藍澄灣業主社群

標題: 恆~~昌~~ [打印本頁]

作者: Tomato    時間: 2004-4-3 23:44:33     標題: 恆~~昌~~

收左樓之後 恆昌幾時會送傢俬???
係唔係要執漏完主動打電話比佢地??? :?:
作者: gp    時間: 2004-4-3 23:49:50     標題: Re: 恆~~昌~~

[quote:dd5867d6d7="Tomato"]收左樓之後 恆昌幾時會送傢俬???
係唔係要執漏完主動打電話比佢地??? :?:[/quote]

好似係執漏完主動打電話比佢地 之後就俾鎖匙佢地 大約兩個月內完工.
作者: 我是誰    時間: 2004-4-3 23:50:11

u better paint the wall first
作者: Tomato    時間: 2004-4-3 23:54:56

0下!!要油過幅墻???
唔油得唔得0架???
作者: gp    時間: 2004-4-3 23:59:16

我都唔會油過幅墻......上次睇有線 詹生話可以唔需要再油墻喎.
作者: FireFire    時間: 2004-4-4 00:08:30

但係以我今日觀察所得... :?  油過好d.................
作者: Tomato    時間: 2004-4-4 00:16:34

雖則我今日見到有d黑色0既手指印.....
我諗住買罐油返來補返咋!
哈哈!我0既做法會唔會太核突呢 :roll:
作者: gp    時間: 2004-4-4 01:02:18

[quote:6a8988609c="Tomato"]雖則我今日見到有d黑色0既手指印.....
我諗住買罐油返來補返咋!
哈哈!我0既做法會唔會太核突呢 :roll:[/quote]

如果唔o岩色又真係幾核突......三思三思 :em05:
作者: Tomato    時間: 2004-4-4 01:03:36

哈!!我諗住白色好易配色tim!
作者: yo and lok    時間: 2004-4-4 01:07:07

從一些買了新樓的朋友口中說發展商油的牆沒有底油一年半載會好易"moc"落所以最好搵師傅剷走層油重新再油否則搬晒傢俱入去至油會好麻煩唔知真定假大家有咩意見有無朋友知道油一間屋要幾$?
作者: gp    時間: 2004-4-4 01:17:47

好似要萬幾蚊!
作者: Crystal    時間: 2004-4-4 01:29:09

最好都係剷晒d灰再鋪過免日後麻煩!!! :em05:
作者: 2R    時間: 2004-4-4 08:36:27     標題: Re: 恆~~昌~~

[quote:a8d8504953="gp"][quote:a8d8504953="Tomato"]收左樓之後 恆昌幾時會送傢俬???
係唔係要執漏完主動打電話比佢地??? :?:[/quote]

好似係執漏完主動打電話比佢地 之後就俾鎖匙佢地 大約兩個月內完工.[/quote]

應該係3-4天就可以啦{恒昌話}
作者: AgnesSarah    時間: 2004-4-4 11:11:35

[quote:9d6027a0a3="yo & lok"]從一些買了新樓的朋友口中說發展商油的牆沒有底油一年半載會好易"moc"落所以最好搵師傅剷走層油重新再油否則搬晒傢俱入去至油會好麻煩唔知真定假大家有咩意見有無朋友知道油一間屋要幾$?[/quote]

我問過價以我個單位就around 8000.
作者: 45B    時間: 2004-4-4 21:28:07

今日收左樓可以話比大家知如果唔油過油就好ugly。我會叫師傅重新剷底磨平油防潮油ici...
另外個地腳線都一定要整但唔知執漏可唔可以執得番(因為有好多裂痕)如果執唔番就要自己攪la。(又是一筆錢)
作者: 我是誰    時間: 2004-4-5 01:28:35

[quote:df1fd7eddb="45B"]今日收左樓可以話比大家知如果唔油過油就好ugly。我會叫師傅重新剷底磨平油防潮油ici...
另外個地腳線都一定要整但唔知執漏可唔可以執得番(因為有好多裂痕)如果執唔番就要自己攪la。(又是一筆錢)[/quote]agree. for the quality we received all developer won't use the good paint and handmade for us (no ici 防潮油...). i strong suggest every owner repaint the wall coz it's hard and more expensive to do it after you move-in.
作者: kenneth    時間: 2004-4-5 23:50:57

AgnesSarah
可否介紹你間油油公司俾我?
Thank you so much!
作者: Tomato    時間: 2004-4-6 00:02:59     標題: Re: 恆~~昌~~

[quote:8c93a50c0f="2R"][quote:8c93a50c0f="gp"][quote:8c93a50c0f="Tomato"]收左樓之後 恆昌幾時會送傢俬???

