藍澄灣業主社群

標題: 對講機 門鐘 寬頻 [打印本頁]

作者: cute    時間: 2004-4-4 22:43:16     標題: 對講機 門鐘 寬頻

大家有無留意 我們的單位有以下'特點':
1. 對講機 - 單位內無對講機 朋友來訪 開大門要靠無線/固網電話 公屋Feel!
2. 門鐘 - 門鐘唔係用濕電 要用3粒2A電 門鐘唔嚮要去廚房換電 有無搞錉!?
3. 寬頻 - 管理費包埋 局用和記 除非自己科水轉用其他 政府無監管!
:em13:  :em13:
大家重有無其他另類發現? :?:  :?:
作者: dick queenie    時間: 2004-4-4 22:46:02

寬頻 - 管理費包埋

我幾buy...
作者: diedsee    時間: 2004-4-4 22:47:16

[quote:e66b34a4d8="dick&queenie"]寬頻 - 管理費包埋

我幾buy...[/quote]

ME TOO!!
My first target is SAVE money!! :mrgreen:
作者: hclking    時間: 2004-4-4 22:52:55

(寬頻 - 管理費包埋) 是真還是假?
作者: N and M    時間: 2004-4-4 22:53:44     標題: Re: 對講機 門鐘 寬頻

[quote:ed060649ba="cute"]大家有無留意 我們的單位有以下'特點':
1. 對講機 - 單位內無對講機 朋友來訪 開大門要靠無線/固網電話 公屋Feel!
[/quote]

How to open? :?:
作者: Patrick Cherry    時間: 2004-4-4 23:02:19

吓 要用電話開門 好cheap啫 古唔到和記會系咁 有冇攪錯呀... :!:  :!:
作者: P女    時間: 2004-4-4 23:08:24

[quote:612a786e77="atrick & Cherry"]吓 要用電話開門 好cheap啫 古唔到和記會系咁 有冇攪錯呀... :!:  :!:[/quote]

收樓時職員會給一張form你 你只要填妥資料交去管理處申請便可 不是嗎?
作者: cute    時間: 2004-4-4 23:32:35

[quote:e70dd92ead="diedsee"][quote:e70dd92ead="dick&queenie"]寬頻 - 管理費包埋

ME TOO!!
My first target is SAVE money!! :mrgreen:[/quote]

may be 羊毛出在羊身上 :?:
作者: ttchan    時間: 2004-4-4 23:40:32

成個樓給我感覺老土大陸feel泳池是裝飾品不可以泳水特別是大門大堂冇來貴格好居屋少少但想想買時價錢不貴是新樓算是市召區kichen toilet 裝備還ok Wish to hear good news la..................
作者: 45B    時間: 2004-4-4 23:40:41

寬頻 - 管理費包埋?
係咩?真係ga?我鍾意wor唔洗再比$$$$$$$$ma。
收樓時職員會給一張form你 你只要填妥資料交去管理處申請便可 不是嗎?

我已收到呢一張form但我唔知用來做乜?what means'用電話開門'?
作者: Y and T    時間: 2004-4-4 23:41:11

[quote:f4080202fb="cute"][quote:f4080202fb="diedsee"][quote:f4080202fb="dick&queenie"]寬頻 - 管理費包埋

ME TOO!!
My first target is SAVE money!! :mrgreen:[/quote]

may be 羊毛出在羊身上 :?:[/quote]

唔係ma?? 我同netvigator有約,仲係有18個月. :em06:
作者: 45B    時間: 2004-4-4 23:43:58

我完全冇聽過寬頻在管理費包埋wor係唔係真ga?
作者: FanStar    時間: 2004-4-4 23:44:53

[quote:7e262dbf53="Y&T"][quote:7e262dbf53="cute"][quote:7e262dbf53="diedsee"][quote:7e262dbf53="dick&queenie"]寬頻 - 管理費包埋

ME TOO!!

may be 羊毛出在羊身上 :?:[/quote]

唔係ma?? 我同netvigator有約,仲係有18個月. :em06:[/quote]

管理費包埋寬頻未必等於個個都慳錢,因為費用都係由管理費代支的,可能對一些唔上網或根本唔想用和記寬頻業主,便無得選擇...... 早前都有其他屋苑業主投訴過:

