藍澄灣業主社群

標題: 驗收新樓及設計講座 [打印本頁]

作者: totoro    時間: 2004-3-2 09:59:07     標題: 驗收新樓及設計講座

請各業主注意 小弟代表一眾站務管理人員以及本站澄清 本站一
眾站務管理員以及 本站均與這一家舉辦是次活動的公司沒有任何
商業關係 以及是次活動均不是由本站所舉辨 而一眾已參與之朋友
們請自行決定是否出席是次活動以及該公司在行銷過程中所採取之
任何行銷手法均與本站無關
敬希留意.

我找到一個網址 這公司會幫人辦免費驗收新樓及設計講座 教人點樣驗收新樓:
http://forum.hkpropertycity.com/phpBB2/viewtopic.php?t=15550

我打過去問 他地都可以為我地辦一個 但要有一定人數 如果我地集合到一定人數便可舉辦. 似乎幾好喎!

現在已報名人數﹕

1.   Totoro  x 2
2.   toy888  x 2
3.   Ms. Wong  x 2

---------------------
Total :    6 人
作者: toy888    時間: 2004-3-2 11:10:18

請問有無問那間公司會在那天舉辦呢?會否在收樓前呢?
作者: Wilkins    時間: 2004-3-2 13:26:21

If time and place is OK please count me in. Thanks.

Wilkins x 2
作者: saga    時間: 2004-3-2 14:13:04

saga x 1
作者: totoro    時間: 2004-3-2 15:50:59

[quote:38f75fbe90="toy888"]請問有無問那間公司會在那天舉辦呢?會否在收樓前呢?[/quote]

我問過佢地 話最好係在入伙前 1 個月倒舉辦 通常會安排在星期六下午 2:30 至 5:30  地點會在觀塘基督教家庭服務中心賽馬會大樓。

下面是佢地電郵給我的資料:

講座內容包括﹕
1.  敝司公司簡介
2.  教各位新業主如何驗收新樓 (要準備什麼工具,全屋每一處要驗什麼)
3.  講解市面上各材料的分別及什麼材料適合香港使用
4.  如何解讀裝修公司的報價,避免跌入陷阱
5.  裝修工程進行中要注意事項
6.  單位需要注意事項及設計概念
7.  答問時間

唯一是 大家認為應該什麼日期舉辦好呢?  幾時入伙都未知  要唔要先決定咗個日期 聽咗個講座先呢?
作者: totoro    時間: 2004-3-2 15:53:19

現在已報名人數﹕

1.  Totoro x 2
2.  toy888 x 2
3.  Ms. Wong x 2
4.  wilkins x 2
5.  sega x 1

Total : 9 人
作者: diedsee    時間: 2004-3-2 16:14:50

diedsee x 2
作者: N and M    時間: 2004-3-2 16:15:18

Please count me 2
作者: bikbark    時間: 2004-3-2 20:50:12

To: totoro

唔好意思,其實我都明白你o既苦心,想召集多d街坊,好想大家去聽多d資料,但係未必要將同一樣o既內文post幾次,只要將你知o既資料話俾大家知就快靚正啦!

(希望唔會令你唔開心)
作者: LO LO    時間: 2004-3-2 21:05:35

count me 2 thanks
作者: PAUL NG    時間: 2004-3-2 21:21:29

[quote:e7b8cca57b="LO LO"]count me 2 thanks[/quote]