好似係執漏完主動打電話比佢地 之後就俾鎖匙佢地 大約兩個月內完工.[/quote]

應該係3-4天就可以啦{恒昌話}[/quote]

2R
你所指0既3-4天 係唔係交完匙比恆昌 佢地會在3至4日內送貨呢???
因為張單一如gp所講 真係寫住兩個月內交貨 但係兩個月真係勁耐lor
趕住搬呀!!!!
作者: AgnesSarah    時間: 2004-4-6 12:40:15

[quote:6481ababf6="kenneth"]AgnesSarah
Thank you so much![/quote]

已pm俾你
作者: 27a    時間: 2004-4-6 15:02:01

[quote:c77e1f7ba5="AgnesSarah"][quote:c77e1f7ba5="kenneth"]AgnesSarah

已pm俾你[/quote]

AgnesSarah

我也想要油油公司資料,可否麻煩你也pm給我?謝謝!

還有,你所列的價錢是否已包括6XX呎單位的所有油油項目,如天花、牆身、地腳線、剷底、磨平、油防潮油、ici...等等?Thanks again!
作者: ttchan    時間: 2004-4-6 15:05:40

[quote:b96caa2ee6="27a"][quote:b96caa2ee6="AgnesSarah"][quote:b96caa2ee6="kenneth"]AgnesSarah

AgnesSarah

還有,你所列的價錢是否已包括6XX呎單位的所有油油項目,如天花、牆身、地腳線、剷底、磨平、油防潮油、ici...等等?Thanks again![/quote]

I also want to know including all mention above better to know the price including building the wall for unit 638
作者: AgnesSarah    時間: 2004-4-6 15:17:33

[quote:e4a23af32e="27a"][quote:e4a23af32e="AgnesSarah"][quote:e4a23af32e="kenneth"]AgnesSarah

AgnesSarah

還有,你所列的價錢是否已包括6XX呎單位的所有油油項目,如天花、牆身、地腳線、剷底、磨平、油防潮油、ici...等等?Thanks again![/quote]

以我所知唔包地腳線但詳細資料要問師傳作準.我稍後會pm俾你.
作者: ANGELA    時間: 2004-4-6 15:58:51

[quote:bad54bfb1b="AgnesSarah"][quote:bad54bfb1b="27a"][quote:bad54bfb1b="AgnesSarah"][quote:bad54bfb1b="kenneth"]AgnesSarah

AgnesSarah

以我所知唔包地腳線但詳細資料要問師傳作準.我稍後會pm俾你.[/quote]

我都想要參考下!!!pls
作者: 2R    時間: 2004-4-6 16:38:16     標題: Re: 恆~~昌~~

[quote:3540d443b6="Tomato"][quote:3540d443b6="2R"][quote:3540d443b6="gp"][quote:3540d443b6="Tomato"]收左樓之後 恆昌幾時會送傢俬???

2R
你所指0既3-4天 係唔係交完匙比恆昌 佢地會在3至4日內送貨呢???
因為張單一如gp所講 真係寫住兩個月內交貨 但係兩個月真係勁耐lor
趕住搬呀!!!![/quote]

唔駛驚0下GP所講係送貨為期最長係60DAYS如果係可以知道自己大約比KEYS恒昌可以比佢地早D安排送貨如果重擔心呢可以8/4左右啦係收樓處對面恒昌會SET個臨時OFFICE. :roll:  :roll:  :roll:
作者: 2R    時間: 2004-4-6 16:42:45

[quote:ad7ec1d09c="27a"][quote:ad7ec1d09c="AgnesSarah"][quote:ad7ec1d09c="kenneth"]AgnesSarah

