樓 .....[/quote]
喵~
似乎冇咁快收到樓o勒 因為貓貓係33樓 不過唔緊要 等我o地學滿師番黎幫你驗咪一樣o者!!  :wink:[/quote]

喵喵 唔該晒你先 如果唔係太多人 請問我也可以來學野嗎 ?  
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2004-4-7 18:19:56

喵~
藍澄收樓豪華團..................(4月18-19號)......................
.............(大型旅遊巴士接送往返 參觀大型購物商場 晚晚入住五星級大酒店....天呀 係邊呀?)

團友:
1. 貓貓
2. 我是誰
5. Kiliyan
6. 積肥 & 雪梨
7. 沙加
8. Simon&Michelle
9. dick少爺&queenie少奶
10. cliff
11.
作者: wychan    時間: 2004-4-7 19:47:27

add me wychan thank
作者: v and t    時間: 2004-4-7 20:06:14

喵我地都想學吓嘢可唔可以預埋我地?
作者: FireFire    時間: 2004-4-7 21:15:12

預我.....thx  
作者: Suzuki    時間: 2004-4-7 21:36:03

預我 too!!  Thx !!  18號 見!!
作者: KS    時間: 2004-4-7 23:49:38

唔該預埋我啦!!thx
ks
作者: ye    時間: 2004-4-7 23:55:07

count me too
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2004-4-8 00:26:58

喵~
藍澄收樓豪華團.............(4月17-18號)...sorry貓貓記錯 應該係禮拜六日黎...
.............(大型旅遊巴士接送往返 參觀大型購物商場 晚晚入住五星級大酒店....天呀 係邊呀?)

團友:
1. 貓貓
2. 我是誰
5. Kiliyan
6. 積肥 & 雪梨
7. 沙加
10. cliff
11. wychan
12. v&t
13. 火生火太
14. Suzuki
15. KS
16. ye
17.
作者: Cora Kwong    時間: 2004-4-8 02:28:05

hi! 靚猫伉儷 我喺cora呀! 唔知靚猫女記唔記得我呢? 喺嘉誠樓初初坐喺你隔籬嗰位長髮女子呢! 我又想拉衫尾跟你地学吓嘢得唔得呀? 如果得請pm我留低聯絡電話給我好嗎? 重有我想知17or18號呢? 幾時会知呢? 最好又可以一齊食飯添好心急呀! :em04:
作者: saga    時間: 2004-4-8 02:37:53     標題: Re: 義工驗樓專家?! 喵~

[quote="Kiliyan"]

咁係咪要收樓果日即日check defect架? 定係有幾多日時間check架?

三日內check 好 同埋交 form   

但一d隱性 defects 可以去到半年甚至更長既追索期
e.g. 地台慢性儲水 幾個月後先發覺個地板開始發霉 樓下街坊天花板出現水漬...
作者: calvin and mei    時間: 2004-4-8 02:47:50

你隻貓呀!我都係T533A好鄰居 :em12: 得閒去你度玩下貓貓!!!!
作者: manhk167    時間: 2004-4-8 10:28:15

你地點介定地板係空心?
同去到邊個程度先要整???
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2004-4-8 11:27:50

[quote:7853a162e2="VIC&CORA"]hi! 靚猫伉儷 我喺cora呀! 唔知靚猫女記唔記得我呢? 喺嘉誠樓初初坐喺你隔籬嗰位長髮女子呢! 我又想拉衫尾跟你地学吓嘢得唔得呀? 如果得請pm我留低聯絡電話給我好嗎? 重有我想知17or18號呢? 幾時会知呢? 最好又可以一齊食飯添好心急呀! :em04:[/quote]
喵~
大家都係鄰居兼朋友 無任歡迎呀 18號晚patrick 提議一切食飯 預埋你o架o勒。
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2004-4-8 11:31:30

[quote:1819e85e36="calvin&mei"]你隻貓呀!我都係T533A好鄰居 :em12: 得閒去你度玩下貓貓!!!![/quote]
喵~
ops:  ops:  ops: 咁你咪都係17-18號收樓o羅 咁你黎唔黎o者....... ops:  ops:  ops:
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2004-4-8 11:40:32