Count me for 2 as well. Thanks

Paul
作者: Wing and Eva    時間: 2004-3-2 21:57:53

Wing & Eva x 2
Thanks
作者: 我是誰    時間: 2004-3-2 22:21:10

我是誰 x 1
作者: P女    時間: 2004-3-3 00:07:58

please count me two thx!
作者: Dennis Candy    時間: 2004-3-3 00:21:48

2 Pls  
作者: wychan    時間: 2004-3-3 00:30:58

2 pls
作者: kk and hiromi    時間: 2004-3-3 01:36:27

count me 1 pls...
作者: AP Duck    時間: 2004-3-3 06:34:14

2 please  
作者: totoro    時間: 2004-3-3 10:45:14

現在已報名人數﹕

1. Totoro x 2
2. toy888 x 2
3. Ms. Wong x 2
4. wilkins x 2
5. sega x 1
6. diedsee x 2
7. N&M x 2
8. Lo Lo x 2
9. Paul Ng x 2
10. Wing&Eva x 2
11. 我是誰 x 1
12. P女 x 2
13. Dennis&Candy x 2
14. Wychan x 2
15. KK&hiromi x 1
16. AP Duck x 2

Total : 29 人

現時睇 應該會在 4 月 17 日的那個星期六 下午2:30 - 5:30.  我擔心嗰日我要返工去唔到呀! 如果真係去唔到 有無鄰居幫忙紀錄 d 資料俾我呢?
作者: totoro    時間: 2004-3-3 10:46:55

[quote:a6fb4d1059="bikbark"]To: totoro

唔好意思,其實我都明白你o既苦心,想召集多d街坊,好想大家去聽多d資料,但係未必要將同一樣o既內文post幾次,只要將你知o既資料話俾大家知就快靚正啦!

(希望唔會令你唔開心)[/quote]

ops:  ops:  ops:  ops:
作者: totoro    時間: 2004-3-3 10:58:26

我突然醒起 我好似係自己發起舉辦這個講座咋喎 我要唔要向版主負責人申請呢???

我同設計公司聯絡時 佢地話唔方便在我們業主網內發起活動 有商業成份喎!  我地自己業主籌夠人數後同佢地講 佢地就可以為我地舉辦.  佢地會免費提供地點同材料.  但我要唔要向什麼人申請呢?
作者: Cal and Cel    時間: 2004-3-3 10:58:49

Cal & Cel x 2 please!!!
作者: FireFire    時間: 2004-3-3 11:33:35

[quote:b945ab3679="totoro"]我突然醒起 我好似係自己發起舉辦這個講座咋喎 我要唔要向版主負責人申請呢???

我同設計公司聯絡時 佢地話唔方便在我們業主網內發起活動 有商業成份喎!  我地自己業主籌夠人數後同佢地講 佢地就可以為我地舉辦.  佢地會免費提供地點同材料.  但我要唔要向什麼人申請呢?[/quote]
totoro我諗你應該向版主交代一聲...
作者: Arbee    時間: 2004-3-3 11:36:02

please count me in ~ x2
作者: 27a    時間: 2004-3-3 11:36:28

我地又去 2 位呀!
作者: 2R    時間: 2004-3-3 16:31:42

各街坊

如果有人收到風話3月尾OR4月初收樓的話咪未必MEET 到收樓講座囉 ? :!:  :?:
作者: Sharon Brian    時間: 2004-3-3 18:50:53

Count me one ar totoro

thk!
作者: hales    時間: 2004-3-3 19:13:05

[quote:aff843ecbf="totoro"]我突然醒起 我好似係自己發起舉辦這個講座咋喎 我要唔要向版主負責人申請呢???

我同設計公司聯絡時 佢地話唔方便在我們業主網內發起活動 有商業成份喎!  我地自己業主籌夠人數後同佢地講 佢地就可以為我地舉辦.  佢地會免費提供地點同材料.  但我要唔要向什麼人申請呢?[/quote]

有關方面一直有pm我提出呢樣講座的.
而我一早就回覆左佢---本網內其中一個叫unique既user
提意左佢在自己的網頁內建立一個活動及報名既page 然後我可以
把佢這個報名既link放在本網內 不過有關方面一直沒有回音....
不過在下是從來沒有回覆過佢地 "我地自己業主籌夠人數後同佢地講" 的...
所以見到你篇文都有少少莫明奇妙.....