AgnesSarah

AgnesSarah

我也想要油油公司資料,可否麻煩你也pm給我?謝謝!因為我都想格0下價我都有大約價錢 THANK YOU.[/
color]
作者: Kiliyan    時間: 2004-4-6 16:58:33

[quote:b094a1db6e="AgnesSarah"][quote:b094a1db6e="kenneth"]AgnesSarah

我都想要呀...唔該pm埋比我丫...thank you~~~
作者: 我是誰    時間: 2004-4-6 18:25:32

To AgnesSarah

pls. PM to me too. thx.
作者: chris    時間: 2004-4-6 18:48:47     標題: Re: 恆~~昌~~

[quote:dbb0daecd2="2R"][quote:dbb0daecd2="Tomato"][quote:dbb0daecd2="2R"][quote:dbb0daecd2="gp"][quote:dbb0daecd2="Tomato"]收左樓之後 恆昌幾時會送傢俬???

2R

唔駛驚0下GP所講係送貨為期最長係60DAYS如果係可以知道自己大約比KEYS恒昌可以比佢地早D安排送貨如果重擔心呢可以8/4左右啦係收樓處對面恒昌會SET個臨時OFFICE. :roll:  :roll:  :roll:[/quote]

我今日問0左恒昌個counter啦 佢地話等發展商執漏完就俾條匙佢地 60日內交貨
我咪問佢地係唔係真要60日咁耐?
佢地話唔係遂個單位做 要等埋其他單位 一次過送多張sofa 櫃 床 ... :twisted:
唔怪之得要咁耐啦 :em13:
作者: 我是誰    時間: 2004-4-6 18:57:06

?? 60 Days??? crazy!!
作者: KK and J    時間: 2004-4-6 19:02:17

To: AgnesSarah

我都想要裝修公司資料,可否pm給我?唔該你
作者: Tomato    時間: 2004-4-6 19:25:19     標題: Re: 恆~~昌~~

[quote:2a7357f612="chris"][quote:2a7357f612="2R"][quote:2a7357f612="Tomato"][quote:2a7357f612="2R"][quote:2a7357f612="gp"][quote:2a7357f612="Tomato"]收左樓之後 恆昌幾時會送傢俬???

2R

唔駛驚0下GP所講係送貨為期最長係60DAYS如果係可以知道自己大約比KEYS恒昌可以比佢地早D安排送貨如果重擔心呢可以8/4左右啦係收樓處對面恒昌會SET個臨時OFFICE. :roll:  :roll:  :roll:[/quote]

我今日問0左恒昌個counter啦 佢地話等發展商執漏完就俾條匙佢地 60日內交貨
我咪問佢地係唔係真要60日咁耐?
佢地話唔係遂個單位做 要等埋其他單位 一次過送多張sofa 櫃 床 ... :twisted:
唔怪之得要咁耐啦 :em13:[/quote]

2R thank you!
真係要60日??? :em07: 唔係化..........有d後悔用左個package tim :cry:
作者: 小yen    時間: 2004-4-6 21:06:14

Hello! Tomato算la唔好勞氣la :em16: 妳收樓未呀 :?: 不如快d安排俾keys佢做重好la (費時到時等得重耐呀 :em05:  :mrgreen: )

Hello! AgnesSarah我都想要 "油公司"資料呀麻煩你check個message box呀我依傢pm my email add. to you & thanks! :em11:
作者: Tomato    時間: 2004-4-6 21:16:12

[quote:4adc4434ae="小yen"]Hello! Tomato算la唔好勞氣la :em16: 妳收樓未呀 :?: 不如快d安排俾keys佢做重好la (費時到時等得重耐呀 :em05:  :mrgreen: )
[/quote]

希望恆昌快d啦 :evil:  必要時買住d簡單傢俬搬入去住住先 我老公話比左管理費唔住會好浪費d$$喎!
作者: AgnesSarah    時間: 2004-4-6 21:18:50

[quote:24660a9bd7="小yen"]Hello! Tomato算la唔好勞氣la :em16: 妳收樓未呀 :?: 不如快d安排俾keys佢做重好la (費時到時等得重耐呀 :em05:  :mrgreen: )

Hello! AgnesSarah我都想要 "油公司"資料呀麻煩你check個message box呀我依傢pm my email add. to you & thanks! :em11:[/quote]

唔駛pm我啦我已經pm俾你la.