喵~
藍澄收樓超超超級豪華團.............(4月17-18號)...sorry貓貓記錯 應該係禮拜六日黎...
..........不如暫定18號1:00pm 3座同5座中間o既噴水池等。
團友:
1. 貓貓
2. 我是誰
5. Kiliyan
6. 積肥 & 雪梨
7. 沙加
10. cliff
11. wychan
12. v&t
13. 火生火太
14. Suzuki
15. KS
16. ye
17. VIC&CORA
18.
作者: cliff    時間: 2004-4-8 11:48:15

[quote:22ce42c9b8="manhk167"]你地點介定地板係空心?
同去到邊個程度先要整???[/quote]

如果你時間 可以睇下 詹師傅有一些心得
http://rcrest.no-ip.com/viewtopic.php?t=1949

http://hkupop.hku.hk/~cliff/rc/lesson_cd01.mpg
http://hkupop.hku.hk/~cliff/rc/lesson_cd02.mpg
http://hkupop.hku.hk/~cliff/rc/lesson_cd03.mpg
http://hkupop.hku.hk/~cliff/rc/lesson_cd04.ram
http://hkupop.hku.hk/~cliff/rc/lesson_cd05.ram

以上檔案只提供轉載 有線電視版權所有.
作者: manhk167    時間: 2004-4-8 14:26:45

作者: Suzuki    時間: 2004-4-8 14:42:16

貓貓 you can see Cable TV program first on 17/4 get the rough information for the defect la!!  See you on 18/4 !!
作者: Solskjaer    時間: 2004-4-8 16:28:21

May I attend 18/4 meeting ? If yes count me one pls.
作者: Sharan    時間: 2004-4-8 16:37:39

喵喵!我又去!我又去!一位呀唔該!
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2004-4-8 19:11:49

喵~
藍澄浩浩蕩蕩o既收樓超超超級豪華團.............(4月17-18號).......
..........不如暫定18號1:00pm 3座同5座中間o既噴水池等。

團友:
1. 貓貓
2. 我是誰
5. Kiliyan
6. 積肥 & 雪梨
7. 沙加
10. cliff
11. wychan
12. v&t
13. 火生火太
14. Suzuki
15. KS
16. ye
18. Solskjaer
19. 沙朗小姐
20. AngusZire
21.
作者: calvin and mei    時間: 2004-4-10 01:17:05

唷貓仔!我要返工呀!!!打去律師樓又話D吾知幾得總之19/4前喎!!! :em05:  :em05:  :em05: 又話自己未收信!!!又話要放假!!!激死 :em10:  :em10:  :em10:  :twisted:  :twisted:  :em10:  :em10:
作者: raymond Angel    時間: 2004-4-14 03:33:00

[quote:748f33406b="貓貓仔&貓貓女"]喵~
藍澄浩浩蕩蕩o既收樓超超超級豪華團.............(4月17-18號).......

團友:
1. 貓貓
2. 我是誰
5. Kiliyan
6. 積肥 & 雪梨
7. 沙加
10. cliff
11. wychan
12. v&t
13. 火生火太
14. Suzuki
15. KS
16. ye
19. 沙朗小姐
21.[/quote]

貓貓 :唔該你加埋我地得唔得呀 tks!
作者: sam    時間: 2004-4-14 19:24:39

[quote:8963443a15="Raymond & Angel"][quote:8963443a15="貓貓仔&貓貓女"]喵~

團友:
1. 貓貓
2. 我是誰
5. Kiliyan
6. 積肥 & 雪梨
7. 沙加
10. cliff
11. wychan
12. v&t
13. 火生火太
14. Suzuki
15. KS
16. ye
19. 沙朗小姐
21.[/quote]

貓貓 :唔該你加埋我地得唔得呀 tks![/quote]

pls add me too.  thanks.
作者: bobo    時間: 2004-4-14 20:14:26

唔該預我o地兩個呀!!

仲有........我今日終於收到信喇!! 好緊張呀~~~

我想問下我係咪約番我自己間律師行就得架喇??

因為我唔係用b&m
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2004-4-15 00:31:50

[quote:6990cf821a="bobo"]唔該預我o地兩個呀!!

