藍澄灣業主社群

標題: 請問有無人知道管理費是否已包括火險? [打印本頁]

作者: Pauline    時間: 2004-4-6 18:35:04     標題: 請問有無人知道管理費是否已包括火險?

管理費是否已包括火險?
因為銀行已寄信來催要交火險保費
如是的話 我們應該不用再付 否則double
作者: 我是誰    時間: 2004-4-6 18:39:05

but.. as i know all mortgage include 1-2 yrs 火險 wor. Or you are so rich that you don't need to do apply mortgage :em07:
作者: chris    時間: 2004-4-6 18:56:24

[quote:212b327bfb="我是誰"]but.. as i know all mortgage include 1-2 yrs 火險 wor. Or you are so rich that you don't need to do apply mortgage :em07:[/quote]

0係銀行做按揭一定要買火險架 所以咪俾銀行催0羅 而且銀行好多時係送第二年火險 1st yr 要自己pay :em05:
作者: 我是誰    時間: 2004-4-6 18:57:57

free give first 2 year or second year?
作者: chris    時間: 2004-4-6 19:02:41

[quote:1c8b39f60e="我是誰"]free give first 2 year or second year?[/quote]

2nd year only :em01:
作者: Pauline    時間: 2004-4-6 19:05:36

是否聯絡發展商or收樓的管理處
會清楚火險保單事宜?
作者: 我是誰    時間: 2004-4-6 19:19:03

ic.. thx.. anyway just a few hundres dollars
作者: Pauline    時間: 2004-4-6 22:54:43

火險保費大約是$1700左右(全年)
但需要一次過繳付給銀行
作者: 小yen    時間: 2004-4-6 22:58:29

[quote:403ad4d572="auline"]火險保費大約是$1700左右(全年)
但需要一次過繳付給銀行[/quote]

嚘 :?: 唔係呀化 :em06: 1濟過要俾晒 :cry:
作者: LO LO    時間: 2004-4-6 23:05:42

渣打收我樓價的0.11%作為火險費。你哋是否差唔多?
作者: Pauline    時間: 2004-4-6 23:08:13

是呀!!!!!
都幾多下 1年繳 因此先心急了解清楚

相信亦有其他準業主遇到同一問題
封銀行信說明會在mortgage account
內扣上費用
作者: 小yen    時間: 2004-4-6 23:15:09

[quote:ca9f18926c="LO LO"]渣打收我樓價的0.11%作為火險費。你是否差唔多?[/quote]

wah...幾經辛苦先login倒入post倒呢段回覆 (我足足login成10幾次呀 :?: )me too la...我都未有時間call去渣打問問佢呀 :x 唔係禁抵law :em05: 同埋佢都冇問過我就 "自作主張" (不過以我所知係要我sign.番張insurance contract俾佢先可以扣$ & 生效! :roll: )
作者: 小yen    時間: 2004-4-6 23:15:32

[quote:631b178f91="LO LO"]渣打收我樓價的0.11%作為火險費。你是否差唔多?[/quote]

wah...幾經辛苦先login倒入post倒呢段回覆 (我足足login成10幾次呀 :?: )me too la...我都未有時間call去渣打問問佢呀 :x 唔係禁抵law :em05: 同埋佢都冇問過我就 "自作主張" (不過以我所知係要我sign.番張insurance contract俾佢先可以扣$ & 生效! :roll: )
作者: Hotcake    時間: 2004-4-6 23:16:59

每年的火險保費通常是以貸款金額x0.1%eg:如果你問銀行借100萬保費就是1000000x0.1%=1000.
其實我都好想知道管理費究竟有冇包火險呢?請問有冇人知道呢?
作者: Hotcake    時間: 2004-4-6 23:26:04

我問過渣打個staff話頭一年要自己比第二年就送如果你唔同渣打買都得不過要在信件發出日十四天內將你已買的其他公司的火險保單交番去.
作者: Pauline    時間: 2004-4-6 23:37:37

如果確定到管理公司 已包括火險費 我們可以慳一點錢

不過同樣地要出示文件証明給銀行
但是我未收樓 怎樣跟進
作者: 青衣一號    時間: 2004-4-6 23:43:46

其實火險唔一定要同按揭銀行買 可以自己出去買.
不過因為按揭銀行會送一年火險 所以通常會同按揭銀行買.
而管理費好像是已包括火險啦!!!!   等我返去查明一下 再回報大家
不過現在的新樓大多數都會在管理費包括買火險,因為保費會平過自己獨立買,
好似昇悅居
作者: LO LO    時間: 2004-4-8 16:39:19

我問咗和黃啦,佢好肯定咁答係唔包的。
作者: 青衣一號    時間: 2004-4-8 17:32:06

請問? 是問發展商定係管理公司呀???
我返公司查過未有資料到. 可能要出信問..... :?
作者: AgnesSarah    時間: 2004-4-8 18:46:05

[quote:e3cc375e36="LO LO"]我問咗和黃啦,佢好肯定咁答係唔包的。[/quote]

