藍澄灣業主社群

標題: 徵求驗樓工具 --- 小型手提電視機 (天線入插頭) [打印本頁]

作者: saga    時間: 2004-4-7 15:57:52     標題: 徵求驗樓工具 --- 小型手提電視機 (天線入插頭)

呢件野... 我的確係無 ...

我有短既水平尺 波子 防火板 水樽 摺椅 post it DC 鉛筆 小電器 玻璃杯兩隻 五蚊 一毫 手電筒 燈泡 拉尺 間尺 報紙 廁紙 乾布 螺絲批 打火機 香煙一包或清香三支 (我唔食煙  :em09: )

係無小型手提電視機   :em01:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-4-7 16:08:41     標題: Re: 徵求驗樓工具 --- 小型手提電視機 (天線入插頭)

[quote:6e7b204a20="saga"]呢件野... 我的確係無 ...

我有短既水平尺 波子 防火板 水樽 摺椅 post it DC 鉛筆 小電器 玻璃杯兩隻 五蚊 一毫 手電筒 燈泡 拉尺 間尺 報紙 廁紙 乾布 螺絲批

係無小型手提電視機   :em01:[/quote]

用 LCD TV 吧!
作者: Solskjaer    時間: 2004-4-7 16:14:08     標題: Re: 徵求驗樓工具 --- 小型手提電視機 (天線入插頭)

[quote:6865f6ff30="saga"]呢件野... 我的確係無 ...

我有短既水平尺 波子 防火板 水樽 摺椅 post it DC 鉛筆 小電器 玻璃杯兩隻 五蚊 一毫 手電筒 燈泡 拉尺 間尺 報紙 廁紙 乾布 螺絲批

小型手提電視機 :?:  :?:  :?: 係方便人帶出街用唔會有公共天線位俾你插咁攪野.如果係咁我地點樣Check天線位.???
作者: saga    時間: 2004-4-7 16:17:37     標題: Re: 徵求驗樓工具 --- 小型手提電視機 (天線入插頭)

[quote:a53d0a0c77="Jeffrey & Shirley"]
用 LCD TV 吧![/quote]

家境清貧 無 LCD TV  :em01:
而且 ... 都唔細
作者: saga    時間: 2004-4-7 16:19:10     標題: Re: 徵求驗樓工具 --- 小型手提電視機 (天線入插頭)

[quote:654621e522="Solskjaer"]
小型手提電視機 :?:  :?:  :?: 係方便人帶出街用唔會有公共天線位俾你插咁攪野.如果係咁我地點樣Check天線位.???[/quote]

有d 有架
既有天線位入 本身又有一支天線仔
作者: Solskjaer    時間: 2004-4-7 16:26:30

我見過D裝修工人開工時將收音機天線吉住公共天線位黎聽唔知用呢個方法黎Check 得唔得呢?
作者: saga    時間: 2004-4-7 16:31:10

[quote:1633c65f4a="Solskjaer"]我見過D裝修工人開工時將收音機天線吉住公共天線位黎聽唔知用呢個方法黎Check 得唔得呢?[/quote]

最多 check 下有無斷線 無得睇畫質  :em01:
作者: Cal and Cel    時間: 2004-4-7 16:35:31

我想問吓"玻璃杯兩隻"有什麼用???
Thanks!!
作者: Solskjaer    時間: 2004-4-7 16:39:57

[quote:aa804c5bcc="Cal & Cel"]我想問吓"玻璃杯兩隻"有什麼用???
Thanks!![/quote]好似係睇吓D水黃唔黃.(但我唔sure)
作者: Cal and Cel    時間: 2004-4-7 16:41:49

[quote:2aa2723ce6="Solskjaer"][quote:2aa2723ce6="Cal & Cel"]我想問吓"玻璃杯兩隻"有什麼用???
Thanks!![/quote]好似係睇吓D水黃唔黃.(但我唔sure)[/quote]

Thank you! Thank you!
作者: saga    時間: 2004-4-7 16:43:43

[quote:473687ffee="Cal & Cel"]我想問吓"玻璃杯兩隻"有什麼用???
Thanks!![/quote]

係陽光底下 一隻裝蒸餾水 一隻裝屋入面既食水 比較一下 睇下黃唔黃
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-4-7 17:22:52

[quote:8a97cf889c="saga"][quote:8a97cf889c="Cal & Cel"]我想問吓"玻璃杯兩隻"有什麼用???