以上所有留message俾我的藍澄人我都pm俾你地啦.
作者: june and Fai    時間: 2004-4-6 21:19:33

我都想知呀 煩請pm給我thanks
作者: AgnesSarah    時間: 2004-4-6 21:24:43

[quote:9ea349c13e="june & Fai"]我都想知呀 煩請pm給我thanks[/quote]

pm啦
作者: P女    時間: 2004-4-6 21:35:42

[quote:1ba573a7e1="Tomato"][quote:1ba573a7e1="小yen"]Hello! Tomato算la唔好勞氣la :em16: 妳收樓未呀 :?: 不如快d安排俾keys佢做重好la (費時到時等得重耐呀 :em05:  :mrgreen: )
[/quote]

希望恆昌快d啦 :evil:  必要時買住d簡單傢俬搬入去住住先 我老公話比左管理費唔住會好浪費d$$喎![/quote]

昨日見到恒昌Ms Ng 佢話我地d傢俬已經ready好 如果我地個單位ok 佢話大約一個星期就可以安好傢俬喎 你地係問邊個嫁?
作者: Tomato    時間: 2004-4-6 22:03:39

[quote:f3a217fae0="女"]昨日見到恒昌Ms Ng 佢話我地d傢俬已經ready好 如果我地個單位ok 佢話大約一個星期就可以安好傢俬喎 你地係問邊個嫁?[/quote]

really???????好消息喎! :em11:
作者: Billy Chrity    時間: 2004-4-6 22:04:31

Hello AgnesSarah

我地係尋日係wan chai見到你既billy&christy 呀 我地都要油油既資料麻煩你pm我丫
作者: chris    時間: 2004-4-6 22:08:31

[quote:4e913a48b5="女"][quote:4e913a48b5="Tomato"][quote:4e913a48b5="小yen"]Hello! Tomato算la唔好勞氣la :em16: 妳收樓未呀 :?: 不如快d安排俾keys佢做重好la (費時到時等得重耐呀 :em05:  :mrgreen: )
[/quote]

希望恆昌快d啦 :evil:  必要時買住d簡單傢俬搬入去住住先 我老公話比左管理費唔住會好浪費d$$喎![/quote]

昨日見到恒昌Ms Ng 佢話我地d傢俬已經ready好 如果我地個單位ok 佢話大約一個星期就可以安好傢俬喎 你地係問邊個嫁?[/quote]

咪就係問收樓中心隔離個恒昌檔0羅 :evil:
作者: chris    時間: 2004-4-6 22:13:50

其實我好唔滿意恒昌0既回覆-----要等埋其他單位ready先一次過扻D傢俬 :em10: 咁我地就算早收樓都係有得睇冇得住 :em20:
作者: 小yen    時間: 2004-4-6 22:50:38

[quote:0e5a6ea135="Tomato"][quote:0e5a6ea135="女"]昨日見到恒昌Ms Ng 佢話我地d傢俬已經ready好 如果我地個單位ok 佢話大約一個星期就可以安好傢俬喎 你地係問邊個嫁?[/quote]

really???????好消息喎! :em11:[/quote]

好 :em19: 雖然我冇份呀 (因為我冇join到傢俬package)但係我都好登你開心呀Yeah! :em11:  & thanks AgnesSarah :em11:
作者: Mansion    時間: 2004-4-6 23:12:23

AgnesSarah

My flat is 680 ft 單位 what is the price for 所有油油項目,如天花、牆身、、剷底、磨平、油防潮油、油ici (3 times) ? Thanks !
作者: kenneth    時間: 2004-4-7 01:14:35

AgnesSarah

Thank you very much.
I quoted the other 1 10K for whole (with 地腳線) who is cheaper?
請問有冇人會整埋天花線? 大概要幾多? 我見示 :em05:  範單位整左好雞
作者: 27a    時間: 2004-4-7 03:56:58

