藍澄灣業主社群

標題: Signed the agreement la... [打印本頁]

作者: Wilkins    時間: 2003-7-25 10:45:18     標題: Signed the agreement la...

Wow...I'd already signed the final agreement on 23/7/03 la...Feel so relax.

All I need to do is waiting...waiting for 4/2004. :wink: I hope when I close my eyes and open them again it is dated 4/2004. :shock:
作者: wicyh    時間: 2003-7-25 10:56:10

The earlest completion date from developer is April 04. However the lawyer say it will be on June 04
作者: LJJ    時間: 2003-7-25 11:04:47

係呀通常都唔會咁準時o個喎
作者: H and H    時間: 2003-7-25 11:15:37

is it the lawyer contact you directly by phone or by post to go to sign the agreement?
作者: wicyh    時間: 2003-7-25 11:18:47

[quote:6aa1da7656="H&H"]is it the lawyer contact you directly by phone or by post to go to sign the agreement?[/quote]

word-of-mouth when siging the first contract.
作者: dick queenie    時間: 2003-7-25 12:09:25

定係自己間BANK會到咁上吓時候聯絡你,叫你幾時幾時上去律師樓喥簽EM DEED 架?   因為我哋好驚時間唔夠,又或者“MON”得滯,但又唔敢成日打去律師樓煩?#21707; (我哋冇用到BAKER)。請指教!
作者: dick queenie    時間: 2003-7-25 12:12:08

[quote:e8c0c46ba8="dick&queenie"]定係自己間BANK會到咁上吓時候聯絡你,叫你幾時幾時上去律師樓喥簽EM DEED 架?   因為我哋好驚時間唔夠,又或者“MON”得滯,但又唔敢成日打去律師樓煩?#21707; (我哋冇用到BAKER)。請指教![/quote]

我哋係用BANK介紹嗰間律師樓(因為有DISCOUNT)。
作者: H and H    時間: 2003-7-25 12:17:39

我間bank已通知我話所有文件已ok and 通知o左Baker la 但係咪baker 會出信通知我呢定係phone我約時間呢?
作者: wicyh    時間: 2003-7-25 12:25:12

[quote:4f74ec0df4="H&H"]我間bank已通知我話所有文件已ok and 通知o左Baker la 但係咪baker 會出信通知我呢定係phone我約時間呢?[/quote]

phone
作者: H and H    時間: 2003-7-25 12:29:43

OIC Thanks wicyh :wink:
作者: saga    時間: 2003-7-25 12:37:01

[quote:9f4d050d3d="H&H"]我間bank已通知我話所有文件已ok and 通知o左Baker la 但係咪baker 會出信通知我呢定係phone我約時間呢?[/quote]

你可以打去摧 baker ~~~
就話你就快要出外公幹 / 旅行 extra 問呇洛盂熛 資料未
我摧?呇n快幫我搞掂

但原則上 .. baker 到時到侯會通知你
作者: Sharan    時間: 2003-7-25 12:45:56

我上了銀行簽文件後, 3-4個工作天律師行已打電話比我,同我對番銀行是否正確,順手約定幾時簽正式買賣合約zI :em11:
作者: Wilkins    時間: 2003-7-25 15:38:43     標題: I contact the firm by myself

I don't know how the B&M's operation is but all the things are initiated by me. I phoned the firm many times to see when should I sign the agreement. They told me to leave a message and wait...

I waited and waited until the day before the deadline.I phoned the firm again and they finally called me in the evening. When I reached the firm on that day I waited for nearly 45 minutes to sign the agreement which last for 15 minutes... :x
作者: hales    時間: 2003-7-25 17:41:21

[quote:1f265427bd="Sharan"]我上了銀行簽文件後, 3-4個工作天律師行已打電話比我,同我對番銀行是否正確,順手約定幾時簽正式買賣合約zI :em11:[/quote]
正式買賣合約在落訂後 第三天已經簽了 :em12:
搞好銀行之後再上去簽既係樓花按揭契 :em12:  :em12:
作者: Kiliyan    時間: 2003-7-25 17:42:53

[quote:d68cec8b7a="hales"][quote:d68cec8b7a="Sharan"]我上了銀行簽文件後, 3-4個工作天律師行已打電話比我,同我對番銀行是否正確,順手約定幾時簽正式買賣合約zI :em11:[/quote]
正式買賣合約在落訂後 第三天已經簽了 :em12:
搞好銀行之後再上去簽既係樓花按揭契 :em12:  :em12:[/quote]

Yes. Yes.
我都finished晒luh!
作者: diedsee    時間: 2003-7-25 18:41:52

而正式合約會keepbaker到,我地可以叫佟opy,但係$3.00一張紙<<<<呇a係咁同我講
作者: LJJ    時間: 2003-7-25 20:32:00