本來希望更加減輕這個活動的商業味道 有打算把有關方面所提供既
報名link放在業主群組版內的 其主要原因是有第一次 就會有更多其它公司
提出 到時如果俾得你 又唔俾第間既話 要是有人懷疑小弟有利益衝突的話
本人實在百詞莫辯.不過你又對大家咁熱情如火 盛意權權
既然你都post左了 又有不少人參加 所以就放著不管了.
但其實後門已經打開 仲同"有關方面"指示出後門的位置 既然目的只是想
進入來 又何必有可通行既後門不走而硬要由正門衝進來呢....
業主都係想知多o的 有關方面又可以達成目的 小弟又好辦事 right?

不過真係千千萬萬個唔該...唔好同一段內文重覆在不同文章出現數次喇.......
作者: ye    時間: 2004-3-3 19:22:08

count me x2 pls.  
作者: Simpsons    時間: 2004-3-3 21:49:00

count me 2 please !!!!!
作者: totoro    時間: 2004-3-4 10:09:50

[quote:6784fadd0f="hales"]本來希望更加減輕這個活動的商業味道 有打算把有關方面所提供既
報名link放在業主群組版內的 其主要原因是有第一次 就會有更多其它公司
提出 到時如果俾得你 又唔俾第間既話 要是有人懷疑小弟有利益衝突的話
但其實後門已經打開 仲同"有關方面"指示出後門的位置 既然目的只是想
進入來 又何必有可通行既後門不走而硬要由正門衝進來呢....
業主都係想知多o的 有關方面又可以達成目的 小弟又好辦事 right?

不過真係千千萬萬個唔該...唔好同一段內文重覆在不同文章出現數次喇.......[/quote]

hales 兄﹕

我都明白可能有什麼商業味道 所以一直都無 post 佢地公司資料 我只是見這個驗樓講座好似幾好喎 對大家有用喎 所以在未問得你同意下便發起籌集人數去聽這個講座 如果因此而對你做成不便 敬請原諒! :em14:
作者: totoro    時間: 2004-3-4 10:12:11

現在已報名人數﹕

5. sega x 1
7. N&M x 2
11. 我是誰 x 1
12. P女 x 2
17. Cal&Cel x 2
18. Arbee x 2
19. 27a x 2
20. Sharon&Brian x 2
21. ye x 2
22. Simpsons x 2

Total : 41 人
作者: win2000k    時間: 2004-3-4 12:39:03

pls include 2 person

win2000K

thanks
作者: 2R    時間: 2004-3-4 13:28:45

我們又報名

2R X 2

THANK YOU.
作者: Suzuki    時間: 2004-3-4 14:01:47

Count me please X2
作者: hales    時間: 2004-3-4 18:35:11

[quote:cde9a38965="totoro"][quote:cde9a38965="hales"]本來希望更加減輕這個活動的商業味道 有打算把有關方面所提供既

不過真係千千萬萬個唔該...唔好同一段內文重覆在不同文章出現數次喇.......[/quote]

hales 兄﹕

我都明白可能有什麼商業味道 所以一直都無 post 佢地公司資料 我只是見這個驗樓講座好似幾好喎 對大家有用喎 所以在未問得你同意下便發起籌集人數去聽這個講座 如果因此而對你做成不便 敬請原諒! :em14:[/quote]

唔緊要喎~都幾多人去丫~
其實聽o下都好咖~ :mrgreen:
不過你定個日期好似真係遲左少少 如果收左樓之後先聽既話
到時都驗完樓了 咁個talk仲有乜用呢....而且好似個talk既內容
中同驗樓有關既topic好似比重太少了 似乎比重都偏重在
設計 裝修同用料方面呢 可唔可以同佢地講加重少少講解一下
收樓驗樓時特別要注意既野呢
係呢...蛇無頭而不行 竟然你發起了這個活動 但係你又唔帶隊...
會唔會唔係幾好呢?
作者: Pauline    時間: 2004-3-4 19:09:28     標題: 報名出席講座