[quote:c316ad2b4b="kenneth"]AgnesSarah

I quoted the other 1 10K for whole (with 地腳線) who is cheaper?
請問有冇人會整埋天花線? 大概要幾多? 我見示 :em05:  範單位整左好雞[/quote]

kenneth

請問你quote呢間係從何得知架?可唔可以pm我有關資料呀?Thanks!!
作者: P女    時間: 2004-4-7 09:33:43

[quote:ec387b2f4f="chris"]其實我好唔滿意恒昌0既回覆-----要等埋其他單位ready先一次過扻D傢俬 :em10: 咁我地就算早收樓都係有得睇冇得住 :em20:[/quote]

同一間公司 竟然有兩個答覆....... :?:  :?:
當我聽到佢話一個星期會攪掂 仲鬼咁開心添...
你預計幾時會搬入去?
作者: andy and phy    時間: 2004-4-7 10:32:12

我問過裝修師傅 全屋 "天花 + 牆身 + 批燙 + 防潮油 + 油 (3層)" 大約為萬多元 是否化算??
作者: manhk167    時間: 2004-4-7 10:39:42

邊個單位?
作者: andy and phy    時間: 2004-4-7 11:18:08

Flat F 683 sq.ft.
作者: AgnesSarah    時間: 2004-4-7 12:44:59

[quote:368db14955="kenneth"]AgnesSarah

請問有冇人會整埋天花線? 大概要幾多? 我見示 :em05:  範單位整左好雞[/quote]

我都唔知呀不如你問埋師傅整埋天花線(with 地腳線)要幾多呀.我都想知 :  : .
作者: LO LO    時間: 2004-4-7 13:03:31

T6 48H 變咗恒昌的示範單位,全屋傢俬連裝修訂$59000
作者: chris    時間: 2004-4-7 13:14:24

[quote:a0a19f75e5="女"][quote:a0a19f75e5="chris"]其實我好唔滿意恒昌0既回覆-----要等埋其他單位ready先一次過扻D傢俬 :em10: 咁我地就算早收樓都係有得睇冇得住 :em20:[/quote]

同一間公司 竟然有兩個答覆....... :?:  :?:
當我聽到佢話一個星期會攪掂 仲鬼咁開心添...
你預計幾時會搬入去?[/quote]

我本來想下個月尾之前搬入去住 唔駛side錢租屋 :em12:
不過發展商又要4week去執 恒昌又要2month咁咪要7月 :?:
作者: cliff    時間: 2004-4-7 13:23:11

恒昌D傢私未到 我估我都會入住先 比少一個月租得一個 :em12:
作者: gp    時間: 2004-4-7 13:29:50

我想要油牆o既資料麻煩你pm我丫. thanks.
作者: P女    時間: 2004-4-7 13:40:16

我本來想下個月尾之前搬入去住 唔駛side錢租屋 :em12:
不過發展商又要4week去執 恒昌又要2month咁咪要7月 :?:[/quote]

咁你又唔使咁擔心 發展商同恒昌比你的時間當然比預期長
你收了樓未?
以我來說 有關人士講 發展商大約在8-10就可以同我執番間屋(我都希望佢講真)
而恒昌大約1個星期左右 就算比夠2個星期佢 我諗係下個月都可以搬入去0既
希望我地快d係rc見啦.......
作者: N and M    時間: 2004-4-7 17:18:03

[quote:d3d3b350a7="女"]我本來想下個月尾之前搬入去住 唔駛side錢租屋 :em12:
不過發展商又要4week去執 恒昌又要2month咁咪要7月 :?:[/quote]

咁你又唔使咁擔心 發展商同恒昌比你的時間當然比預期長
你收了樓未?
以我來說 有關人士講 發展商大約在8-10就可以同我執番間屋(我都希望佢講真)
而恒昌大約1個星期左右 就算比夠2個星期佢 我諗係下個月都可以搬入去0既
希望我地快d係rc見啦....... [/quote]

It depends on the number and type of defects. The actual days will be different. The defects may involve different sub-contractors. Even the contractor cannot tell you immediately (he need to collect the information from different sub-con) and so just give you a rough number of days.
作者: Ha and Kui    時間: 2004-4-7 17:46:29