麥 先 生 購 買 了 由 長 實 發 展 的 長 沙 灣 私 人 屋 苑 泓 景 臺 , 但 他 發 現 不 論 住 戶 是 否 有 需 要 , 管 理 公 司 都 會 「 提 供 」 和 記 寬 頻 上 網 線 路 , 費 用 加 入 管 理 費 內 , 做 法 對 住 戶 不 公 。

麥 先 生 認 為 此 做 法 甚 有 問 題 , 「 管 理 公 司 話 係 『 送 』 , 用 唔 用 自 己 決 定 , 其 實 費 用 已 經 計 埋 管 理 費 度 , 我 屋 企 得 個 八 十 歲 老 人 家 住 , 根 本 唔 會 上 網 , 要 畀 呢 筆 錢 , 好 唔 公 平 。 」

負 責 管 理 泓 景 臺 的 港 基 物 業 管 理 有 限 公 司 回 覆 表 示 , 作 為 現 代 化 屋 苑 , 泓 景 臺 早 已 預 設 了 各 項 智 能 管 理 系 統 , 以 提 升 業 戶 生 活 質 素 和 物 業 價 值 。 寬 頻 系 統 用 以 支 援 會 所 設 施 , 提 供 會 所 設 施 預 訂 , 智 能 卡 屋 苑 資 訊 網 站 等 服 務 , 因 此 寬 頻 服 務 屬 屋 苑 整 體 運 作 系 統 之 基 本 設 施 , 有 關 運 作 費 亦 包 括 在 管 理 費 內 。 倘 若 個 別 業 戶 選 擇 不 使 用 部 份 屋 苑 設 施 , 例 如 泳 池 、 升 降 機 等 , 有 關 費 用 亦 不 可 從 管 理 費 中 扣 減 。

投 訴 多 涉 和 記

電 訊 管 理 局 發 言 人 表 示 , 該 局 自 去 年 十 月 至 今 共 收 到 十 四 宗 類 似 投 訴 個 案 , 該 局 深 表 關 注 , 並 正 就 個 案 展 開 調 查 , 當 中 大 部 份 投 訴 涉 及 和 記 及 POWERCOM ( 電 聯 ) 。 投 訴 人 表 示 , 所 有 住 戶 須 向 和 記 或 電 聯 相 聯 的 屋 苑 管 理 公 司 , 以 大 廈 管 理 費 形 式 支 付 該 服 務 費 用 。

該 局 認 為 有 需 要 研 究 和 記 或 電 聯 的 行 為 是 否 違 該 條 例 7K 或 19B 條 , 妨 礙 電 訊 市 場 競 爭 行 為 。

和 記 環 球 電 訊 就 有 關 投 訴 回 覆 本 報 表 示 , 由 於 電 訊 管 理 局 正 就 有 關 情 況 作 出 調 查 , 現 階 段 不 便 出 作 回 應 。( 蘋果日報 - ○ 二 ○ 五 ○ ○ 四 )
作者: ttchan    時間: 2004-4-4 23:46:56

If it is true count it as good news.  As could save cost

But sorry Y&T of course that is bad news for u
作者: P女    時間: 2004-4-4 23:47:46

[quote:3d471005cf="45B"]寬頻 - 管理費包埋?

我已收到呢一張form但我唔知用來做乜?what means'用電話開門'?[/quote]

佢0既分別係: 客人按樓下對講機時 你屋企的電話會響 代替了在家安裝對講機
作者: 45B    時間: 2004-4-4 23:53:34

佢0既分別係: 客人按樓下對講機時 你屋企的電話會響 代替了在家安裝對講機

咁樣唔好咩?
作者: smallpotato    時間: 2004-4-4 23:53:50

咁可唔可以用返其他上網公司先...我都用緊"叻屈機他"...嗚嗚...簽埋約...用到唔駛cut 就好...
當hgc係backup connection 囉...
作者: 小yen    時間: 2004-4-4 23:55:43

頭先睇番本 "售樓書"入面列明:-

保安系統
● 電話式訪客對講系統。

照你所講 原來個意思係 "用屋企電話接駁對講系統同訪客對話" :em05:
作者: N and M    時間: 2004-4-4 23:57:42

[quote:7eaa52caf3="小yen"]頭先睇番本 "售樓書"入面列明:-

保安系統
● 電話式訪客對講系統。

照你所講 原來個意思係 "用屋企電話接駁對講系統同訪客對話" :em05:[/quote]