因為我唔係用b&m[/quote]
喵~
恭喜你喎 用邊間律師行都冇所謂 o拿o拿聲打個電話俾律師樓firm 個時辰日子簽名 第日就即刻衝落地盤收樓 正!!  :em11:
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2004-4-15 00:36:04

喵~
藍澄浩浩蕩蕩兼開開心心o既收樓超超超級豪華團............
..........已經鐵定o左18號1:00pm 3座同5座中間o既噴水池等。

團友:
1. 貓貓
2. 我是誰
5. Kiliyan
6. 積肥 & 雪梨
7. 沙加
8. Raymond & Angel
10. cliff
11. wychan
12. v&t
13. 火生火太
14. Suzuki
15. KS
16. ye
19. 沙朗小姐
21. sam
22. bobo
23.
作者: 我是誰    時間: 2004-4-15 11:35:50

hahha... happy together on 18 April
作者: manhk167    時間: 2004-4-15 12:28:02

[quote:c1f6ba3eb5="bobo"]唔該預我o地兩個呀!!

因為我唔係用b&m[/quote]

你駛唔駛上麥堅時?
我個律師話唔駛上 等麥堅時d文件sent到後叫我上佢度一次過簽就得.
作者: FireFire    時間: 2004-4-15 14:35:51

貓貓仔&貓貓女我地實迫爆你間屋............
作者: Dela    時間: 2004-4-15 18:41:36

[quote:b27082206c="貓貓仔&貓貓女"]喵~
藍澄浩浩蕩蕩兼開開心心o既收樓超超超級豪華團............
..........已經鐵定o左18號1:00pm 3座同5座中間o既噴水池等。

團友:
1. 貓貓
2. 我是誰
5. Kiliyan
6. 積肥 & 雪梨
7. 沙加
10. cliff
11. wychan
12. v&t
13. 火生火太
14. Suzuki
15. KS
16. ye
19. 沙朗小姐
21. sam
22. bobo
23.[/quote]

貓貓仔&貓貓女
Hello!  我係Dela呀 初步到 家住1座 1x/F 仲未有樓收 但係都好想學同八呀!! May I ~~~~~~~~~?? ops:
作者: Pat and Cat    時間: 2004-4-15 23:31:45

貓貓仔&貓貓女

:em14: 可否預我一個呀?
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2004-4-16 00:32:39

[quote:6766be9540="Mr. & Mrs. FireFire"]貓貓仔&貓貓女我地實迫爆你間屋............ [/quote]
喵~
呢個係check o下有冇空心磚o既絕好方法...attention..1...2...3....一齊跳...再跳.... :em03:
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2004-4-16 00:36:22

喵~
歡迎...歡迎...Dela...Pat & Cat 我o地夜晚仲有飯局呀 一齊黎oY!!
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2004-4-16 00:38:32

喵~

團友:
1. 貓貓
2. 我是誰
5. Kiliyan
6. 積肥 & 雪梨
7. 沙加
10. cliff
11. wychan
12. v&t
13. 火生火太
14. Suzuki
15. KS
16. ye
19. 沙朗小姐
21. sam
22. bobo
23. Dela
24. Pat & Cat
25.
作者: Ho and Serene    時間: 2004-4-16 00:59:09

貓貓

預埋我呀得唔得呀?我都學O下點驗樓...Thanks
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2004-4-16 01:23:18

喵~

團友:
1. 貓貓
2. 我是誰
5. Kiliyan
6. 積肥 & 雪梨
7. 沙加
10. cliff
11. wychan
12. v&t
13. 火生火太
14. Suzuki
15. KS
16. ye
19. 沙朗小姐
21. sam
22. bobo
23. Dela
24. Pat & Cat
25. Ho & Serene
26.
作者: Dela    時間: 2004-4-16 09:22:47

[quote:d66f0ac6b7="貓貓仔&貓貓女"]喵~
歡迎...歡迎...Dela...Pat & Cat 我o地夜晚仲有飯局呀 一齊黎oY!![/quote]

貓貓仔&貓貓女
你們真好人啦 very happy 這麼多好鄰居.......  :em04:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2