[quote:796a017aad="gp"]To AgnesSarah

我想要油牆o既資料麻煩你pm我丫. thanks.[/quote]

Me 2.  麻煩你pm埋比我.  Thank you.
作者: wychan    時間: 2004-4-7 20:25:12

[quote:847bc77bf7="AgnesSarah"][quote:847bc77bf7="kenneth"]AgnesSarah

我都唔知呀不如你問埋師傅整埋天花線(with 地腳線)要幾多呀.我都想知 :  : .[/quote]

Can you pm to me too?
作者: Hotcake    時間: 2004-4-7 22:40:37

我都想要油公司的資料 麻煩你pm給我 Thanks a lot!
作者: Wynne and Paul    時間: 2004-4-7 22:43:47

please also pm me
作者: Patrick Cherry    時間: 2004-4-8 00:55:09

喂, 各位業主, 嘅然你地咁多人要做油漆, 不如統計吓睇吓有幾多戶要做, 然後找2至3個做代表, 一齊同油公司傾吓, 仲可以找2至3間唔同嘅公司格吓價, 分開做實貴, 因為我有個咁嘅經驗, 相我, 至少每戶可以平番1至2仟蚊... :shock:  :em03:  
作者: june and Fai    時間: 2004-4-8 15:38:55

[quote:12bf21e5ea="Ha&Kui"][quote:12bf21e5ea="gp"]To AgnesSarah

我想要油牆o既資料麻煩你pm我丫. thanks.[/quote]

Me 2.  麻煩你pm埋比我.  Thank you.[/quote]

Me too please pm to me thanks.
作者: qualcomm    時間: 2004-4-8 17:25:21

I would find 以前做開的! Quality is ok.
作者: AgnesSarah    時間: 2004-4-8 21:51:30

[quote:98d5117209="june & Fai"][quote:98d5117209="Ha&Kui"][quote:98d5117209="gp"]To AgnesSarah

Me 2.  麻煩你pm埋比我.  Thank you.[/quote]

Me too please pm to me thanks.[/quote]

我好似已經pm過俾你啦.我冇任何新資料呀. :em05:  :em05:
作者: ANGELA    時間: 2004-4-9 00:06:22

[quote:4cbf1dd536="27a"][quote:4cbf1dd536="kenneth"]AgnesSarah

kenneth

請問你quote呢間係從何得知架?可唔可以pm我有關資料呀?Thanks!![/quote]

me too :em11:
作者: bibi 金仔    時間: 2004-4-9 03:42:00     標題: please pm me too

kenneth 寫到:
AgnesSarah

請問有冇人會整埋天花線? 大概要幾多? 我見示  範單位整左好雞

kenneth

請問你quote呢間係從何得知架?可唔可以pm我有關資料呀?Thanks!!
作者: bibi 金仔    時間: 2004-4-9 04:03:22

please pm me too
作者: machine    時間: 2004-4-9 10:57:20

[quote:d45b0e2a09="27a"][quote:d45b0e2a09="AgnesSarah"][quote:d45b0e2a09="kenneth"]AgnesSarah

AgnesSarah

HI agnes could u pm me one? thanks.
作者: AngusZire    時間: 2004-4-9 11:41:46     標題: RE: 想要裝修公司資料

To: AgnesSarah

我都想要裝修公司資料,可否pm給我?

Please PM me too.  

AngusZire
作者: kenneth    時間: 2004-4-9 12:10:15

個個只係我老豆個friend 所以再問下有冇其他仲平
我諗甘多戶用埋同一個油油佬吾係好work 我老豆個friend話要做10曰. (因為佢冇伙計只係自己做)若要搵就最好要有信譽既公司仲要個個都咁好手勢
請問自已搵人黎油牆會唔會有人黎收陀地?  :em16:
作者: manhk167    時間: 2004-4-13 12:56:15

有冇駐場裝修公司?
作者: saga    時間: 2004-4-14 19:19:27

[quote:dae8d1561a="manhk167"]有冇駐場裝修公司?[/quote]

作者: manhk167    時間: 2004-4-15 11:06:00

個價係點?

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2