藍澄灣業主社群

標題: 最新消息 [打印本頁]

作者: Cal and Cel    時間: 2004-3-10 13:25:07     標題: 最新消息

最新消息 (可能你哋都知道) ---- 今日lunch 時打電話去RC 問吓是否15/3/04 有現樓示範單位 點知嗰小姐返問我從何得知??? 佢話應該冇咁快!!! 因為中環的示範單位仍然開放 所以應該冇咁快有現樓示範單位。佢仲話應該4月頭開始收樓 次序會由最高開始至低層 而且係1-6座一齊進行。唔知可唔可信呢???
作者: dick queenie    時間: 2004-3-10 14:28:13

完全正確,因為.....
我今日返工經過華人行。 :mrgreen:
佢地頂頭個大形廣告,已經拆左了。 :shock:
這樣意未著....... :?:
各位準業主.......收樓啦!! :em19:  
作者: 2R    時間: 2004-3-10 15:56:39

RC 呢排都好多電話聽囉 會唔會D 人炆炆地亂咁UP 當秘笈 知道我地咁心急 就玩0下我地咋 !!!!!!!!! :em05:
作者: kevinkristy    時間: 2004-3-10 17:35:14     標題: 我昨日到中環.....

仲開放D乜??開放佢條...命? 我昨日到中環...取電機圖見到D示範單位已拆淨 683..連樓梯都封了!! 我又問他們發了收樓信未? 他說還未!大約月中la....
通常有現樓示範  就開始收樓了...... (外面的屋苑也是....)而消息是來自賣RC賣到得獎的XX地產的X生....他和發展商的高層收D料.....不會是...留.掛 :em15:  :em07: 如果20號前 RC 真的可以睇現樓.... 那大家就準備 4月了...
應該也是4 月了...希望la...............................
作者: 維也納    時間: 2004-3-10 22:15:59

我今日去華人行從以前有紅地毯的後樓梯上
那度入口牆已經封埋
作者: Hotcake    時間: 2004-3-11 22:37:47

據做建築的朋友講現在發展商即和黃正在收樓中佢地收完就到我地收"lu"!
作者: N and M    時間: 2004-3-12 12:47:00

"在簽署正式買賣合約後,發展商仍然是該單位的法定業權人。到樓宇落成並取得政府發出滿意紙或轉讓同意書後,發展商須在一個月內通知買家完成交易及收樓,買家一般須在發信日期起計算的14日內到律師樓簽署轉讓契約(俗稱轉手契),買方並須付清樓價餘款及其他費用(例如管理費按金、設備基金及上期管理費等),賣方即把物業交給買方,交易正式完成。"

So the critical point is - did HWL get "滿意紙或轉讓同意書"?
作者: Hotcake    時間: 2004-3-13 01:58:49

係嘅!首領!  8) 等我馬上去問問先!
作者: kenneth    時間: 2004-3-14 00:24:50

wow good

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2