Ha!  :em03:  :em03: "Watch Word Flea"   :em13:  :em13:  :em13:
作者: Y and T    時間: 2004-4-4 23:57:49     標題: Re: 對講機 門鐘 寬頻

[quote:1e8f876aa0="cute"]大家有無留意 我們的單位有以下'特點':
2. 門鐘 - 門鐘唔係用濕電 要用3粒2A電 門鐘唔嚮要去廚房換電 有無搞錉!?
3. 寬頻 - 管理費包埋 局用和記 除非自己科水轉用其他 政府無監管!
大家重有無其他另類發現? :?:  :?:[/quote]

對講機  - whampao staff 話 it is a modern system they have a good presentationl to me ga.  They said when our guests visit our home but we need to buy something in supermarket.  This system can serve in a good way in this case.  when they arrive our home they input our flat no in entrance and we can know even we are in supermarket. coz the line is transferred.

Door Bell - What a shit system!!??
作者: lamlam    時間: 2004-4-5 00:02:14

上次同和黃開會時又話"寬頻月費未有安排算入管理費內" ga?
作者: diedsee    時間: 2004-4-5 00:02:47

乜唔係新 system咩
我屋企係由對講機轉去電話系統 ga
作者: 45B    時間: 2004-4-5 00:05:44

其實個對講機係乜野形式對我來說都冇乜所謂我只係好concern個寬頻究竟是否管理費包埋?有冇人sure?
作者: ttchan    時間: 2004-4-5 00:05:57

我依家住了廿幾年樓才用such system.  :em13:
作者: 45B    時間: 2004-4-5 00:07:11

我都有聽過:"寬頻月費未有安排算入管理費內"
作者: KS    時間: 2004-4-5 00:08:07

少左舊野....唔係好d咩....
用電話返而唔好架
我唔知...我未用個電話個種 :em03:
大家俾d意見啦....

ks
作者: 45B    時間: 2004-4-5 00:10:42

我都未用個電話果種我仲以為係好野
作者: Agnes Henry    時間: 2004-4-5 00:11:11

咁幾好呀 起碼少左舊野掛係幅牆度又可以打理少一樣野... 乜公屋係咁嫁咩...?? 我唔知呀......不過你地覺得有部對講機理啦啦掛係幅牆度好高級咩...???

仲未到我...好好好心急呀... ^^
作者: Y and T    時間: 2004-4-5 00:15:28

[quote:d473ba7035="ttchan"]If it is true count it as good news.  As could save cost

But sorry Y&T of course that is bad news for u[/quote]

:em01:  :em01:
作者: cute    時間: 2004-4-5 00:17:12

如屋企無裝固網電話 手提又無電 點算呢?
作者: LO LO    時間: 2004-4-5 00:18:18

用電話代替對講機,我好buy wor
另外想問吓,管理費又包唔包固綱電話呢?
作者: 27a    時間: 2004-4-5 00:20:55

其實公屋已經用咗呢個系統幾年啦,每次收到樓下有人打電話上嚟,你要按幾個數字先可以開門,如果真係咁様玩法,和黃未免太out啦.仲有,一般嚟講,屋裏面個對講機除咗用嚟開門之外,仲可以係緊急時用作緊急呼叫,即係話,如果按咗製,樓下管理處或者控制室會即係知道,咁樣好似安全啲.我已家住嗰度已經10年樓都有.
作者: diedsee    時間: 2004-4-5 00:22:33

我覺得冇所謂
不過我仲未知點用個電話開閘 law...hehe
作者: ttchan    時間: 2004-4-5 00:22:34

請問固網係嗎和記管理費包唔包如果包 that's great news :em03:
作者: AgnesSarah    時間: 2004-4-5 00:24:17

但我屋企係冇想過裝固網電話 :?:  :?:
作者: diedsee    時間: 2004-4-5 00:27:16

據了解
家吓啲新樓係有一個"救命制"
可以直接 call 過實Q
有冇人發現呢個制呢??
作者: dracula    時間: 2004-4-5 00:32:37

我無諗過裝電話咁點呀??
作者: Agnes Henry    時間: 2004-4-5 00:35:47

對講機系統就係因為己經有左好多年所以人家先至轉...你咁都唔明... 哈哈...

