藍澄灣業主社群

標題: 裝修+起墻+家俱+電器budget [打印本頁]

作者: ttchan    時間: 2004-3-10 21:28:44     標題: 裝修+起墻+家俱+電器budget

how much will you budget?
作者: 45B    時間: 2004-3-10 22:29:19

不計plasma我預$50000攪掂可以入伙你呢?
作者: CJ    時間: 2004-3-10 23:08:00

Hi 45B are u go to ShunDe to buy furniture? Did you find suitable ones?

Can they ship to HK and install for you?
作者: diedsee    時間: 2004-3-10 23:12:36

$50000可以攪掂又唔錯wor
我預咗 $80000-90000
作者: LO LO    時間: 2004-3-11 00:55:37

我的預算係10萬內,包括:律師樓尾數,七個月按金,水電煤的按金什費,裝修,傢俬,音響,燈飾,窗簾。plasmas就24個月分期。應該差唔多la 瓜。
作者: Windy Yan    時間: 2004-3-11 09:28:30

所以我諗我會預5-6萬連傢私因為我自己裝修!

好緊張! :em17:  :em17:
好想快D收樓!!! :em19:  :em19:
作者: kc    時間: 2004-3-11 09:49:14

To Windy Yan
自己裝修??? what items nei?? for whole flat ar???  
作者: Windy Yan    時間: 2004-3-11 16:47:04

[quote:0a535939d4="kc"]To Windy Yan
自己裝修??? what items nei?? for whole flat ar???  [/quote]

整成間屋間埋房貼牆紙.

係因為我老公係做裝修工程 所以咪可以自己整!!
作者: ttchan    時間: 2004-3-11 18:20:04

Windy can you help ask your husband what's market price for builing a wall door and oiling whole room?
作者: Ha and Kui    時間: 2004-3-11 18:29:18

小弟整左個 Excel worksheet 計下入伙同之後每月要駛幾多錢 希望大家.琤? (有咩錯漏 請多包涵)

p.s. 我預六萬左右 不過入伙之後每月要駛多幾千銀...  :em06:
作者: FireFire    時間: 2004-3-11 18:42:45

thx....Ha&Kui................好有用...................
作者: ttchan    時間: 2004-3-11 18:56:58

thanks Ha&Kui very very useful.
作者: 45B    時間: 2004-3-11 20:11:35

to CJ
I will go to 順德to have a look in easter. If it's ok I will buy some. I don't know whether it can ship  to HK because my husband has a factory in China I can deliver the furniture to teh factory then put it in the 貨櫃車 with his goods  then bring to HK
May I know how much is the 律師樓尾數,七個月按金,水電煤的按金什費?
如果加埋呢d我諗都要6-7萬。
作者: 2R    時間: 2004-3-11 21:16:28

[quote:a2937ce016="Ha&Kui"]小弟整左個 Excel worksheet 計下入伙同之後每月要駛幾多錢 希望大家.琤? (有咩錯漏 請多包涵)

p.s. 我預六萬左右 不過入伙之後每月要駛多幾千銀...  :em06:[/quote]

THANK YOU SO MUCH!

:em11:  :em17:
作者: LO LO    時間: 2004-3-11 23:22:13

我check過啦
水費按金: $400
電費按金: $400
煤氣按金: $600
7 個月管理費: (638)$5800,(683)$6200,(957)$8700
作者: diedsee    時間: 2004-3-11 23:32:26

thx LO LO!!
作者: LO LO    時間: 2004-3-11 23:44:58

仲有律師樓尾數
- 契據認証費: $3000(包括地契、大廈公契及其他契據認証費)
- 樓契什費: $2100 (包括登記費$450、圖則費$1300及其他什費$350)
- 第一正式按揭什費: $500(包括登記費$450及影印費$50)
- 第二正式按揭什費: $450(如適用)

以上資料是從大家買RC當日律師樓我們的一份文件中抽出來的。
作者: ANGELA    時間: 2004-3-11 23:57:24

[quote:a2be6d0c10="LO LO"]仲有律師樓尾數
- 契據認証費: $3000
- 樓契: $2100
- 第一正式按揭什費: $500
- 第二正式按揭什費: $450(如適用)[/quote]

THX !!真係好有用. :em11:  :em11:  :em11:
作者: J and G    時間: 2004-3-12 00:31:20

thank you Ha&Kui and LO LO         
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-3-12 01:22:59

[quote:cee79683f8="LO LO"]我check過啦
7 個月管理費: (638)$5800,(683)$6200,(957)$8700[/quote]

真係好"金"! :em03:
作者: bikbark    時間: 2004-3-12 08:47:54

[quote:c4638d7850="LO LO"]我check過啦
7 個月管理費: (638)$5800,(683)$6200,(957)$8700[/quote]

咁如果遲d先搬入去住 係咪一樣要俾水電煤按金先呢?  :roll:
作者: 小yen    時間: 2004-3-12 09:11:59

[quote:26fa0ca1b1="Jeffrey & Shirley"][quote:26fa0ca1b1="LO LO"]我check過啦

真係好"金"! :em03:[/quote]

簡真係 "和味"la :em05:  :em08:  :em01:  :em18: 請問咩係 "契據認証費" :?: 要成$3000噤貴 :em06: 好驚呀 :em07:
作者: P女    時間: 2004-3-12 09:12:17