咁你有冇同呇ao羅copy 呀
作者: FireFire    時間: 2003-7-25 20:36:19

如果太趕真係要追下?..
我都差d趕唔切.
最後果曰先致簽倒...嚇死我 :em01:
作者: diedsee    時間: 2003-7-25 22:04:58

[quote:dfce5c9c97="LJJ"]咁你有冇同呇ao羅copy 呀[/quote]

冇wor,呇a話基本上冇其他用途
作者: hales    時間: 2003-7-25 22:26:08

[quote:409ebf93b8="diedsee"][quote:409ebf93b8="LJJ"]咁你有冇同呇ao羅copy 呀[/quote]

冇wor,呇a話基本上冇其他用途[/quote]
咁簽果時你有冇詳細咁睇睇?
其實份野有寫明哂送乜野牌子電器 裝修會包乜野
仲有好多既定義都有state 其實俾樓書上所寫既野更詳細呢
作者: diedsee    時間: 2003-7-25 22:27:30

[quote:ba0f84475f="hales"][quote:ba0f84475f="diedsee"][quote:ba0f84475f="LJJ"]咁你有冇同呇ao羅copy 呀[/quote]

仲有好多既定義都有state 其實俾樓書上所寫既野更詳細呢[/quote]

haha...都冇wor :em03:
作者: LJJ    時間: 2003-7-25 22:48:12

[quote:dc38a742a1="hales"][quote:dc38a742a1="diedsee"][quote:dc38a742a1="LJJ"]咁你有冇同呇ao羅copy 呀[/quote]

仲有好多既定義都有state 其實俾樓書上所寫既野更詳細呢[/quote]

嘩!!份o野都幾大疊o下wor 你睇晒先簽呀 要睇好耐wor
作者: wicyh    時間: 2003-7-25 22:59:13

[quote:2df9a932ab="LJJ"][quote:2df9a932ab="hales"][quote:2df9a932ab="diedsee"][quote:2df9a932ab="LJJ"]咁你有冇同呇ao羅copy 呀[/quote]

嘩!!份o野都幾大疊o下wor 你睇晒先簽呀 要睇好耐wor[/quote]

我都想慢慢睇架 不過你睇時絛友又睇住你 最後都冇乜點睇  :em18:
作者: hales    時間: 2003-7-25 23:08:24

[quote:fe7153f527="LJJ"][quote:fe7153f527="hales"][quote:fe7153f527="diedsee"][quote:fe7153f527="LJJ"]咁你有冇同呇ao羅copy 呀[/quote]

嘩!!份o野都幾大疊o下wor 你睇晒先簽呀 要睇好耐wor[/quote]
睇重點嗎.....
作者: hales    時間: 2003-7-25 23:52:41

[quote:e6b92e9d55="wicyh"]The earlest completion date from developer is April 04. However the lawyer say it will be on June 04[/quote]
搞錯左少少..........
04年6月係最遲入伙日期 過左04年6月5日都未入到伙既話
發展商就要賠賠賠~
作者: bunnud    時間: 2003-7-26 01:16:14

我簽契果時俾人恐嚇呀好驚 :em07:
作者: saga    時間: 2003-7-26 01:19:43

[quote:1b3d55eb66="bunnud"]我簽契果時俾人恐嚇呀好驚 :em07:[/quote]

講個情形來聽聽
作者: kitty Raymond    時間: 2003-7-26 01:40:59

[quote:d91ba13eff="LJJ"]咁你有冇同呇ao羅copy 呀[/quote]

有問呀.
不過呇a話要$3張
正一吸血鬼 :x  :x  :x
作者: bunnud    時間: 2003-7-26 02:03:14

我諗大家簽銀行的offering letter時都會發現到其實有好多terms & conditions都會著重保障番銀行本身利益而我們這些小薯仔就唯有肉錐針板上基本上可以話係冇得選擇只可揀簽或唔簽. 其實銀行本身已經解釋了所有潛在的問題給我們聽而且話哂係大行我估妘ㄜ禶|亂黎.
當我上到律師樓那位小姐就非常盡責地再將那些條款詳細解釋一次俾我聽我也非常感激她這樣做.但問題是當時她的語調其差大聲得黎又冇禮貌(我有點擔心她是黑幫頭子的千金).更以誇張無限倍的可能性做例子攪到我手都震埋!!! 講真我覺得坁漸X發點冇錯是想為我們好但是以她的專業身份我相信她絶對可以以一個更易令人接受的語調去將所有問題分析給我知. 當時我的感覺就像是遇到一個潑婦更加概嘆竟然在一間國際性的大型律師樓內竟然有服務態度如此的差劣的職員!!!
作者: Fai and Carol    時間: 2003-7-26 02:09:23