話實我屋企都有對講幾(十幾年長江樓tim...)但係我一d都唔buy呢套systems..... 我反而覺得好老土..... 無得換...又黃又舊都要用....><

你地唔好話公屋乜居屋物呀.... 佢地建築成本分分鐘多過我地層樓呀...
作者: Mansion    時間: 2004-4-5 00:51:25

我個朋友住在"海逸豪園"都係用屋企既固網電話開門.
作者: dracula    時間: 2004-4-5 01:13:25

[quote:c7f6fe9a1c="Mansion"]我個朋友住在"海逸豪園"都係用屋企既固網電話開門.[/quote]
:?: 唔用固網點算?? :?:
作者: P女    時間: 2004-4-5 01:14:51

[quote:a5a54065d2="KS"]少左舊野....唔係好d咩....
用電話返而唔好架
我唔知...我未用個電話個種 :em03:
大家俾d意見啦....

ks[/quote]

我有屋企人都用緊 都冇乜野唔方便
作者: LO LO    時間: 2004-4-5 01:18:55

我現在屋企個對講機都係又黃又舊,而且已經壞咗好耐。
作者: Crystal    時間: 2004-4-5 01:19:44

我屋企都有對講機廢物一樣用電話仲好少件嘛~
作者: CJ    時間: 2004-4-5 01:24:19

藍丫半島都是嗨...
我個朋友住在"海逸豪園"都係用屋企既固網電話開門.

其實如果要先進不如用視像對講機 好多東涌樓都有.
諗下如果系統醒目 可以FLY線開門 和黃就應該每戶整部3G 佢無端端有可以多左千幾個客 又可以博宣傳...
作者: P女    時間: 2004-4-5 01:24:56     標題: Re: 對講機 門鐘 寬頻

話時話 個門鐘安裝左係邊?我搵唔到............... :roll:
作者: CJ    時間: 2004-4-5 01:37:14

唔唔... cheap就cheap D 但又好在冇交電費都可以上門按鈴追數 ;p

不過以前隔離屋試過門鐘壞左 冇得整 要裝另外拉線... :x
作者: Tomato    時間: 2004-4-5 01:50:48

如果有人混吉或玩野 個電話默會成日響lor???

其實呢個所謂"電話機"係唔係即係 唔係要來煲電話粥 但零零舍舍有個電話裝0係大門附近0個d呀???
作者: rstfung    時間: 2004-4-5 02:35:53     標題: Re: 對講機 門鐘 寬頻

[quote:6c5b3bcb3e="女"]2. 門鐘 - 門鐘唔係用濕電 要用3粒2A電 門鐘唔嚮要去廚房換電 有無搞錉!?

話時話 個門鐘安裝左係邊?我搵唔到............... :roll:[/quote]

根據機電圖門鐘安裝在廚房!

:arrow:  :em11:
作者: CJ    時間: 2004-4-5 02:54:14

P女 寫到:

話時話 個門鐘安裝左係邊?我搵唔到...............

門鐘...... 係愛黎禁既.
你禁...... 咁我咪出聲應你lor
你唔禁...... 咁我又點會出聲應你呢 悟空.
你唔禁 又要晌廚房摷 萬一抽晒d電線出來 跣親d細蚊仔同公公婆婆 就唔好啦.
就算冇跣親人 萬一走電......(下省一千字)
by 三藏
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-4-5 03:31:43     標題: Re: 對講機 門鐘 寬頻

[quote:00236aa2b8="cute"]大家有無留意 我們的單位有以下'特點':

1.入伙時,無電話又如何用到對講機功能? :?:
3.消息如何得來? :?: 如果是真的話,亦不錯。
作者: cute    時間: 2004-4-5 09:00:00     標題: Re: 對講機 門鐘 寬頻

3.消息如何得來? :?: 如果是真的話,亦不錯。[/quote]

內部有人話我聽 唔會收錯風卦?
作者: cute    時間: 2004-4-5 09:03:05     標題: Re: 對講機 門鐘 寬頻

[quote:6d18ced951="rstfung"][quote:6d18ced951="女"]2. 門鐘 - 門鐘唔係用濕電 要用3粒2A電 門鐘唔嚮要去廚房換電 有無搞錉!?

話時話 個門鐘安裝左係邊?我搵唔到............... :roll:[/quote]

:arrow:  :em11:[/quote]

在假天花上面.
作者: Maggie Johny    時間: 2004-4-5 09:47:19     標題: Re: 對講機 門鐘 寬頻

[quote:c50c9d04e2="cute"]大家有無留意 我們的單位有以下'特點':

係廚房邊個位? 仲有d鐘聲好似88D小巴既落車鐘 有冇得換聲?