係陽光底下 一隻裝蒸餾水 一隻裝屋入面既食水 比較一下 睇下黃唔黃[/quote]

如果 "黃" 的話,係吾係代表間屋好熱氣呀! :em17:
作者: Stephen@RC    時間: 2004-4-7 17:28:00

防火板 又有咩用呀請問 ???
作者: saga    時間: 2004-4-7 17:44:45

[quote:734d2bbfbd="Stephen@RC"]防火板 又有咩用呀請問 ???[/quote]

所有物料都有唔同 level 既熱脹冷縮
木都唔例外
有無見過d好舊下既衣櫃 發現冬天衣櫃門鬆d (舊時d人加張硬咭紙入個隙度等個門唔會自動開門) 夏天又實d?

所有大門都要求留有一定空隙 for 熱脤冷縮
如果留得唔夠 咁夏天時 有機會個門"啜"實左開關唔度 又或者會磨擦產生"衣衣"聲 甚者會刮花木地板

一塊防火板既厚度 係業界既 standard  d 隙縫以插得入一塊防火板為準~

(呢段野我照抄架咋)

不過而家d裝修人員寧可開大d個隙 都唔想煩要再整過
作者: saga    時間: 2004-4-7 17:48:50

[quote:dfefa9491d="Jeffrey & Shirley"][quote:dfefa9491d="saga"][quote:dfefa9491d="Cal & Cel"]我想問吓"玻璃杯兩隻"有什麼用???

係陽光底下 一隻裝蒸餾水 一隻裝屋入面既食水 比較一下 睇下黃唔黃[/quote]

如果 "黃" 的話,係吾係代表間屋好熱氣呀! :em17:[/quote]

又可能係食水同廁所水喉駁錯左  :em09:
作者: dick queenie    時間: 2004-4-7 17:57:20

saga....你要支香做咩....呀
作者: gp    時間: 2004-4-7 18:24:06

[quote:52b68543ff="dick&queenie"]saga....你要支香做咩....呀[/quote]

支香係用o黎check下個窗有無漏風.
作者: Stephen@RC    時間: 2004-4-7 18:50:34

haha. icic
thanks for your information saga
作者: lamlam    時間: 2004-4-7 19:28:33     標題: Re: 徵求驗樓工具 --- 小型手提電視機 (天線入插頭)

[quote:3b4bd667c7="saga"]呢件野... 我的確係無 ...

我有短既水平尺 波子 防火板 水樽 摺椅 post it DC 鉛筆 小電器 玻璃杯兩隻 五蚊 一毫 手電筒 燈泡 拉尺 間尺 報紙 廁紙 乾布 螺絲批 打火機 香煙一包或清香三支 (我唔食煙  :em09: )

你帶齊哂以上咁多野之後 千祈唔好唔記得帶...............................鎖匙
作者: CJ    時間: 2004-4-7 19:51:47

[quote:eaa7c46b2d="Jeffrey & Shirley"][quote:eaa7c46b2d="saga"][quote:eaa7c46b2d="Cal & Cel"]我想問吓"玻璃杯兩隻"有什麼用???

如果 "黃" 的話,係吾係代表間屋好熱氣呀! :em17:[/quote]
...hmm. So will you drink? :em03:
作者: manhk167    時間: 2004-4-8 10:32:43

我從來都唔飲香港d水喉水.
如果你有飲 你地不難發現唔同地區d水都有d唔同...  所以最好唔飲.  買水都係$5就有3L.

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2