咁如果遲d先搬入去住 係咪一樣要俾水電煤按金先呢?  :roll:[/quote]

當然 呢筆數一定走唔NUT........ :cry:
作者: 2R    時間: 2004-3-12 12:33:26

有得走甩0既 乜都唔用咪得囉  HA HA HA . ^^ :em12:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-3-12 14:00:05

[quote:f4161e89ca="2R"]有得走甩0既 乜都唔用咪得囉  HA HA HA . ^^ :em12:[/quote]

水電煤吾用,都有一個得我地先有o既鮮風系統吖。 :mrgreen:
作者: Windy Yan    時間: 2004-3-12 19:09:06

[quote:c2a54868a2="ttchan"]Windy can you help ask your husband what's market price for builing a wall door and oiling whole room?[/quote]

其實冇standard market price 最重要係你要求咩質素?  有D8千蚊都可以油一間屋(两房一廰)牆 但就唔會好似"剝殻雞蛋"咁滑.

其實油漆有做好多步驟: -
1. 先將原有油漆鏟去. (1-2天)
2. 跟住防潮光油防止日後潮濕漏水.
3. 然後批灰(粉紅色) 呢個部驟非常重要牆身滑唔滑都睇師父有冇偷工 減料通常
     收得平就只會批一次所以咪唔滑囉 :em16:
    如果要又靚又滑就要批3次以上(3-4天)
4. 批完再用沙紙"散"平幅牆 要"散"到成幅牆冇凸致可以 (1-2天)
5. 做完以上步驟先可以油乳膠漆 重要油2-3次先可以收貨. (2-3天)
價錢大既1萬3千蚊

另外 如果起一幅牆連油漆大既5-6千蚊 (我個人就鐘意用木間當牆)

另外 一隻房門連工包料(門+門框)+油漆大既2千5蚊 如果要原木可能就平D
(門油漆步驟大致上差唔多只不過最尾噴手掃漆).要留意有D師父會用磁油因為磁
油平當然一定冇手掃漆咁滑咁靚!

以上價錢只供參考!  :em11:

我應為揾人裝俢一定預先講清楚白字黑字寫明要求及質料以免到時有誤會及效果有出入.  :twisted:  :evil:
作者: CJ    時間: 2004-3-12 19:43:46

No! 走吾甩0既 吾俾=no key!
作者: 我是誰    時間: 2004-3-12 19:53:48

how much for 差餉?
作者: ttchan    時間: 2004-3-12 23:56:56

Windy thanks for your information
作者: dragon    時間: 2004-3-13 00:41:38

請問管理費按金是否真的要7個月? :?: 我個朋友住港灣豪庭只需3個月.
作者: LO LO    時間: 2004-3-13 02:31:24

[quote:43deab8e9f="dragon"]請問管理費按金是否真的要7個月? :?: 我個朋友住港灣豪庭只需3個月.[/quote]

7 個月管理費包括:(可參考售樓書的"參考資料"部份)
管理費上期(1個月管理費)
管理費按金(3個月管理費)
管理設施基金(2個月管理費)
裝修泥頭清理費(1個月管理費)
一共就收你7個月。冇得走雞架啦,我地面對現實啦,

nei 等等、等等的什費加加埋埋都要過萬。
:shock:  :shock:
作者: H and H    時間: 2004-3-13 17:12:16

Actually we need to pay about 7 months included the 3 months deposit and the balance is for the expenses such as 泥頭費等等(please refer to 樓書後面果幾頁)
作者: kk and hiromi    時間: 2004-3-13 20:24:51

[quote:16ff7aa788="LO LO"]我的預算係10萬內,包括:律師樓尾數,七個月按金,水電煤的按金什費,裝修,傢俬,音響,燈飾,窗簾。plasmas就24個月分期。應該差唔多la 瓜。[/quote]
why need to pay"七個月按金"?
作者: LO LO    時間: 2004-3-13 20:33:20

[quote:e3073d7e36="kk&hiromi"][quote:e3073d7e36="LO LO"]我的預算係10萬內,包括:律師樓尾數,七個月按金,水電煤的按金什費,裝修,傢俬,音響,燈飾,窗簾。plasmas就24個月分期。應該差唔多la 瓜。[/quote]
why need to pay"七個月按金"?[/quote]

sorry  係7個月管理費至啱
作者: 45B    時間: 2004-3-13 22:12:54

發展商送我1年管理費有冇人知道我仲洗唔洗再比7 個月管理費?
作者: gp    時間: 2004-3-13 22:25:41

以下問題有些少離題:

請問638單位應該用16 or 20公升o既抽濕機呢?
作者: saga    時間: 2004-3-18 00:47:05

[quote:937ecf71a8="dragon"]請問管理費按金是否真的要7個月? :?: 我個朋友住港灣豪庭只需3個月.[/quote]

按金係三個月 only
七個月入面 其餘四個月既錢係  for 泥頭費及其他收費...
作者: saga    時間: 2004-3-18 00:52:22

[quote:7b8ea4dcd3="45B"]發展商送我1年管理費有冇人知道我仲洗唔洗再比7 個月管理費?[/quote]

一樣要俾
不過之後o個十二個月發展商幫你俾

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2