仲有我個門鐘好有個性 佢嚮完一次佢要休息5分鐘 你再襟先至會嚮。開頭我仲以為佢要re-charge d 電tim。  :em17:  :em17:
作者: GM386    時間: 2004-4-5 10:11:32

[quote:fe1d83ca9e="女"][quote:fe1d83ca9e="45B"]寬頻 - 管理費包埋?

我已收到呢一張form但我唔知用來做乜?what means'用電話開門'?[/quote]

佢0既分別係: 客人按樓下對講機時 你屋企的電話會響 代替了在家安裝對講機[/quote]

有無攪錯! 非常cheap :em13:
作者: bikbark    時間: 2004-4-5 10:34:01     標題: Re: 對講機 門鐘 寬頻

[quote:a4c8fd3fa4="cute"]1. 對講機 - 單位內無對講機 朋友來訪 開大門要靠無線/固網電話 公屋Feel!
[/quote]
但係由另一方面睇,安少一個對講機唔係更加好mei?(純個人意見)
作者: Ha and Kui    時間: 2004-4-5 10:57:02

[quote:a20154ccc6="Crystal"]我屋企都有對講機廢物一樣用電話仲好少件嘛~ [/quote]

Totally agree 個對講機廢物一樣  :em17:  :em17:
作者: Ha and Kui    時間: 2004-4-5 11:02:02     標題: Re: 對講機 門鐘 寬頻

[quote:cc545dc94d="Jeffrey & Shirley"][quote:cc545dc94d="cute"]
[/quote]

3.消息如何得來? :?: 如果是真的話,亦不錯。[/quote]

3. If yes it's also a great news to me.  HGC broadband is not slow at all (maybe even faster than netvixxxxx).  :em11:
作者: Nest    時間: 2004-4-5 11:38:29

[quote:117bdc06ce="Ha&Kui"][quote:117bdc06ce="Crystal"]我屋企都有對講機廢物一樣用電話仲好少件嘛~ [/quote]

Totally agree 個對講機廢物一樣  :em17:  :em17:[/quote]

Agree! :em11:
作者: yautin1    時間: 2004-4-5 11:53:01

對講機真係冇乜用架! 用固網好d 打理少一樣野 冇用固網的話 大家都一定會义足手機 唔係冇人搵到你啦!
作者: ye    時間: 2004-4-5 16:29:30

Very cheap all new SHK already change to use smart card !! :em18:
作者: Simpsons    時間: 2004-4-5 17:21:22

SHK much more expensive wor . . .
作者: 45B    時間: 2004-4-5 17:46:44

唔用固網點算??

佢可choose用手機的。
作者: H and H    時間: 2004-4-5 18:42:39

咁唔係好差oY 好過有對講機向牆度呀

如果$1.3 included 左 boardband 又唔錯 我贊成呀 既然都定左要比$1.3 你唔用佢又唔會減既 咁梗係好啦! 你話要焗你用又要額外收錢就話 咁咪當增值服務lor
作者: matthewlee    時間: 2004-4-5 21:44:53

都幾好呀 對講機位置不好又要移 壞又難換 又少用 拿著電話去睡房睡幾方便
作者: 45B    時間: 2004-4-5 23:41:14

但how to用電話按制開門比人地呀?
作者: 45B    時間: 2004-4-5 23:44:27

我個door bell唔響呀是defect?or要自己入電ga?你地個door bell響唔響ga?
作者: coco110    時間: 2004-4-5 23:54:16

[quote:843472575b="女"][quote:843472575b="45B"]寬頻 - 管理費包埋?

佢0既分別係: 客人按樓下對講機時 你屋企的電話會響 代替了在家安裝對講機[/quote]

我依家屋企都係用呢種形式試過屋企電話號碼轉左唔記得通知管理公司... o禁樓下對講機打左去人地屋企.... :em03:  :em03:
作者: Nest    時間: 2004-4-5 23:54:16

剛入屋時 和黃的職員話未入電 但係驗樓時 詹生話門鐘係壞既.  ??
作者: qualcomm    時間: 2004-4-5 23:57:24

How about 固網also included in Management Fee?
作者: 45B    時間: 2004-4-5 23:58:52

剛入屋時 和黃的職員話未入電 但係驗樓時 詹生話門鐘係壞既. ??