Please count me
Pauline x 2
作者: wychan    時間: 2004-3-4 21:18:31

如果係扏的話就要快d,事關綜合各小道消息,我地分分鐘失驚無神會收到收樓信,到時就剎到我們譟手不及....
作者: totoro    時間: 2004-3-5 10:04:03

[quote:5e41db15c2="hales"]其實聽o下都好咖~ :mrgreen:
不過你定個日期好似真係遲左少少 如果收左樓之後先聽既話
到時都驗完樓了 咁個talk仲有乜用呢....而且好似個talk既內容
中同驗樓有關既topic好似比重太少了 似乎比重都偏重在
設計 裝修同用料方面呢 可唔可以同佢地講加重少少講解一下
收樓驗樓時特別要注意既野呢
係呢...蛇無頭而不行 竟然你發起了這個活動 但係你又唔帶隊...
會唔會唔係幾好呢?[/quote]

我都同佢地講過  佢地話可以 3 月 27 日喎!  咁係咪大家都同意在 3 月 27 日呢?
至於個內容 佢地可以加重收樓同驗樓那部份.

我發起的當然會出席啦!  不過之前 4 月 17 日可能要開工去唔到 始終保住飯碗緊要 D.
作者: totoro    時間: 2004-3-5 10:06:26

現在已報名人數﹕

5. sega x 1
7. N&M x 2
11. 我是誰 x 1
12. P女 x 2
17. Cal&Cel x 2
18. Arbee x 2
19. 27a x 2
20. Sharon&Brian x 2
21. ye x 2
22. Simpsons x 2
23. win2000K x 2
24. 2R x 2
25. Suzuki x 2
26. Pauline x 2

Total : 49 人

hales: 你去唔去?
作者: hales    時間: 2004-3-5 10:50:25

新options幫你加左了

我唔去喇...驗樓裝修設計全部都自己一腳踢
祝你們是次活動順順利利吧~
作者: Crystal    時間: 2004-3-5 12:35:09

Pls count me
Crystal X 2
Thanks ~~
作者: hales    時間: 2004-3-6 00:20:06

請各業主注意 小弟代表一眾站務管理人員以及本站澄清 本站一
眾站務管理員以及 本站均與這一家舉辦是次活動的公司沒有任何
商業關係 以及是次活動均不是由本站所舉辨 而一眾已參與之朋友
們請自行決定是否出席是次活動以及該公司在行銷過程中所採取之
任何行銷手法均與本站無關
敬希留意.

作者: saga    時間: 2004-3-6 01:40:00

我都唔去喇
o個日要去搵外快  :
作者: th    時間: 2004-3-6 14:16:58

預埋我(1人)
作者: R and C    時間: 2004-3-6 19:22:48     標題: 驗收新樓及設計講座

預埋我(2人).  Thanks
作者: kk and hiromi    時間: 2004-3-6 20:34:56

i won't join la....plz eliminate my name from the attendance list la... :em20:
作者: totoro    時間: 2004-3-8 10:16:08

現在已報名人數﹕

5. diedsee x 2
6. N&M x 2
7. Lo Lo x 2
8. Paul Ng x 2
9. Wing&Eva x 2
10. 我是誰 x 1
11. P女 x 2
12. Dennis&Candy x 2
13. Wychan x 2
14. AP Duck x 2
15. Cal&Cel x 2
16. Arbee x 2
17. 27a x 2
18. Sharon&Brian x 2
19. ye x 2
20. Simpsons x 2
21. win2000K x 2
22. 2R x 2
23. Suzuki x 2
24. Pauline x 2
25. Crystal x 2
26. th x 1
27. R&C x 2

Total : 52 人
作者: 27a    時間: 2004-3-8 21:24:09

唔好意思,我哋嗰日要去籌旗裝修,所以去唔到呀!! Please delete our names from the list thks.
作者: Pauline    時間: 2004-3-24 22:20:28     標題: 驗收新樓及設計講座

幾時先知道驗收新樓及設計講座
在邊日舉辦?  好心急...............  

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2