[quote:75f76d0538="bunnud"]我諗大家簽銀行的offering letter時都會發現到其實有好多terms & conditions都會著重保障番銀行本身利益而我們這些小薯仔就唯有肉錐針板上基本上可以話係冇得選擇只可揀簽或唔簽. 其實銀行本身已經解釋了所有潛在的問題給我們聽而且話哂係大行我估妘ㄜ禶|亂黎.
當我上到律師樓那位小姐就非常盡責地再將那些條款詳細解釋一次俾我聽我也非常感激她這樣做.但問題是當時她的語調其差大聲得黎又冇禮貌(我有點擔心她是黑幫頭子的千金).更以誇張無限倍的可能性做例子攪到我手都震埋!!! 講真我覺得坁漸X發點冇錯是想為我們好但是以她的專業身份我相信她絶對可以以一個更易令人接受的語調去將所有問題分析給我知. 當時我的感覺就像是遇到一個潑婦更加概嘆竟然在一間國際性的大型律師樓內竟然有服務態度如此的差劣的職員!!![/quote]
bunnud你係唔係用番麥堅時呀?上次我打去問呇a野又係呀d態度勁差!!!!
駁電話去符責藍澄既人又冇人聽等到我死!
作者: bunnud    時間: 2003-7-26 02:22:55

冇錯呢間野已經俾我black listed. 永不錄用 (如果有得揀的話)
作者: saga    時間: 2003-7-26 11:15:47

[quote:54fa3fafd5="bunnud"]冇錯呢間野已經俾我black listed. 永不錄用 (如果有得揀的話)[/quote]

大 firm D 律師係寸一d
因為呇a唔憂做
作者: FireFire    時間: 2003-7-26 11:20:27

[quote:36bf347d79="bunnud"]我諗大家簽銀行的offering letter時都會發現到其實有好多terms & conditions都會著重保障番銀行本身利益而我們這些小薯仔就唯有肉錐針板上基本上可以話係冇得選擇只可揀簽或唔簽. 其實銀行本身已經解釋了所有潛在的問題給我們聽而且話哂係大行我估妘ㄜ禶|亂黎.
當我上到律師樓那位小姐就非常盡責地再將那些條款詳細解釋一次俾我聽我也非常感激她這樣做.但問題是當時她的語調其差大聲得黎又冇禮貌(我有點擔心她是黑幫頭子的千金).更以誇張無限倍的可能性做例子攪到我手都震埋!!! 講真我覺得坁漸X發點冇錯是想為我們好但是以她的專業身份我相信她絶對可以以一個更易令人接受的語調去將所有問題分析給我知. 當時我的感覺就像是遇到一個潑婦更加概嘆竟然在一間國際性的大型律師樓內竟然有服務態度如此的差劣的職員!!![/quote]
我果個仲差一簽完..囮Y刻開門走....好似我係職員坅Y客咁... :em05:
作者: saga    時間: 2003-7-26 11:23:46

[quote:b921d7a93b="Mr. & Mrs. FireFire"]我果個仲差一簽完..囮Y刻開門走....好似我係職員坅Y客咁... :em05:[/quote]

我o個一個就好好多 ~
好好地咁答我d問題
又等我慢慢睇d terms ...

有講有笑 ~~
作者: Simon Michelle    時間: 2003-7-26 19:15:45

我個個律師都好好喎..... 我地簽哂的野... 囧咱炊妨?...
我地突然有野再想問.... 妘ㄕn快走返出來答我啦.... 態度仲好好添
作者: wicyh    時間: 2003-7-26 22:53:07

[quote:39ac9d0259="Simon&Michelle"]我個個律師都好好喎..... 我地簽哂的野... 囧咱炊妨?...
我地突然有野再想問.... 妘ㄕn快走返出來答我啦.... 態度仲好好添[/quote]

我o個個都好好喎
作者: diedsee    時間: 2003-7-27 01:01:54

我個都好好人
作者: Agnes Henry    時間: 2003-7-27 01:13:46

我個個都好好....吤穧n搞笑咁話我地兩個人係互相擔保...所以就乜乜乜.....(下柵二千字..)...跟住就話所以千期唔好做擔保人 父母就話冇得揀O者.....兄弟姐妹都唔好啦...不過.....老公買樓俾老婆就天經地義.....跟住又brabrabra.....(望住我男朋友講....笑死我... ^^..我男朋友個樣係...=.=............)
作者: kitty Raymond    時間: 2003-7-27 12:41:21

[quote:a8ff6b5a16="Simon&Michelle"]我個個律師都好好喎..... 我地簽哂的野... 囧咱炊妨?...
我地突然有野再想問.... 妘ㄕn快走返出來答我啦.... 態度仲好好添[/quote]

個啲唔係律師 只係負責convenycing嘅職員.
不過上樑不正下樑Y

今時今日咁嘅服務態度係...唔得ga! :em13:  :em13:  :em13:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2