但應該唔會個個door bell都壞掛?是否真的要自己入電?
作者: 45B    時間: 2004-4-6 00:00:26

How about 固網also included in Management Fee?

應該唔包佢想你幫趁和記
作者: 45B    時間: 2004-4-6 00:02:59

今日問過中原個地產佬佢話寬頻應該係唔包的
作者: Simon Michelle    時間: 2004-4-6 00:13:50

但我個香港置業agent又話包喎....
作者: 45B    時間: 2004-4-6 00:17:36

之前有些rc neighbour同管理公司人員開過會話唔包wor。其實如果包就好了。
作者: N and M    時間: 2004-4-6 00:18:06

[quote:b355df2098="45B"]今日問過中原個地產佬佢話寬頻應該係唔包的[/quote]

[quote:b355df2098="Simon&Michelle"]但我個香港置業agent又話包喎....[/quote]

Agent  :twisted:  :twisted:  :twisted:
作者: manhk167    時間: 2004-4-6 11:59:11

門鍾應該唔係用干電... 唔駛入電喎.
作者: H and H    時間: 2004-4-6 12:02:22

no ar 用干電ga
作者: dick queenie    時間: 2004-4-6 12:14:22

[quote:dd4ee1dd39="N&M"][quote:dd4ee1dd39="45B"]今日問過中原個地產佬佢話寬頻應該係唔包的[/quote]
[quote:dd4ee1dd39="Simon&Michelle"]但我個香港置業agent又話包喎....[/quote]
Agent  :twisted:  :twisted:  :twisted:[/quote]

地產佬信兩成都唔得.....
而有關包internet的問題....上次開會記得和黃管理代表己經
confirm左係不包入管理費裡面的。
但有冇改過,又或者我聽錯與否.....就...??

講番agent問題,尋日我去睇現樓,後面條地產佬吹到幾大,
老點個客話已confirm左有免費suttle-bus,去埋中環...青衣....尖沙咀...
其實上次開會話...頂多目前都係得綠van...去青衣同葵芳.....
又老坤話個百佳超級廣場成八九幾萬呎.....唉.... :em13:  :em13:
作者: manhk167    時間: 2004-4-6 12:33:55

[quote:b47caa0f50="H&H"]no ar 用干電ga[/quote]

咁奇...  等我收樓後睇睇先.
作者: kenneth    時間: 2004-4-7 00:30:18

the bell is moblie ga
paste in the kithen
i think ok ar ~
if u want connect to "wet" eletric also is not hard ~
just buy a transformer and modify it is ok la
use molbie bell u can put everywhere u want i cannot see any disadvantage on it
and the boardband ..
huterson bardband on the IT field all ppl know that is the best connection on internet wor
作者: smallpotato    時間: 2004-4-7 00:37:05

[quote:2c3a6c4f08="kenneth"]the bell is moblie ga
paste in the kithen
i think ok ar ~
if u want connect to "wet" eletric also is not hard ~
just buy a transformer and modify it is ok la
use molbie bell u can put everywhere u want i cannot see any disadvantage on it
and the boardband ..
huterson bardband on the IT field all ppl know that is the best connection on internet wor[/quote]

你意思指 GE ?
作者: manhk167    時間: 2004-4-7 10:38:25

GE???
作者: saga    時間: 2004-4-7 12:10:26

[quote:0e5419418d="manhk167"]GE???[/quote]

Gigabyte Ethernet ...
黃埔花園係用呢種 ... 又穩定又快

我一向大力反對 broadband 加入管理費 隴斷既最後結果受害既一定係消息者

如果佢係 GE ....  

無分別
我都仍然係反隴斷派  :evil:
作者: 我是誰    時間: 2004-4-7 12:37:44

[quote:1d1b28bbc4="saga"][quote:1d1b28bbc4="manhk167"]GE???[/quote]

Gigabyte Ethernet ...
黃埔花園係用呢種 ... 又穩定又快

我一向大力反對 broadband 加入管理費 隴斷既最後結果受害既一定係消息者

如果佢係 GE ....  

無分別
我都仍然係反隴斷派  :evil:[/quote]totally agree Saga. i have the freedom to choose what i want. i won't pay any extra dollar for any services which i don't need!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2