但喺我今日我都問咗和黃佢話包的.佢仲叫我叫銀行出封信俾佢攞份保單.
作者: diedsee    時間: 2004-4-8 20:11:31

then I should buy or not???
作者: LO LO    時間: 2004-4-8 21:08:04

[quote:564c18ef1f="AgnesSarah"][quote:564c18ef1f="LO LO"]我問咗和黃啦,佢好肯定咁答係唔包的。[/quote]

但喺我今日我都問咗和黃佢話包的.佢仲叫我叫銀行出封信俾佢攞份保單.[/quote]

我問咗兩次,第一次打和黃售樓處問(tel - 2128 7738 ),五分鐘後揾到管理處電話再打去問(tel- 3165 1500),兩位小姐都是答同一答案,公眾地方就包,自己屋企入面就唔包。
作者: LO LO    時間: 2004-4-8 21:12:39

渣打十四日後就會在我個account 扣錢,現在真是唔知點算。
作者: AgnesSarah    時間: 2004-4-8 21:39:04

[quote:0d162a52d5="LO LO"][quote:0d162a52d5="AgnesSarah"][quote:0d162a52d5="LO LO"]我問和黃啦,佢好肯定咁答係唔包的。[/quote]

但我今日我都問和黃佢話包的.佢仲叫我叫銀行出封信俾佢份保單.[/quote]

我問兩次,第一次打和黃售樓處問(tel - 2128 7738 ),五分鐘後zM到管理處電話再打去問(tel- 3165 1500),兩位小姐都是答同一答案,公眾地方就包,自己屋企入面就唔包。[/quote]

.我都打收樓處和管理處的電話兩位小姐都話包唔通指公眾地方.不過唔緊要我la我已經叫渣打send信去管理處份保單la.渣打都話check份保單先睇駛唔駛俾呢筆保費.

不過你會唔會考慮zM第二間買呀我同事話買家居保加少少錢就會有埋火險但唔知幾多錢呢.
作者: 青衣一號    時間: 2004-4-8 21:47:59

買家居保是會有埋火險 但是保障額等於家居保的保額 是唔足夠保障按揭金額銀行是不會接受嫁...... :em03:
作者: AgnesSarah    時間: 2004-4-8 21:55:22

請問有冇人compare過各間銀行同埋保險公司的價錢和保額?
作者: 青衣一號    時間: 2004-4-8 22:23:37

如果你打算自己買 最好在買之前 問一問按揭銀行 問下銀行接受邊間保險公司的保單 因為銀行唔係間間保險公司都接受 只係接受幾間 唔會太多間. :!:  :!:
作者: LO LO    時間: 2004-4-8 22:23:43

[quote:3138170e78="AgnesSarah"][quote:3138170e78="LO LO"][quote:3138170e78="AgnesSarah"][quote:3138170e78="LO LO"]我問和黃啦,佢好肯定咁答係唔包的。[/quote]

但我今日我都問和黃佢話包的.佢仲叫我叫銀行出封信俾佢份保單.[/quote]

我問兩次,第一次打和黃售樓處問(tel - 2128 7738 ),五分鐘後zM到管理處電話再打去問(tel- 3165 1500),兩位小姐都是答同一答案,公眾地方就包,自己屋企入面就唔包。[/quote]

.我都打收樓處和管理處的電話兩位小姐都話包唔通指公眾地方.不過唔緊要我la我已經叫渣打send信去管理處份保單la.渣打都話check份保單先睇駛唔駛俾呢筆保費.

不過你會唔會考慮zM第二間買呀我同事話買家居保加少少錢就會有埋火險但唔知幾多錢呢.[/quote]
等我都去同渣打傾吓先。
作者: Pauline    時間: 2004-4-8 22:42:11

我今日打電話到收樓管理處(TEL: 31651502)黃小姐
他們已將一份火險保單CERTIFICATE OF INSURANCE
FAX給我 並且再傳真到銀行茲証明管理費已COVER
火險 不過要經銀行方面再審核
作者: LO LO    時間: 2004-4-9 00:34:36

[quote:b5180335df="auline"]我今日打電話到收樓管理處(TEL: 31651502)黃小姐
他們已將一份火險保單CERTIFICATE OF INSURANCE
火險 不過要經銀行方面再審核[/quote]
好消息,好消息。慳番一筆。希望銀行方便都覆實是Cover啦。
作者: Hotcake    時間: 2004-4-9 00:44:31

其實所有收到銀行信要買保險的都是渣打嗎?
作者: Amy Poon    時間: 2004-4-9 01:16:43

[quote:c3abaf742c="auline"]我今日打電話到收樓管理處(TEL: 31651502)黃小姐
火險 不過要經銀行方面再審核[/quote]

Can you email me a copy??
作者: dracula    時間: 2004-4-9 01:19:13

就算有 cover 火險但係都要買家居保喎~
作者: Y and T    時間: 2004-4-9 01:45:39

don't know if the mgt fee cover "Fire" insurance for the first year or future?
作者: 青衣一號    時間: 2004-4-9 13:44:50

管理公司 包是第一年火險費 跟隨之後每年續保 不過唔係間間管理公司都會長
期績保 因為有些大廈管理處買左幾年突然唔再買 業主只有自己買啊!!!!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2